Okurlarımdan Ayşe*, 3.5 yaşındaki kızının tuvalet sorununu paylaşıyor. Minik kızı, hemen her tuvalete gidişinden önce birkaç damla çiş kaçırıyor. Buna bir çözüm bulmak isteyen Ayşe, benimle bir süre önce iletişime geçti. İlk gönderdiği bilgilerden sonra konuyu daha iyi anlayabilmek için ilave sorular sordum. Sonuçta minik kızın durumu tüm detaylarıyla ortaya çıktı. Gelin konuyu Ayşe’nin ağzından öğrenelim:

Tuvalet Eğitimi İçin Yapılanlar

Kızım 3.5 yaşında. 2 yaşında tuvalete oturtmaya başladım. Banyodan önce, sabah kalkınca ve yatmadan önce tuvalete oturtuyordum. Çok sevdi, ben de artık bezi açıp denemek istedim. İlk başlarda tuvaletini kaçırmadan söylüyordu. Birkaç defa yetişemedik ama o kadarı normaldi. Sonra o yaz idrar yolu enfeksiyonu geçirdi ve kaçırmalar başladı. Artık kaçırmadan tuvalete gidemiyoruz. Tuvaletim geldi diyor ancak iç çamaşırı 4-5 damla ıslanmadan olmuyor.

Doktoru “idrar yolu enfeksiyonu iyileştikten sonra kaçırma olmaması gerektiğini, bir sorun olmadığını” söylüyor. “Tuvalet işi terbiye işi, mesaneyle ilgili bir problem değil” diyor. Düzenli olarak 6ayda bir gidiyoruz doktoruna. İdrar yolları enfeksiyonu için 2 ayda bir mutlaka idrar tahlili ve kültürü yaptırıyoruz, gözden kaçan bir şey olmasın diye. 2 senedir tekrar etmedi. Damlatma için ayrıca bir şey yapmadık.

Günlük Tuvalet Rutini

Ben çalışıyorum. Sabahları annem eve geliyor. Kızım kahvaltısını yapıp saat 10.00’da okula gidiyor. 17.00’de annem yine okuldan alıp bize getiriyor. Akşam 19,30-20,00’ye kadar birlikte oluyorlar.

Evde normal tuvalete ben oturtuyorum, kendisi için çok yüksek. Tuvaletin yanında lazımlığı da var. Ona oturmak isterse kendisi oturabiliyor. Lazımlığa oturacağı zaman da 3-4 damla kaçıyor.

— Küçük Tuvalet

Bir gün içinde kızım 4-5 kere çişe gidiyor. Sabah, sabah-öğle arası, öğlen, akşamüstü ve yatmadan önce… Evde tuvalete hep kendisi söyleyince gidiyoruz. Yönlendirince “yok anne” diyor:) Ancak sıkışmaktan poposu sağa sola sallanıyor. Her tuvaleti geldiğinde aynı durum. Sonuç yine 3-4 damla kaçırmak. Bu davranışını her farkettiğimde söylersem sinirleniyor 🙁 Ben de söylemeyi bıraktım.

Sadece sabah uyanınca ve yatmadan önce tuvalete gitmeliyiz deyip beraber gitmeye çalışıyorum. Kızımın durumu böyle olduğu için anaokulunda öğretmeni yemekten sonra tüm sınıfı tuvalete yönlendiriyor.  Diğer zamanlarda herkes kendisi söylüyormuş. Altına kaçırma durumu genelde sabahları olmuyor. Sabah evde tuvaleti geldiğinde “tuvaletim geldi” diyor ve kaçırmadan tuvalete gidebiliyoruz.

Gece olmuyor. Hatta ağlıyor, “tuvaletim geldi” diyor. 1 damla bile kaçmamış oluyor. Daha çok akşamüstü 3-4 gibi kaçırma oluyor.

Haftasonu dışarıda bazen tuvalete gidinceye kadar 3-4 damla kaçıyor. Ancak dışarıda daha kontrollü. “Evden çıkmadan önce tuvalete gidelim öyle çıkalım” diyorum. Yapıp çıkınca hem o, hem de ben daha rahat ediyoruz.

Gün içinde süt +ayran+su birlikte aşağı yukarı 1 litre sıvı tüketiyor.

— Büyük Tuvalet

Kakasında herhangi bir kaçırma durumu yok. Kızımın kabızlık sorunu var diyebilirim. Sürekli öğünlerden birinde kabak, tavuk suyuna çorba vererek idare ediyoruz. Bu arada her zaman olmasa da kakasını yapmadan önce 2-3 kere tuvaletim geldi deyip tuvalete gidiyoruz. 3-4 damla çişi kaçmış oluyor, çişini yapmadan tuvaletten kalkıyoruz. 3 ya da 4. gidişimizde kakasını yapıyor.

Çiş Konusuna Ailenin ve Küçük Kızın Yaklaşımı

Tuvalet sorununu çözmek için okulda öğretmeniyle konuştuk. Aynı şekilde davranmaya çalışıyoruz, annem biraz panik bir şekilde davranıyor. Ben bu sorun süresince aşırı sakin davrandım. Geçen sene okula gitmiyordu. Annem bakıyordu ve annem çok panikti. Kızımın benim yaklaşımımla annemin yaklaşımı arasında kalıyor olabileceğini düşünüyorum.

