Bizimki öyle böyle değil, hiç uyumuyor, sabahlara kadar ayaktayız. Her yöntemi denedik. Ne yapsak olmuyor. Perişanız. Zombiye döndük. Hayattan soğuduk. Sallamaktan belim koptu, ayağım uyuştu, emzirmekten memelerim uzadı diyenler… Bu yazı tam size göre…
Uyku eğitimi deyince kulağa biraz tuhaf geliyor. Sanki mini mini bebeleri askeri okula gönderip, düdük eşliğinde eğitiyormuş gibi… İngilizce “sleep training”den birerbir çeviri olan uyku eğitimi deyimi Ferber‘ler, Tracy Hogg‘lar, Harvey Karp‘larla Türk annesinin bünyesine girdi. Hamileyken bu kitaplarda yazılan teknikleri okuduysanız pek kolay gözüküyor “Ne var ki, yaparım bunları. Bebeğim akşam 8 gibi mışıl mışıl uyur. Ben de kocamla çekirdek çıtlararak dizi film izlerim.” diyorsunuz. Hatta aile bireyleriniz ve arkadaşlarınız kendi çocuklarının uyku sorunlarını sizinle paylaşırken içinizden “Yok artık daha neler… Bir de anne-baba olmuşlar. Çocuğu uyutmayı beceremiyorlar.” diye düşünüyorsunuz. Belki dayanamayıp hallerine gülüyorsunuz.. Kısacası çocuğunuz olana kadar herşey bir kulaktan girip, öbür kulaktan çıkıyor.
Ancak çocuk sahibi olduğunuzda işler değişiyor. Birincisi, uyku sorununun şaka olmadığını görüyorsunuz 😀 İkincisi, sizin velet uyku düzenini tutturana kadar eğitim alanın aslında o değil siz olduğunu keşfediyorsunuz: Uykusuz kafayla hayatta kalma teknikleri! 😯
Yanıtladığım okur mektupları arasında uyku konusu her zaman bir numara. “Bizimki öyle böyle değil, hiç uyumuyor, sabahlara kadar ayaktayız. Her yöntemi denedik. Ne yapsak olmuyor. Perişanız. Zombiye döndük. Hayattan soğuduk. Sallamaktan belim koptu, ayağım uyuştu, uyusun diye emzirmekten memelerim uzadı vs…” en sık kurulan cümlelerden. Herkes kendi çocuğunun uyku konusunda Game of Thrones’un zalim kralı Joffrey 👿 olduğunu düşünüyor. İşin aslı, her ne kadar evinizde bir baykuş beslediğinize emin olsanız da, çocuğu uyku sorunu yaşayan ilk aile siz değilsiniz. Son aile de siz olamayacaksınız. O zaman ne yapacaksınız?
Kendinize acımaktan vazgeçin 🙁 Hergün aynanın önünde 10 kere “Ben ve benim çocuğum özel değiliz. Herkes aynısını yaşıyor.” diye tekrarlayın. Böylece rahatlayacaksınız. Üçüncü gözünüz açılacak 😉 Madem artık dinlemeye hazırsınız, çocuğu 3 yaşına gelmiş ve uyku konusunda benzer deneyimleri yaşamış bir anne olarak size bazı tavsiyelerim olacak…
Can’ın Uyku Konusunda Öğrettikleri
Geçtiğimiz 3 senelik süreçte Can’ın uyku düzeni konusunda pek çok dönem geçirdik. İçinde yaşıyorken ayrımına varmak zor geldiyse de, bu dönemlerin belli başlı karakteristikleri vardı. Ufaklıkların yaşantılarının ilk üç senesindeki uyku düzenlerini 3 ana döneme ayırıyorum: Yenidoğan dönemi, bebek dönemi ve çocuk dönemi. Şimdi o günleri geride bırakmış olan bir anne olarak nelerin işe yarayıp, nelerin yaramadığını biliyorum. Bu yazımda her bir dönemin karakteristiklerini ve o dönemlerde uyku sorunlarını çözebilmek için uygulanacak taktikleri anlatacağım.
A- Yenidoğan Dönemi
Bebeğinizin hayatındaki ilk 3-4 ayda uyku diye birşey olmayacağını baştan kabul edin. Gündüz ve gece bebeğinize yapışık olarak gezecek ve şanslıysanız her 2-3 saatte bir 15-30 dakika emzireceksiniz. Geri kalan sürelerde de adeta bir kuş uykusuna dalacaksınız. Şanslıysanız diyorum, çünkü bir emzirme seansını bitirip, çocuğu uykuya dalana kadar ikinci emzirme seansına varan talihsiz arkadaşlarımız da var. Bunların hepsi bebeğin dış dünyaya uyum sağlama çabaları, mide kapasitesinin küçük olması ve anne sütünün hızlı sindirilen bir besin olmasından kaynaklanıyor. Sizin etkileyemeyeceğiniz bu koşullardan dolayı bu dönemde uyku eğitimi vermek gibi birşey söz konusu değil. Ancak yine de yaşantınızın daha kolay olması için uygulanabilecek bazı taktikler var.
