Bu günlerde çok şiddetli bir LEGO hastalığına tutuldum. ? İlk kez çocukluğumda ettiğim bu hastalık, oğlum Can’ın doğumundan sonra maalesef nüksetti. Belirtileri arasında obsesif bir şekilde LEGO oynamak, sürekli LEGO setlerinin eksik parçalarını tamamlamayı düşünmek, binbir emekle yapılan bir set oyun!!! amacıyla bozulursa çileden çıkmak, ev içinde yana yakıla minicik parçaları aramak ve en kötüsü, gece, karanlıkta çocuğun üzerini örterken kayıp parçayı üzerine basmak suretiyle bulmak, acıdan gözünden yaş fışkırmak ama çocuğu uyandırma korkusuyla alt dudağı ısırıp, sessizce çığlık atmak var.?

Bu yazıyı okuyan ve daha önce feci bir LEGO kazasının kurbanı olan tüm ebeveynler! Hele şöyle bir toplaşın 🙂 LEGO sevgimin minik bir çocukken nasıl başladığını öğrenmek, LEGO hakkındaki eğlenceli ve şaşırtıcı gerçekleri duymak, LEGO hastalığımın nasıl nüksettiğini anlamak istiyorsanız, ya da kendi ufaklığınızın yaşına ve ilgi alanlarına en uygun LEGO’yu seçmek konusunda yardıma ihtiyacınız varsa sizi aşağıdaki satırlara alalım…

Bir Küçücük Tanla’cık

Çooook ama çoook yıllar önce, ben minicik bir kız çocuğuyken, LEGO setleri Türkiye’de pek yoktu. Varsa da oldukça pahalıydı. Bu nedenle rahmetli babaannemin, yanlış hatırlamıyorsam 1983 yılında yaptığı Almanya seyahatinden biri bana, biri kardeşime olmak üzere getirdiği 2 tane LEGO seti çok değerliydi. (Eyvah! yaşımız ortaya çıktı…) Benimkisi bir posta arabasıydı, kardeşiminkiyse bir uzay arabası… Bugün o setleri ikimiz de saklıyoruz. Bir müddet önce LEGO hastalığım depreşince, kardeşime -ki kendisi de çocukluk oyuncaklarını itinayla saklama konusunda teşhisi konulmamış bir çılgındır- telefon açtım. O meşhur LEGO setini bulmasını ve Amerika’ya tatil için gelirken yanında getirmesini istedim. Böylece yeniden kavuştum sevgili posta arabama…

Ebeveynler bilir. Özellikle küçük çocuklarla zaman geçirirken, hem çocuğun hem ebeveynin zevk alacağı aktiviteler bulmak zordur. LEGO işte  tam bu zevke hitap ediyor. Benim için LEGO, oğlumla benim, sıkılmadan, saatlerce oynayabileceğimiz, eğitici, öğretici ve en önemlisi eğlendirici çok güzel bir oyuncak seçeneği… LEGO aşkımın 30 senedir ölmemiş olması bunu fazlasıyla kanıtlıyor.

LEGO Set 6651
1982 yılında çıkan LEGO 6651 – Mail Truck Seti
Lego 6823
1983 yılında çıkan LEGO 6823 – Surface Transport Seti

LEGO Hakkında Eğlenceli Gerçekler

Çocuklarıyla oyun oynayarak vakit geçirmeyi seven ebeveynler olarak aşağı yukarı hepimiz LEGO’nun ne olduğu hakkında fikir sahibiyiz. Ancak bu bölümde size LEGO hakkında öyle şaşırtıcı gerçekler anlayacağım ki, eminim pek çoğunu daha önce duymamıştınız…

