Daha önce yazdığım üzere; otururken ya da yatarken Can başını hep sağ tarafa doğru eğiyor. Yaptığım araştırmalarda belirtilerin torticollis isimli bir rahatsızlığa benzediğini gördüm. “Ağaç yaş iken eğilir” misali, eğer doğru ise, bu duruş bozukluğunun daha fazla ilerlemesini engellemek için bugün doktora gittik. Öncelikle torticollis hakkında yaptığım araştırmaların kısa bir özetini vereceğim. Sonra da doktor muayenemizi paylaşacağım.

Torticollis nedir? 1
Bebeklerde torticollis (çarpık boyun) başın bir tarafa eğilir iker çenenin ters tarafa yönelmesi ile kendini belli eden bir  duruş bozukluğudur. Congenital (doğuştan gelen) torticollis ve acquired (sonradan edinilen) torticollis olarak ikiye ayrılır. Torticollis her 250 bebekten birinde gözükür. Doğuştan gelen versiyonu, göğüs kemiği ile köprücük kemiği arasındaki kasın bebeğin anne karnındaki duruşundan ya da doğum sırasındaki zorlanmadan dolayı sıkışmasıyla oluşur. Ayrıca boyun kemiklerindeki gelişim bozukluğundan da (Klippel-Feil sendromu) kaynaklanabilir. Boyun eğriliği eğer 1 yaşından sonra görülürse sonradan edinilen versiyonu sayılır. Sonradan edinilen versiyon genellikle yanlış yatış pozisyonundan, baş ya da boyun yaralanmaları ile kasların sıkışmasından ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının lenf bezlerini iltihaplandırmasından oluşur. Yine çocuklarda görme problemleri, reflü ve migren de Torticollis’e sebep olabilir.

Nasıl tedavi edilir? 1
Eğer torticollis’in sebebi enfeksiyon ise doktor enfeksiyonu tedavi eder ve rahatsızlık da düzelir. Eğer torticollis ufak çaplı travma ya da yanlış yatış pozisyonundan kaynaklanıyorsa doktor sorunu çözmek için egzersiz önerebilir. Kimi vakalarda doktor röntgen çekerek rahatsızlığın sebebini araştırır. Bebeğinizi fizik tedavi ya da ortopedik cerrahiye yönlendirebilir. Pek çok ciddi vakada dahi bebekler esnetme ve duruş tedavilerinden fayda görmektedir. Vakaların %90’ı fizik tedavi ile iyileşmektedir.Eğer iyileşme görülmezse kasın tedavisi için ameliyat yapılması gerekebilir.

Sizin yapabilecekleriniz2
Torticollis çoğunlukla ağrısız bir rahatsızlık olmakla beraber, eğer bebeğiniz ağrı çekiyorsa sıcak kompres, sıcak su torbası ya da masaj ile onu rahatlatabilirsiniz. Eğer yaralanmalardan sonra kas spazmı yaşanmışsa boyunluk kullanmak da faydalı olabilir. Bebeğe yaptırabileceğiniz egzersizler şöyle:

 

  1. Bebek arabası ile gezerken başını eğdiği tarafın ters tarafına ilgisini çekecek oyuncaklar asmak
  2. Bebeği yer ile paralel olacak şekilde havaya kaldırmak (uçakçılık oynamak)
  3. Bebeği kucağınıza karın üstü yatırıp başını kaldırmasını sağlayacak oyuncaklar göstermek
  4. Bebek yan yatıyorken aşağı bakmasını sağlayacak oyuncaklar göstermek
  5. Bebeğin iki elini de aynı anda kullanacağı oyunlar ve hareketler yaptırmak
  6. Bebek oturuyor ya da ayakta duruyorken başını eğdiği tarafın ters tarafında ilginç oyuncaklar ve görseller göstermek
  7. Kullanmayı tercih etmediği eli ile bir yere uzanmasını sağlayacak aktiviteler yaptırmak
  8. Bebeğin sırtı sizin göğsünüze değip bebek dışarı bakar pozisyonda taşımak
  9. Bebeği omuzunuzda taşımak
  10. Bebeğin karnı sizin kolunuzun iç kısmında olacak şekilde yatar pozisyonda taşımak
  11. Bebeğin karnı üzerinde vakit geçirmesini sağlamak

Hazır doktora gitmişken de biriktirdiğimiz sorularımızı sorduk:

    • Geçtiğimiz haftalarda Can’ın başının arkasındaki düzleşmeden konuşmuştuk. Şimdi de boynunu sağ tarafa eğiyor. Düzeltmeye çalışınca da direniyor. Boynunu bu şekilde eğmesi sizce kritik mi? Bu konuda ne tavsiye edersiniz?