Kaçırma sorunu olduğunda kızım ilk başlarda ağlıyordu. Okulda da ağlıyordu. Sonraları çok morali bozulmasın, destek olalım diye “Bazen böyle kazalar olabilir” dedik. Sonra her seferinde gülümseyip, bize “Böyle kazalar olabilir anne” demeye başladı. Baktık böyle de olmuyor, biraz ciddi davranıp tuvaleti gelince hemen bize söyleyip, tuvalete gitmemiz gerektiğini, karnının ağrımaması için bunun önemli olduğunu anlattık. Şimdi de her tuvalete gittiğimizde kiloduna bakıp “Kaçırmamışım değil mi anne?” diye soruyor. Bu konuda onunla konuşmayı denedim, ancak başarılı olamadım. Her seferinde konuyu değiştiriyor ve cevap vermiyor.

Sizce ne yapılabilir?

 

kızım tuvaletini kaçırıyorSevgili Ayşe,

Kızının tuvalet sorunuyla ilgili olarak gönderdiğin ilk mesaj ve sorduğum sorulara verdiğin detaylı yanıtlar için çok teşekkür ederim.

Çiş kaçırma (ya da damlatma) konusunu çözebilmek için sorunun temeline inip, nedenlerini anlamak gerekiyor. Kızının çiş kaçırma tablosu literatürde “gündüz tipi çiş kaçırma” (daytime wetting) denilen kavrama benziyor. Gündüz tipi çiş kaçırmanın birden fazla nedeni var. Bunlardan bazıları sizin tablonuza uymuyor. Geriye kalan birkaç ihtimal (fizyolojik sebepler, kabızlık ve çişin ertelenmesi) kızının yaşadığı sorunun potansiyel sebepleri arasında olabilir. Bunlara tek tek değinip, her bir ihtimalle bağlantılı olarak size yardımcı olacağına inandığım taktikleri açıklayacağım. Özellikle en son bahsedeceğim “çişin ertelenmesi” durumunun sizin sorununuzun temel nedeni olduğunu düşünüyorum. Bununla beraber, diğer ihtimallerin de göz ardı edilmemesinde fayda var.

Fizyolojik Sebepler

Mesanenin boşalması için beyinden idrar kesesinin dolu olduğuna dair bir sinyal gitmesi ve bu sinyalle idrar yollarının girişinde bulunan kasların harekete geçerek açılması gerekir. Eğer beyin/sinir/kas koordinasyonu zayıfsa, çocuğun mesanesi farkına varmadan önce de dolmuş olabilir. Kimi zaman çişin idrar kesesinde tutulmasını sağlayan kaslar zayıf (gevşek) olabilir. Kimi zaman da tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, aşırı aktif mesane ya da idrar yollarında ufak bir deformasyon da çiş kaçırmaya yol açabilir.

Anladığım kadarıyla kızının çiş damlatma sorunu sadece gündüzleri oluşuyor. Geceleri aynı sorunu yaşamamanız ve haftasonları dışarıya çıktığınızda bu sorunu nadiren yaşamanız mesane kontrolünde ciddi bir sorunu olmadığını, sorunun kaynağının başka bir yerde olabileceğini düşündürüyor. Keza 6 ayda bir yaptırdığınız doktor kontrollerinde doktorun dikkate değer bir sorun bulmaması ve 2 ayda bir yaptırdığınız tahlillerde enfeksiyon çıkmaması da bu düşüncemi destekliyor.

Öneri

Her ihtimale karşı, idrar yolu enfeksiyonundan bağımsız olarak, sadece çiş kaçırma konusunu incelemek için bir idrar yolları uzmanına görünmeniz faydalı olabilir. İdrar yollarında istem dışı çiş kaçırmaya neden olacak fizyolojik bir aksama olmadığına dair teyit almanızı öneririm. Muhtemelen herşey yolunda çıkacaktır, ancak bu seçeneği kafanızdan tamamen elemiş olursunuz.

Kabızlık

Size belki şaka gibi gelecek, ancak, kabızlık sorunu da çocuklarda çiş kaçırmaya yol açabilir. Bağırsakların son bölümünde kalan kaka, çiş kesesine baskı yaparak onun zamanından önce dolmasına yol açabilir. Bu durum kimi zaman gece yatağa çiş yapma sorununa da yol açabilir.

Çözüm

Kızının kabızlık durumu üzerinde önemle durmanızı ve bu sorunu mümkün olduğunca çabuk çözmenizi öneririm. Ana öğünlerde tavuk suyuna çorba ve kabak gibi yumuşatıcı besinlerin yanısıra, ara öğünlerde lifli meyveler, kuru kayısı, kuru mürdüm eriği gibi dışarı çıkartıcı özelliğe sahip besinler vermek faydalı olabilir. Günde 1 litre sıvı tüketiyor olması yaşına göre iyi. Bu sıvı tüketimini sürdürmeye gayret edin. Sürekli kabız olmak sağlık açısından istenen bir durum değil. Bu sorunu çözerken, çiş durumunun seyrini de izleyin. Minik kızın temel sorunun kabızlık olduğunu da düşünmüyorum. Ancak yine bu seçeneğin de farkında olmak faydalı. Belki de kabızlığı çözerken çiş durumu da çözülür ve bu harika olur!

Çişin Ertelenmesi

Ufak çocuklarda sıklıkla görülen ve damlatma/çiş kaçırmaya neden olan davranışlardan biri de değişik sebeplerden dolayı çişe gitmeyi ertelemeleri. Kimi çocuklar okuldaki tuvalete girmek istemediklerinden, kimileri de günlük hayatta meşgul oldukları bir konudan kopamadıklarından çişe gitmeyi erteler. Bu durum mesanenin dolmasına ve kazayla çiş kaçırmaya yol açar.