Uygulanacak Taktikler
1- Yardım Alın: Bu dönem için en büyük tavsiyem evde sürekli kalacak bir yardımcı bulmanız. Anneanneler, babaanneler, diğer akrabalar, ücretli bakıcılar ve hatta en kötü ihtimalle haftada birkaç saat bile olsa evinize uğrayacak yakın bir arkadaşınız… Hangisi olursa olsun yardım bulun. Yardımcıların evinizin temizliği, yemeklerin yapılması, çok yorgun olduğunuzda, duş almak istediğinizde ya da bir saatliğine dışarıda hava almaya ihtiyacınız olduğunda bebeğe göz kulak olunması gibi sayısız faydaları var. Bazı yeni annelerin bebekle ve evle ilgili herşeyi kendi başlarına yapmaya çalıştıklarını duyuyorum. Mecbur olmadığınız hiçbir ev işini yapmayın. Çamaşırlar ütülenmese de, ev üç günde bir silinmese de olur. Bedeninize özen gösterin. Kendinizi yormayın.
2- Emzirmeyi Abartmayın: Emzirmek süper! Faydaları saymakla bitmez. İlk 6 ay Can’ı sadece anne sütüyle beslemek hedefimdi. Bunu da büyük ölçüde uyguladım. Ancak önerim, emzirmeyi fanatikleştirmemek. Kimi zaman emzirmek yerine birkaç saat uyumanız, hem sizin hem de bebeğiniz için en doğru çözüm. Uykuya çok ama çok ihtiyacınız olduğunda emzirmek yerine yardım alın. Yardımcınız elbette bebeğinizi emziremez. Ancak sağılmış anne sütünü biberonla bebeğinize verebilir. Eğer 3 saatte bir emziriyorsanız, haftada bir de olsa, gecenin ortasındaki beslenme seansını babaya/büyükanneye devrederek, 6 saat kesintisiz uyuyabilir, dinlenebilirsiniz. Ancak tercihiniz 6 ay boyunca sadece emzirmek olacaksa biberon verme sayısını da abartmayın. Bebeğinizin memeden emme alışkanlığının oluştuğu ilk 6 hafta boyunca mümkünse bu taktiği uygulamayın. Ben 6 hafta dolup, Can’ın emmeyi öğrendiğine kanaat ettikten sonra 3-4 ay boyunca günlük 8 emzirme seansından bir ya da maksimum ikisini sağılmış anne sütünü biberonla vererek tamamladım.
3- Devam Ettiremeyeceğiniz Uygulamalara Başlamayın: Bebeğinizi memede, kolda, ayakta sallayarak uyutmaya alıştırmayın. Emzirerek ve sallayarak uyutmak ilk başta size kolay gelse de, zamanla bebekte alışkanlık haline gelir. Memeyi ağızda tutmadan ya da sallanmadan uyuyamaz olur. 3-5 kiloluk bir bebeği sallamakla, 10-15 kiloluk bir bebeği sallamak arasında ciddi efor farkı vardır. Keza sürekli emzirmek de anne için çok yorucudur. Emzirme seansı bittikten sonra Can’ı hemen yatağına koydum. Ayağımda hiç sallamadım. Sadece aşağıda anlatacağım bebek döneminde, uyumakta zorlandığı birkaç ay boyunca, ben emzirdikten sonra, Kuzey kollarında ya da slingde biraz dolaştırdı. Bir müddet sonra da İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi‘ne başlayarak bu uygulamayı tamamen bıraktık. O nedenle ileride size fiziksel olarak zor gelecek bir yöntemi baştan uygulamayın. Siz çalışıyorsanız ve gündüzleri bebeğinize başka birisi bakıyorsa ona da bu şekilde tavsiye edin.
B- Bebek Dönemi
Bebeğinizin dış dünyaya dair algılarının açıldığı bu dönem, kendisinin annesinden farklı bir varlık olduğunu keşfetmeye başladığı 4. – 5. aydan, oturduğu, emeklediği, yürüdüğü ve çocuk kıvamına geldiği 1,5-2 yaşa kadar sürüyor. Evli ve çocuksuz, haftasonları gerine gerine uyuduğum saadet yıllarından sonra, Can’ı kucağıma aldığımda benim gibi uykuyu seven ve erken kalkmaktan nefret eden bir bünye için şok durumu yaşanmıştı. O ilk ayları hiç geçmeyecek sandım. Ancak şu anda uyku alışkanlıkları açısından bebek döneminin yenidoğan dönemine kıyasla daha zor olduğunu düşünüyorum. Bunun nedeni, yenidoğan dönemindeki yorgunluğunuz fiziksel oluyor. Yenidoğan döneminde karnı tok, altı temiz, gazı çıkarılmış olduğu sürece mışıl mışıl uyumaya devam eden bebeklerin sayısı da azımsanacak kadar değil. Ancak bebek dönemine geçildiğinde bebeğin hem fiziksel hem de duygusal alışkanlıklarında önemli ölçüde farklılıklar oluyor. Çözülemeyen uyku sorunlarından şikayetçi olanlar genelde bu dönemde çocuğu olan anneler. Bebekler bu dönemde katı gıdaya geçme, diş çıkarma gibi uyku düzenini etkileyen pek çok fiziksel değişime uğruyor. Ayrıca duygusal anlamda yavaş yavaş kendilerinin bağımsız bireyler olduğunu keşfedip, tabiri caizse evde kendi düdüklerini öttürmeye başlıyorlar. Yenidoğan döneminde edinilen kimi uyku alışkanlıkları bebeklik döneminde kalıplaşıyor. Bazen de yepyeni alışkanlıklar türüyor.