DR- (Muayeneden sonra…) Çok hafif bir boyun eğriliği görüyorum. Ancak önemli derecede değil. Bu duruş bozukluğunun giderilmesi için başını diğer tarafa çevirmesini sağlayan egzersizler yaptırabilirsiniz. Ancak egzersizlere direnç gösterirse zorlamayın. Bu durumda size yardımcı olması için dilerseniz bir fizik tedavi uzmanına yönlendirebilirim.

    • Can şimdilerde günde 8-10 defa besleniyor. Bu beslenme sayısını 5-6 defaya çekmeli miyiz?

DR- Can’ı katı gıdalara 4.aydan sonra başlatacağız. Gece beslenmeleri de bu şekilde 2-3 saatte bir mi? (Biz-Hayır, geceleri daha uzun uyuyor.) Geceleri uzun uyuyor ise gündüzleri açığı kapatmak için sık besleniyor olabilir. 4.aya kadar beslenme düzeninde değişme yapmamanızı tavsiye ederim. Katı gıdalara başlayınca onlar zaten Can’ı tok tutacak ve istediğiniz beslenme düzenine ulaşacaksınız.

    • Can biraz zayıflamış gibi görüyoruz. Boy ve kilo gelişimini nasıl buldunuz?

DR- Can şu anda 14,3 lbs(6 kilo 450 gram- %75) ve 25 inches (63,5cm – %87). Gelişimi çok güzel gidiyor. Geçen gelmenizden bu yana boy attığı için size zayıflamış gibi gözükebilir ama herhangi bir sorun yok.

    • Bebeğimi emzirirken sol kulağını eliyle kapadığını görüyorum. Bir sorun var mı?

DR-(Muayeneden sonra…) Herhangi bir sorun görmüyorum.

    • Son günlerde Can’ın salya üretimi arttı. Diş çıkarıyor olabilir mi? Diş kaşıyıcı verelim mi?

DR- Bebeklerde diş çıkarma genellikle 4.aydan sonra olur. Şu aşamada diş çıkarma olduğunu düşünmüyorum. Ama diş kaşıyıcı vermenizde herhangi bir sakınca yok.

Böylece sorularımıza yanıt alarak doktorumuzdan ayrıldık. Torticollis konusunda da şimdilik evde egzersizleri yaptırmaya ve durumu takip etmeye karar verdik. İleride sorun çözülmezse fizik tedavi opsiyonunu değerlendirmeyi düşünüyoruz.

1 http://www.babycenter.com/0_torticollis_10912.bc
2 http://www.squidoo.com/infants-torticollis

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
    • Çok teşekkürler Huriyecim. Kuzey ve ben elimizden geldiğince Can’in sağlığı konusunda proaktif olmaya ve pek çok kaynaktan araştırma yapmaya çalışıyoruz. Bununla beraber, burada yazdıklarım elbette doktorlarımızın ve sağlık personelimizin önerilerinin yerini tutamaz. Sevgiler…

    • Merhaba Burcu,
      Can’ın boyun eğriliği fazla ileri derecede olmadığı için o dönemde doktorumuz evde yapacağımız egzersizler önerdi. O egzersizleri ufak ufak yaptık. Yukarıda örneklerini verdiğim şekilde Can’ın dikkatini boynunu eğdiği yönün tersine çevirecek şeyler gösterdik. Yattığı durumlarda başını hep aksi yöne çevirerek düzelttik. Birkaç hafta sonra boyun kasları güçlenmeye başlayınca boyun eğriliği de düzeldi. Şu anda 5 aylık ve çok şükür herhangi bir sorunumuz kalmadı. Siz de bebeğinizle benzer bir sorun yaşıyorsanız önce doktorunuzun tavsiyesini alın derim. Çok ileri derecede olmadığı durumlarda torticollis biraz egzersizle düzeliyor. Ama derecesine ve uygulanacak tedaviye doktor karar verir. Sevgiler

  1. merhabalar tortikolis hakkındaki yazınızı okudum benım kızımda yedı aylık 25 gunlukken tortıkolısı farkattım egzersizler yaptık ama halen boynunu egri tutuyor aceba tavsıye edebılecegınız bu konuda uzman doktor bılıyormusunuz şimdiden teşekkürler

    • Selam Güneşcim,

      Can’ın boyun eğriliği yaşadığı dönemde biz normal çocuk doktorumuza gitmiştik. O da egzersizler önermişti. O egzersizleri uygulayıp, boyun kasları güçlenince eğrilik de kaybolmuştu.

