Bugün size yapması son derece kolay, klasik cheesecake tarifi vereceğim. Amerikalıların en çok sevdiği ve tükettiği tatlılardan biri olan cheesecake gerçekten zor bir tatlı değil. Sadece bazı püf noktaları var. Bunları uygulayınca misafirlerinize ve kendinize çok güzel bir ziyafet sunabilirsiniz. Cheesecake yapmaya karar verişimin hikayesi de aslında komik. Çok da planlamadan, neredeyse istem dışı olarak cheesecake yapmak durumunda kaldım. Bu ilk denemem oldu ve bence güzel bir vesile oldu.
Geçtiğimiz haftalarda seyahat edeceğimiz ve Amerika’da Thanksgiving nedeniyle bazı günler okul tatil olacağı için bu ay Can’ın okul yemeğini satın almadık. Onun yerine evden öğle yemeği götürmesine karar verdik. Anaokulu çağında çocuğu olan anneler bilir. Bu yaş çocukları yemeklerde oldukça seçici oluyor. Hergün seveceği bir menü bulmak kolay olmuyor. Sonunda Can için kepekli tost ekmeği arasına krem peynir, zeytin ezmesi ve reçelli sandeviç, 1 mandalina, yoğurt ve organik elma suyundan oluşan bir menü hazırladık. Bunları severek yiyeceğini düşündük.
Evde sandeviç hazırlamak için Kuzey’e krem peynir sipariş ettim. Sağolsun eşimin alışveriş yaparken eli çok boldur. Ben Can için küçük bir paket krem peynir alıp gelmesini beklerken, toptan alışveriş yaptığımız marketten neredeyse 1,5 kg’a yakın krem peyniri alıp gelmiş. Peynir o kadar büyük ki, değil Can’a, Can’ın sınıfındaki bütün çocuklara bir hafta süreyle sandeviç yapsam ancak biter. Peyniri iade etmeye niyetlenmişken birden birşey tatlı tatlı beni dürttü. Neden cheesecake yapmayayım dedim. Daha önce yaptığımı hatırlamadığımdan harıl harıl tarif aramaya giriştim. Sonunda aklıma yatan birkaç tarifi harmanlayıp, kendimden de birşeyler katarak aşağıda okuyacağınız klasik cheesecake tarifini oluşturdum. Umarım hoşunuza gider.
Ön Hazırlık
Cheesecake’in kenarları yapışkan olduğu için normal kaplardan çıkması çok zor. Bu nedenle kelepçeli teflon kalıpta pişiriliyor. Kelepçeli kalıbınız yoksa bir adet edinmenizi öneririm.
- Kabınızın içini azıcık zeytinyağıyla yağlayın.
- Cheesecake pişerken taşmaların önlenmesi için kabınızın dışını alüminyum folyo ile kaplayın.
- Fırınınızı 175C/350F’a ayarlayın.
Cheesecake’in Alt Tabanı
– Malzemeler
- 8 yemek kaşığı eritilmiş tuzsuz tereyağı, erimiş hali 1 su bardağını doldurmalı (U.S.A: 1 stick unsalted butter, melted )
- Yarım paket pötibör bisküvi (U.S.A: 1,5 cups Graham Crackers)
- 1 çay kaşığı tarçın
– Hazırlanışı
- Tereyağını bir kapta eritin. Erime tamamlanınca ocağın altını kapatın.
- Genişçe bir kasede yarım paket pötibör bisküviyi elle kırarak unufak, toz haline hale getirin.
- Tereyağını bisküvi tozunun üzerine dökün. 1 çay kaşığı tarçını da ekleyerek iyice karıştırın.
- Bu karışımı kelepçeli kabınızın dibine, iyice bastırarak eşit şekilde yayın. Bastırma işleminde kaşığın arkasını ya da bir bardağın dibini kullanabilirsiniz.
- Fırınınız 175C/350F’e gelince alt tabanı fırında 10 dakika kadar pişirin. 10 dakikanın sonunda fırından çıkarıp soğumaya alın. Ancak fırını söndürmeyin, kek malzemesini hazırlarken yanmaya devam etsin.
Cheesecake’in Kek Kısmı
– Malzemeler
- 900 gr labne peyniri, oda sıcaklığında (U.S.A: 4x 8 ounces blocks. Costco’da satılan 48 ounces Raskas marka cream cheese pakedinin 4/6’sını kullandım.)
- 200 gr. şeker (U.S.A: 1 cup)
- 4 yumurta, oda sıcaklığında
- 225 gr. süzme yoğurt (U.S.A: 8 ounces Daisy sour cream)
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 paket vanilya (U.S.A: 1 teaspoon vanilla extract)
– Hazırlanışı
- Derin bir çırpma kabına labne peynirini (cream cheese) koyun. Peyniriniz benimki gibi büyük bir kalıp halindeyse çırpma kolaylığı açısından peynirinizi bıçakla küçük parçalara kesin. Raskas marka peynir gibi katı kıvamlı bir peynir kullanacaksanız peynirin bir süre önce buzdolabından çıkarılması, yumuşaması ve oda sıcaklığına gelmesi önemli. Aksi takdirde mikseri çok zorluyor.