  • LEGO kelimesinin Danimarka dilinde “leg godt” yani “güzel güzel oyna” anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Yani “Al çocuğum bu LEGO setini, güzel güzel oyna” derken aslında “Al çocuğum bu LEGO setini, LEGO!” diyoruz. 🙂
  • 1932 senesinde Danimarka’da Ole Kirk Kristiansen isimli bir marangozun tahta oyuncaklar yaparak kurduğu firma, 86 senedir popülerliğini koruyor ve bugün dahi oyuncak mağazalarına girdiğimizde başımıza ne işler açıyor değil mi? Yaktın bizi Ole amca!
  • Şu ana kadar 600 milyar LEGO parçası üretilmiş. (2015 rakamı) Eğer 2012’ye kadar üretilen bütün LEGO’ları yan yana koysaydık, dünyanın çevresini 18 defa dönerdi. Şükür ki yan yana değil, daha çok üst üste koyuyoruz.
  • Belki inanmayacaksınız ama LEGO dünyanın en büyük lastik tekerlek üreticisi. Yılda 306 milyon tekerlekle Bridgestone, Goodyear gibi araba lastiği firmalarından daha çok tekerlek üretiyor.
  • 2019 yılında İngiliz TV sunucusu James May sadece LEGO kullanarak insanın sığabileceği boyutlarda bir ev yaptı. 3.3 milyon LEGO’nun kullanıldığı evde çalışan bir tuvalet, duş ve yatak bulunuyordu. Böyle bir evde yaşamak güzel olurdu şüphesiz, yalnız yatağın üzerine yumuşak bir yastık ve yorgan koymak şartıyla…
  • Şu ana kadar yaklaşık 4 milyar LEGO minifigürü (insancık) üretilmiş. Yani dünyanın en kalabalık milletinin Çinliler olduğunu düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz…
  • 79-81 yılları arasında LEGO, şirketlerinde uzun zamandır bulunan çalışanlarını 14 karat altından yapılmış bir hatıra LEGO’suyla ödüllendirdi. Bu LEGO’ların piyasa değeri şu anda $15,000.LEGO Gold
  • LEGO-NASA işbirliğiyle hayata geçirilen “Bricks in Space” programı ile 2011 senesinde Endeavour shuttle’ı (uzay mekiği) ilk LEGO setlerini uzaya götürdü. Amacı öğrencileri genç yaşta bilim ve teknoloji odaklı kariyer seçimlerine odaklandırmak olan bu projede, astronot Cady Coleman uzayda ilk LEGO’yu yaparak, tecrübelerini video aracılığıyla dünyadaki öğrenciler ve öğretmenlerle paylaştı.

2000 senesinde Fortune dergisi tarafından “yüzyılın oyuncağı” seçilen LEGO, video oyunları, kitapları, lisanslı kıyafetleri, kutu oyunları ve hatta filmleriyle hayatımızdan kısa zamanda çıkacak gibi gözükmüyor.

LEGO Hastalığım Nasıl Nüksetti?

Aslında LEGO konusunda senelerdir gayet güzel, makul bir ilgi seviyesinde ilerliyordum. Bu durum bana hastalığımın iyileştiği konusunda umut vermişti. 😛 Can biraz büyüyüp LEGO oynayabilecek yaşa gelince, ona ilk setlerini almaya başladık. Her sene, yaşına uygun setleri birer-ikişer alıyoruz. Geçmiş doğum günlerinden birini Star Wars LEGO temalı yapınca, yaşına göre hatırı sayılır bir koleksiyonu oluşmaya başladı. (Can’ın LEGO koleksiyonundaki parçalar için bu yazının sonuna bakabilirsiniz.)

LEGO hastalığımın nüksetmesi, tamamen alakasız bir sebeple LetGo, OfferUp, Facebook Market Place gibi alım/satım gruplarına üye olmamla başladı. LetGo’nun Türkiye’deki yükselişini mutlaka duymuşsunuzdur, hatta belki de bu cep telefonu uygulamasını kullanıyorsunuzdur. Yeni eve taşınmamızla beraber kullanmadığımız eşyaları, istekli alıcılara satmak son derece mantıklıydı. Hem işimize yaramayan eşyalar kullanılacakları evlere gidiyor, hem de nakide dönüyordu. Bundan iyisi can sağlığı değil mi? (Online, ikinci el eşya alımı satımı konusundaki tecrübelerimi ilgilenirseniz başka bir yazıda anlatırım.)

Kendi eşyalarımı satarken, doğal olarak başka insanların da neler sattığıyla ilgilenmeye başladım. İşte tam o sırada oyuncak ilanları dikkatimi çekti. LEGO’ların ne kadar sıkça satıldığını fark ettim. Üstelik mağazadan alacağınız fiyatın çok çok altında fiyatlarla… Kısa zamanda aklımı çelen bir ilanla karşılaştım. Bir kadın, çocuğunun artık oynamadığı pek çok LEGO’yu, üstelik kolayca muhafaza edebileceğimiz çekmeceli/bol bölmeli bir dolapla birlikte satıyordu. Hemen uygun bir yer ve zaman için sözleşip, Can’ın sevinç zıplamaları eşliğinde ilk ikinci el LEGO alışımızı gerçekleştirdik.