      Kızını ilk olarak normal çocuk doktoruna gösterdiğini tahmin ediyorum. Öyle değil mi? Kesin bir teşhis koydu mu? Egzersizleri o mu tavsiye etti? Egzersizleri yaptıktan sonra geçmediğini ifade etmişsin. Yine aynı doktora kontrole gitme ve geçmemiş olduğunu teyit etme şansınız oldu mu? Geçmediyse, doktor ne diyor?

      Ben Türkiye’deki doktorlar konusunda maalesef çok da fikir sahibi değilim. Sana verebileceğim en iyi öneri, her zaman gittiğiniz çocuk doktorunun önerilerine göre hareket etmen. Gerekirse ondan birer ortopedi uzmanı ve fizyoterapist ismi iste.

      Bu arada internette çeşitli kaynaklarda İstanbul’daki şu doktorların isimlerinin verildiğini gördüm. İstersen bu doktorları bir araştır. Sen bunlardan birisine gider ve memnun kalırsan buraya yorum yazarsan çok sevinirim. Böylece konuyla ilgilenen diğer arkadaşlar da faydalanabilir.
      – Prof.Dr.Azmi Hamzaoğlu – http://www.florence.com.tr/omurga-cerrahisi-merkezi/1069-prof-dr-azmi-hamzaoglu.html
      – Prof.Dr.Muharrem İnan – http://www.drmuharreminan.com/
      – Prof.Dr.Tuncay Centel – http://www.tuncaycentel.com/musc_tort1.htm

      Kızına çok geçmiş olsun. Umarım en kısa sürede iyileşir.

      Sevgiler

  2. Merhaba, benim kizimda da 6aylikken fark ettik tortikolisi, cok ileri derecede degil. Egzersizleri duzenli yapiyoruz, benim sorum gunes hanim size; 7 aylikken fark ettik dediginiz icin: acaba yavrunuzun son durumu nedir ve nasil bir yol izlediniz? Cevabiniz benim icin cok degerli simdiden cok tesekkur ederim

  3. Benim oglum 4.5aylik 7.100gram ama hala boynunu tam tutamiyor bundan bi ay once doktora goturdum ultrasyona verdi doktor kafasini ve beyninde bisey ciknadigini soledi bir de 6 aylikken bakalim dedi 3 cocugum ve ulasamadigimdan bebegimle fazla ilgilenemiyorum agladigi zaman alip karnini doyurup tekrar ayagimda saalayark uyutuyorum ondan olabilirmi

    • Selam Songül,
      Öncelikle doktora götürmen ve endişelerini doktorla paylaşmış olman güzel. Bildiğim kadarıyla bebeklerde baş kontrolu genellikle 6 ay civarında tam olarak sağlanıyor. Bu nedenle doktor diğer gelişim milatlarında bir sorun görmediyse oğlunun baş kontrolünü sağlayabilmesi için hala biraz daha süresi var.
      3 çocukla ilgilenmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum ve sana gerçekten kolaylıklar diliyorum. Diğer çocuklarının yaşını yazmamışsın. Eğer birazcık büyük ve kendilerini idare edebilecek yaştalarsa ilginin daha büyük bir kısmını yaşı henüz çok küçük olan bebeğine kaydırman bir çözüm olabilir. Bebeklerin kas gelişiminde en büyük fayda bol bol egzersiz yapmaları. Bir başka deyişle bebeğini yere koyup ona oyuncaklar uzatarak biraz onunla oynaman, vakit geçirmen çok faydalı olacaktır. Eminim ki beslenmesi ve uyuması konusunda özen gösteriyorsun. Birazcık da motor gelişimine odaklanırsan çok faydalı olacaktır.
      Selamlar,

    • Merhaba oğlumda şişlik ile farkettik tortikollis i şu an düzenli günde 5 defa biri fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapıyoruz ne zaman düzelir acaba ? Sizin bebeğinizde şişlik var mıydı?

