Hep geceler mi zor olacak? Bugün de gündüzümüz mücadele ile geçti. Öğlen binbir zorlukla Can’ı uyuttuktan sonra internetten chat yapmak için annemi aradım. Tesadüfen halam ve babaannem de oradaymış. Yemekten sonra chat yapmak üzere sözleştik. Bir yandan Can’ın uyuduğuna sevinirken diğer yandan da belki onlarla görüşürken uyanır da böylece bebeği uyanık görebilirler diye düşünüyordum. Keşke uyanık olmak üzerine düşünmeseydim. Bebeğim uyandı ama huysuz olarak. Her zaman chat yaparken saatlerce duran bebek bugün huysuzluktan bizi ancak 20 dakika kadar konuşturdu. Ailemle sanal ortamda vedalaşıp, bebek pışpışlamaya döndüm. Akşamüstüne doğru bir büyük kaka yaparak biraz rahatladı. Ancak sonra yine uykuya dalmakta zorlandı. Sürekli sallamak durumunda kaldım. Bu arada yemek yapmayı nasıl başardığımı bir de bana sorun.
Bebeğimi sallanan koltuğuna koyup salladığım dakikalarda tek elimle de Harvey Karp’ın Happiest Baby on the Block kitabının sayfalarını çevirmeye devam ettim. Bugün okuduğum bölümlerde ağlamadan uyuyan mutlu bir bebek için yapılması gereken 5S yöntemini detaylandırmış. Öğrendiklerim şunlar oldu:
5S formulü şu sırada uygulanmalı- Swaddling – kundaklama, Side (or stomach) sleep- bebeği yan ya da karın üstü yatırma, Shhh (soothing sound) – şşşş sesini çıkararak rahatlatma, Swinging – sallama, Sucking – emme
- Kundaklama: 3-4 aylık olana kadar yapılabilir. Bebeğin sinir sistemi ilk 3 ayda tam olarak gelişmediği için kundaklanmadığı takdirde uykusu sırasında hareket ederek kendini huzursuz etme ve uyandırma eğilimi var. Kundaklama bebeğin anne karnındaki durumunu hatırlattır. Bebek ilk başta sıkılmış gibi itiraz etse de eninde sonunda buna alışır ve daha rahat eder.
- Bebeği yan ya da karın üstü yatırma: Bebekler sırt üstü yattıklarında düşme hissi yaşarlar. Bebeği yan ya da karın üstü yatırmak rahatlamasına neden olur. Ancak gözlem altında uygulanmalıdır. Ayrıca bebek uyuduğunda SIDS’i engellemek için mutlaka sırt üstü yatırmalıdır.
- Şşşş sesini çıkararak rahatlatma: Bebekler anne karnında iken dış ortamdaki sesleri 24 saat duyarlar. Bu nedenle bebeğe sessiz ortam yaratmak yerine arka fon gürültüsü ya da beyaz gürültü dediğimiz seslerde daha rahat ederler. Anne-babanın şşşş demesi ilk uygulanabilecek beyaz gürültü örneğidir ve bebeğe anne karnındaki kan pompalanmasını hatırlatır. Anne-baba bunu sürekli yapamayacağı için diğer beyaz gürültüler de kullanılabilir (örnek- Çamaşarı makinası, banyo havalandırma fanı, saç kurutma makinası) Bebek ne kadar gürültülü ağlıyorsa beyaz gürültünün tonu da o kadar yüksek olmalıdır. Bebek uykuya daldıktan sonra gürültü yavaş yavaş azaltılarak kesilebilir.
- Sallama: Sallama hareketi de yine hızlı ve ritmik olarak başlamalı, bebek uykuya dalmaya başlayınca yavaşlatılmalıdır. Bebeğin karnına yumuşak bir şekilde basınç yapan pozisyonlarda bebeği tutmak daha faydalı olur.
- Emme: Emme en son başvurulacak çaredir. Bebek nispeten sakinlemiş iken daha derin uykuya dalmasını sağlar. Anne memesi en etkili araç iken her zaman pratik olmayacağı için emziğe de başvurulabilir. 3-4 aydan büyük bebekler kendi parmaklarını ya da başka objeleri emerek de aynı rahatlığı sağlayabilirler.
Bebegim 5aylik dogdugundan beri onu uyutmak icin yapmadıgım bi yontem kalmadı. Sallamak,pisst yapmak,ama ne denersem uykusu 30-40 dakikadan fazla surmuyor gecede aynısekilde surekli uyanıyor. Aglama krizleri oluyor kolik olabilir deniyor nasıl yardımcı olabilirsiniz???
tuba hanım bu sıralar ben de oğluma uyku eğitimi vermeye çalışıyorum. henüz tam anlamıyla oturtmuş olmasak da ciddi yol kat ettik. bebeklerin 30 40 dakikada kalkmalarının sebebi uyku döngülerinden kaynaklanıyor. aslında bizlerin de uyku döngüsü 30-45 dk arası imiş fakat biz kendimizi tekrar uykuya döndürebilirken bebeğin bunun için uyutulduğu yöntemi tekrar istemesiymiş. yani bebek emerek uyuyorsa uyku döngüsü bittiğinde de emerek uykuya dalmak istiyor. beni daha da uyku eğitimine iten şeyse çocuk uykuya daldığı yerden(kucak/meme) farklı bir yerde(yatak) uyanınca korktuğunu öğrenmem. biz yatağımızda yatsak ama başka bir evde uyansak nasıl bir panik ve korku yaşarız düşünün.
Benimde oğlum 5 aylık ve memede uyuyor. Siz nasıl bir eğitim veriyorsunuz uyku için?
merhabalar 5.5 aylk kizm var 3 haftadr yatr kaldr yapiyorm ama cok aglyor sakimlestremyorm cok zor olyor hala alisamdi cok zorlanyorm bi fikrinz var mi neyin tepkisi bu hala
Merhaba Sümeyra,
Her uyku eğitimi yöntemi her bebekte aynı sonucu vermeyebilir. Ben olsam 1 hafta daha deneyip sonuç alıp alamadığıma bakardım. Hala başarılı olamadıysan bir de benim kendi oğlumda denediğim ve birçok arkadaşım tarafından da faydalı bulunan İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi‘ni denemeni tavsiye ederim.
Kızınla bol uykulu geceler dilerim.
Sevgiler
Merhaba, oglum 10 aylik (koca adam oldu), 3 gundur aglatmadan uyutma yontemini deniyorum ama tam 35-40 dakika sonunda pes edip uyuyacak bir enerji geliyor uykuya gecemiyor hayda bastan basliyor hersey bir 35-40 dakika daha yani bu sekilde devam ediyor sonunda bayiliyor. Ilk gece 1 kere uyandi ikinci gece 2 kere ama ucuncu gece se kendini asti ve 5 kere uyandi. Emerek uyumaya aliskin hep emmek icin ustume atliyor ve yataga koyar koymaz hemen tutunarak ayaga kalkiyor.
Bu kadar hareketli bir oglan cocuguna ve 10 aylik oldugunu da dusunursek acaba baska bir uyutma yontemi mi denemeliyim? Aglatmak hic istemiyorum ama ogrenmeli de, yardimci olursaniz sevinirim
Merhaba Bihter hanım,sizinle aynı durumdayım şu an 10 aylık oğlum,2 yıl önce yazmışsınız nasıl çözüm buldunuz beşki bana bir yol çizmemede yardımcı olabilirsiniz?
Sevgiler