- Şekeri ekleyerek krem peyniri mikserle çırpmaya başlayın. Eğer peynir kabın kenarlarında toplanırsa bir spatula yardımıyla alarak tekrar kabın ortasına getirin. Peynir ve şekerli karışım pürüzsüz bir hale gelince yumurtaları birer birer ekleyerek çırpmaya devam edin. En son süzme yoğurdu, limon suyunu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
- Kek malzemesini üzerine dökmeden önce alt tabanın iyice soğumuş olduğundan emin olun. Kek malzemesini yavaşça kelepçeli kalıba dökün. Kalıbın kenarına hafifçe vurarak varsa hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Kekin üzerini spatulayla düzeltin, önceden uygun sıcaklığa gelmiş fırına verin. Eğer kekinizde çatlak oluşmamasını istiyorsanız bu aşamada ya fırının içine su dolu bir kap koyun, ya da cheesecake kalıbınızı benmari usulü fırına verin. (Benmari usulünü aşağıda ipuçları kısmında anlattım.)
- 175C/350F fırında 1 saat pişirin. Bu sürenin sonunda kekin kenarları içeriye doğru yuvarlaklaşmış, dış çeperi dokununca sert ve ortası hafifçe sallanıyor olmalı. Cheesecake’in pişip pişmediğini anlamak için bıçakla kontrol etmeyin. Üzerinde çatlak oluşmasına neden olur.
- Fırından çıkan cheesecake’i soğuması için oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin. Bu arada metal bir bıçakla çeperlerinden yanlarını kaptan ayırın. Sonra buzdolabına koyarak en az 3-4 saat sertleşmesini bekleyin.
- Cheesecake’inizi servis etmeden önce üzerini süsleyebilirsiniz. Ben evdeki çilek reçelini ince bir tabaka halinde üzerine sürdüm ve kenarlarını böğürtlenle süsledim.
Cheesecake İpuçları
- Çökmesin! Cheesecake malzemelerinizi mikserin çok yüksek devrinde ve çok uzun süre karıştırmayın. Bu cheesecake’inizin içinde hava kabarcıkları oluşmasına ve cheesecake soğurken çökmesine neden olur.
- Çatlamasın! Tüm kekler gibi cheesecake’i de pişirirken pişme süresinin sonuna kadar kapağını açmayın. Aniden soğuk havayla karşılaşmak kekinizin sönmesine ya da çatlamasına neden olabilir. Benim ilk denemem olduğu için piştiğinden emin olamadım ve fırında 80 dakika kadar tuttum. Bu nedenle üzerinde 1 adet çatlak oluştu. Bu çatlağı süsleme aşamasında çilek reçeliyle kapadım. Normalde pişme süresinin sonunda cheesecake’in üzeri kahverengi olmamalı ve yüzeyi çatlamamalı. Eğer yüzeyi çatladıysa ya da kahverengi olmuşsa ya çok uzun süre ya da yüksek ateşte pişmiştir. Cheesecake’in çatlamaması için pişirirken fırına 1 kase su koymayı ya da benmari üsülu (su dolu yayvan bir kabın içine oturtarak) pişirmeyi önerenler var. Bir dahaki denememde hem süreyi daha kısa tutacağım hem de benmari usulü pişirmeyi deneyeceğim. Sonuçlarını bu sayfada güncellerim.
- Sulanmasın! Buzdolabına koyarken cheesecake’in üzerini kapamayın. Çünkü ılık cheesecake’den çıkan nem, kapattığınız kapağa çarparak cheesecake’inizi ıslatacaktır. Cheesecake’inizin üzerini tamamen soğumasından sonra kapatın. Böylece dolabın kokusunu almaz.
- Kolayca kesmek için: Cheesecake’inizi kolayca kesmek için öncelikle kenarlarından metal bir spatula yardımıyla kalıptan ayırın. Kabınızın kelepçelerini açıp sadece alt İnce, büyük bir bıçağı sıcak suya batırın ve ilk diliminizi kesin. Her dilimden sonra bıçağın üzerine bulaşan kekleri silin ve yeniden sıcak suya batırın. Böylece kek dilimleriniz düzgünce kesilecektir.
- Tüketim: Bu tarifteki malzemelerle yapılan cheesecake oldukça kalın ve büyük oluyor. Siz de bizim gibi 3 kişilik bir çekirdek aileyseniz bu büyüklükteki bir cheesecake’i hemen bitiremeyebilirsiniz. Misafiriniz olduğunda yapmak en mantıklısı. Genel olarak buzdolabında 3 gün içerisinde tüketilmesini, tüketilemeyecek kısmının buzluğa, derin dondurucuya kaldırılmasını öneriyorlar. İşyerimizde mükemmel cheesecake yapan Amerika’lı bir kadın vardı. O da derin dondurucusunda her zaman 1 adet cheesecake sakladığını, aniden misafir gelince çıkarıp ikram ettiğini söylemişti.
Az önce cheesecake’imi ailecek yum yum yedik. Amerikan versiyonundan farklı olarak çok tatlı değildi, oldukça hafif ve damak tadımıza uygundu. Tereyağlı alt tabanı da çok lezzetliydi. Bu ölçülerle 12 oldukça büyük dilim cheesecake çıktığını söyleyebilirim.
Afiyet olsun,
Ellerine sağlık geldiğimde aynısından bende istiyorum.Sizlere afiyet olsun.Öptüm,sevgiler.