Uygulanacak Taktikler
Bebek döneminde uyku düzenini sağlamak için uygulanacak taktikleri daha önce çok kereler yazdığım için, aynı sözleri bir kere daha tekrar etmeden linkleri vereceğim. Anneler, iki yazımın özellikle faydalı olduğunu söylüyor:
1- Can 3 aylık olduğu zaman yavaş yavaş başladığım ve sonrasında aylarca uyguladığım İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/ ve
2- Can 16 aylıkken geliştirdiğim Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
Bu iki yazı yeterli olmazsa Uyku kategorisindeki tüm yazıları da okuyabilirsiniz http://bebekveben.com/kategori/uyku/
C- Çocuk Dönemi
Çocuk dönemi, uyku konusunda fırtınalı dönemin atlatıldığı, uyku alışkanlıklarının düzeldiği ve yetişkinler gibi sorunsuz bir şekilde, kendi yataklarında, kendi başlarına, kesintisiz olarak uyumaya başladıkları dönemi ifade ediyor. Bu döneme geçiş tarihi her çocukta farklı olabilmesine rağmen bizde çocuk dönemi aşağı yukarı Can 28-29 aylıkken başladı ve 33-34 aylık olana kadar devam etti. Bu dönemde hayatımızdaki en büyük değişiklik yeni bir eve taşınmamız oldu. Yeni evimizde nihayet Can’a bir oda verebildik. (Önceden bizim odamızda, ancak kendi karyolasında yatıyordu.) Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçiş hızlı ya da kolay olmadı. Yaklaşık 6 aylık bir süreçte yavaş yavaş daha iyi bir noktaya ulaştık. Nasıl mı?
Öncelikle yeni evimizde ilk günden itibaren Can’ı kendi odasında uyuttuk. Yatağının yanında yere uzanıyor ve 30-45 dakika arasında uyuyana kadar odada kalıyorduk. İlk haftalarda her gece uyanıp, çığlıklar atarak bizim odamıza koştu. Sonraki haftalarda yine her gece hızla koşarak ancak çığlık atmadan yanımıza gelmeye başladı. Sonra birer, ikişer gece yanımıza gelmemeye başladı. Bunun ilk yaşandığı gece neredeyse gözlerimizden mutluluk yaşları süzülecekti 😀 Son olarak da tamamen kendi odasında uyumaya başladı. Şu an sadece sabah uyanınca bizi kaldırmak için yanımıza geliyor. Gece bazen su istemek için sesleniyor, bazen de emziğini düşürdüğünde. Evet, hala emzik kullanıyor. Ancak sadece gece uykusunda ve tamamen uyuyunca emziği ağzından atıyor. Uyku konusundaki son hedeflerimizden biri emziği kaldırmak olacak. Evdeki emzikler birer birer itinayla yok edildi 🙂 Geriye tek bir emzik kaldı. Onun da eli kulağında…
Bu süreçte bir diğer önemli değişiklik de gece uykusuna yatmadan önce biberonla süt içmeyi bırakması oldu. Bunu da kademeli olarak yaptık. Önce “Artık sen büyüdün. Biberon yok. ” diyerek sütü bardakla vermeye başladık. Kısa bir süre sonra “Süt bitmiş, su vereceğiz.” demeye başladık. Böylece sindirimi tetikleyerek rahatsız eden, çiş getirerek uyku kalitesini bozan, hızlı içildiğinde genize kaçarak kulak enfeksiyonlarına neden olan uyku öncesi biberonundan vazgeçtik. Bu da Can’ın uyku düzenine katkıda bulundu.
