Standart bir apartman dairesinde biz kadınların en çok şikayet ettiği konu eşyaları koyacak yer bulamamak. Elbette bunda biraz da senelerce eşya biriktirme ve sonra da atmaya kıyamama huyumuzun da payı var. Hele ki çocuk olduktan sonra elbiseleriydi, kitaplarıydı, mıncır-mıncır oyuncaklarıydı derken evde adım atacak yer kalmıyor. Bu yazımda küçük evlerde yer kazanmak için eşyaların nasıl organize edilebileceğine dair ipuçları vermek istiyorum.
Şu anda yaşadığım ev, 2 yatak odası ve 1 salondan oluşuyor. Mutfağım açık mutfak denilen türden. Can’ın kendine ait bir odası yok. Ancak bize yetiyor.
Evim Türkiye standartlarına göre oldukça küçük olmasına rağmen, ferah olmasının sırrı alanların iyi değerlendirilmesinde yatıyor. Mesela ayrı bir çalışma odam yok. Çalışma odam, salonun içinde 5 raflı bir kütüphane ile oturma bölümünden ayrılan bir alandan oluşuyor. O kütüphane tüm kitaplarımı ve biblo gibi ıvır-zıvırlarımı alıyor. Can’ın doğumundan sonra kırılma ve yutma tehlikesi içeren ufak bibloların hepsini ve kitapları üstteki raflara aldık. Şu an biraz sıkışık duruyor, ama, bizimki eline geçen herşeyi parçalarına ayırarak inceleme 🙂 alışkanlığından vazgeçince eski yerlerini bulacak.
Yine misafir odamız aynı zamanda Can’ın oyun odası. Aile üyeleri gibi misafirlerin uzun süreli kalmaya gelmesi nadir bir durum olduğundan, o odayı Can gönlünce kullanıyor. Oyuncakların yerde saçılı durması insanın başını döndürse de, gerektiğinde kapısını çekerek evin geri kalan kısmını derli-toplu tutma şansımız olduğu için seviniyorum.
Amerika’da yaşamaya başladığımdan bu yana eşyalarda sadeleşmeye gittim. Az ama öz eşya almayı tercih ediyorum. Kullanmayacağım hiçbir şeyi tutmuyorum. Zaten çocuk büyütme döneminde çok özenli bir eşya kullanmak mantıklı gelmiyor. Misal, halımız Can’ın yemekleri yere atma alışkanlığından dolayı çok kirlenmişti, yıkattık. İki-üç hafta içinde itina ile eski haline döndü. Bu nedenle sürekli elde bez dolaşıp, çocuğa onu yapma, buraya dokunma, oraya çıkma diye söylenmektense, Can büyüyene kadar evi özgür dolaşabileceği şekilde organize etmek mantıklı.
Bu yazımın konusu olan küçük alanlarda yaşam çözümlerine gelince… Bir fotoğraf bin söze bedeldir diyerek örneklerle anlatayım:
Duvarlar
Küçük evlerde duvarları mümkün olduğunca değerlendirmek gerek. Uygun olan her yere raf ve dolap ilave edin. Rafların üzerine de küçük kutular koyarak pek çok ufak eşyayı kolayca saklayabilirsiniz.
Kapıların arkası
Kapıların arkasına ince raflar ve küçük askılar asarak pek çok ıvır-zıvırı toplayabilirsiniz. Mesela takılarınızı kapıya çakacağınız minik çivilere asabilirsiniz. Çantalarınızı yine askılarda organize edebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğrafta kapı arkasına asılabilen ayakkabı aparatlarından örnek verdim. Bu aparatları illa satın almanıza gerek yok. Evdeki artık kumaşlardan kendiniz de dikebilirsiniz. Haftasonu için ideal bir proje olabilir.
Yatakların üstü
Yatakların başucu kısmının üstü ve yanları rafların eklenmesi için uygun bir alan oluşturabilir. Bu alan oyuncaklar, giysiler, kitaplar, battaniyeler, süs eşyaları gibi pek çok eşyayı saklamak ve/veya sergilemek için kullanılabilir.
Yatakların altı
Yer kazanmak deyince akla gelen ilk çözümlerden biri yatak altındaki alanların kullanılması. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi çekmeceli bir yatak da seçebilirsiniz, yatağın altına koymak istediğiniz eşyalar için karton ayakkabı kutuları ya da sepetler de kullanabilirsiniz.
Masaların altı
Kütüphane dediğimizde hep yukarıya doğru bir saklama alanı düşünüyoruz. Oysa bir kitaplar, oyuncaklar, dosyalar, fotoğraf albümleri, hobi malzemeleri gibi pek çok şey masanın altına da sığabilir. Bu tarz bir masa marangoza yaptırabileceği gibi, uygun iki sehpanın üzerine büyük bir tahta oturtularak hazır malzemelerden de yapılabilir.
Muslukların altı
Musluk altı dolaplarını hepimiz kullanıyoruz. Temizlik malzemeleri bu alana sığmıyorsa, dolabın yukarısına gelecek şekilde bir boru monte ederek, fısfıslı temizlik malzemelerini bu boruya asıp yer kazanabiliriz.
Aynaların arkası
İşte genellikle unutulan bir alan daha. Banyo aynalarını dolaplı olanlardan seçerek makyaj malzemeleri, bazı ilaçlar, şampuanlar gibi ufak-tefek şeyleri koyabilirsiniz.
Buzdolabının yanı
Buzdolabı ile duvarın arasındaki boşluğu değerlendirmek aklınıza gelmemişti değil mi? Böyle incecik, sürgülü bir raf tüm baharatlarınızı ve erzaklarınızın bir kısmını alabilir.