Uyku, uyku, uyku… Bloguma gelen yorumlardan gördüğüm kadarıyla bebek bakımında annelerin en şikayetçi olduğu konulardan biri, hatta birincisi diyebilirim. E haklılarda… Bebek bakımı zaten son derece özveri isteyen ve kimi zamanlar da yorucu bir süreç. Bir de bu tempoya uykusuzluk eklenince anneler zıvanadan çıkıyor. Özellikle anneliğin ilk aylarında bebeğiniz uyumadığında ne yapacağınızı şaşırıyorsunuz. Öte yandan her bebeğin huyu farklı olduğu için, birinci bebeği melek gibi uyuyan bir anne bile ikinci bebekte birden uyku sorunuyla karşılaşabiliyor.
Uyku sorununa çözüm bulmak için çeşitli yöntemler deneniyor. Akrabalara ve arkadaşların fikri alınıyor. Kitaplar karıştırılıyor. Doktora akıl danışılıyor. Sonunda gecenin bir vaktinde baba yorgun gözlerle bebeği kucakta dolaştırırken, anne de zombi kıvamında internete bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor.
Uyku konusunda hem kendi tecrübelerimi paylaşmak hem de okurlarımın sorularını yanıtlamak adına pek çok blog yazdım. Tecrübesizlik dönemlerimde ben de ilk olarak Harvey Karp’ın 5S yöntemi, ardından Ferber Yöntemi’ni ve daha pek çok yöntemi denedim.
Zamanla Can’la beraber yaşamaya alıştıkça, eşim Kuzey ile birlikte kendi uyku rutinlerimizi ve yöntemlerimizi yarattık. Bunlar arasında iki tanesinin özellikle faydalı olduğunu okurum olan anneler söylüyor: Halen kullanmakta olduğumuz Eleme Yöntemi ve İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi. Bu yöntemlerle başarı sağlandığına dair emailler ve yorumlar almak beni çok sevindiriyor.
Uyku konusunda büyük aşama kaydetmekle beraber, Can da hala dönem dönem uyku bozuklukları olabiliyor. Ayrıca her çocuğun farklı olduğundan yola çıkarak uyku konusunda okumaya, araştırmaya ve öğrendiklerimi uygulamaya devam ediyorum. Bu yazımda bebeklerde düzenli bir uyku alışkanlığı yaratma konusunda en çok sözü geçen uzmanlardan biri olan Tracy Hogg’un ülkemizde “Yatır-Kaldır” olarak bilinen yönteminden bahsedeceğim.
Tracy Hogg’un Kimdir?
Tracy Hogg bebekleri sakinleştirip, uykuya yatırmak konusunda ün kazanmış İngiliz kökenli bir bebek hemşiresi. Kariyeri boyunca Jodie Foster, Cindy Crawford, Jamie Lee Curtis ve Michael J. Fox gibi ünlülerinki de dahil olmak üzere 5000’e yakın bebeğe baktığı söyleniyor. Hogg’un baktığı ve kolik sorunu çeken bir bebeğin babası, 1998 senesinin filmi “The Horse Whisperer – Atlara Fısıldayan Adam”da sabırlı yaklaşımıyla yaralı bir atı iyileştiren Robert Redford’dan esinlenerek, Hogg’a “Baby Whisperer” lakabını takmış. Bu lakap daha sonra Tracy Hogg’un 2001 senesinde yayınlanmış olan meşhur kitabının da adı olmuş. Hogg hemşire 2004 senesinde hayatını kaybetse de, kitapları aracılığıyla bebek bakımındaki fikirleri yaşamaya ve ailelere yardımcı olmaya devam ediyor.
Tracy Hogg’un Yöntemi Nedir?
Hogg’un “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler – Secrets of the Baby Whisperer” isimli kitabında geçen “Yatır-Kaldır Yöntemi – Pick Up, Put Down Method” Elizabeth Pantley’in “Ağlatmadan Uyutma Yöntemi – No-Cry Sleep Solution” ile Ferber’in –bence hatalı bir şekilde– “Ağlatma Yöntemi – Cry it out Method” olarak adlandırılan metodu arasında kalan ılımlı bir çözüm olarak gösteriliyor. Şimdi “Bebek Bakım Sorunlarına Mucize Çözümler” kitabından aldığım notları kısa-kısa paylaşmak istiyorum:
- Ağlatmak ya da ağlatmamak: Bebek kendisini güvende hissetmeli, ihtiyacı olan her durumda ebeveynlerinin yanında olacağına emin olmalıdır. Bu nedenle Hogg bebeklerin ağlatılmasını istemez.
- Uyku alışkanlıkları: Emzirme, biberonla besleme, kucağa alıp sallama ya da yürüme gibi uygulamalar (prop) alışkanlık yaratacağı için bir müddet sonra bebek bunlar olmadan uyuyamaz hale gelecektir. Mesela emziği ağzından düşen bebeklerin ağlayarak uyanması bu yüzdendir. Dolayısıyla uykuya yardımcı olduğu düşünülen bu tür uygulamalardan kaçınılmasını söyler.