Şu anda uyku konusundaki en büyük gelişme alanımız, uyurken yanına uzanma alışkanlığımızdan vazgeçmek. Aslında bir-iki kez “Haydi odana git Can. Kendi başına uyuyabilirsin.” dediğimizde bizi hayrete düşürerek bunu yaptı. Yani aslında yapabiliyor. Sadece bizim ve onun aynı anda yeni düzenin bu olması gerektiğine inanmamız ve uygulamamız gerekiyor. Neyse ki yanına uzanma yönteminin zaman kaybından başka bir sıkıntısı ya da fiziksel bir yorgunluğu yok. Hatta bazen biz de uykuya dalıyoruz, iyi oluyor 🙂
Uygulanacak Taktikler
Süreci Yönlendirin: Çocuk döneminde ufaklığın kendi başına uyumaya başlamasını sağlamak için biraz yaratıcı olmak gerekiyor. Ne de olsa, bebek dönemi boyunca kemikleşen uyku alışkanlıklarının değişmesi için çocuğunuzdan bir talep gelmesi zor olabilir. Bu nedenle değişikliği ebeveynlerin başlatması daha mantıklı. Burada bence iki yöntem var:
1- Amerika’da “cold turkey” denen ani bıraktırma yöntemi uygulanabilir. Mesela eşinizin ve sizin yorgun olmadığınız bir haftasonu ya da evde geçireceğiniz bir senelik izin haftasında ufaklığı karşınıza alıp “Bu geceden itibaren kendi başına uyuyorsun.” denebilir. Gece duş alma, dişleri fırçalama ve kitap okuma gibi uyku rutini uygulandıktan sonra, kapısı kapatılarak dışarı çıkılabilir. İlk 3 gece muhtemelen zor olacak ve direnç yaşanacaktır. Ancak bu yöntemle kendi başına uyumasını sağlama ya da emzik bıraktırma işini 1-2 haftada halleden aileler var.
2- Kademeli yöntem, bizim yaptığımız gibi uyku alışkanlıklarını zaman içerisinde yavaş yavaş değiştirmeyi içeriyor. Bu değişimin süresi daha uzun oluyor, ancak çocuk kendini alıştırdığı için dirençle karşılaşma ihtimali daha az. Kademeli yöntemi başlatmak için çocuğunuzun hayatında olumlu ve ufak bir değişim yapmak da mümkün. Mesela biz bu dönemde tesadüfen taşınmış ve Can’ın hoşlanacağı, kendine ait odasını hazırlamıştık. Taşınma gibi bir ihtimaliniz yoksa, çocuğunuzun ev içindeki odasını değiştirmek (bir odadan diğer bir odaya taşınmak), oda içinde eşyaların yerini değiştirmek ya da uykuyu özendirici yatak, nevresim takımı, pijama, uyku arkadaşı bir oyuncak almak gibi farklı yöntemler de uygulanabilir. Burada kilit nokta kademeli yöntemi tetikleyecek değişimin çocuğun hayatını allak bullak etmeyecek, düzenin bozmayacak, hoşuna gidecek bir değişim olması.
Sonuç
Bu yazımda geçtiğimiz 3 senelik süreçte Can’a belli bir uyku düzeni vermek adına karınca kararınca geliştirdiğim yöntemleri, işe yarayan taktikleri ve yaramayan uygulamaları paylaştım… Sonuç olarak “Nihohaaaa! Uyku konusunda ben sıramı savdım. Siz başınızın çaresine bakın!” falan diyemeyeceğim. Aksine anne olmak büyük konuşmamayı fazlasıyla öğretti. Sadece geçmişe oranla daha iyi bir noktadayız. Satırlarıma son verirken,sizi kucaklayıp, “Yapabileceğin birşeyler var. Zamanla daha iyi oluyor. Sık dişini!” demek istiyorum. Çocuklarımızın uyku macerasında mışıl mışıl uyunan günleri görebilmek umuduyla…
Sevgiler
Tanla
Sevgili Tanla, Mira 3 aylık oldu ve daha önceden senden aldığım taktiklerle uyku sorunumuzu çözdük. Nasıl mı hemen anlatayım: 10 gündür akşam 19:00 da Mira hanımı banyo yaptırıyorum (neyseki suyu seviyor bizimki) bebek yağıyla yapılan masajın ardından pijamalarını giydiriyorum. Işıkları kapatıyorum lakin çok hafif ışığı olan bir gece lambası açıyorum. mamasını yedikten sonra gaz çıkarma merasimimiz var ve bu da tamamlandıktan sonra bizim kızın uykusu geliyor. Yatağına yatırıyorum ve hiçbir şey yapmadan 10 dk içinde saat 20:00 – 20:30 arasında uykuya dalıyor. Ben zaten geç uyuduğum için 3 saat sonra mira uyanmadan uykuda iken mamasını veriyorum. Bu yüzden gece bir kere uyanıyor. sıcak su termusumuz ve kaynamış soğumuş suyumuz hazır olduğu için mama hazırlamam 1-2 dakikamı alıyor. mamasını 5 dakikada içen mira hemen uyuyor takii sabah 7:30’a kadar.
1-2 gün içinde banyo yapmadan uyuyacak mı onu deneyeceğim. Umarım böyle devam edebiliriz.
sevgiler…..
Benzer bir taktigini biz de uyguladik ilk ay lardan itibaren ve cok Basarili olduk.. Boylece gece 1 defa uyaniyordu. Uyku duzeni hala benzer sekilde gidiyor. Tek fark gece 8 de uyuyup Sabah 8-9 arasi uyaniyor..
