Bir süre önce Can’ın 2 yaş itibarıyla en çok oynadığı oyuncakları yazmıştım. O yazımı okuyup, Can’ın Montessori okuluna gittiğini bilen blog okurlarımdan Tuğba’nın Montessori aktiviteleriyle ilgili şöyle bir yorumu olmuştu:

Merhaba Tanla,
Yazılarını ilgiyle takip ediyorum. Benim prensesim de 6 aylık oldu ve açıkçası oyuncak konusu benim de üzerinde düşündüğüm bir konu… Az mı, çok mu almalıyım diye… Benim cimcime kreş için çok ufak tabii ama bunu (Montessori metodunu) şimdiden evde uygulayabilir miyim? ve illaki bunun kendi metaryelleri ile mi uygulamalıyız? Renk kartelalerı ve diğer materyaller oldukça maliyetliymiş…

Selam Tuğba,

Bu yazıma ilham veren güzel sorun için teşekkür ederim. Montessori metodu evde de uygulanabilir. Bunun için illa pahalı materyaller kullanılmasına gerek yok. Aksine, Montessori aktivitelerinde çevremizde rahatlıkla bulabileceğimiz eşyalar kullanılır. Çocuğun büyürken günlük yaşamda karşılaştığı, ilgisini çeken ve nasıl kullanılacağını anlamak istediği objeleri bir oyuna dönüştürür. Çocuklar bu objelerle oynarken aslında kendilerine bir yaşam boyu lazım olacak temel becerileri de öğrenirler.

Montessori aktivitelerinde sıklıkla kullanılan materyaller boyalar, kalemler, boncuklar, tabak/bardak/çatal gibi mutfak malzemeleri, çeşitli büyüklükte kaplar,kutular ve buna benzeyen pek çok objedir… Kağıt da bu materyallerden biridir. Aktiviteleri hazırlamak için sadece biraz araştırma yapmak ve pek çok kırtasiyede/markette bulabileceğiniz hobi materyallerini kullanmak yeterlidir.

Bugün evde Montessori metodunu uygulamak isteyen arkadaşlarıma yardımcı olacağına inandığım üç tane oyunu anlatacağım. Oyunlarda kullanılacak materyalleri sizin için büyük bir zevkle hazırladım. Bunları çocuğunuzla beraber dilediğiniz şekilde kullanabilir ve konuya ilgi duyan arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan Montessori Aktivitelerine geçeyim. İleride zaman zaman yeni aktiviteler eklemeyi planlıyorum.  Beni takip etmeye devam edin anacım 🙂

Küçük, Orta, Büyük

Bu oyun çeşitli objeleri küçükten büyüğe doğru sıralamayı hedefliyor. Ayrıca benzer türdeki nesneleri sınıflandırmak şeklinde de oynanabilir. Örneğin hayvanları bulmak, ev eşyaların bulmak gibi…

Nasıl Oynayacaksınız?

  • Aşağıdaki 3 sayfayı yazıcıdan mümkünse renkli olarak çıktı alın. (Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük versiyonunu görebilirsiniz.)
  • Materyallerin daha dayanıklı olmasını isterseniz, kağıdın arkasına aynı büyüklükte bir kartonu yapıştırın.
  • Sayfayı işaretli yerlerden keserek her bir fotoğrafı küçük birer kart haline getirin. 1 sayfadan 12 kart çıkacak ve toplamda 36 kart olacak.
  • Kartları karıştırın.
  • Kartları birer birer çocuğunuza verin ve öncelikle benzer olanları gruplamasını isteyin. Örneğin 3 tane armut, 3 tane koltuk olacak şekilde.
  • Son olarak grupları kendi içinde küçükten büyüğe doğru sıralamasını isteyin.

Montessori Aktiviteleri KOB.1.3

Montessori Aktiviteleri KOB.2.3

Montessori Aktiviteleri KOB.3.3

Buldum! Buldum! (I Spy)

Bu oyunun amacı kağıdın üzerinde karışık bir şekilde duran nesneleri bulmak. Oyun, Amerika’da I Spy olarak biliniyor.