- Beslenme: Hogg 4 aylıktan sonra bebeklerin mide kapasiteleri büyüdüğü için daha uzun süreler aç kalabileceklerini, bu nedenle geceleri beslenmelerinin kesilebileceğini söyler. Ancak 4-8 ay aralığında gece uyanmalarının engellenmesi için gece saat 22-23 arasında uygun bir zamanda bebeğin fazla uyandırılmadan beslenebileceğini belirtir. Ayrıca önceden gece beslenmeleri sırasında alınan kalorilerin eksik kalmaması için, gündüz ilk beslenme saatinde eskiye göre daha fazla gıda verilebileceğini (tercihe ve yaşa göre anne sütü, inek sütü, katı gıda vs.) belirtir.
- Aktiviteler: Bebeğin kaliteli bir uyku uyuması için uyanık olduğu saatlerde aktif olması önemlidir. Bununla beraber aktivitenin de bir sınırı olmalıdır. Özellikle 1 yaşından küçük bebekler aşırı yorgun olduklarında da uyuyamazlar. Dolayısıyla büyük enerji gerektiren aktiviteleri sabah saatlerinde yapmak (bebekle beraber alışverişe çıkmak ya da bebek oyun grubuna katılmak), öğleden sonra saatlerini daha az yorucu aktivitelere ayırmak gereklidir.
E.A.S.Y.
Hogg kitabında bebeklerin kolay uyuması için E.A.S.Y. olarak adlandırdığı bir düzeni önerir. Easy kelimesi İngilizce’de kolay anlamına geldiği için bir kelime oyunu yapmış ve bu düzeni uygulayarak bebeklerin kolayca uykuya gidebileceğini belirtmek istemiştir. Bu düzende E harfi (eating – beslenme), A harfi (activity – aktivite), S harfi (sleep – uyku) yerine geçer. Bunlar yapılınca sıra Y harfine (yourself – kendiniz) gelir ki, ebeveynlerin kendine zaman ayırabilmesini ifade eder.
Hogg bunun bir düzen olduğunu söylemekle beraber, bebeklerin bir makina olmadığını, bu düzende esnemeler olabileceğini, bu nedenle bu düzeni saate bakılarak katı bir şekilde uygulamamak gerektiğini söyler.
Yatır-Kaldır Yöntemi
Tracy Hogg kitabında yatır-kaldır yöntemi değişik yaşlar için hafifçe farklılaştırılmıştır. Bununla beraber mantığı şu şekildedir:
Uyku zamanı geldiğinde her zaman belli bir rutin uygulanmalıdır. Perdelerin kapanması, pijamaların giyilmesi, bebeği kucağınıza alarak sallanan sandalyede bir müddet sessizce oturma gibi 5 dakikayı aşmayacak ve uyku saatinin geldiğini anlatan uygulamalar yapılabilir. Bebeğe uyumadan önce banyo yaptırıyor ya da kitap okuyor ve bunlardan memnunsanız, bunları değiştirmenize gerek yoktur.
Ardından bebek karyolasına konmalı ve orada kendi başına uyuması öğretilmelidir.
- 3 aydan küçük bebekler kol ve bacak kaslarına hakim olamadığı için yatarken kundaklanabilir. Uyumadığı ve ağladığı durumda yanına gidilip, karyoladan alınır, sırtına hafifçe pat-pat yapılıp, bir yandan da şşş sesi çıkarılarak sakinleştirilir. Sustuğu anda beklemeden karyolasına geri konulur. Bebek tekrar ağlarsa, yeniden karyoladan alınıp sakinleştirilir ve ağlaması durunca tekrar karyolaya konulur. Bu yöntem bebek uyuyana kadar tekrarlanır.
- 3-6 aylık bebekler ağlamaya başladığında önce sırtına hafifçe pat-pat yapılıp, bir yandan da şşş sesi çıkarılarak sakinleştirilmeye çalışılır. İşe yaramıyorsa karyoladan alınır. Ancak kucağınıza aldığınızda sırtını bir yay gibi gerip, sizi itiyorsa, yani bir anlamda size tepki gösteriyorsa sakinleşmesi için kısa bir süre için karyolaya geri konur. Sonra hemen tekrardan geri alınır. Bu yaştaki çocuklar ağlamaya başladığında sesi giderek daha yükselir, en yüksek noktaya erişir ve ardından yavaşlayarak susmaya başlar. Bu döngü 3-4 defa tekrarlanabilir. Bu süreçte yapılacak olan, kucağınıza her aldığınızda sırtına hafifçe pat-pat vurup onu sakinleştirmektir. Bebeğinizin uyuması uzun sürdüğü zaman sinirlenirseniz, sizdeki değişimi fark edecek ve bu da uyumasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle ağlama ne kadar uzun sürse de moralinizi bozmamaya ya da en azından bunu bebeğe yansıtmamaya çalışın.
- 6-9 aylık bebekler daha bağımsızca hareket etmeye başlar. Bir kısmı yatakta oturmaya ya da parmaklıklara tutunarak ayağa kalkmaya başlamıştır. Eğer kendi başlarına ayağa kalkıyorlarsa bunu yapabilene kadar bekleyin. Ardından yanına gidip onu nazikçe yatma pozisyonuna geri getirin. Bu yaşlarda bebeğin uyumasına yardımcı olacak bir uyku arkadaşı kullanmaya başlayabilirsiniz. Genellikle küçük bir battaniye ya da yumuşak kumaştan yapılmış bir bebek olabilen uyku arkadaşı onların yalnız hissetmemesini sağlayacaktır.