Ayşe kızının hikayesini anlatırken “Tuvalete yönlendirince “yok anne” diyor:) Ancak sıkışmaktan poposu sağa sola sallanıyor. Her tuvaleti geldiğinde aynı durum. Bu davranışını her farkettiğimde söylersem sinirleniyor. Ben de söylemeyi bıraktım.” dediğinde bu senaryo öyle tanıdık geldi ki…Bu konuda bize ait bir hikayeyi paylaşmak istiyorum.

Oğlum Can’ın tuvalet eğitimine başladığımızda uzun aylar boyunca sıklıkla tecrübe ettiğimiz bir durum gün içinde  kazaların olmasıydı. Bu kazalar evde olduğu zamanlarda artıyor, okulda ve haftasonu dışarıya çıktığımızda daha az oluyordu. Evde Can da oyuna dalınca bir müddet sonra sıkışıyordu. Gün içinde ne kadar su içtiğini bildiğimden çişe gitmesi gerektiğini tahmin ediyor ve çişi gelip-gelmediğini soruyordum. O da Ayşe’nin kızı gibi her seferinde “Hayır, yok” diyor, ancak 10-15 dakika sonra, hem de Ayşe’nin kızı gibi 3-4 damla değil, dolu dolu çişini yapıyordu. Kaç sefer komple üzerini değiştirdiğimizi, halıları ve koltukları sildiğimizi hatırlıyorum. Hatta kimi zaman aynı sorun kaka için de gerçekleşiyordu. Tuvalet eğitimi sırasında beni en çok yoran durum buydu.

Bu sorunun neden dışarıda değil de evde başımıza daha sık geldiğini çok irdeledim. Sonunda Can’ın kendi evinde, güvende hissettiği bir ortamda çişini tutmak açısıdan daha az kaygı gösterdiği, benim onu temizliyor olmamdan dolayı kendini daha rahat hissettiği için çişini daha az kontrol ettiğini düşünmeme yol açtı. Dışarıda elbiselerine çiş yaptığında çişli elbiselerle dolaşmaktan utanması ya da uzun süre ıslak kalacağının bilincinde olması onun daha kontrollü davranmasına yardımcı oluyor diye düşündüm.

Çözüm

Çiş kontrolünü sağlamak zaman içerisinde öğreniliyor. Kimi zaman çocuklar tuvalet eğitimine belli bir yaşta ilgi gösterseler de bu tam olarak hazır oldukları anlamına gelmiyor. Biz Can’da bunu yaşadık. İlk oturağı kullanması 2 yaş civarında olmasına rağmen, tuvalet eğitiminde başarılı olmamız aylar sonra, 3 yaşına yaklaştığımız şu günlerde gerçekleşti. Hala nadiren kaçaklar olabiliyor. Ancak genel olarak tuvalet eğitiminde başarılı olduğumuz fikrindeyim. Bu nedenle tuvalet eğitimi konusunda çok sabırlı olmakta ve çocuktan gelen sinyalleri izlemekte fayda var.

Bu süreçte çocuğa doğru mesajlar vermek de çok önemli. Sabırsız ya da hatalı bir yaklaşım başladığınız tuvalet eğitimine aylarca sekte vurulmasına ve hatta tuvalet alışkanlıklarında başa dönülmesine yol açabiliyor. Öyleyse ne yapmalı?

Çiş Kaçırmayı Çözmek İçin Başarılı Olan Yöntemler

  1. Zamanı hatırlat Tuvalete gidiş zamanını çocuğa bırakmayıp, belli aralıklarla tuvalete götürmek. Tuvalete götürürken “çişin geldi mi?” diye sormamak lazım. Çünkü seçeneğin onda olduğu hissi verilince çocuklar genelde ertelemeyi tercih ediyor. Bunun yerine “düzenli olarak tuvalete gitmenin gerekli olduğu ve artık zamanın geldiğini” söylemek daha başarılı oluyor.
  2. Kontrol çocukta Çocuğa kontrolün kendine olduğu duygusunu vermek. Zaman hatırlatmasını yaptıktan sonra tuvalete kendi gidebileceğini, yardıma ihtiyaç duyarsa seslenmesini söylemek.
  3. Ortamı düzenle Tuvaleti çocuğun kolayca erişebileceği şekilde düzenlemek. Kapısını ve gerekirse ışığını açık bırakmak. Tuvalette kendi kullanabileceği yere bir lazımlık koymak ya da tuvalet aparatı takmak. Tuvalet aparatı takıldığı durumda yine de tuvalete erişmek için yardıma ihtiyacı olabilir. Bunu çözmek için de tuvaletin önüne çocuk merdiveni ya da basamağı konabilir.
  4. İletişimi doğru yap Çiş kaçırdığı zaman kızmamak, endişeli gözükmemek, ancak bunun doğru olmadığını çocuğa söylemek. En güzeli, ıslanan elbiseleri normal bir surat ifadesiyle lazımlığın içine koyduktan sonra “Çişin yeri elbise değil, lazımlık” demek. Ya da çişli çamaşırları çocuğun eline verip, çamaşır makinasına ya da kirli sepetine atmasını istemek.
  5. Konuş Eğer konuşmadan anlayacak yaştaysa, çiş konusunda konuşmak. “Şu anda oyun oynamanın çok eğlenceli olduğunu biliyorum. Ancak çişini çok tutmadan geldiği zaman gidersen daha rahat edersin” demek
  6. Tuvaleti çekici kıl Tuvalette lazımlığa otururken okuyabileceği kitaplar koymak. Tuvaleti cazip bir hale getirmek.
  7. Acele etmesine izin verme Tuvalete oturduğunda hemen işini görüp aceleyle kalkmasını engellemek. Mesanesini tamamen boşaltarak kalktığından emin olmak. (Banyoda çişe oturunca erişebileceği yere kitap ya da oyuncak koymak yardımcı olabilir.)
  8. Ödüllendir Tuvaletin duvarına ufak bir pano asarak ya da renkli bir dosya kağıdı yapıştırarak, her kuru çamaşırda panonun/kağıdın üzerine bir ödül çıkartması yapıştırmak. Ödül verirken oyuncak almak gibi büyük ödüllere fazla gitmemekte fayda var. Çünkü bu tuvaleti yanlış kavramlarla bağdaştırmasına neden oluyor. En güzeli fazla maddi değeri olmayan ama kendisini özel hissettirecek çıkartma gibi ödüller.
  9. Sıvı tüketimi arttır Çocuğu daha çok su içmesi için teşvik etmek. Bu daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duymasına neden olacaktır.