Cok guzel ve basarili bir yazi olmus Tanlacim.. Bizim de basimizdan 1 ay kadar once bir tasinma gecti. Evet kucuk cocukla zor oldu ama bu degisiklikle birlikte oglanin butun duzeni degisti. Hala karyolasi bizim odamizda ama toddler bed rail ini taktik, sevdigi hayvanlarla ve Mickey Mouse larla suslu pijamalari, sarsaflari, yastiklarini cok seviyor. Hepsini kendi secti 🙂 “Hadi uyumaya gidelim” dedigimde hemen babaya bir opucuk ve baybay yapip odaya kosuyor pijamalarini cikariyor cekmecesinden.. 🙂 1 ay oncesine kadar kendi yataginda uyandiginda hemen yanimiza gelmek isteyen kucuk bey, simdi sadece kendi yataginda uyumak istiyor..
Sana emzirme ile ilgili de yazmistim daha once; nasil ne zaman kesmeliyim diye? Tasinma oncesi kademeli bir sekilde azalttim sonrasinda bir kac rahatsiz lik gecirdik, ailece! Doktorun da tavsiyesi ile emzirmede tekrar basa donduk. Simdi yeniden azalttik, geceleri cok az emiyor sonra yatagina gecmek istiyor. Hatta birkac defasinda reddettigi bile oldu..
Sanirim hem uyku hem de emzirme olayi ayni zamanlarda kendiliginden halledilmis olacak.. Kendi odasina ne zaman alacagiz bilemiyorum, henuz oraya gelmedik 🙂
Opuyorum..
Selam Rachel’cım,
Öncelikle yeni eviniz hayırlı, uğurlu olsun. Güle, güle oturun… Demek senin yumoşun Can abisinden de önce kendi yatağına alıştı. Tebrikler! Biz ebeveynler için ne kadar mutluluk verici aşamalar bunlar değil mi? Biraz kendi yatağında uyumaya alışsın… Daha sonra ufak ufak kendi odasına geçiş yaparsınız. Hiç acele etmeyin. Önemli olan onun mutlu ve huzurlu olması. Şu 3 senelik dönemde çocuk bakımıyla ilgili öğrendiğim en önemli tecrübe, çocukların herşeyi kendilerine uygun zamanda doğal olarak yaptıkları… Zorlamayla hiçbirşey hoş/verimli/kalıcı olmuyor çünkü…
Sizleri kucaklıyorum.
merhaba.1 yaşında oğlum var ve 1 yaşına kadar kolik rahatsızlığından dolayı çok zor günler geçirdik.uyku sorunumuz cok.uykuya zor dalıyo ve uyku halinde sürekli hareket halinde.acaba yatmadan önce verdiğim muhallebi ya da gece mamalarından mı rahatsız oluyor diye düşünmeye başladım.akşam 8,30-9,00 gibi muhallebesini verip hemen uyku moduna geçiyoruz.geceleri de bazen cicibebeli devam sütü veriyorum ama versemde 90 cc den fazla içmiyor.su içiyor.acaba nerde yanlış yapıyorum diye sizinle paylaşmak istedim.şimdiden tşk ederim.
Selam Filiz
Sorduğun soru oldukça önemli. O nedenle ayrı bir blog yazısı hazırladım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsin.
http://bebekveben.com/2014/06/29/bebegi-yatmadan-once-yedirelim-mi/
Sevgiler
Merhabalar,
Paylaşımlarınızı çok ilgi çekici buldum, öncelikle teşekkürler 🙂
Benim oğluşum daha iki aylık bile olmadı ama bir uyku düzeni oturtmaya çalışıyorum.
Önceden 3 saatte bir uyanıp/uyandırıp emziriyordum, bir haftadır gece o uyanmadan kaldırmamaya başladım.
Saat 20.30-21.30 arası uyuyor, 2.00-2.30 gibi uyanıyor, altını değiştiriyorum, emziriyorum, gazını çıkarırken uykuya dalıyor zaten. Saat 4.30-5.00 gibi bir hareketlenmesi oluyor, gaz çıkartmaya (kaka) çalışıyor; fakat tuvaletini yapmıyor. 06.30-07.00 gibi kalkıyor, altını açtığım anda kaka yapıyor, çok enteresan 🙂 umarım bu düzen devam eder… aşı döneminde ve diş çıkarma döneminde bozulma ihtimali yüksek fakat ben tutarlı olmaya özen gösteriyorum. Bakalım, büyüdükçe neler yaşayacağız? Ben de tecrübelerimi paylaşmaya çalışacağım.
Sevgiler.
Selam Nazlı Zeynep,
Tanıştığımıza çok memnun oldum.