- 9-15 aylık bebeklere de 6-9 aylık bebeklere uygulanan taktiğin aynısı uygulanabilir. Tek farkı bebeği uykuya geri döndürürken onunla yumuşak bir sesle konuşup, “Şimdi uyuyacaksın bebeğim, merak etme seni yalnız bırakmıyorum. Uyumakta zorluk çektiğini biliyorum ama şimdi uyku zamanı” gibi sözcüklerle güven vermektir.
- Bebeğiniz 15-18 aylık olmuşsa, uyku eğitimine yeni başlıyorsanız ve bu zamana kadar sizinle beraber yatmaya alışmışsa onu karyolaya koymaya çalışmanız çok da işe yaramayacak, dirençle karşılanacaktır. Bu durumda sizin yatağınızın hemen yanına onun için bir yer yatağı kurup, onunla beraber yerde yatarak işe başlayabilirsiniz. Zaman içinde yavaş yavaş karyolaya geçmeye başlarsınız. (Bu yöntemin detayları Hogg’un “Çocukluğa Geçiş Sorunlarına Mucize Çözümler” kitabında anlatılmıştır.)
- Tüm denemelere rağmen bebek uyumazsa: Yatır-kaldır yöntemi uygulandığı bir günde, tüm sakinleştirme çabalarınıza rağmen bebek 40 dakika boyunca uykuya geçmezse, yönteme devam etmek yerine onu odadan dışarı çıkarın. Başka bir odada 10-15 dakika sessiz bir şekilde bekleyip, sonrasında tekrar yatak odanıza dönüp, uyutmayı deneyin.
- Tutarlı ve kararlı olmak: Hogg’un yönteminin başarılı olması için sadece gece uykularında değil, gündüz uykularında da uygulanması gerekir. Ayrıca, yönteme başlamaya karar verdikten sonra ebeveynler kararlı olmalıdır. Yetişkinler gibi bebekler de düzenlerinin değişmesinden hoşlanmazlar. Bu nedenle ilk günler bir dirençle karşılaşılması çok normaldir. Ebeveynler bu direnç anlarında yöntemi uygulamaktan vazgeçerse yada 1-2 gün uygulayıp, 3. gün ara verirlerse, bebeğin kendi başına uyumaya alışması beklenemez. Yöntemin faydalı olabilmesi için en az 2 hafta aralıksız olarak uygulanması gerekir.
Son Söz
Gördüğünüz gibi Hogg’un yöntemi biraz daha ılımlı bir yaklaşım. Bir yandan bebeği yanlız bırakmamayı ve ona güven vermeyi hedeflerken, diğer yandan bebeğin kendi başına uyku alışkanlığını kazandırılmasını amaçlıyor.
Yöntemin tüm detaylarını burada vermem maalesef mümkün olmadığından, uygulayı düşünürseniz kitabını almanız iyi bir başlangıç olacaktır. Sonrası da sabır, sabır ve bol bol sabır. Hogg yöntemini uygulayıp başarı sağlayan ya da sağlayamayan tüm annelerin de sesini duymak isterim. Yorumlarınızı bırakırsanız memnun olurum.
Sağlıcakla kalın…
Selam hogg yöntemini duymuş ama okumamıştım bu özet bilgi kendi yaptıgım ve inandığım dogrularimla neredeyse aynı o yüzden cok sevindim. Paylaşımınız icin teşekkürler sevgiler
Rica ederim Naz…
Merhaba ,hala buradamısınız ? Ben kitabını almama rağmen 3 gün çok güzel yol katteddim 4. Ay karma aşısını olunca denge bozuldu ve başa döndğk, bir süre sınra mı devam etmeliyim ara verip yoksa kaldığım yerden mi?
Aşı gibi bazu bebeklerin bünyesini sarsan durumlarda uyku eğitimine geçici olarak ara verilebilir sanırım. Bebeği zorlamanın anlamı yok… Kaldı ki 4 ay hala düzenli bir uyku eğitimi için erken. Moralin bozulmasın Çiğdem. Bebeğin neşesine kavuşunca tekrar başlarsın.
Kolay gelsin
4 sene once oğlum 6 aylıkken uygulamıştım. gece emzirmesini kesmediğim halde genel uyku kalitesi artmıştı
Süper! Tracy Hogg’un dediği gibi kendi esnekliğinizi kendi içinizde yaratmışsınız işte…
Tracy Hogg’un Yatır-Kaldır metodun nasıl olduğunu okumadım ama bebeğim o metodu bana uygulatıyor zaten:)
ahahaha! bebeğe değil anneye ha! harikasın!
ahahahha çok iyiymiş bu yorum :))):)))
bizdekilerden bir tanesinde 5 aylikken uygulamistik.Su an 4 yas.,yataginda uykuya dalan,genelde deliksiz uyuyan bir cocuksimdi
harika! işe yaradığını duymak güzel…
ben kitabı okudum çok güzel bilgiler var ama benim bebeğim çok zor uyuyor uyuduğundada uyandırmaya kıyamıyorum çok az uyuyor bence denemekte yarar var
Kaç aylık bebişin?
