Türkiye’deyken bir vesileyle Kadıköy’e inmemiz gerekti. Hem işlerimizi hallederiz hem de güzel havadan faydalanarak dolaşırız diye düşündük. Boğa’nın oradan yukarıya doğru çıkmaya başladık. Kadıköy her zamanki Kadıköy: Kalabalık, gürültülü, canlı. Yüzlerce insan ellerinde poşetlerle üzerinize-üzerinize akıyor. Her taraftan değişik sesler, renkler ve kokular geliyor. Sokaklarda yürümeyi gerçekten çok özlemişim. Yurtdışında çoğu yerde, hele hele Amerika’da pek çok yerde bulunamayacak bir güzellik bu. Ama bu keyif bakın nasıl ızdıraba dönüştü?
Bir müddet sonra ana caddeden ayrılıp arka sokaklara saparak Moda’ya çıkmaya karar verdik. Ooo buralar çok değişmiş. Bir kere pek çok sokak İstiklal Caddesi’ndeki gibi kafe ve barlara dönüşmüş. İnsanlar sokaklara konulmuş masa ve sandalyelerde oturuyor. Kimi yiyor-içiyor, kimi fal baktırıyor, kimi de sohbet ediyor. Ortam süper. Ancak bu 5-10 dakikalık yürüyüş biraz sonra ızdıraba dönüşmeye başladı. Çünkü sokaklarda ilerledikçe farkına varmadan kesif bir dumanın içine girdik. Tahmin edebileceğiniz gibi sigara ve hatta nargile dumanı bu.
Türkiye’de kapalı mekanlarda sigara içme yasağı başlayalı çok oldu. Bu nedenle sigara içen pek çok kişi restoranların açık bölümlerinde oturmayı tercih ediyor. Bir de camekanlı bölüm komedisi var ya hiç sormayın. Restoranın önündeki kaldırımı camekanla kapayıp sadece tepesini açıyorlar. Sözde açık alan. Ama aynı gaz odası. Restoranın içine girmek için o alandan geçmek zorunda kalıyorsunuz. Burnunuzu tuta-tuta. Elbiselerinize ve saçlarınıza sinen koku da cabası. Öyle bir restoranın iç bölümüne oturup yemek yemeyi aklımdan bile geçirmem. Deli miyim, bir de pasif içici olacağım.
Kadıköy’e dönersek… Aşırı sayıda insanın sokakta sigara içmesinden dolayı inanmayacaksınız ama tüm sokaklar sigara kokusu ve dumanı içinde. Kendimi adeta ufalmış ve bir kül tablasının içinde yürüyormuş gibi hissettim. Çok yazık… Bundan daha iyi ortamlarda yaşamayı hak ediyoruz.
- Türk erkeklerinin %46’sı, kadınlarının %15’i sigara içiyor. (2009 rakamı) 1
- Türkiye’de erkek ölümlerinin %34’ü sigaraya bağlı rahatsızlıklardan gerçekleşiyor. Bu oranla Türkiye dünyada birinci. Aferin bize! İlim irfanda birinci olacağımıza süper bir konuda birinciliğimiz var. (2004 rakamı) 1
- Türk çocuklarının %89’u evde sigara dumanına maruz kalıyor. (13-15 yaş grubu)1
Sigara içmek pek çok kişiye basit bir alışkanlık gibi geliyor. Sanki bir keyifmiş, dilediği zaman bırakılabilirmiş gibi düşünülüyor ve yansıtılıyor. Oysa “Yüksek oranda nikotin içeren bir tüketim aracı olarak eroin ve kokain kadar şiddetli bağımlılık yapma potansiyeline sahip.” 2 Sizi bilmiyorum ama ben bir sigara içen insana baktığım zaman kendimi bir uyuşturucu bağımlısına bakıyormuş gibi hissediyorum. İradeleri ellerinden alınmış, adeta bir kukla gibi alışkanlıklarını sürdürmek zorundalar. İronik olan keyif yaptıklarını zannederken kendilerini yavaş yavaş öldürecek bir pakede para veriyorlar.
Sigaranın olumsuz etkilerine maruz kalmak için illa sigara içicisi olmak gerekmiyor. Bulunduğunuz mekanlarda sigara dumanına maruz kalmak da uzun vadede benzer sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
- Sigara içenler 50 değişik tip kanserojen maddeyi vücuduna alıyor ve biz sigara içmeyen yetişkinlere ve en önemlisi çocuklarımıza da aldırıyor:
- Aseton- Boya
Asetilen- Kaynak makinesi
Arsenik- Böcek ilacı
Benzen- Napalm
Bütan- Çakmak gazı
Kadmiyum- Akü
Karbonmonoksit- Egzos gazı
Diklorodifeniltrikloretan- Böcek öldürücü
Hidrojen siyanid- İdam cezasında kullanılan gaz
Metanol- Roket yakıtı
Nikotin- Hamamböcek zehri
Fenol- Tuvalet temizleme kimyasalı. - Sigara ile bağlantılı hastalıklar nedeniyle 1950 ile 2000 yılları arasında 60 milyon insanın ölmüş. Bu sayı II. Dünya Savaşı nedeniyle meydana gelen ölümlerden fazla.2
En çok içimi acıtan da bir anne adayının da sigara içmeye devam ettiğini görmüş olmam. Gözlerime inanamayıp, nasıl yaptığını sorduğumda, bırakmak istediğini ancak bırakamadığını, doktorunun günde 1 taneye izin verdiğini söyledi.
Hamilelikte sigara içimi plasentanın erken ayrılmasına, doğum kanalının girişini tıkamasına, erken doğuma, düşüğe ve dış gebeliğe yol açıyor. Çocukta maalesef ölü doğum, düşük kilolu doğum, Ani Bebek Ölümü Sendromu, akciğerin görevini yerine getirememesi, akciğerlerin orantısız büyümesi, astım, bronşit, öksürük ve kanser gibi pek çok probleme yol açıyor.
Hamile arkadaşlar! Bari siz yapmayın. Hamileliği bu kötü alışkanlıktan uzaklaşmak için bir fırsat kabul edin. Yapabileceğinizi biliyorum.
ÇOCUĞUMU SİGARA İÇİLEN BİR DÜNYADA BÜYÜTMEK İSTEMİYORUM!
PASİF SİGARA İÇİCİ OLMAK İSTEMİYORUM!
SİGARA İÇENLER! AKLINIZI KULLANIN! SİGARAYI BIRAKIN!
BIRAKAMIYORSANIZ YARDIM İSTEYİN! BİZ SİZE DESTEK VERMEYE HAZIRIZ!
Kaynaklar
1- http://www.tobaccoatlas.org/fact_sheets/1998
2- http://www.psikiyatri.org.tr/pagepublic.aspx?menu=50
super bir yazi
bagdat caddesinde de durum ayni. acik alanda bir yerde oturacaksan duman kader oluyor malesef
bu arada yolun yine duserse misafir etmek isterim 🙂
İnşallah Berrakcım. Ben de görüşmek isterim.
Sevgiler.