Can’ın en sevdiği yemekler beyaz renkli olanlar… Pilav, makarna, süt, yoğurt, peynir… Şimdilerde eskiye oranla daha çeşitli yemekler yemesine rağmen, ana yemeğin yanında mutlaka pilav ya da makarna oluyor. Değişiklik olsun diye her ikisinin de envai çeşidini yapıyorum. Kıymalı makarna, domates soslu makarna, lazanya, sebzeli makarna, şehriyeli pilav, körili pilav, domatesli pilav, patlıcanlı pilav, iç pilav… Ancak bir noktadan sonra pilav-makarna, pilav-makarna, pilav-makarna diyerek kafayı üşütecek hale geldim… “Şu pilav ya da makarnanın bir alternatifi yok mu?” diye internete meylettim. Uzun zamandır yapmadığım gratenli bir tarif buldum. İçinde yine pilav var, ama, en azından pişirilme ve sunum yöntemi farklı… Deli gibi sevindim. Pişirecek bir alternatif bulmak beni gaza getirdi. “En iyisi şöyle sağlam bir akşam yemeği hazırlayayım” dedim.
Bugün size önden tavuk suyuna sebze çorbası, ana yemek olarak salça soslu tavuk but ve yan yemek olarak brokoli/karnabaharlı ogretenden oluşan müthiş pratik, çok sağlıklı ve bir o kadar da lezzetli bir tarif vereceğim.Tarifi verirken yemeğin sadece nasıl yapıldığını değil, hızlı ve pratik bir şekilde nasıl yapıldığını anlatacağım.
Yemek konusunda hamaratlığımın tutması, balığın kavağa çıkmasına eşdeğer bir olaydır. Aman bu fırsatı kaçırmayın. Kağıdı-kalemi elinize alın, başlıyoruz.
Tavuk Suyuna Sebze Çorbası
- Tavuk suyu
- 2 orta boy havuç
- 2 orta boy patates
- 1 adet kereviz
- 1 adet kabak
- 2 sap celery (Kereviz sapına benzeyen bir sebze, kerevizin yapraklarını da kullanabilirsiniz.)
- 3 sap taze yeşil soğan
- Yarım demet maydanozun yaprakları
- 2 diş sarmısak
- Yarım limonun suyu
- Tuz, karabiber, kimyon
Salça Soslu Tavuk But
- 10 adet tavuk butu
Sosu için
- 3 kaşık yoğurt
- 2 kaşık salça (domates ya da biber)
- 2 kaşık zeytinyağı
- 1 kaşık balsamik sirke
- Tuz, karabiber
Brokoli ve Karnabaharlı Graten
- 1 adet küçük boy karnabahar
- 3 su bardağı dolusu brokoli çiçeği
- 1 su bardağı pirinç (tercihen kokulu jasmin pirinci)
- 2 kaşık tereyağı
- 1 orta boy soğan
- 1 su bardağı beyaz peynir
- 1 su bardağı taze kaşar peyniri (isteğe bağlı)
- 1,5 su bardağı süt
- Tuz, karabiber
Yapılışı
Haşlamalar
- Yemek saatinden 2 saat önce tavukları orta boy bir tencereye koyun. İçine tavukları biraz aşacak kadar su koyun. Damak tadınıza göre tuz, karabiber ve kimyon ekleyip haşlamaya başlayın. Ben tavukları yaklaşık 45-50 dakika haşlıyorum. Pişme derecesine göre bu süreyi ayarlayabilirsiniz.
- Karnabahar ve brokoliyi küçük çiçekler olacak şekilde kesin ve yıkayın. İki ayrı tencerede, üzerlerine biraz geçecek kadar su koyduktan sonra haşlayın. Haşlanmaları yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Arada gidip yumuşaklıklarını çatalla kontrol edebilirsiniz. Bu tarif için ben sebzelerin ezik bir şekilde haşlanmasını sevdim. Dileyen diri bir şekilde de bırakabilir. Haşlanması tamamlandıktan sonra sularını süzüp kenara alın. Bunlardan çıkan sebze suyu çorbaya eklenebilir.
- Son ocakta ise 1 bardak pirincin üzerine yine biraz aşacak şekilde su koyun ve orta ateşte pirinci haşlayın. Yalnız dikkat edin. Pirinç dibi tutma eğilimi olan bir yiyecektir. Ara sıra gelip karıştırmanız gerekebilir. Pirincin oldukça yumuşak bir şekilde haşlanmış olması gerek. Bu arada suyunu tamamen çekebilir ya da dibinde az bir su kalabilir. Su kalırsa onu bir kenara alabilirsiniz. Bu suyu daha sonra çorbanın içinde kullanabilirsiniz.
Çorbanın malzemelerinin hazırlanması
- Şu anda dört ocak da dolu olduğuna göre, çorbanın sebzelerine geçebilirsiniz. Havuç, patates, kereviz ve kabağı iyice yıkayıp, kabuklarını soyun. Bunları iri küpler halinde doğrayın.