Yukarıdaki maddelerden 8. ve 9. madde dışındakilerin hepsini Can için uyguladık ve bunlar başarılı olan taktiklerdi. 8. ve 9. taktiklerse uzmanlar ve anneler tarafından sıklıkla tavsiye edilen diğer uygulamalar.

Minik İnsanlar, Büyük Drama

Ayşe’nin kızının çiş problemi konusunda ele almak istediğim son konu da 2-3 yaş aralığındaki çocukların davranış şekilleri, kısacası iki yaş bunalımı ya da terrible two denilen durum. İki yaş bunalımı adından dolayı 2 yaşına işaret ediyormuş gibi gözükse de, aslında kimi çocuklarda 2 yaşından önce başlayıp, 4 yaşına kadar uzanan bir gelişim dönemini kapsıyor.

Oğlum Can’da hemen her gün tecrübe ettiğim üzere 🙂 bu yaştaki çocuklar limitleri sınamayı çok seviyor. Yapma denilen şeylerin aksini yapmaya bayılıyor ve kendi varlığını/karakterini o şekilde ispatlamaya çalışıyor. Ufak çocukların motor becerileri ve konuşma becerileri tam olarak gelişmemiş olduğundan günlük hayatta bizim başarıyla yaptığımız pekçok işi tam anlamıyla yapamadıklarında kızgın ya da hırçın olabiliyorlar. Ayşe’nin kızının çiş konusunda konuşmak istememesi muhtemelen buradan kaynaklanıyor. Eminim çişini kaçırıyor olmak onun da hoşuna gitmiyor. Ancak gün içinde yaptığı aktivitelere dalınca kaçmış olduğunu fark ediyor ve elinde olmadan yaptığı bu hareketin gündeme getirilmesinden, tekrar tekrar sorulmasından hoşlanmıyor. Çözüm, yukarıda 1. ve 2. maddede verdiğim üzere çişe gidilecek zaman hususunda kuralları koymak ancak kontrolün çocukta olduğu hissini uyandırmak. Yani çocuğa sorumluluk vererek o işi başarabileceğini hissetmesini sağlamak, çocuğa güven kazandırmak.

Ayrıca, bu yaşlardaki çocuklar belli bir konuda farklı yaklaşımların olabileceğini görürse o konu hakkında kafası karışıyor. Mesela, çişini kaçırdığında annenin sakin, anneannenin endişeli davranması; çiş konusunda önceleri müsamahalı davranılması, sonra bunun çocuğu da çok gevşettiği görülünce sıkı düzene geçilmesi gibi… Çözüm, tuvalet eğitimine başlamak istendiğinde çocuğun bakımını gerçekleştiren anne, baba, öğretmen, akrabalar ve bakıcılar gibi tüm yetişkinlerin bir araya gelip, konuşarak belli taktiklerde karar kılması, çocuğa aynı türden mesajları vermesi ve karar verilen taktikleri uygulaması. Biz bu konuda Can’ın öğretmeninin yönlendirmelerini uyguladık.

Kimi zaman da tuvalet eğitiminde yapılan hiçbirşey işe yaramadığında işi daha fazla zorlamamak ve gelişimi çocuğa bırakmak gerekiyor. Bu durum ebeveynleri üzse de, üzerine gidilmediğinde işler, belki biraz uzun vadede ama sonunda mutlaka çözülüyor. Tuvalet eğitimi gerçekten zorla verilmemesi gereken birşey. Çocuk hazır olduğunda herşey yoluna giriyor.

——

Sevgili Ayşe,

Kızının yaşadığı çiş kaçırma sorunuyla ilgili olarak düşüncelerim böyle. Özetle, fizyolojik sebepleri soruna odaklı bir doktor muayenesiyle eleyeceğinizi ve kabızlık sorununu halledeceğinizi varsayarak, çişin ertelenmesi konusuna odaklandığınızda sorununuzu çözeceğinizi umuyorum. Tabii 3,5 yaşındaki miniklerimizin boylarından kat kat büyük karakterlerini de göz ardı etmeden 🙂  Zaman içerisinde bu konuda gelişme kaydedeceğinize ve bana güzel haberlerle geleceğinize inanıyorum.

Kızınla ve tüm ailenle beraber mutlu günler diliyorum.