ben de denedim ama basarisiz oldum, kararli olmak, rutin, evde olmak, kocadan destek vs sart.
haklısın… aslında bebeğe uygulanan hemen herşeyde anne ve babanın aynı telden çalıyor olması şart…
Çok teşekkür ederim şahsım adına bu güzel blog için. Bende sevdim bu yöntemi ama aslında farklı bir şey yok ki, yani uykuya geçiş aşaması bir kitap okuma seansı sonra ışıklar söner, pijamalar giyilir haydi uykuya. Yani aslında bizim doğduğumuzdan beridir analarımız da böyle yapmaz mı? Bende bu şekilde uyutmaya çalışıyorum ama bebeklerde kişisel farklılıklar var kabul ediyorum. ben daha düzenleyemedim. 🙂 18 aylık bazen 2 de yatıyor bazen 12 de. Allah sağlık versin hiç ağlatmak istemiyorum, zamanla düzelecek diye düşünüyorum. Sağlıkları artsın inşallah.
Rica ederim Duygu. Evet. Aslına bakarsan yüzyıllardır anne babaların uyguladığı taktikleri sistematik bir şekilde ortaya koymaktan başka birşey değil bu yöntemler… Yine de hepsi gözleme dayanıyor ve bir kişinin göremediğini diğer bir kişi görebiliyor. Bu nedenle okumak, düşünmek ve içinden faydalı bulduklarımı uygulamak yoluna gidiyorum ben… Hepimizin çocuklarına sağlıklı, mutlu günler…
Benin kurtarıcı kitabım olmuştu. Hala da hastalarıma öneriyorum…
Teşekkürler Güncel Anne…
bu kitap benimde kurtarıcım oldu ama 6 aylık kızıma hala cesaret edemedim yatır kaldır yöntemini uygulamak için.
hep erteliyorum,başarısız olupta iyice iş içinden çıkılmaz hal alır diye korkmaktayım sanırım:)
Tum annelere merhaba,
benim kizim 4uncu ayina iki hafta sonra girecek ve gunde ortalama 7 defa ve 3 saatte bir emziriyorum.
Aksam saat 9/10civarinda uyuyor ve ilk uyandiginda saat 2gibi uyaniyor ama ondan sonraki uyanmalari hep 3 saat aralikla. Kizim bugune kadar emzik kullanmadi cunku nezaman versem hep geri itti. Uc aylik oldugundan beri ellerini ac olmasada agzina koymaya basladigindan ve bas parmagini emmeye basladigindan emzigi denemekte karar aldim ve basarili oldu. Emzirme saatini bir saat gecerek uyandi emzikle. Ve acikcasi uyandiginda emzirdim ve normalde 10dakika suren emzirme, sadece 5 dakika surdu. Kendi kendime acaba bunun emzikle uykusunda emdiginden yorulmus olabileceginden mi kaynaklandigini dusundum. Gercekte sut icecegi zaman enerjisini yalanci memeye verdiginden fazla icemedi gibime geldi ve 5 dakika ictikten sonra tekrar uyuya kaldi bu kez emziksiz. Benim merak ettigim geceleri biraz daha uzun uyuyabilmesini emzik vererek sagliyabilirsem acaba bebegim gercekten aciktiginda bunu ifade edebilirmi. Her gece 3/4 defa emziriyorum 3 saat aralikla, ve acaba emzirmek yerine uyandiginda ona emzigini versem ve geri uykuya dalsa bu onun icin bi sorun olurlu diye merak ediyorum, sonucta emzigini degilde sut versem icecek sadece 5 dakika da olsa ve ictigi yanina kardir diye dusunuyorum ama benim durumuda olan birileri varsa bana sizler bu isin icinden nasil ciktiniz yardimci olursaniz cok mutlu olurum.
Herkeze tesekkurler, saygilarimla.
Sevgili Sevil,
Bebeğin 4 aylığa gelince mide kapasitesi gelişmeye ve geceleri daha az uyanmaya başlar. Bu bebeklerde doğal olarak oluşan bir dönüşümdür. Yavaş yavaş gece uyuma süreleri uzamaya ve sonunda tüm gece uyanmadan uyumaya başlar. Başka annelerin dört gözle beklediği bir dönüşümü senin bebeğin, belki de emziğin yardımıyla doğal olarak gerçekleştirmeye başlamış. Bunun için endişelenme, aksine mutlu olabilirsin.
İki yöntem izleyebilirsin:
1- Gece 3-4 defa yerine 1-2 defa beslemeyi de deneyebilirsin.
2- Bebeğini artık belli aralıklarla uyandırmayıp, geceleri kendisi uyandığı ve emmeyi istediği sürece emzirebilirsin. Artık 4 aylık olduğu için, gerçekten çok acıkırsa mutlaka uyanıp, seni de uyandırır zaten. İçin rahat olsun…
Hangi yöntemi izleyeceğine karar veremiyorsan, birinci yöntemden başlayabilir ve bebeğinin rahat olup olmadığını gözleyebilirsin. Doktoruna danış istersen…
Birkaç ay içinde bebeğin katı gıdaya başlayınca daha da rahatlarsınız.
