Sıradan bir gün. Kuzey haftasonu olmasına rağmen yetişmesi gereken bir rapor için kahvaltıdan sonra işyerine gitti. Ben de Can uyurken sofrayı toplama ve yemek yapma fırsatını buldum.
Her zamanki rutinde gündüzleri sakin olan bebek geceleyin huzursuzlandı. Bugün gün boyunca (saat 14.00 dışında) az kaka yaptı. Bu sefer de kabızlık sorunu mu çekiyor emin değilim. Kuzey biraz daha böyle devam ederse kabız olan bebekler için geleneksel bir çözüm olan “poposuna sabun koyma” yoluna gidelim diyor. Gece yine gaz gideren ilacını bu sefer iki defa normal dozda verdik. Bu ilaç gerekli olduğu takdirde günde 12 doza kadar tekrar verilebiliyor. Ancak uyutucu etkisi olduğu için asla 12 doza kadar çıkmayı düşünmüyoruz. İşin kötüsü iki doz bile Can’a bana mısın bile demedi. Kısa bir duraklama ve kuş uykusu dediğimiz kısa bir uyuma seansından sonra saat 24.00’e kadar ağlamaya devam etti.
Yaptığım araştırmalar özellikle kolik rahatsızlığı olan bebeklerin geceleri böyle huzursuzluk problemi olmasının normal olduğu söylüyor. Bebeğin günün belli saatlerinde daha sık aralıklarla beslenmek istemesine ve diğer saatlerde daha uzun süre beslenmeden durabilmesine Cluster Feeding-Küme Beslenmesi* deniyor. Sık beslenme isteği çoğu bebekte geceleri (mesela Can da 18.00-24.00 arası) oluşuyor. Bunu daha sonra nispeten uzun bir gece uykusu takip ediyor. Bebekler bu zamanda beslendiğinde kısa süre emip ağlıyor, emip yine ağlıyor. Bu durum saatlerce sürebiliyor. Bebeğin emerken huzursuz olmasının açıklaması olarak geceleyin süt akışının (gün içindeki hormon değişimlerine bağlı olarak) yavaş olmasından kaynaklanabileceği söyleniyor. Ama bu durum yine de sütün az olduğu anlamına gelmiyor. Bu durumda uzmanlar bebeği emzirmekten vazgeçilmemesini ve hazır mama verilmemesini öneriyor.
* Cluster feeding http://www.kellymom.com/babyconcerns/fussy-evening.html)