Sevgiler

Tanla

Kaynaklar

Sydney Children’s Hospital | Tena | Eric | WebMD | WebMD

Önemli notlar: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

* Okurumun ismini arzusu üzerinde değiştirdim.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Bence çok faydalı bir bilgilendirme yazısı olmuş.. Henüz o dönemler bize uzak gibi dursa da zihnimde önemli bir köşeye kaydettim bu yazıyı. Çıkartmaların etkili olduğunu ben de duymuştum.

    • Teşekkür ederim Esracım…

      Biz ödüllendirme sistemini kullanmadık Can için. Ama kullanan ve başarılı olan pek çok kişi duyduğum için alternatif bir yöntem olarak buraya almak istedim….

  2. Waawww süpersiniz:)
    Hemen denemelere başlıyorum, ara ara geri dönüş yaparım:)
    İlginize çok teşekkür..

  3. 3.5 yaşında ecrin nisa isminde kızım var 2 yaşından beridir altını bağlamıyoruz kendisi söyler biz götürürüz ayrıca son 1 yıldır bizden ayrı kaynanamla kalıyor eşim ve ben çalıştığımız için son zamanlarda sık olmasada geceleri altına kaçırmaya başladı bu konuda yardım ve önerilerinizi alabilirmiyim Teşekkürler

    • Merhaba Cihan,

      Anladığım kadarıyla kızın 2 yaşından itibaren tuvaletini söylemeye başlamış. Son 1 senedir iş dolayısıyla kayınvaliden bakmaya başlamış. Ancak yanlış anlamadıysam geceleri altına kaçırma olayı sadece son dönemlerde yaşanmış. Yani rutin olarak yaşanan bir olay değil. Son dönemde yaşadığı ufak kaçırma sorunlarının birden fazla kaynağı olabilir. Bunu biraz araştırmakta fayda var.

      İlk olarak fizyolojik nedenleri düşünmelisiniz. Çiş kazasının yaşandığı gecelerde:
      – Yatmadan önce tuvalete götürülmüş mü?
      – Yatmadan önce sıvı içmiş mi? (su ya da süt)
      – Yatmadan önce tuzlu yiyecekler yemiş mi? (tuzlu yiyecekler vücutta sıvı birikimine sebep olabilir ve çişe dönüşebilir)
      – Yatmadan önce çok yorulmuş mu? (aşırı yorgun olup derin uyuyan çocuklar çişi geldiğinde tuvalete kalkamayabilir.)

      Fizyolojik nedenlerin dışında, acaba kızının hayatında onu rahatsız eden bir değişiklik oldu mu? Bu konuda da kayınvalidene danışabilirsin. Belki bu değişikliğin nedeni konusunda ipucu verebilir.

      Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler,

  4. Merhaba..
    Bu yazi bana cok umut verdi öncelikle onu söylemek istiyorum. Oglum 2 bucuk yasinda ve canla yasadiklarinizin aynisini yasiyoruz. İki farkla ikinci bir bebegim var 5 aylik ve biz sizin kadar sabirli olamadik kimi zaman kizdik ve de ödül kullandik. Su an psikolojimiz cok kötü dra mi gitmeliyiz diye düsünüyorum tam alti aydir ugrasiyoruz. Umarim sizin gibi sonuca ulasiriz cocugumuzu yipratmada… Tesekkürler yazi icin.

    • Merhaba Feyza,

      Oğlun hala çok ufak. İkinci bebeğin de gelişi hem onun hayatında hem de sizin hayatınızda büyük değişiklik anlamına geliyor. Oğlunun açısından, bugüne kadar sadece kendisinde odaklanmış ilgi ve sevginizi şimdi kardeşiyle paylaşmayı öğreniyor. Senin ve eşinin açısından yeni bebek yepyeni sorumluluklar demek ve kimi zaman hepimiz herşeye yetişemeyebiliyoruz. Tuvalet eğitimi konusunda kızmadan, mümkün olduğunca sabırla ilerlemeni öneririm. Çocuklar zamanı geldiğinde herşeyi hallediyorlar. Gelişmeleri ve güzel haberleri beklerim.

      Sevgiler

  5. Merhaba benim kizimda 28 aylik bende 4 aydir ugrasiyorum.halbuki 24 aylikken kendi istedi surekli bezi cikariyordu lazimliga gidiyirdu kakasini yaptiginda da ayni sekilde elliyor bezi cikartmaya calisiyordu ilk 1 bucun ay cok iyiydik sonralari altina kacirmaya basladi suan 4 ay oldu ve tuvalete gitmek istemiyor lazimligi istedi yere getiriyorum onda bile oturmak istemiyor odul yintemini denedim onda da 2 hafta sonra sikildi surekli yeni yontemler deniyoruz bu arada kakada sorun oldu altina yapiyor surekli gecede 2 kez yapiyor cok yoruldum artik inanin cok kizdigim oldu ilk basladigi da ama 2 aydir ona bile halim kalmadi sadece uzerini degistiriyorum makineye atiyorum konusunu bile acmiyorum 2 gunde bir cisli kiyafetleri makineyi dolduruyor suratim dusuyor haliyle oda anne ne ildu diyor bende ozaman uzuldum oyle yaptigin icin diyorum bidaha yapmivam diyor ama yine ayni

    • Sonnnur,

      Kızın sanırım henüz tuvaletini kendi başına yapmaya tam olarak hazır değil. Çocuklar dönem dönem lazımlığa ilgi gösterseler ya da bezlerini çıkarsalar da sonra geriye sarabiliyorlar. Can da aynı şekilde bir ara lazımlığa ilgi göstererek beni heyecanlandırmış, ancak bu olaydan çok sonra tuvaletini kendi başına yapmaya başlamıştı. Bu konudaki yazıları tarih sırasıyla tuvalet etiketinden okuyabilirsin.
      http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/tuvalet/