Sevgiler
Tekrar merhaba,
oncelikle cevabiniz icin tesekkur ederim. Benim icin cok ani oldu ama bebegim birden bire geceleri uyanmamaya basladi, ve saat gibi her uc saatte bir uyanan bebegim simdi neredeyse 9 saat araliksiz uyuyor masallah:) neden kaynaklandigini bilmiyorum boyle ani olmasinin sebebi nedir acaba diye merak ettim ve hatta ilk geceler korktum acikcasi. Simdi bebegimi saat aksam 9 gibi emzirip yatagina koyuyorum ve sabah 5/6/7 gibi uyaniyor ve uyandigi gibi de aglamiyor. Boyle oldugu icinde artik onu odasina koymaya karar vermistim ve artik odasinda uyuyabiliyor. Son asisini yaptirdigimizda ilk gece yine uyanmaya basladi ama simdi tekrar uyuyor deliksiz bi sekilde. Bu arada size yatir kaldir yontemini soracaktim cunku okudum ama pek ne yapilmasi gerektigini anliyamadim. Tekrar cok tesekkur ediyorum.
Iyi gunler dilerim.
Sevil.
Yeniden merhaba Sevil,
Bebeğin kendi kendine ve kendi yatağında aralıksız olarak uyumaya başlamış. Uyku eğitimleriyle de hedeflenen zaten bu… Başka ailelerin gerçekleştirmek için haftalarca belki aylarca uğraştığı bu durum sizde doğal bir süreçle gerçekleşmiş. Durum bu şekildeyken Tracy Hogg yöntemi ya da başkaca bir yöntemle bebeğinin düzenini bozma derim.
Ancak kızının ileriki dönemlerde uyku alışkanlıkları değişir ve yeni bir yönteme ihtiyaç duyarsan Tracy Hogg yöntemini gündeme getirebilirsin. Yöntem bebeklerin yaşına göre farklı çözümler öneriyor. 3-6 ay aralığı için önerilen, bebek gece ağlamaya başladığında onu yataktan almadan önce sırtına hafifçe elle pat-pat yapılıp, bir yandan da şşş sesi çıkarılarak sakinleştirmeye çalışmak. İşe yaramıyorsa karyoladan almak ve sırtına hafifçe pat-pat vurup onu sakinleştirmeye çalışmak. Ancak kucağına aldığında sırtını bir yay gibi gerip, seni itiyorsa, kısa bir süre için karyolaya geri koyman tavsiye ediliyor. Biraz sakinleşince tekrardan kucağa geri alınıp, sırtına pat pat yapılarak tekrar yatağa bırakmak öneriliyor. Diğer aylar için de özetini yukarıda verdiğim başka tavsiyeler var.
Umarım bu açıklamalar yardımcı olmuştur.
Sevgiler
Merhaba yeni dogum yapacagim bebegimi hangi araliklarla beslemeliyim banada yardimci olursaniz sevinirim
Selam Gülseren,
Öncelikle kolay bir doğumla bebeğini sağlıkla kucağına almanı dilerim. Benim doktorum ilk aylarda 3-4 saat aralıklarla Can’ı beslememi, özellikle ilk 6-8 haftalık dönemde uykuda bile olsa uyandırarak beslememi tavsiye etmişti. Ben de uzun bir süre bunu uyguladım. Sen de doktoruna danışabilirsin.
Sevgiler
Merhaba, Bebeğim su anda 3 bucuk aylık. Gece uykusu saat 8 bucuk gıbı banyosunu yapıp mama verdıkten sonra baslıyor. Son zamanlarda sabah 4e kadar delıksız uyuyor, 4 gıbı bıraz emıp tekrar uykusuna dalıyor. Tabı bu duzen zaman zaman bozulabılıyor ve gecede 2-3 kere uyandıgı da oluyor ama genel olarak gece uykularımız duzenlı dıyebılırım. Gelın gorun kı gunduz uykularımız dogdugu gunden berı yok denecek kadar az. Cogu zaman omzumda pışpışlayarak uyutuyorum, ki kilosu arttıkça bu benim için cok zor bır uygulama halıne gelıyor. Zor bela uyutmusken uykuları toplasanız yarım saati gecmıyor gunduzlerı. Su anda yazlıkta olmam sebebıyle bu duruma el atan anane ve teyzelerı gunduz uykusu duzenı kurmak konusunu mısyon edınmıs haldeler. Iyı nıyetlerınden suphem yok ama bebek arabasında veya ayakta haldır haldır uyumaya alısmasını ıstemıyorum, ki bunun da kıyısındayız. Omzumda pışpışlamam, bebek arabasında zangır zangır uyutulması, ayakta sallanması… Her bırının anlı uygulamalar oldugunu bılıyorum ve bu yuzden duruma el atmaya karar verdım. Yatır/kaldır yontemını uygulayacagım. Ama merak ettıgım şu… Gunduz uykularının bır kısmını denız kenarında bebek arabasında veya sabah bırlıkte yaptıgımız yuruyuslerde alması rıtuelı bozar mı? Yoksa bırkac gun sabah yuruyuslerınden ve denız sefamızdan vazgecıp bu egıtımı sadece evde mı vermelıyım? Uygulamayı yapan sadece ben mı olmalıyım, yoksa anane ve teyzeler de ısın ıcıne gırebılır mı (bu sorunun cevabını benden ısteyeceklerdır 🙂 )
Sımdıden tesekkurler… Sevgıler
Sevgili Özge,
Uyku eğitimine evinize döndüğünüz zaman başlamanızı öneririm. Her nevi uyku eğitiminde bebeğin kafasının karışmaması için düzenin aynı şekilde devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tatildeyken hem bebeğe bakan kişilerin sayısının fazla olması ve her birinin bakma yönteminin farklı olması, hem de bebeğin uyku saatinde sabit bir yatakta değil, değişik yerlerde olması (plaj, yürüyüş vs.) bebeğin düzen kavramını karıştırabilir. En güzeli tatilde rahat olun. Sen, anneanne, teyze hepiniz beraber geçirdiğiniz zamanın keyfini çıkarın. En önemlisi sen aile bireylerinden yardım alabildiğin bu kıymetli saatleri dinlenmeye ayır. Biraz kafanı dinle, ruhunu tazele. Evinize dönünde uyku eğitimine başlarsınız. Eğer normal düzeninizde bebeğin bakımına yardımcı olan başka kişiler varsa aldığınız uyku eğitimi kararını ve uyku eğitiminin nasıl bir düzende yapılacağını hepsiyle paylaşmalısın ki uygulamalar aynı olsun.