Minik oğlun şimdiden kendince bir düzen tutturmuş gibi gözüküyor. Sadece, yanlış ifade etmek istemiyorum, şöyle bir düşüncem oluştu. Gece 20-30-21.30’dan sabah 2,00-2,30’a yaklaşık 4.5 ya da 5.5 saat var. 2,00-2,30’tan da sabah 06.30-07.00’ye kadar yine 4.5-5 saat var. 2 ayı henüz bulmamış bu kadar ufak bebekler için genellikle o uyanmasa bile 3 saatte 1 uyandırılarak (ya da yarı uyanık) beslenmesi doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Bunun nedeni bu kadar ufak bebeklerin mide kapasitelerinin ufak olması ve anne sütünün kolay sindirilen bir besin olması. Anne sütü aynı zamanda bebeğin sıvı ihtiyacını karşılıyor.
Ancak bunun şöyle istisnaları olabilir. Eğer aylık rutin kontrollerinde bebeğin boy/kilo/baş çevresi gelişimi normalse, bebeğin gün içinde kaka ve çişli bez adetleri beklenen gibiyse, bebek gündüz neşeli ve hareketliyse bebeğin düzeninin bu olduğu anlaşılabilir. Eğer durum böyleyse bu harika! Keyfini çıkar derim… 🙂 Çünkü her çocuğun uyku alışkanlıkları farklı olabilir. Bebeğinin modunu ve çiş/kaka sayılarını sen gözleyebilirsin. Boy/kilo/baş çevresi gelişimini de doktorun rutin muayenede bildirecektir.
Bir de bebeğini emzirdiğini belirtmişsin. Eğer emzirmeye uzun süreli devam etmeyi düşünüyorsan, sen de süt üretimini takip etmelisin. Çünkü emzirmeye uzun süreli ara verildiğinde süt üretimi düşüyor.
Tecrübelerini ve gelişmeleri her zaman bekler, miniğinle güzel günler dilerim.
Sevgiler
Tekrar merhaba.
Dediğim gibi ben de 3 saatte bir emziriyordum fakat çocuk doktorum artık geceleri uyanmadıkça kaldırmamamı söyledi. Örneğin en son 00.00’da sütünü emdiyse ve uyanmazsa 6’ya kadar kaldırmamamı, böylece gece uykusuna alıştırılmasını tavsiye etti. Ben de uyuyan bebeğin uyandırılmasını çok doğru bulmadığımdan bu tavsiye üzerine 1 haftadır böyle yapmaya çalışıyorum.
Örneğin dün, oğluşum saat 20.00’de uyudu. Saat 00.30’da halen uyanmamıştı, ben de çok aç kalmaması ve gece kalkmaması için emzirdim. 01.00’de uyuduk, 04.30’da uyandı, emzirdim, 05.00’de uyuduk, 08.00’de uyandık. Zaten acıkınca kendisine göre yine yaklaşık 3 saatlik dilimlerde uyanmış oldu, sadece ilk uykusunda 4,5 saat uyumuş oldu. Kaldırmasam muhtemelen 01.00-02.00 arası uyanacaktı. Bebek kendisine göre bir düzene alışıyor sanırım.
Ben biraz eskilere ve doğaya göre düşünmeye çalışıyorum. Eski zamanlarda (saatin bile olmadığı) insanlar 3 saatte bir uyuyan bebeği kaldırmadığına göre, biz de öyle yapabiliriz. Bebekler en doğal içgüdü olan hayatta kalma içgüdüsü ile dünyaya geliyorlar ve ihtiyaçlarını ağlayarak bize gösterebiliyorlar.
(Yeni doğanın ilk iki hafta sarılık riskinde ise uyandırıp sık emzirmeye asla itirazım yok; zira bu bebeğin sarılık olmaması için yapılan, bir şey, İlk 1 ay ben de 2 saatte bir mutlaka emzirdim ve çok şükür bebeğimde hiç sarılık olmadı)
Oğlumun gece uyanmasını da, asla ağlayana kadar beklemiyorum, acıkınca zaten hareketlenmeye, parmağını emmeye başlıyor. Ben alarmsız, çok rahat hareketlenmelerine uyanıyorum. Bu da anne olunca oluverdi, kocamın horlamasını duymam ama bebeğim kafasını çevirse uyanıveriyorum. 🙂
Biz anne yanı beşiği aldık. 3 ay dolana kadar yan yana olacağız, sonra beşiği odada daha uzağıma yerleştireceğim. 6 aydan sonra da kendi odasında uyumaya başlar diye planlıyoruz. Anne yanı beşiği alma sebebim de yine doğaya göre düşünmem, bir kedi bile yeni doğum yaptığında ve yavrular belli büyüklüğe gelene kadar yavrusunun yanından zorunlu olmadıkça ayrılmaz. Bir maymun kucağa alışacak diye yavrusunu kucağına almaktan kaçınmaz 🙂 zaten emziriyoruz, gazını çıkartıyoruz bebek çoğu zamanını kucakta geçiriyor. Tabi ben bebeğimi uyanık olduğu sürece kucağımda tutmuyorum ve sürekli dibinde durmuyorum. Kendi kendine oyalanmasına izin veriyorum. Bana ihtiyaç duyduğunda hemen yanına gidiyorum. Asla sallamıyorum, yatağında kendi kendine sakinleşmesine ve uyumasına izin veriyorum. Gece ise zaten gaz çıkartırken uyuyuveriyor. Bebeğin ilk doğduğunda bir süre kendini güvende hissetmeye ihtiyacı olduğuna ve anneyle mümkün olduğu kadar yakın kalması gerektiğine, kokusunu, sıcaklığını hissetmesi gerektiğine inanıyorum.