Eve gelince ilk işimiz LEGO’ları yere döküp, çıkan yığının büyüklüğüyle kafaları oynatmak oldu. Sonra küvette sirkeli su karışımı yapıp, tüm LEGO’ları güzelce yıkadık, temizledik. Ertesi gün LEGO’lar iyice kuruyunca renklerine göre ayırdık.

Bu aşamada tahmin edebileceğiniz gibi ellerim feci halde kaşınmaya başladı. Elimizdeki LEGO’ların hangi setlere ait olduğunu merak ettim. Benzersiz parçalardan yola çıkarak internette araştırma yapmaya başladım. Böylece LEGO konusunda dünya çapında ciddi bir ikinci el pazarı ve hatta borsa gibi oluşumların varlığını fark ettim. Bazı websiteleri geçmişten günümüze tüm LEGO setlerini arşiviliyor ve her setin hangi parçalardan oluştuğunu listeliyordu. Bu listelerden yola çıkarak elimizde 2004 ve 2013 senelerinden kalan, parçaları %70-%80 oranında tamamlanmış en az 5 set olduğunu ve bunun dışında başka setler olduğunu da gördüm.

2.El LEGO

Eksik parçaları  tamamlamak için ilk adımım yaşadığımız şehirde bulunan ikinci el LEGO mağazasını ziyaret etmek oldu. LEGO Amerika’da büyük bir trend olduğu için resmi LEGO mağazasının yanısıra, ikinci el LEGO setleri ve parçaları satan, ayrıca LEGO temalı çocuk doğumgünü partileri düzenleyebileceğiniz mağazalar bulmak mümkün. Güzel bir cumartesi günü Can ile birlikte mağazada yaklaşık 3-4 saat geçirerek, elimizdeki listedeki pek çok eksik parçayı  tamamladık. Tabii Can sonlara doğru mağazanın ortasına konulmuş LEGO yığınından, birbirine çok benzeyen minicik parçalar arasından doğru olanları aramak şeklindeki rutin aktiviteden biraz sıkılıp, kendi başına diğer LEGO’lar ile oynamayı tercih etti ama yaşına göre, bana çok da yardım etti.

İkinci el mağazaların güzel yönü, pek çok parçayı resmi LEGO mağazasına kıyasla uygun fiyata alabiliyorsunuz. Kötü yönü, benzersiz olarak tabir edilen, az üretilmiş parçaları bulmak zor oluyor. Bu tür benzersiz parçaları da internetten sipariş etme yoluna gittim. Şimdi siparişlerimin ulaşmasını ve 2004 senesinde üretilmiş Harry Potter setlerini Can ile beraber tamamlamayı heyecanla bekliyorum. İkinci el LEGO piyasasındaki deneyimlerimi ayrı bir blog yazısında anlatmayı düşünüyorum.

LEGO maceralarımızı izlemeye devam edin anacığım…

Hangi Yaşa, Hangi İlgi Alanına, Hangi LEGO?

Yazımın bu son bölümde çocuklarına LEGO seti almayı düşünen, ancak hangi setten başlayacağını bilmeyen ailelere ufak ipuçları vereceğim.

LEGO parçaları değişik büyüklüklerde ve zorluk derecelerinde oluyor. Yeni nesil LEGO kutularının üzerinde kaç yaşında çocuklar için uygun olduğu gösteriliyor.

  • 2-5 yaş grubu için büyük bricklerden oluşan LEGO® DUPLO® setleri
  • 4-8 yaş grubu için standart büyüklükte bricklerden oluşan, ancak daha az parça içeren ve önceden birleştirilmiş parçalar içeren LEGO® Juniors setleri
  • İlkokul çağından başlayarak, kısaca STEM adı verilen Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik yeteneklerini kullanmaya özendiren LEGO Technic ve LEGO MINDSTORMS setleri bulunuyor.
  • Lise çağları ve yetişkinler için LEGO Architecture ve Lego Creator Expert uygun olacaktır.

LEGO’nun ayrıca pek çok teması bulunuyor. Hemen her sene yeni temalar ya da mevcut temalara ilave yeni setler çıkıyor.

