Bildiğiniz gibi bizim oğluş konuşma konusunda biraz çekimser. Bizi gayet iyi anlamasına rağmen kendisi çok fazla konuşmuyor. İşin komiği önceki aylarda söylediği kelimeleri de unutmuşa benziyor. Daha çok kendince icat ettiği bir lisanı ve beden dilini kullanarak bizimle anlaşıyor.
Dil gelişimini sağlamak için onunla bol bol konuşuyoruz. Günlük hayatta kullandığımız nesnelerin isimlerini söylüyor ve yaptığımız hareketleri açıklıyoruz. Mesela “Süt ister misin? Buzdolabını açıyorum. İşte süt kutusu. Haydi bardağa dolduralım…” gibi… Bu şekilde kelimeleri aşina hale getirmeye çalışıyorum.
Son dönemlerde Can’ın kelime hazinesini geliştirmek ve onu konuşmaya teşvik etmek için yeni yöntemler aramaya başladım. Geçenlerde bir internet sitesinde küçük çocuklar için hazırlanmış eğitici oyun kartları (flashcard ya da flaş kart) olduğunu gördüm. Normalde bunlar piyasada satılıyor. Ancak şimdilik Can’a Türkçe kelimeler öğretmek istediğim için kendi setimizi yapmaya karar verdim.
Seti hazırlarken 1-3 yaş arasındaki çocukların günlük hayatta kullandığı nesneler, oyuncaklar, ilgilerini çekecek hayvanlar ve yedikleri yiyeceklerden yola çıktım.
Flaş kartlarla oynamak çok kolay:
- Kartları bir kağıda bastırın. A4 boyutundaki kağıtlara olacağını tahmin ediyorum. Renkli bastırırsanız daha güzel olur.
- Kartları makasla keserak ayırın.Daha dayanıklı olmasını istiyorsanız arkasına aynı ölçülerde karton kererek yapıştırabilirsiniz.
- Çocuğunuza kartları birer birer göstererek nesnelerin isimlerini söyleyin ve bunu çok kere tekrarlayın. Daha sonra nesneleri işaret ederek “Bu ne?” diye isimlerini sorun.
- Bir diğer oynama şekli de nesnelerin isimlerini söyleyip ilgili kartı bulmasını istemek. Mesela “Araba nerede?” diyerek arabayı göstermesini isteyebilirsiniz.
- İlerleyen dönemlerde hayvanları, yiyecekleri, eşyaları ve oyuncakları gruplayabilirsiniz. Daha sonraki yaşlarda da alfabeyi öğretmek için kullanabilirsiniz. Bir de her karttan 2 tane bastırırsanız şu yazımda bahsettiğim eşleştirme oyununu da oynayabilirsiniz.
Can’ın oyun kartları umarım hoşunuza gider. Önerileriniz varsa beklerim.


bunlar da benim oğluma hazırladığım flas kartlarımız http://annediryuregi.blogspot.com/2012/09/el-yapm-eslestirme-ve-hayvan-kartlar.html
severek oynuyoruz ayrıca meyve ve sebze ile olanlarını da hazırladım.Böyle birşey de hazırlayabilirsiniz.
Selamlar nurcan
Senin kartların da harika olmuş.
Özellikle eşleştirme kartları fikrini beğendim. Paylaştığın için çok teşekkürler…
selam tanla,
ne zamandan itibaren başlayalım bu kartları kullanmaya… 9 ay erken mi?
Selam Berrakcım
Bu yorumunu gözden kaçırmışım. Ancak yanıt verebiliyorum, kusura bakma.
Oyun kartlarını bazıları erken yaşta başlatırken, bazıları erken başlamanın faydası olmadığını söylüyor.
Bence eğer senin ufaklık ilgileniyorsa erken yaşta başlatılabilir ve sadece nesnelerin isimleri söylenebilir. Ancak eğer ilgisini çekmiyorsa çok da üzerine gitmemek lazım. Sonuçta küçük yaşlarda amaç eğitim vermek değil, eğlenceli vakit geçirmek olmalı.
Sevgiler
merhaba bu eğitici kartları nerden alabilirim kızım için istiyorum ama bi türlü bulamadım nerden alıcağımı
Selam Sümeyye,
Yazımın içindeki kartlardan bahsediyorsan bunlar tamamen benim el emeğim. Herhangi bir yerde satılmıyor. Yazının içinde nasıl kullanabileceğinizi anlattım. Kağıtları çıktı alarak sen kendin de yapabilirsin. Bunun dışında internette eğitici oyun kartları ya da flash card diye arama yaparsan satış yapan firmaları bulabilirsin.
Sevgiler
2 ve 4 yaşındaki çocuklarımla ne gibi aktiviteler yapabilirim
Merhaba Osman bey
Blogumdaki Montessori Aktiviteleri etiketinde çıkan yazıları takip etmenizi öneririm.
http://bebekveben.com/etiket/montessori-aktiviteleri/
Özellikle şu aktiviteler çocuklarınız için uygun olabilir.
http://bebekveben.com/cocuklar-ve-sizin-icin-harika-bir-aktivite-tas-boyama/
http://bebekveben.com/2-3-yas-icin-7-montessori-aktivitesi/
Selamlar
selamun aleyküm oğlum şuan 27 aylık konuşmakda zorluk çekiyo anlamayınca hırçınlaşıyo onu eylendirecek konuşmasını kolaylaşdıracak ne gibi kitab veya kartlar ala bilirim bilgi verirmisiniz
Merhaba Yağmur,
Oğluna kitap okumak faydalı olur.Bol resimli herhangi bir çocuk kitabı faydalı olacaktır. Önemli olan senin okurken kitaptaki resimleri işaret etmen ve nesnelerin isimlerini söylemen. Ardından onun söylemesi için de teşvik edebilirsin.
Bunun dışında oğlunun konuşmasını teşvik edecek aktiviteler yaptırmanı öneririm. Örneğin,
– Oğlunla bol bol konuş. Günlük hayatta yaptığınız aktiviteleri ona yüksek sesle söyle. Mesela “Şimdi yemek yiyoruz. Haydi dişlerimizi fırçalayalım. Bak, bu yatağın. Sabahları uyanınca yatağımızı toplarız…” gibi. Bunları her gün ve mümkün olduğunca sık söyle. Onun da bu tür konuşmaları yapması için sorular sor.
– 5 tane çocuk şarkısı bul ve ona düzenli olarak bu çocuk şarkılarını dinlet. Bir süre sonra sözler tanıdık gelecektir. O zaman haydi beraber söyleyelim de…
– Çocuğunu yaşıtları olan çocuklarla biraraya getir. Yuvaya yarım gün vermek bir çözüm olur ve dil gelişimine çok katkı yapar. Hiç olmazsa haftada bir aile bireyleri ve arkadaşlarının çocuklarıyla biraraya getir.
– Oğlunu televizyon gibi elektronik cihazlardan mümkün olduğunca uzak tutup, birebir oyun zamanları yaratmaya çalış. Oynadığınız oyunları bol konuşmalı oyunlardan seçin.
Eğer oğlunun konuşmasında bariz bir gecikme olduğunu düşünüyorsan bir dil terapistinden yardım almanı da öneririm.
Sevgiler,