  4. bnım bebegım daha 29 gunluk ve bn yan yatısından ve boynunun kenarında şişlık olusundsan suphelenıp doktora gtrdum cocuk dktoru bızı fızık doktoruna gnderdı masaj wercek dedı cok korkuyorum ama yrdımcı olun ne lur duzelır dımı olum..

    • Selamlar Esra

      Öncelikle şişmenin nedeni tespit edildi mi onu anlayamadım. Yatış pozisyonundan mı kaynaklanıyor dedi doktor? Sadece öyleyse endişelenme. Fizik tedavi öyle korkulacak birşey değil. Erken teşhis edilmesi de avantajınız. Bir an evvel fizik tedavinizi tamamlar ve bebeğini sağlığına kavuşturursun.

      Ayrıca ufak bebekleri yan değil, SIDS sendromu riskini ortadan kaldırmak için sırt üstü yatırmak gerekiyor. Sadece sırt üstü yatarken kafasını hep aynı yöne çevirmediğinden emin ol ki kafanın arkasının düzleşmesi sorunu yaşanmasın.

      Sevgiler

  5. torticollis oldugu soylendı bıze bıde bnm begıım hep yüzü koyun ytmk ıstıyor baska turlu hıc uyumuyr o sekılde uyuyr ewde egzersz wedı dktr onları uyguluyorz sımdılık

  6. Merhabalar,
    Benim oğlumda da tortikolis var. Sol SCM kası sağ SCM kasına göre 2mm kısa. Oğlumun boynunda tortikolis olduğunu 40 günlükken anladık. Prof. Dr. Gazi Zorer kontrolünde her 3 ayda bir kontrollere gittik. Kendisi bize tortikolisin egzersiz ile düzelmeyeceği tıpta kanıtlandığını yapmamıza gerek olmadığını söyledi. Biz de kendisine inanarak çok fazla yapmadık ve oğlum 15 aylıkken son kontrolünde kesinlikle ameliyat olmasını yoksa düzelemeyeceğini söyledi, eşim ve ben şok olduk. Bunun üzerine Prof. Dr. Muharrem İnan’a gittik ve ameliyat olmasını gerek olmadığını egzersiz ile düzeleceğini söyledi. Muharrem Bey’in önerdiği Fizyoterapist Yrd. Doç. Dr. Gönül Acar’ın gözetiminde egzersizleri yapıyoruz, yararlı olduğunu ve düzeldiğini de görüyoruz. Prof. Dr. Gazi Zorer’e inansaydık oğlum şimdi boşu boşuna ameliyat olacaktı. Bir daha ne giderim ne de kendisini çevreme öneririm.

    • Sevgili Meercure,
      Yaşadığınız olumsuz tecrübe için çok üzgünüm. Şimdi fizyoterapi uygulayarak herşeyin yoluna girdiğini duymak sevindirici. Bebeğiniz için kritik olan konularda karar alırken aklınıza yatmayan bir konu olduğunda her zaman ikinci ve gerekirse bir üçüncü uzmandan yardım almakta fayda var.
      Mutlu günler dilerim.

      • Mhb bebek ve ben bnm 3 ay 3 haftalık oğlum var 25 günlükken boynunda büyük bir şişlik farkettim doktora gittik ultrason sonucunda oğluma tortikolis teşhisi konuldu fizyotrapistten ögrendigim egzersizleri yaklaşık 3 aya yakın zamandır yapmaya çalışıyoruz şişlikte büyük ölçüde gözle farkedilir şekilde küçülme var fakat oğlum 1 haftadır başını eskisi gibi tutamaz oldu önceden daha iii tutuyordu birde şişlik sag taraftaydı önceden sag tarafına dönmek istemezdi şimdide sürekli sağ tarafına dönüyor tortikolis sağ taraftaydı şimdi sola dönmek istemiyor sebebi ne olabilir acaba teşekkürler

  7. Merhabalar oğlum 7.5 aylık yüz üstü yatırdığımda hep sağa doğru dönüyor tam yüzüstü duramıyor hemen boynunu yatırıyor . Sağ tarafa yatırıp boynunu dinlendiriyor . Neden olabilir acaba. Tortikılolis açısından bakıldı 8.1 e 7.9 mm sağ kalın . Kbb gittik kulakta birşey yok. Diş henüz çıkarmadı. Ne yapabiliriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bebek Odası Dekorasyonunda Havalı Fikirler

Beslenme Saati: Sehpamızın Üzerindekiler