Tekrar merhaba. Günler, mevsimler birbirini kovalıyor. Sıcak yaz günlerini çoktan geride bıraktık. Hatta sonbaharın ilk ayı sona erdi. Serin havalar kendini iyiden iyiye hissettirmeye de başladı.
Aslında içinde yaşadığımız şu günlerde salgın koşulları hepimizi olumsuz etkiliyor. Okullar tam kapasite açılamadı, açılsa okula yollasak bu sefer hepimizde çocuğumuzu nasıl koruyacağız endişesi hakim.
Elbette bugünler de geçecek yeni dünya düzeninde sağlıklı bir şekilde hayatlarımıza devam edeceğiz.
Dün gece telefonda galerimi karıştırırken yukarıdaki resme rastladım. Bir iki ay kadar önce yapıp resmini de bir arkadaşıma atmak için çekmişim: İlikli kemik suyu. Bu aralar büyük marketlerin raflarında görmeye başladığımız ilikli kemik suyu pek çok yönden faydalı bir besin. İçeriğindeki kolajen, kemik kırılmalarında veya kıkırdak rahatsızlıklarında iyileşme destekleyici faydaya sahip. Ayrıca çocuk ve gençlerin kas ve kemik gelişimlerini olumlu yönde etkiliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinen bir gerçek. Özellikle kitlesel bağışıklığa ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde ilikli kemik suyunu pek çok yemekte kullanabilir ve ailemizin sağlığını bu şekilde koruyabiliriz. Ben ara sıra büyük bir tencere hazırlayarak çorbalarda ve yemeklerde kullanmak üzere donduruyorum. Bu haliyle o kadar lezzetli oluyor ki tek başına sıcak sıcak içilebilecek kadar da güzel.
İlikli kemik suyunu en başta çorbalarda, sonra tüm sulu yemeklerde, pilavlarda kullanabiliriz.
Ben yapımı esnasında sebzelerle lezzetlendirdiğim için et suyu kokusunu sevmeyen oğlum bile kemik suyuyla yaptığım mercimek çorbasını severek yiyor. Tabii ki her yemeğe koyup çocukları bıktırmamakta fayda var.
O zaman buyurun tarife.

İlikli Kemik Suyu Malzemeleri
5-6 parça ilikli dana kemiği
2 adet büyük soğan
3 diş sarımsak
1 adet limon
1 adet iri havuç
1 – 2 parça kereviz sapı (varsa)
İri taneli tuz
5-6 adet tane karabiber
Kokusu biraz ağır olabileceğinden içine bir adet defne yaprağı atabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum
İlikli Kemik Suyunun YapıIışı
Önce dana kemiğini nereden bulacağız? Eğer sürekli alışveriş ettiğiniz bir kasabınız varsa ondan rica edebilirsiniz. Pek çok kasap ücretsiz verir. Bazı marketlerde ve sakatatçılarda da satılmakta. Kemikler dört beş parmak eninde kesilmiş olmalı ki içindeki ilik açığa çıkabilsin.
Bu tarifi boş bir gününüzde yapmanızı tavsiye ediyorum çünkü oldukça uzun sürecek.
Kemikleri güzelce yıkadıktan sonra büyükçe bir tencereye alıp üzerine çıkacak kadar soğuk su doldurdum en az bir saat bu suda beklettim ve suyu döktüm. Bu işlem şunun için gerekli, kemiklerin arasında ince kemik kıymıkları olabilir hem bunlar tencerenin dibine çöker, hem de varsa kanı suda kalır temiz bir kemik elde ederiz. Daha sonra tekrar temiz ve soğuk su soldurarak tencereyi ocağa aldım. Bu aşamada hiçbir şey eklemeden pişirmeye başladım. Kaynamaya başlayınca altını kısarak üzerinde biriken köpükleri bir kevgir yardımıyla alarak attım. Köpüklenme bittiği zaman tencereyi küçük bir ocağa alarak altını kıstım. Bundan sonra fokur fokur kaynamasına gerek yok çünkü. Bu şekilde toplamda en az altı saat pişecek.
Bu sırada içine atacağım sebzeleri soydum. Limonu kabuklarıyla halka halka kestim ancak diğer sebzeleri doğramadım eriyip suya karışmasını istemiyorum çünkü. Ara sıra kontrol ederek kemiklerimi kaynattım. Bu esnada tencerenin kapağı tam kapalı olmamalı ve asla fokur fokur kaynamamalı. Dördüncü saatin sonunda sebzeleri ve tuzuyla tane karabiberi ilave ettim ve iki saat daha pişirdim. Toplamda altı saatlik bir pişme süresi var. Bu süre sonunda ilikler iyice yumuşamış ve kemikten ayrılmış oluyor. Faydalı besinleri de suya geçiyor elbette.
Pişirme süresi sonunda ocağı kapattım ve bir süre ılınması için bekledim. Sonrasında çok ince delikli bir süzgeçten süzdüm. Kemik suyumun şeffaf ve berrak olması için bu önemli. Çok ince süzgeç yoksa normal süzgecin üstüne temiz bir mutfak bezi veya tülbent koyularak bu işlem yapılabilir.
Ben daha sonra elde ettiğim kemik suyunu küçük karton bardaklara doldurarak donduruyorum ve ihtiyacım olduğunda kullanıyorum. Eğer dondurmak istemiyorsanız sterilize edilmiş konserve kavanozlarına doldurup sıcak sıcak kapattıktan sonra ters çevirerek bu şekilde soğutabilirsiniz. Böylece vakumlanan kemik suyunu aylarca bozulmadan oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. . Ben ilk yaptığım anda bir kase sıcak sıcak içiyorum elbette. Evdeki kuru ekmeklerin üzerine dökerek de yenebilir. Harika bir lezzeti oluyor.
Şifa olsun.
Şef Ayşegül Aşar’ın diğer yazılarına ulaşmak için tıklayın!
Çok yararlı bilgi ve bilgilendirme, anlatım. Paylaştığınız için ayrıca teşekkür ediyorum.
Güzel tarif için teşekkürler, ellerinize sağlık.