Büyük gün geldi. 2.ay ziyaretimizi yapmak üzere doktor ofisindeyiz. Can 13,6 ounces (6 kilo 150gr-%88) ve 23,5 inches (59,7cm-%64). Kafa çevresi 39,8cm (%40). Doktora sorularımız şunlardı:

• Yemek ve tuvalet saatlerini yazarak takip etmeye devam edelim mi?
DR- Bu aşamadan sonra takip etmenize gerek yok. Bebek acıktıkça açlığını belli edecek ve doyunca yemeyecektir. Onun isteklerini takip edin.
• Yaklaşık 10 gündür kakası günde 1 defa ve ishal şeklinde oluyor. Bu normal mi?
DR- Evet. Bu yaştan itibaren bebeklerin kaka düzeni yetişkinlerinkine benzemeye başlar. Hatta katılaşma bile görülmeye başlayabilir. Bazı sağlıklı bebekler hiç kaka yapmadan 1 haftaya kadar bile durabilir. Siz çoğunlukla anne sütü ile beslediğiniz için kakasının ishal gibi olması normal.
• Desteksiz olarak dururken başını hep aynı yöne eğiyor. Bu normal mi?
DR- Bebeklerin boyun kasları gelişmediği için bu duruş normal. Ancak ara ara başını diğer yöne eğip eğemediğini kontrol edin. Ayrıca arada nazik olmak şartıyla başını diğer yöne çevirme alıştırması da yapabilirsiniz.
• Kafasının arkasının düzleştiğini düşünüyoruz. Nasıl görüyorsunuz?
DR- Pek çok bebek çoğunlukla yattığı için kafasının arkasında düzleşme olabilir. Bu durumda bebeğin başını farklı yöne çevirerek yatırmak ve oturmak denenmeli. Çoğunlukla bebek büyüyüp sürekli sırt üstü yatmaktan uzaklaştığında bu durum kendiliğinden düzelir. İleri vakalarda kask takarak ve fizik terapi ile düzeltebiliyoruz. Sizinki çok önemli derecede bir düzleşme değil. Söylemeseniz fark etmezdim.
• Bir gün içinde kaç saat uyanık olmalı. Kaç saati oyun aktivitelerine ayırmalıyız?
DR- Uyanık olması gereken saatlerle ilgili önerebileceğim bir şey yok. Bebek kendi kendine belirleyecektir. Oyun saatleri için de aynısı geçerli. Bebeğin karnı tok ve dikkati yerinde iken oyun oynamayı deneyebilirsiniz. Ama huzursuz ya da uykulu iken asla oyun oynamaya zorlamayın.
• Kangurunun omurga ve testislere zararlı olduğunu duyduk. Yine kumaş tipli kanguruların bebeklerde boğulmaya ve omurga problemlerine yok açtığını duyduk. Bu doğru mu?
DR- Doğru değil. Hangisinde rahat hissediyorsanız bebeği onunla taşımaya devam edebilirsiniz.
• Burnu yaklaşık bir haftadır tıkalı ve zaman zaman zor nefes alıyor. Ne yapmalıyız? Tuzlu su ve şırınga ile çekme yöntemini kullanalım mı?
DR- Doğal yöntemlerle temizlenmesini bekleyin. Tuzlu su da şırınga da bebeğin burnunun içindeki mukozayı tahriş edip daha çok tıkanmasına neden olur
• Göz rengi ne zaman belli olur?
DR- Dördüncü aya kadar belli olmaz. Ama ikiniz de kahverengi gözlü olduğunuz için büyük ihtimalle kahverengi gözlü olacak.

Soru sorma faslı bittikten sonra doktor teyzesi bebeğimizin fiziksel muayenesini yaptı. Gözleri, kulakları, ciğerleri (nefes alışı), kalçaları, dizlerindeki reflex, karnının sertliği, başındaki yumuşak noktalar, başının arkasında şüphelendiğimiz düzleşme, ellerinden tutarak yukarıya kaldırma (kafasını kaldırabiliyor mu), cinsel organı ve poposu incelendi. Herşeyi sağlıklı bulundu.

Daha sonra da günün can alıcı anı geldi. Bebeğimizin 2. ay aşılarının yapılması…Diptheria (difteri), tetanus (tetanoz), pertussis (boğmaca), HIB, Hepatitis B (Hepatit B), Polio (Çocuk felci), Pneumococcal (Pnömokok) ve Rotavirus aşıları yapıldı. Böylece bebeğim hayatında ilk defa fiziksel acı ile tanıştı. Aman allahım o ne ağlama. İçini çeke çeke beş dakika ağladı. Ben de kucağıma alıp teselli edici sözler ile sırtını sıvazlayarak sakinleştirmeye çalıştım. Ateşi 105F (40 derece)üzerine çıkarsa, kesintisiz saatlerce süren ağlama ya da vucütta elle durdurulamayan istem dışı kasılmalar olursa doktor ofisine haber vermemiz söylendi. Ateş için de ilaç önerildi.

Eve geldiğimizde yorgunluk ve acıdan uyuyakaldı. Gün boyunca da çoğunlukla uyudu. Uykusundan uyandığında genelde ağlayarak uyandı. Akşam üstüne doğru bir uyanışında morali biraz düzeldiği için gülümsedi ve biraz oyuncakları ile oynadık. Onun dışında yemeğini yiyip altı değiştikten sonra hemen uyudu. Ağlamanın tonunda gün boyunca o acıyı hissetmek içimi parçaladı ama sağlığı için bu aşıların yapıldığını bilmek bizi teselli etti.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Amazon Mom Kulübü

Bebeklerle Nasıl Oynamalı?