- Varsa celery, yeşil soğan ve maydanozu yıkayın. Yine iri parçalar halinde doğrayın. Çorba rondodan geçirileceği için parçaların biraz büyük kalması önemli değil.
- Sarmısakları ayıklayın, limonu sıkıp kenarda bekletin.
Gratenin malzemelerinin hazırlanması
- Ocaklarınızdan biri boşalınca bir adet soğanın kabuklarını soyun. Rondodan geçirip ya da mümkün olduğunca ince doğrayıp, tereyağında sote edin. Soğan iyice ölmeli.
- Diğer tarafta beyaz peyniri küçük küçük doğrayın. Eğer kaşar peyniri de kullanmak isterseniz 1 su bardağı kaşar peynirini rendeleyin.
- Bu aşamada fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.
Tavuğun sosu
- Derince bir kasede salça, yoğurt, zeytinyağı, balsamik sirke ve ağız tadınıza göre tuz ve karabiberi iyice çırpın. Bu karışım tavuğun sosunu oluşturacak. Tavuğu haşladığınız suya tuz ve karabiber eklediyseniz onu da göz önüne almayı unutmayın. Aksi takdirde tavuğunuz çok tuzlu ve acı olabilir.
Malzemelerin birleştirilmesi
Tavuk
- Haşlanması tamamlandığında tavuk butlarını yassı bir borcama alın. Güzelce dizin. Üzerine hazırladığımız sosu tüm tavukların üzerine eşit olarak yayılmasına dikkat ederek dökün ve kenarda bekletin. Tavukları fırına verin. Tavuklar daha önceden piştiği için fırında 25-30 dakika kalması yeterli. Amaç sosun pişmesi. Tavukları arada kontrol edin ve sos kızarınca fırından çıkarın.
Çorba
- Tavukların haşlandığı suya daha önceden doğradığınız sebzeleri ve yeşilikleri atın. Eğer pirincin ve daha önceden haşladığınız sebzelerin suyu artmışsa onu da eklemeyi unutmayın.Tüm malzemeler konulduktan sonra tenceredeki suyun miktarına bakın. Eğer gözünüze az gözükürse biraz da normal su ekleyebilirsiniz. Çorbayı kaynatmaya başlayın. Sebzeler biraz yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edin. (Yaklaşık 30-35 dakika) Ardından sarmısak ve limon suyunu da ekleyin. Bu aşamada tadına bakın. Eğer eksikse tuz, karabiber ve kimyon ekleyin. Tüm sebzeler yumuşacık pişince çorbanın altını kapatın.
- Çorba biraz soğuyunca rondoyla çekerek pürüzsüz bir hale getirin. Bu yöntem özellikle Can gibi küçük çocuğu olanlara tüm sebzelerin homojen bir şekilde karıştırılıp yedirilmesi açısından dolayı çok faydalı. Eğer çocuklarınız büyükse sebzeleri küçük küpler halinde kesip, rondodan geçirmeden de yapabilrisiniz.
Graten
- Genişçe bir borcama haşlanmış karnabahar, brokoli, pirinç, küçük parçalar halinde kesilmiş beyaz peynir ve daha önce tereyağında sote ettiğiniz soğanı koyun. Damak tadınıza göre tuz ve karabiber ekleyin. Üzerine 1,5 bardak sütü dökün. İyice karıştırın. Benim gibi sebzeleri ezik seviyorsanız çatalın tersiyle büyük sebzeleri ezebilirsiniz. Malzemeler iyice karışınca üzerini kaşıkla düzleştirin. Eğer tercih ediyorsanız en üzerine 1 bardak rendelenmiş kaşarı da serpiştirin. Biz daha hafif olmasını tercih ettiğimiz için kaşar eklemedik. Grateni fırına verin ve üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ben genelde ikisinden biri soğumasın diye tavuk ve grateni aynı anda fırına koyuyorum ve fırına koyma işlemini sofraya oturmamızdan 35 dakika önce yapıyorum. Böylece sıcacık yiyoruz.
İşte sizlere haftasonu için önerdiğim pratik yemeğim bu. Adımlar çokmuş gibi gözüküyor. Aslında öyle değil. Haşlanma işlemleri olurken başka işlerle meşgul olabiliyorsunuz. Kesme, soteleme ve arada karıştırarak kontrol etme işlemleri dışında kendi kendine olan bir yemek. Öyle kıvamını tutturayım, aman kesilmesin, şekli bozulmasın gibi kaygıları yok. Çok bereketli ve pişirme süresi dahil yaklaşık 2-2,5 saatte hazırlanıyor. Ayrıca mmm, süper lezzetli.
Yiyin güzelim, afiyet olsun…

Canım ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar.Can yedimi bunların hepsinden.Hepinizi öpüyorum,sevgiler.
Sağol annem. Yedi hepsinden hapidu hupudu 🙂