Selamlar
29 günlük bebeğim var. Ilk doğduğundan bu yana tek başıma bakıyorum bilmediğim çok şey var dün sabah 10 da uyandı akşam sekiz buçuğa kadar uyumadı neler yaptım. Tracy yöntemini uygulayabilir miyim bir de sabırlı olmam gerekiyor sanırım o ağlayınca iyice panikliyorum bu yöntemi ne kadar süre devam etmeliyim bir de bebek her emmeden sonra uyuması gerekiyor mu sorularımın çokluğu için özür dilerim etrafımda sorabileceğim pek kimse yok
Selam Selda,
Tracy Hogg Yöntemi her yaştaki bebeğe uygulanabiliyor. Sadece yaşlara göre uygulaması değişiyor. Detayları yukarıdaki yazımdan okuduğunu tahmin ediyorum.
Bebek her emmeden sonra uyumayabilir. Uyku düzeninin oturması birkaç ayı bulacaktır. Bu süreçte sabırlı olmanı ve uykusuz kalabileceğine kendini alıştırmanı öneririm. Sana önerebileceğim yazılarım:
Yeni Anne Babalara Mektup
http://bebekveben.com/yeni-anne-babalara-mektup/
Uyku kategorisi
http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/uyku/
Bana her zaman aklına takılan konuları sorabilirsin.
Sevgiler
Mrblar,benim de oglum 5 bucuk aylik .gece uykumuz guzel saniyordum ama butdakileri okuyunca oyle olmadigini gordum biz gece 9-9 bucuk gibi uyuyoruz sabah 8 bucuk-9 a kdr ancak en uzun iki saat uyuyo ve her uyanmasinda emmek istiyor ozellikle son zamanlarda belki yarim saatte uyaniyo emiyo ve en uzun 5 dk emiyor.gunduzleri ise 2 saatte bi uyuyo ve en cok yarim saat uyuyor bide ayakda sallanmadan uyumuyo nasil duzeltecegimo bilemiyorum
Merhaba,
Benim 1,5 yalında bir kızım var. Uyku eğitimini erteleye erteleye bu zamanlara geldik ve maalesef şu anda gece uyanmalarının sayısını bile bilmiyorum.
Akşam 9:30 gibi emerek uyuyor. yaklaşık 3-4 saat uyuyor ondan sonra ağlayarak uyanıyor ve gece sabaha kadar memede yanımızda uyuyor. İşin kötüsü keşke bu şekilde sabaha kadar uyusa 10 larca defa ağlayarak uyanıyor, kendisini memeden çekiyor, memede değilse kalkıp başka türlü uyumaya çalışıyor ama olmuyor ve yine ağlıyor, ağlıyor, ağlıyor. Kısacası ben uykusuzluktan şikayet etmiyorum da onun bu kadar sağlıksız uyumasına çok üzülüyorum. 🙁
Merhaba 6 ayını bugün doldurmuş bir oğlum var. 1 ayından sonra 3 ayın sonuna kadar akşam 9.30 dan sabah 6 ya kadar sonrasında 1 saat uyanık kalıp 7den 9 a kadar uyuyan bir bebekti. Ne zaman ki 3 ayı bitti oğlum geceleri 10 dk da bir kalkmaya başladı. 3 aydır her gece istisnasız en uzun uykusu 10 dk ve ben kafayı yemek üzereyim. Her on dk da ağlayarak beşiğine tırmanıp kalkmaya çalışarak uyanıyor. Ne pış pış ne pat pat işe yaramıyor. İlla kucağıma gelecek ve emecek ama sorun şu ki emerken de ağlıyor yavrum. Hiçbir sağlık sorunu yok şükür (son iki aydır diş çıkartıyor ve şükür çıktı bu hafta) acaba bu uyku eğitiminde gerçekten yol alabilir miyim merak ediyorum ?