Nasıl Oynayacaksınız?

  • Aşağıdaki 3 sayfayı yazıcıdan mümkünse renkli olarak çıktı alın. (Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük versiyonunu görebilirsiniz.)
  • Materyallerin daha dayanıklı olmasını isterseniz, kağıdın arkasına aynı büyüklükte bir kartonu yapıştırın.
  • Elinizdeki 3 kağıtta 30 adet obje bulunmaktadır.
  • Çocuğunuzun yaşına göre bu oyunu farklı şekillerde oynayabilirsiniz:
  • Eğer çocuğunuz okumayı söktüyse bu oyunu alfabe alıştırması olarak kullanabilirsiniz. Örneğin “K harfiyle başlayan nesneleri bulabilir misin?” diye sorduğunuzda çocuğunuz kazak, kuş, kedi vs. gibi nesneleri gösterebilir.
  • Daha küçük çocuklarla bu oyunu oynarken;
    • belli renkteki nesneleri bulmak
    • belli şekildeki nesneleri bulmak
    • canlıları / cansızları bulmak
    • yenilebilecek nesneleri / oynanabilecek nesneleri bulmak gibi yöntemler izleyebilirsiniz.

MontessoriAktiviteleriISpy.1.3

MontessoriAktiviteleriISpy.2.3

Montessori Aktiviteleri ISpy.3.3

Yap-boz

Basit bir yap-boz mantığındaki bu oyun, hem mantık yürütmeyi hem de sayma becerisini pekiştirmeyi hedefliyor. Oyun şu şekilde oynanıyor:

  • Aşağıdaki sayfayı yazıcıdan mümkünse renkli olarak çıktı alın. (Fotoğrafın üzerine tıklayarak büyük versiyonunu görebilirsiniz.)
  • Materyalin daha dayanıklı olmasını isterseniz, kağıdın arkasına aynı büyüklükte bir kartonu yapıştırın.
  • Fotoğrafı noktalı yerlerden keserek, kuş resmini 10 uzun şerit haline getirin.
  • Daha sonra şeritleri karıştırın.
  • Çocuğunuza şeritlerimn hepsini vererek, yap-bozu tamamlamasını isteyin. Çocuğunuz bunun için sayıları sıraya dizme yöntemini kullanabilir. Daha büyük çocuklar için, sayıların yazılı olduğu bölümü geriye doğru kıvırarak ya da keserek, sadece fotoğraf parçalarından yola çıkarak kuş resmini tamamlamasını isteyebilirsiniz.

MontessoriAktiviteleriPuzzle

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Yazını çok beğendim, genç annelere çok güzel bir yol çizmişsin. Benim de küçük bir önerim olacak: Tubitak’ın çıkardığı erken çocukluk dönemine hitap eden Meraklı Minik (http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merakliminik/index.html ) adlı aylık dergi var. Yalın’la beraber zevkle takip ederdik ve her sayfasını ilgiyle okuyup aktivitelerini yapardık. Senin dediğin kartlar da her sayıda farklı bir konuyu ele alacak şekilde derginin içinde olurdu. Yani biz farkında olmadan Montessori ekolunu azıcık ucundan kıyısından yakalamış olabiliriz 😀

    • Çok teşekkürler Huriyecim. Meraklı Minik dergisinin online versiyonunu inceleyedim. Çizimleri çok hoşuma gitti. Eminim bizim gibi ufaklık sahibi diğer anneler ve elbette çocuklarının da hoşuna gidecektir.
      Sevgiler

  2. Kalemine sağlık Tanla güzel ve faydalı bir yazı olmuş devamını bekliyoruz. Naçizane bir önerim karton yerine yapışkanlı evalara da yapıştırılabilir çıktılar sağlam olması için ve kesimi ve kullanması da çok kolay oluyor :))

    • Wooow! Eva’yı ilk defa duydum. Çok güzelmiş. Ben karton teknolojisinde kalmışım. 🙂 Teşekkürler Nurcan.