      Tuvalete hazır olmak çok kişisel bir konu. Çok üzerine gitmeyin derim. Altına kaçırdığında da zaten yaptığınız gibi fazla tepki göstermeyin. Hatta üzüldüm bile demeyin. Bu çocuğu da üzerbilir ve yetersizlik duygusu oluşturabilir. Ben onun yerine ‘Tuvaletini kaçırdığını görüyorum. Kakamızı ve çişimizi tuvalete yapıyoruz. Bir dahaki sefere tuvalete yapmaya çalış olur mu kızım’ deyin. Yukarıda belirttiğim yöntemleri de uygulayabilirsiniz.

      Tuvalet süreci gerçekten sabır istiyor. Moraliniz bozulmasın. Bu durumları hepimiz yaşadık.Eninde sonunda herşey yoluna girecek.

      Sevgiler

  6. Merhaba,
    Kızım 33 aylık 9 ay önce mart ayında tuvalet eğitimine başladık bir iki hafta içinde hersey yoluna girmişti. Ağustos ayında gündüz tuvalet kaçırmaları başladı. Oyunu bırakmak istemediği için olduğunu düşündüm ama sorun Hala devam ediyor büyük tuvaletinde sorun yok gecede de sorun yok. Biz sormadigimiz sürece altına yapıyor. Üstelik sorduğumuzda cisim yok cisim yok diye bağırmaya başlıyor ama zorla goturdugmuzde cisini tuvalete yapıyor. Bu durum beni çok yıprattı artık bağırmaya başladım yanlış olduğunun bilincindeyim ama elimde değil sabrım tükendi. Ne yapmalı nasıl yöntem uygulamalıyım? Cumartesi idrar tahlili verdi pazartesi sonucu alıcaz. Bu arada ben calısıyorum kızıma annem bakıyor.Yardımınıza çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Selam Sevilay,

      Öncelikle gece sorun olmaması ve kakada sorun olmaması çok büyük bir aşama. Gündüzleri de sanırım iş biraz inada binmiş. Sinirlenmemek çok zor, biliyorum ama mutlaka sakin kalmaya çalışın. Gündüzleri annen baktığı için annenin de bu konuya yaklaşımı önemli. Onunla konuşarak aynı şekilde yaklaşmalısınız.

      Çiş yaptığında oldukça nötr bir surat ve sakin bir ses tonuyla “Sanırım tuvalete yetişmeye çalıştın ve yetişemedin. Kazalar bazen olabilir. Ama çişimizi tuvalete yapmaya çalışıyoruz ki ıslak kalıp üşümeyelim.” gibi bir yaklaşımı deneyin.

      Tuvaletinizi kızının tek başına kullanabileceği şekilde düzenlemeye çalışın. Mesela eğer yoksa normal tuvaletin üzerine ufak bir tuvalet aparatı alın. Tuvalete kendi oturabilmesi ve ellerini lavaboda kendi yıkayabilmesi için ufak bir çocuk merdiveni ya da basamak alın. Bu alışverişi beraberce yapın. “Artık sen büyüdüğün için tuvalete tek başına gidebileceksin. Haydi hoşuna giden tuvalet eşyalarını beraber alalım. Modelini/rengini sen seç.” diye teşvik edin. Tuvalet eğitimi gerçekten sabır istiyor. Moralinizi bozmayın.

      Sevgiler

  7. Merhaba 4 yaşında mina adında bir kızım var 10 yıllık aradan sonra tüp bebek yardımıyla sahip olduk eşim 7 aylık doğum yaptı pramatüre olarak doğdu 45 gün küvezde kaldı çok şükür şimdi sağlklıklı fakat herkes gibi bizimde altına kaçırma sorunumuz var çocuk annemde kalıyor ben ve eşim çalışıyoruz 2 veya 3 günde bir çocuğumuzu görebiliyoruz hafta sonları cuma akşamdan annemden alıp pazar akşamına kadar beraberiz benımle beraberken gündüzleri çiş sorunu olmuyor ama eşim veya annemle beraberken günde 3 kere altına yapıyor 2-3 kere çişim geldi diyip tuvalete gidiyor ve geceleri uyumadan önce tuvalete gittikten sonra uyuyor ve geceleri altına kaçırıyor devamli olarak gece çiş için uyandırdığımızda huysuzluk yapıyor ağlıyor ve tuvalete gitmiyor ne yapabileceğimi bilmiyorum yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim..

    mail adresimi yanlış yazdığımdan yeniden gönderdim

    • Merhaba Özgür,
      Bazı çocuklar geceleri son derece derin uyur. Bu durumda altına kaçırma vakalarının yaşanması normaldir. Kızın 4 yaşında olduğu için bu konuda onunla konuşabilirsiniz. Geceleri tuvalete gitmeye büyükler dahil hepimizin ihtiyacı olduğunu, kendisi kalkamıyorsa ona yardım edeceğinizi ama onun da size yardım etmesi gerektiğini söyleyin. Gece tuvalete gidemediğinde üzerinin ıslanacağını ve üşüyeceğini söyleyin. Geceleri kaçta yatıyor bilmiyorum ama en az 2 kere (birincisi yattıktan 3 saat sonra, daha sonra da 4 saat sonra) kaldırmalısınız.
      Sizin durumunuzda önemli olan büyükannenin de tuvalet eğitiminde benzer mesajları vermesi. Bu yazı tuvalet eğitimi için güzel ipuçları veriyor. Blogumdaki tuvalet kategorisindeki diğer yazılar da faydalı olabilir. Bu yazıları büyükanne ile beraber okumanızı ve benzer taktikleri uygulamanızı tavsiye ederim.
      http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/tuvalet/
      Kolaylıklar dilerim.