Benim üç buçuk aylik bir oğlum var dokuzda uyuyor onbirde kalkıyor sonrada üç saatte bir kalkıyor sabah alti yedi gibi uyaniyor gündüzde birbuçuk saatte araliklariyla kırkbeş dk bazen iki saat uyuyabiliyor arada uyaniyor ben salliyorum yada emziriyorum emeerken uyuyakaliyor sizce yatir kaldir yöntemini kullanmalı miyim şimdi çok zor gelmiyor ama ilerde nasıl olur düzeni bilmiyorum onun için başlamak istiyorum belkide kendi kendine daha iyi olacak kararsızım yardım edin
Merhaba benim bebeğim 6,5 aylık 4. Ayında yeni yeni kendi uyumaya baslamıştı ki ek gıdaya geçtiğimizden beri hem emzirme saatlerimizhem uyku düzenimiz alt üst oldu…geceleri en az 10 kez uyanmaya sürekli emmek ve yanımda uyumak istiyor ne zaman kendşni beşikte görse cıglık cıglıga uyanıyor, yatır kaldır metodunu bircok kez denedim ama beşik basında durdukçadaha cok aglmaya baslıyor ne yapacagımı sasırdım yakında işe de baslıycam gündüz uykularımız iki saate bir 20-45 dk arasında, gece de en erken 12 de uyumaalışkanlığı edindi… Çok çResizim nolur bir yol gösterin ?
Merhaba
3. Cocugum ama bu yontemi ilk defa duydum. Oglum 5 aylık inanin zombi gibi geziyoruz. Diger coxuklarimda kucuk oldugu icin evde sessizlik pek mumkun degil. Her saat basi kalkiyoruz meme emiyo ben ayirip yatirana kadar. Sirtina pat pat uapiyoruz ama aglamaya devam edince hemen meme veriyorum. Cok uykusuz oldugum icin cok emziremiyorum biraz dalinca ağızından memeyi cekip yatiriyorum tabii vicdan azabıda duyuyorum. Gunduzde aynı en fazla 1 saat uyuyor n’olur yardım edin. Hepimiz uykusuz kaliyoruz sabah cocuklar okula gidemiyolar esim de ise tabii
merhaba benimde 50 gunluk bir oglum var gece uykularimizda problem yok aksam 10.00 da banyosunu yapip sutunu icip saat 3 e kadar uyuyor sonra yine beslenip sabaha kadar ancak problem gunduzleri ayagimdan inmek istemiyor kendi kendine hicbir sekulde uyumuyor en fazla 5dk kendini oyaliyor ayagimda salladigimda 3 saat rahat uyuyor ama ayakda koydugum anda uyaniyor yada uyurkende hoppalasinda sallancak sorum su acaba yatir kaldir yontemine baslayabilirmiyim gunduzleri icin yoksa daha cokmu erken beklememmi lazim 1 ay daha 🙁
Merhaba oncelikle bu kadar uzun bir kitabi cok guzel ozetlemissiniz tesekkurler. Kitabi yeni okudum bebegim 6.5 aylik ve su ana kadar hic emzik almadi ve dogdugundan beri emerek uyuyor. 2 ay oncesine kadar gece deliksiz 7 saat uyudugu bile oluyordu hicbirsey degismemis olmasina ragmen son 2 aydir gece saat basi kalkiyor ve emmeden uyumuyor.aslinda gece uyanmiyor sdece agliyor ve emince sakinlesip devam ediyor. Benim sorum su bu yontemde sakinlesince yatagina koymak gerekiyor ancak bebegim asla sakinlesmiyor yani kucagima almam sakinlesmesini saglamiyor sakinlesmesinin tek yolu emzirmem bu durumda bu yontemi uygulayamiyorum yani isler kitapta yazdigi gibi gitmiyor yatir aglayinca kaldir sakinlestir ve sustugu saniye tekrar yatir. Ama oyle olmuyor baska bir yontem denemeyi dusunmuyorum kesinlikle ancak bebegin kucagimda sakinlestirmeye calisirken onu meme vermedigim icin delirip yine guvensizlik hissi yasamis olmuyormu zorla cekiyorum memeyi kafam cok karisik fikirlerinize danismak istedim..
Sevgili Gaye,
Tracy Hogg kitabından yardım almak istediğine göre bebeğinin uykusunu bir düzene oturtmak istediğini anlıyorum ki 6,5 ay bence bunun için çok güzel bir zaman. Yukarıda 6-9 ay aralığı için Hogg’un önerdiği yöntemi deneyebilirsin. Mesajin kısa olduğu için bilemiyorum bir uyku rutini oluşturma şansın oldu mu? Hogg’un yöntemi dahil pek çok yöntemde uyku rutininin önemi büyük. Bebeğinin emziğe alışmış olmaması güzel elbette, ancak senin memeni emzik gibi kullanma ihtimali olduğunu düşündün mü? Elbette bu durumda karar verecek olan sensin. Elbette emzirerek uyutmaya devam edebilirsin. Ancak birşeyleri değiştirmek istiyorsan Hogg’un verdiği önerileri sabırla ve esnetmeden uygulamanı öneririm. Bebeğin 2-3 haftalık süreçte yeni düzene alışacaktır. Hogg’un yöntemi dikkat edersen bebeğin kapısını kapatıp, ağlamasını önermiyor 🙂 Dilersen benim İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi’mi de deneyebilirsin.