Bebeğimin huyundan mı yoksa benim tercihlerimden mi bilmem, bebeğim oldukça sakin ve huzurlu bir bebek. İştahı, uykusu, tuvaleti, gelişimi, kilosu yerinde. Süt üretimim de şimdilik gayet iyi (maşallah diyeyim kendime :)) Umarım böyle de devam eder 🙂 Sakin ve rahat olmaya çalışıyorum. Bu bebeğime yansıdığı gibi süt üretimimi de etkiliyor, eminim. Bebekler ayna gibi, sizin ruh halinizi yansıtıyor.
Çok yazdım! Ama anne olunca böyle oluyormuş. İnsan yavrusuna da onunla ilgili konuşmaya da doyamıyor.
Tüm annelere sevgiler.
Yazdıklarına bayıldım Nazlı.
Böyle ilgili ve bilgili anne arkadaşlarımı tanımak beni öyle mutlu ediyor ki…
Zaten doktorunla da koordineli gidiyormuşsun ve anlattığın kadarıyla herşey yolunda gözüküyor.
Her zaman ve istediğin kadar uzun yazabilirsin. Seve seve okurum ben.
Sevgiler
merhabalar. yazılarınızı çok beğendim.benim de kızım 2.5 yaşında ama hala uyku sorunumuz var.bunun yanında hala emiyor hem de büyük bir aşkla.ilk iki yıl ayrı yatırdım odamızda yatıyordu ama beşiğindeydi daha sonra odasını ayırdım ama öyle çok uyanıyordu ki dayanamayıp yanıma aldım.şimdi beraber yatıyoruz.hala emmek için sık uyanıyor ve bazen korkarak uyanıyor. henüz uyku eğitimimizi başarabilmiş değiliz ama sanırım emme sorununu çözmeden çok zor olacak.sadece paylaşmak istedim sevgiler
Paylaşımın ve yazılarım hakkındaki güzel sözlerin için çok teşekkürler Şükran,
Umarım kızının uyku düzeni en kısa zamanda yoluna girer. Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler
Merhaba;
Benim 4.5 aylik bir kizim var.Kendisi gece gayet iyi uyuyor.Surekli uyanmaz 1 kere uyaniyor ama hemen emzirip uyutuyorum.ama kendi kendine uyumuyor ya ayakta salliyorum ya besikte sallayinca uyuyor.Gunduzleri de kendi kendine uyuma yontemini uygulasam dogru olur mu? Birde uyku egitimini tamamladiktan sonra baska evlerde de kendi kendine uyur mu acaba ? Simdiden tesekkurker☺
Selam Esra,
Kendi kendine uyutma yöntemi elbette gündüzleri de uygulanır. Bu yöntem tüm uykular için. Başka evde uyuma konusuysa biraz farklı. Mesela bir misafirlikte uyumasını kastediyorsan bilemiyorum. Çünkü uyku belli bir rutini gerektirir ve çocuk başka bir yatakta ya da çevrede uyuyunca ortamını garipseyebilir. Ama garipsemeyebilir de… Bu tamamen çocuğuna bağlı. Denemeden bilemezsin. Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler
merhaba, oğlum 2 yaşında ve bizimle birlikte uyuyor. 20 gün önce bir kız kardeşi oldu. oğlumun bizimle uyuma sürecinden ders aldığım için kızımızı kendi yatağımıza hiç taşımadık:) ancak 3 ay boyunca odamızda kendi beşiğinde yatıracağız.
oğlumun uyku sürecini de düzene koymak istiyoruz. ancak yeni bebek geldi, beni odadan gönderdiler gibi bir hissiyat yaşamasını da istemiyoruz. ayrıca ayağımızda sallamamız da gerekiyor uyuması için. ne yapılabilir?
(bu arada, oğluma bir oda hazırlamamıştık. ancak kızımızda olunca bir oda hazırladık çocuklara. odayı çok beğendi ve orada vakit geçirmekten hoşlanıyor. ama yatmak istemiyor. )
Sevgili Yasemen,
Öncelikle yeni bebiş için sizleri tebrik eder, çocuklarının her ikisinin de sağlıkla büyümesini dilerim.
İçinde bulunduğunuz durumu anlayabiliyorum. Oğlunun yaşı çok küçük. Senin yerinde olsaydım ben ne yapardım diye düşündüm. İki çözüm olabilir:
Birincisi, hem ufak kızı hem de ağabeyini kendi odalarında yatırmaya alıştırmak. Bu durum senin için biraz zor olabilir. Çünkü ufaklığın başlangıçta sık sık emzirilmesi ya da beslenmesi gerekecek. Ancak uzun vadede eninde sonunda kendi odalarında yatacakları için bu düzene erken alıştırmak faydalı olabilir.