  8. Benim de 5 yaşında kocaman çocuğum var işte o da biri tuvaletteyken hiç beklemez hatta çok sıkıştım anne diyip yere oturuyor çorabına çişini yapıyor.Ayşegül teyzenin 2 yaşında bebeği var o bile böyle yapmıyor hatta o bile ayıplıyor.

    • Selam Birsen,
      Kızın muhtemelen gün içinde oyun oynarken çişi gelse bile oyunu bırakmak istemediği için erteliyor. Sonunda dayanamaz noktaya geldiğinde tuvalete koşuyor. O sırada tuvalette de birisi varsa işler karışıyor. Bunu önlemek için yazımda da belirttiğim üzere kızınla tuvalet konusunda konuşmalısın. Bir daha böyle bir kaza yaşanırsa “Şu anda oyun oynamanın çok eğlenceli olduğunu biliyorum. Ancak çişini çok tutmadan, geldiği zaman hemen tuvalete gidersen hem böyle kazalar olmaz, elbiselerin ıslanmaz, hem de daha rahat edersin.” demek lazım. Ayrıca başka çocuklarla onu kıyaslamak iyi bir yaklaşım değil. Her çocuğun koşulları farklıdır. Çocuğun başkasına kıyasla neleri yapamadığını vurgulamak yerine, kendi davranışını olumlu yönde değiştirerek daha rahat edeceğini vurgulayarak sorununuza çözüm bulabilirsin.
      Sevgiler

  9. Mrb benimde 26 aylik kızım var 19 aylik ti çiş eğitimini kendi istediği için öğretmeye başladım ve çok çabuk öğrendi 3 günde hiç bunalmadım altına kaçırmadı arada oluyordu ama önemsencek gibi değildi şuan işler değişti sadece gündüzleri gözüme baka baka üstüne isiyor yada yaparken haber veriyor normalde hep kendi söyler artık bu durumdan bunaldigim için haliyle bağırıyorum kızıyorum anlatıyorum olmuyo nasıl bi yol izlemeliyim ben takip etmesem hiç tuvalete gitmez ne hali kaldı ne koltuk bunaldım artık 🙁

  10. Merhaba benim kızım da çişini kaçırmadan tuvalete gitmiyor gece yatacağı zaman bez bağlıyorum öyle yatiyo acaba gece bez bağlayıp yattığı için mi çişini tutamıyor ne yapmam gerektiğini bilmiyorum lütfen bana yardımcı olabilir misiniz

  11. Merhabalar. Yorumlara verdiğiniz cevapları görünce ümitlendim ben de çocuğumla yaşadığım bi probleme çözüm önerisi sunmanızı diliyorum. Oğlum 6 -7 ay önce çişini söylemeyi öğrenmişti. Son 1haftadır gündüzleri özellikle benim olmadığım yerlerde altına yapıyor. Tuvalete götürsem de 5 dak sonra gene kaçırmış oluyor. Önceden söyleyip te şimdi böyle olması beni çok düşündürüyor doktora götürüp tahlil yaptırdık herhangi bir enfeksiyon çıkmadı. Çok bunaldım kızdım olmadı güzelce anlattım olmadı.ne yapmayalım?

  12. oğlum 2,5 yaşında.. evde altı açıkken kendi kendine gidip çişini yapıyor ve yaptıktan sonra bana haber veriyor..beraber tuvaletin içine döküyoruz ve bay bay yapıyoruz..sonra o sifona basıyor vb. ama altına şort giydirince kesinlikle lazımlığa oturmayı redediyor ve altına çişini de kakasına da yapıyor.
    bu yüzden hiçbiryere çıkamıyoruz…bunun nedenini öğrenebilirmiyim.. şimdiden teşekkür ederim..

  13. Benimde 3 yaşında erkek yiyenim var oda şişini tutamıyor altına kaçırıyor annesi korkutuyo ozaman yapmıyor ama daha sonra tekrar kaciriyo

  14. Merhaba, Benim kızım 3 yaşında ..2 yaşından beri tuvaletini söylüyor çok şükür alıştırma zamanını çabuk geçirdik .Fakat 4 5 gündür idrarını söylüyor ama büyük tuvaletini söylemiyor . Altına yapmaya başladı yaptıktan sonra söylüyor ..ilk 1 2 gün kızdım sonra güzellikle söyledim bugün de ceza vermeye başladım ..Hamileyim ve midem kaldırmıyor bu durumu ne yapabilirim nasıl bir yol uygulamalıyım? Bana yardımcı olursanız çok sevinirim ..Teşekkürler

    • Selam Dilek,
      Hamilelik durumundan ötürü koşulların zorlu olduğunu tahmin edebiliyorum ama lütfen sabırlı olmaya çalış. Kızın henüz çok minik. Yeni bebeğin geleceğini anlamış, içlenmiş ve anne ilgisi istiyor olabilir. Kakasını kaçırdığı için kızmak ya da ceza vermek çok doğru bir yaklaşım gibi gelmiyor. Bu yazıda belirttiğim Çiş Kaçırmayı Çözmek İçin Başarılı Olan Yöntemler kaka için de uygulanabilir.
      Yeni hamileliğini tebrik eder, bebeğini sağlıkla kucağına almanı dilerim.
      Sevgiler