http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/
Ayrıca uyku sorununa nihai çözüm için Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi yazımı da okumanı öneririm.
http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
Selamlar,
Merhaba benim de bebeğim 15 haftalık.. bundan dört gün önceye kadar gayet güzel bir uyku düzenimiz vardı ancak kızım bu aralar çok düzensiz uyumaya be emmeye başladı. Sadece beş dk emiyor.. karnının doymadığını biliyorum ama emmeyi reddedip ağlamaya başlıyor. Hogg a göre doymadığı için geceleri düzensizleştiğini düşündüm. Çünkü neredeyse saat başı uyanıp beş dk emip uyuyor. Nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum 🙁
Merhaba. 3.5 aylık bir kızım var. Yatır kaldır yöntemini uygulamaya başladım bugün. Daha önce sallayarak uyutuyırdum. Fakat 2 gün ferber yöntemini uygulamak gibi bir hata yaptım. Vicdanım elvermediği için vazgeçtim. Şimdi yatır kaldır yapıyorum ama bi yerde pes edip emzik veriyorum öyle yatağında uyuyor. Hata mı ediyorum acaba? Çünkü emzik düşünce hemen ağlamasa da gece bikaç sefer uuanında emziğini verince tekrar uyuyor. Acaba hazır yeni bir yönteme başlıyorken emziği de mi bıraktırsam? Dipnot: babası, halası ve babaannesi 3-4 yaşına kadar parmak emen insanlarmış. Ve bebeğimiz baba yarafına benziyor. Emzik vermeyince ellerini ağzına sokuyır. Yoksa bu aydaki bi bebek için zaten normal bir durum mu ?
Merhanlar 4ay 12 günlük bebeğin var biberonla süt sağarak besliyorum ve ayağımda sallayarak sutunu iciriyorum diğer türlü kabul etmiyor ki bu şekilde bö zar zor mayistirarak veriyorum sutunu. Benim asıl problemin gündüz uyku problemi toplasam gündüz 1 saat ancak uyuyor 🙁
Merhaba umarım hala buradasınızdır. Bir kaç soru sormak istiyorum cevap verebilirseniz çok sevinirim. İlk olarak oğlum şu an 6 aylık ve ben 4 aylıkken ferber yöntemiyle uyku eğitimi verdim. Aşırı tepki gösterip küstüğü için bıraktım. Şimdi şehir dışındayız ve ben tekrar uyku eğitimi denemek istiyorum bu sefer yatır kaldır la başlamak istiyorum Ama biraz tedirginim tekrar küser diye. Bir de başlamak için kendi evimize dönmeyi beklemeli miyim?
Selam Şule,
Öncelikle vermek istediğin uyku eğitimi türü ne olursa olsun eve gelmeyi ve normal düzeninize kavuşmayı beklemen çok isabetli olur diye düşünüyorum. Bu yöntemle tekrar küser mi konusunda fazla bir yorum yapamıyorum. Sanırım denemeden göremezsin. Ancak farklı yöntemler de denemek istersen şu yazılarıma göz atmanı öneririm:
İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi: http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/
Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi: http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
Genel olarak tüm uyku yazılarına şuradan ulaşabilirsin: http://bebekveben.com/kategori/uyku/
Kolaylıklar dilerim.
merhaba 5 aylik olduk yatir kaldie egitimini vermeye basliycam fakat gunduz nasil yapmaliyim onuda bi ayrintili yazarmisiniz
Merhaba benim 5 aylık bir oğlum var uykuları hiç düzenli değil çabuk dalıyor ama çabuk uyanıyor uyutmak içim yatağına koyuyorum biraz ağlıyor biraz uyku arkadaşı ile oynuyor dızdızlanınca emzik veriyorum dalıyor uyutmam maksimum 10 dk ama sabahları 40-45 dk arasında uyanıyor sonra yeniden emzik verip beyaz gürültü açınca uyuyor ve 1,5 saate tamamlıyor uykusunu geceleri ise ilk uyuduğunda 2.5 saat kadar sonrasında sürekli uyanıyor emziği de kabul etmiyor geceleri yalan şap emip dalıyor sizce emziği bırakıp Tracy hogg yöntemini öyle mi denemeliyim çünkü sallama veya emzirme gibi bir destek hiç vermiyorum gene de uyanıyor sorun emzikte mi
merhabalar soyle bir yapilan yorumlara baktim ve sizden gelen geri donuslere de uzun uzun kisiye ozel cevaplar vermissiniz bu cok anlamli ve cok onemli birsey 😊 bizdeki durum bebegim emerken uyuyor koyuyorum ya da gazini cikartmak isterken uyaniyor sabah 7 8 gibi kalkar gene 10 11 lere kadar hic uyumuyor memede emerken uyuyor gibi uykuyu kandiriyor diyebilirim sonra yok uyuturken de gece 11 lerde cok zor uyutuyorum normalde 15 saat kadar uyumasi gereken bebeklerdeki saat bizde 8 saat falan o da geceden sabah 4 saat uyur uyanir falan duzensiz yani acil yardiminiza ya da eror vermek uzere olan ufkumu acmaniza ihtiyacim var cok acil ..