  3. yazınız kesinlikle eğitici ve öğretici kesinlikle memnun kaldım takip edeceğim sayfalardan biri oldu çok faydalı bilgiler edindim teşekkür ederim

    • 2 yaşa uygun Montessori etkinliklerini en kısa zamanda paylaşmayı düşünüyorum Nefise
      Lütfen takip etmeye devam et.
      Sevgiler

  4. Yaziniz icin tesekkurler oglum 23 aylik iki yas etkinliklerinizi bende bekliycem :)) aceleyle 🙂 gorusmek uzere

  5. Merhabalar,
    Benim kızım 2 ay sonra 3 yaşını dolduracak. Aktivite önerileriniz için 2-3 yaş mı uygulamalıyım yoksa 3-4 yaşmı 🙂

  6. Merhaba Tanla hanim;
    Blogunizla yeni tanistim bebekler için Montessori aktiviteleri ararken blogu kesfettim gerçekten çok güzel materyaller ve bilgiler var surekli takip edicem.Öncelikle bu aktivitelere kaç aylikken baslanir onu merak ediyorum.benim oğlum daha 2.5 aylik ama gelecek için şimdiden araştırma içindeyim.çok zeki ve algilari çok acil bir bebek.ayrıca 2-3 yas aktivitelerin izi de 2.5 yasibdaki yeğenin için kullanicam.simdiden çok tesekkurler.

    • Selamlar Ayşen,

      Tanıştığımıza memnun oldum ve blogum hakkındaki güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.

      Anaokuluna başlamak ve anaokulundaki Montessori aktiviteler açısından bakılırsa düzen, konsantrasyon, koordinasyon ve bağımsızlık duygularının belirdiği 2,5-3 yaş dönemindeki Montessori aktiviteleri çocukların daha çok ilgilerini çekiyor. Bu dönemlerde çocuklar aktivitelere katılmaya daha istekli ve ilgili oluyorlar.

      Ancak Montessori aktiviteleri 2 aylıktan itibaren hemen her yaş çocuk için var. Küçük yaşlarda çocukların duyusal becerilerini ve motor becerilerini geliştiren aktiviteler ön planda. Çocuk büyüdükçe becerilerine uygun olarak daha farklı aktiviteler de ortaya çıkıyor.

      Bir başka deyişle hemen her yaşta bebeğin gelişim aşamalarına uygun Montessori aktiviteleri bulunabilir. Zaman içinde bunların hepsini yazmaya çalışacağım. Bunları blogumdaki Montessori etiketinden takip edebilirsin.
      http://bebekveben.com/etiket/montessori/

      Haberleşmek dileğiyle,

      Sevgiler,

  7. Merhabalar ;
    bende bir montessori egitmeniyim evde olabildigince bebegimimn ihtiyaçları dogrultusun da harefaket etmeye çalışıyorum fakat 9 aylık bebegim için gelişimini destekleyici faaliyetletr çok aklıma gelmiyor bana yardımcı olursanız çok sevinirim tşk::)

  8. Merhabalar,
    Sitenizi yeni keşvettim ve büyük bir iştahla okumaya devam ediyorum:) Elinize sağlık çok güzel ve çok faydalı bilgiler var. Tebrik ederim:)
    Benim minik bakuşum da 14 aylık ve bu sıralar aktivite bulmakta zorlanıyorum açıkçası. Yaptığımız aktivitelerde ondan çok ben eğlenmeye başladım (sanırım bu aylarda dikkat eksikliğinin olması normal değil mi?)
    Bir kaç yap boz denemem oldu ancak pek ilgilenmedi beyefendi:) Sizce 15 aylık bebekler çin erken mi bu tür etkinlikler?

    • Selam Bir Anne,

      Blogum hakkındaki güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.