  • Architecture: Dünyanın mimari açıdan önemli binalarını ele alan ve büyük çocuklara/yetişkinlere uygun bir tema.
  • Boost: Motor ve sensörler içeren modeller yaratmak ve BOOST isimli tablet uygulamasıyla bu yaratımlarını hayata geçirmekle ilgilenen küçük mühendislerin bayılacağı bir tema.
  • BrickHeadz: İnanılmaz detaylı ve sevimli, hafifçe tepesinden bastırılmış gibi duran süper kahraman ve kötü adam modelleri yaratmak isteyenlere…
  • City: Gerçek dünyayı birebir taklit eden, polis istasyonu, itfaye, kafe, benzinci, hastane, madenci hava limanı gibi pek çok seçeneği olan bu tema benim favorilerimden…
  • Classic: Minik arabalar, evler, hayvancıklar yapabileceğiniz ya da hayal gücünüzün peşinden giderek özgürce takılabileceğiniz pek çok parçası olan klasik setler, LEGO’ya başlamak için ideal.
  • Creator 3 in 1: Bu temada yer alan evler, araçlar, uçaklar ve yaratıkları tam üç değişik şekilde inşa edebiliyorsunuz. Sıkıldıkça görünümü değiştirmek mümkün…
  • Creator Expert: LEGO konusunda uzmanlaşmış gönüllere hitap eden, genelde çok parçalı ve yapması zor olan setler bu temanın içinde…
  • Disney Princess: Elsa, Moana, Cinderella, Ariel ve Rapunzel gibi pek çok ünlü Disney prensesini bu temada bulabilirsiniz…
  • Friends: Beş arkadaşın, sevimli hayvanlarla beraber renkli dünyaları ve oyunlarını konu alan bu set tüm çocukların hoşuna gidecek unsurlar içeriyor.
  • Ideas: LEGO meraklıları tarafından yaratılan ve belli bir oy sayısını aşarak LEGO tarafından üretilmeye değer bulunan modelleri içeren bu temada orijinal konseptler ve filmlerden ilham alınarak hazırlanmış setler var.
  • Mindstorms: Yürüyen, konuşan, düşünen ve hayal edebileceğiniz her türlü şeyi kodlama aracılığıyla gerçekleştiren bu robotlar akıllı cihazlar ya da kumandayla kontrol edilebiliyor.
  • Minifigures:Değişik LEGO minifigürlerinden oluşan bu temada, pakedin içindeki minifügürü pakedi açmadan göremiyorsunuz. Böylece bir süpriz faktörü oluşuyor. Minifigür koleksiyonu yapmak isteyenler için ideal bir tema.
  • Speed Champions: Yarış arabası meraklılarına hitap eden bu tema, detaylı araba modellerini ve araba yarışıyla ilgili detayları içeriyor.
  • Film/Çizgi film/Animasyon/Video oyunu temalı LEGO’lar: Batman, Cars, Elves, Fantastic Beasts, Ghostbusters, Harry Potter, Jurassic World, Marvel Super Heroes, Minecraft, Nexo Knights, Ninjago, Overwatch, Pirates of the Caribbean, Powerpuff Girls, Star Wars, Unikitty! ve Wizarding World gibi dönemin meşhur filmleri/animasyonları/video oyunlarından ilham alınarak hazırlanan pek çok seti ilgili temaların içinde bulabilirsiniz.

Can’ın LEGO Koleksiyonu

Can’ın LEGO koleksiyonunu geleceğe bırakacağımız bir arşiv olması amacıyla listeliyorum…

2018

21140- The Chicken Coop (Minecraft)

2017

70607- Ninjago City Chase

2016

75125- Resistance X-wing Fighter (Star Wars)
75126- First Order Snowspeeder (Star Wars)
75127- The Ghost (Star Wars)
75128- TIE Advanced Prototype (Star Wars)
75129- Wookiee Gunship (Star Wars)
75131- Resistance Trooper Battle Pack (Star Wars)
60129- Police Patrol Boat (City)

2015

75111- Darth Vader (Star Wars)
76037- Rhino and Sandman Super Villain Team-up (DC Heroes)
21119- The Dungeon (Minecraft)
75902- The Mystery Machine (Scooby Doo)
10685- Fire Suitcase (Juniors)
10679- Pirate Treasure Hunt (Juniors)
10680- Garbage Truck (Juniors)

2014

31018- Highway Cruiser (Creator)
31013- Red Thunder (Creator)
31014- Power Digger (Creator)
60033- Arctic Ice Crawler

2013

41008- Heartlake City Pool (LEGO® Friends)
30106- Ice Cream Stand (LEGO® Friends)
70400- Forest Ambush (Castle)

2012

4432- Garbage Truck

2004

4754- Hagrid’s Hut – 2nd edition (Harry Potter)
4758- Hogwarts Express – 2nd edition (Harry Potter)
4756- Shrieking Shack (Harry Potter)

1983

6823- Surface Transport

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yolacam

oyuncaklar

Lisanslı Karakter, Süper Kahraman Oyuncakları Almalı mı?