İkincisi, belli bir süre boyunca ikisini de sizin odanızda tutmaya devam etmek. Uygun yer varsa buna da devam edebilirsiniz. Ancak nispeten tecrübeli bir anne olduğundan sonunda yine kendi odalarına geçeceklerini biliyorsun. Ben senin yerinde olsam sanırım birinci çözümün üzerine giderdim. Biraz yorgunluk olsa da uzun vadede herkes için en faydalı çözüm bu olur sanırım.
Ayakta sallama alışkanlığından da bir an önce uzaklaşmanızı öneririm. Her yaştaki bebeği uyutmak için oldukça zahmetli bir yöntem diye düşünüyorum. Yeni bebeğin gelmesiyle beraber oğlunun düzeni zaten değişeceği için bu durumu ayakta sallamayı bırakmak yönünde bir fırsata çevirebilirsin. Mesela aşağıdaki yazımda anlattığım yöntemi her iki bebeğin için de aynı anda uygulayabilirsin. Nasıl sonuç aldığını merakla bekleyeceğim.
http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/
Sevgiler
benim kizim 3 aylik oldu gunduzleri uyumak istemiyor kucagimizda uyuyor malesef alisti buna nasil vazgecirecegim bilmiyorum tek basina hic oynamiyor durmuyor kucagimda uyutuyorum 2dak sonra uyaniyor aksamlari uykusu olmasina ragmen gece 11 12 iyi buluyor uumasi gece 2 saatte bir uyanip mama yiyor aksamlari erken yatmaya ve kucagimda olmadan besiginde sallanmadan nasil uyutabilirim tesekkurler
Selamlar Ayşegül,
Kızın henüz uyku eğitimi verilmesi için çok ufak. Ancak bu yaşta sağlıklı büyümesi için gündüz uykularını uyuyor olması gerekir. Uyumak istemiyorsa muhtemelen fazla yorulmuyor demektir. Kucakta uyutma ve gündüzleri kucağınızda tutma alışkanlığından vazgeçmenizi öneririm. Yere temizce bir örtü yayarak gün içinde bol bol yerlerde debelenmesini, egzersiz yapmasını sağlayın. Her gün uygun şekilde giydirip pusetine koyarak en az yarım saat yürüyüşe çıkın. Temiz hava alsın. Uyku konusu için belki hemen değil ama 1-2 ay içerisinde belli bir rutin oluşturmaya başlamalısınız. Bu konuda uyku etiketli yazılarımı okumanızı tavsiye ederim.
http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/uyku/
Kolaylıklar dilerim
Merhaba
10 aylık bir oğlum var ve bazı uyku problemlerimiz var. Şöyle ki oğlum her akşam 8-9 arası meme emerek uyur( ilk problemimiz memede uyuması) sabah 7-8 arası uyanır . Ancak gece boyunca neredeyse saatte bir uyanıyor. En büyük sorunumuz bu. Gözünü açmadan ağlamaklı sesler çıkarıp meme istiyor ve emzirince tekrar uyuyor. Gündüzleri yaklaşık birer saat iki kere uyur. Gece bizim odamızda kendi beşiğinde uyur. Ne beşikte ne ayağımda sallamadım doğduğundan beri. Bu gece uyanmaları çok zor bi hal almaya başladı artık. Yanıtlarsanız çok memnun olurum. Cevabınızı merakla bekliyor olacağım.
Sevgiler,
GAMZE
MerhAba,
Yazılarınızı keyifle okuyorum çok yardımcı oluyor, elinize sağlık. Can 3 aylık olduğunda uyguladığım bebek uyutma yöntemi linkine tıkladığımda kaldırılmıştır uyarısı veriyor. Tam da ihtiyacım olan link:)
Kontrol edebilir misiniz?
Teşekkürler
Selamlar Filiz
Linki güncelledim. Bilgi verdiğin için çok teşekkürler.
Umarım İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi yazım işine yarar.
http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/
Sevgiler
Merhaba 53 günlük bebeğim var ilk gece hastanede sakinleşmesi için hemşireler kucakta sallayarak uyutmuslardi o günden beri de bu şekilde sakinlesiyor bu şekilde uyuyor ama artik kilo almaya basladi ve ben çok zorlaniyorum her yontemi denedik ama aglama nobetleri inanilmaz nefesinl kesilir derecede… Usteljk artik gündüzleri uykusu olduğu halde uyumuyor gece de deliksiz beş saat uyuyabiliyor nasil bir yol izlemem gerek acaba.?
Selamlar Zuhal,
Böyle kolda, ayakta sallamalar bebek büyüdükçe zorlaşıyor.
İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi yazım işine yarayabilir.
http://bebekveben.com/ise-yarayan-bir-bebek-uyutma-yontemi/
Sevgiler