      14-15 aylık bebeklerde dikkat eksikliği gayet normal. Bir bebeğin gözünden dünyada heyecan verici pek çok olay ve bunları keşfetmek için çok az zaman var 🙂 Bebeğinle beraber yaptığın aktivitelerde en güzeli aktiviteyi senin sunman, ancak oynanıp/oynanmayacağını ya da ne kadar oynayacağını bebeğin belirlemesi… Yapboz ile pek ilgilenmediyse şimdilik kaldırıp, başka oyuncaklara odaklanmakta fayda var. Bir müddet sonra (2 yaş civarı) yeniden ortaya çıkarırsın.

      Sevgiler,

  9. Merhabalar sitenizi çok beğeniyorum elinize sağlık 🙂 benim oğlum 8 aylık ne gibi oyunlar oynayabilirim, sanırım montessori Etkinlikleri 2 yaş itibariyle başlıyor.

    • Sevgili Müge,

      Montessori aktiviteleri 2 aylıktan itibaren hemen her yaş çocuk için var. Küçük yaşlarda çocukların duyusal becerilerini ve motor becerilerini geliştiren aktiviteler ön planda. Çocuk büyüdükçe becerilerine uygun olarak daha farklı aktiviteler de ortaya çıkıyor.

      Zaman içinde hemen her yaş için Montessori aktivitelerini yazmaya çalışacağım. Bunları blogumdaki Montessori etiketinden takip edebilirsin.
      http://bebekveben.com/etiket/montessori/

      Haberleşmek dileğiyle,

      Sevgiler,

  10. Mrb yukarıda yazmış olduğunuz oyunlar 7 aylık oğlum için uygun olur mu acaba bende montessori yolunda ilerlemek istiyorum

  11. Merhaba kizim 15 aylik ne gibi oyunlar onerirsiniz acaba ??

    Kirtasiyede satilan cubuklari kapagi delinmis kavonozdan tek tek atmaca oynuyoruz bazen ama farkli seyler de yapmak istiyorum bilgi verirseniz memnun olurum. Kaleminize saglik.

  12. Merhaba,
    14 Aylık çok tatlı bir kız evladım var. Bebeğim için her şeyin en iyisini yapamasam da gelişimi için faydalı olabilmek adına çok araştırma yapıyorum. Sizin sayfanız dikkatimi çekti ve yardımcı olabileceğinizi düşündüm. Benim doğup büyüdüğüm bu tür aktivitelerle alakalı bilgilere sahip olan insan sayısı yok denecek kadar az. Genelde çocuklar dışarıda oynar, ebevenynlerle oyun – etkinlik neredeyse hiç yok. Ben, kızım böyle büyüsün istemiyorum. elbette dışarıda oynayarak da öğrenecek çok şeyi var ama bize daha çok görev düşüyor. Sanırım çok uzattım, mazur görün lütfen.
    Sizden istediğim; kızımla ne tür aktiviteler yapmalıyız. Hergün kaç saat olmalı ve aktivite düzeni ne şekilde oluşturulmalı. Günde kaç aktivite yeterli olur? vs. vs. Şimdiden teşekkürler…

  13. Merhaba. Kızım 17 aylik.onun için ne gibi etkiblikler var.paylasir misiniz . Yurtdışında yaşıyoruz bunlara cok ihtiyaçimiz var

  14. Merhaba benim kızım 2 yaşında ama daha yeni bu aktivitelere basliyacam nerden baslamaliyim ne ogretmeliyim

  15. Montessori ile ilgili Türkçe olarak çok fazla bilgi bulamadım, internette etkinliklerle ilgili çok şey var, ancak nasıl uygulayacağız, nelere dikkat edeceğiz çok az. inşallah bu konuda daha çok yazı yazılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Berrak Hamilelik 23.hafta

Berrak’ın Hamilelik Günlüğü – 23. Hafta

mervin hamilelik 22.hafta

Mervin’in Hamilelik Günlüğü – 22.Hafta