  15. 2.5 yasinda kzım abide gördügü için çiş ypmaya heveslendi zaten artık yasıda uygun dye bezi braktık 4 gün oldu ama 4 günde cok yıprattı o hevesli kızımdan eser yok cok mu aceleciyim bilmiyorum ama sürekli altına yapıyo sonra çişim var diyip tuvalete gdyoz oturuyo btti diyip cıkıyor çiş falan yaptığı yok..kızmak istemyorum kzım bak altına yapmycksın çişimz gelnce tuvalete diyorum tamam anne dyor ama sil baştan yne altına yapıyo snra tuvalete nasıl yol izlemeliyim oğlumda bu sıkıntıları yasamayınca bu zor gelıyor…

  16. Benim kizim mira4yasinda bi aralar altina bir kac damla kaciriyordu birakmisti sevinmistim uzun aradan sonra yine basladi bir kac damla kiloduna kaciriyor poposunu saga sola salliyo yok diyo goturdugumdede yapiyo wc ye cisini gunde bazen 10sefer degisiyorum altinu bazende daha az saskinlik icerisindeyim yardimci olursaniz sevinirim

    • Merhaba Nayme,
      Kızının durumu bu yazıya konu olan küçük kızın durumuna çok benzer. Bu durumda yazımda bahsettiğim çözümlerin size de yardımcı olabileceğini umuyorum.
      Kolaylıklar dilerim.

  17. 26 aylık bir oğlum var. yaklaşık 5 6 ay önce bir anda akşam kendi istegi ile bez taktırmak istemedi ve bende takmadım ve takmamaya başlamadan 2 ay önceden beri geceleri temiz kalkıyordu. ilk başta bile gündüzleri ne çişinde nede kakasında sorun yaşamadık. tuvaletini söyleme konysunda sanırım kendi istegi ile olduğu için kolay oldu. fakat 2 haftadır sürekli çişini altına yapıyo yaptıktan sonra rahatsız oluyor yaş olmasından ve kıyafetini degiştirmemi kendi istiyor. ilk başlarda damla damla kaçırıyordu üşütttü diye düşündüm ama artık tamamen kaçırıyor. hatta eşofmanını çıkartıp kanepenin arkasına geçip yaptı en son çişini. bu süreçte kakasını iki kez kaçırdı. ne yapmam lazım

    • Sevgili Ahsen,
      Durumu çok iyi anlıyorum. Oğlunun kendi kendine bez taktırmak istememesi bir umut vermiş ama şimdi herşey geriye sarıyor gibi gözüküyor. Değişik kaynaklardan okuduğum uzmanların görüşlerine göre bu geri sarış durumu tamamen normal. Oğlun henüz çok ufak ve tuvalet alışkanlıklarını yeni oturtmaya çalışıyor. Bu durumda çok sabırlı olmalıyız. Çocuğa kızmak, tuvaletini kaçırdığında ona ceza vermek gibi şeyler yapmadığına eminim, çünkü bu yaklaşımlar işe yaramadığı gibi sorunun daha büyümesine neden olabiliyor. Öncelikle üşütme ya da bir enfeksiyon gibi bir durumdan dolayı çişini kaçırmadığından emin olmak lazım. Bu durumu tam olarak anlamak için doktora gitmek gerekiyor. Hastalık gibi bir sorun yoksa, fazla abartmadan kirlettiği yerleri temizlemek/ üstünü değiştirmek ve şöyle demek gerekiyor “Çişini ve kakanı tuvalete yapman en doğrusu canım. Bak ben ve baban da tuvalete gidiyoruz. Tuvalete oturmak için yardım istersen ben yardım ederim. Ama üzerine yaparsan ıslak olur ve üşürsün. Ayrıca kötü kokabilir ve seni hasta edebilir. Haydi şimdi beraber tuvalete gidelim.” Küçük çocuklar gün içinde oyuna dalıp tuvalete gitmeyi unutabiliyor. Bu nedenle özellikle sıvı çok içtiğinde ve tam olarak kendi başına gitmeye alışana kadar gün içinde belli aralıklarla elinden tutup, tuvalete götürmek ve oturmasını teşvik etmek gerekebilir. Tuvaletini uygun şekilde/uygun yere yaptığında da fazla abartmadan “aferin” demek de pozitif bir teşvik olabilir.
      Kolaylıklar dilerim.

  18. Merhabalar. Oğlum 5 yaşını yeni geçti. Tuvalet alışkanlığını 22 aylıkken geceli gündüzlü birlikte bıraktık ve hiç zorlanmadım öğrenirken. Bir hafta içerisinde tamamen bıraktı. Fakat son zamanlar da gece altına kaçırmaları başladı bazen tamamen ıslatıyor bazen de biraz kaçırıp uyanıyor. Anlam veremiyorum 2 yaşındayken bile gece kendisi uyanan çocuk şimdi neden kaçırmaya başlamış olabilir. Hayatımızda değişen olumsuz bir durumumuz da Yok etkilenebilmiş olabileceği. Yardımcı olabilir misiniz neye dikkat etmeliyim yanlış yaptığımız ne olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

elif

Esra’nın Hamilelik Günlüğü – 35. Hafta

Pozitif Düşünceler

Pozitif Düşünceler Doğdu!