in

BilgilendimBilgilendim

Can’ın Anneannesinden Mavi Saç Örgülü Süveter Modeli

BebekveBen’de ne zaman örgü modeli versem tüm okurlarımdan mesajlar geliyor. “Bu örgü nasıl yapılıyor? Neden açıklamasını vermediniz?” diye soruyorlar. Aaah, ah! Ben zaten o örgü modellerini kendim yapabilsem, ohoooo! Can’a geceli gündüzlü cici-bici kazaklar, süveterler, battaniyeler örerdim. Örgü konusundaki bilgim düz örgü ve haroşayla sınırlı maalesef. Bu nedenle sadece beğendiğim örgü modellerinin son halini sizlerle paylaşabiliyorum. Modellerin çıkarılışını da becerikli kadınların usta ellerine bırakıyorum. Ancak bu sefer sizin için bir güzellik yapmaya karar verdim. Bu yazımda Can’ın anneannesinin ellerinden çıkma, saç örgülü çok şirin bir süveter modeli vereceğim.

Annem ve Kuzey’in annesi (kayınvalidem) örgü konusunda çok beceriklidir. Can’ın el örgüsü giysileri hep onların el emeğidir. Annem özellikle saç örgüsüne bayılır. Ördüğü pek çok giyside de saç örgüsüne yer verir. Bildiğiniz gibi kış mevsiminde süveterler hayat kurtarıcı oluyor. Hava soğuk olduğunda Can’ın eşofmanlarının üzerine süveteri giydiriveriyoruz.

Bu saç örgüsü modelini kazak, süveter, hırka, bere, atkı gibi pek çok giyside hatta battaniyelerde bile kullanabilirsiniz. Bu örnek 4 yaşındaki Can için hazırlandı. İlmek sayılarını artırıp eksilterek eşinize, kendinize ve her yaştaki çocuğunuza uygulayabilirsiniz. Can’ın süveteri için annem 100 gr’lık 2 çile, doğal, antibakteriyel bebe yünü kullandı ve örgünün tamamı 1 hafta gibi kısa bir sürede bitti, tabii aralıklı olarak örülerek… Şimdi sözü daha fazla uzatmadan mavi saç örgülü süveterin nasıl örüldüğünü anlatayım. Modeli  mümkün olduğunca detaylı yazmaya çalıştım ki, benim gibi örgüyü az bilen arkadaşlarım da faydalansın ve kolayca örebilsin… Belki de bu süveter bebişiniz için ilk örgü projeniz olabilir… Ayyy, öyle olacaksa pek sevinirim… 🙂 Bu örgüyü bana tüm detaylarıyla anlatan ve bizzat ören anneciğime de buradan bir kere daha teşekkür ediyorum.

can süveter

Örgünün Ön Yüzü

İlk 4 sıra

80 ilmek atarak başlayın. İlk 4 sırada (yüz, ters, yüz ve ters) aşağıdaki şekilde ilerleyin.

İlk 4 sırada örgünün ön yüzü

Bu örgünün tüm sıraları aslında 3 ilmek haroşa, 4 ilmek düz örgü olarak örülür. Ancak örgü tamamlandığında her iki yanı da dikilerek süveter haline getirileceği için, her sırada yanlardaki ilk ilmekleri 5 ilmek haroşa, 4 ilmek düz olarak başlayıp, diğer tarafı da aynı şekilde bitirmekte fayda var. Bir başka deyişle, her sırada ilk 5 ilmek haroşa, 4 ilmek düz, 3 ilmek haroşa, 4 ilmek düz …şeklinde ilerleyip, sıranın sonunda 3 ilmek haroşa, 4 ilmek düz ve 5  ilmek haroşa şeklinde bitireceksiniz.

İlk 4 sırada örgünün arka yüzü

Örgünün arka yüzü ön sıranın tam tersi olarak örülür. Yani ön sırada düz örülen ilmek, arka sırada haroşaya denk gelir.

5. sıra (ön yüz)

5. sıraya geldiğinizde saç örgüsünün dönüş yerine (örneğe) başlıyoruz.

5 ilmeği haroşa örerek sıraya başlayın. 6. ilmeği (düz örgünün başlangıcındaki ilk ilmek) şişten çıkarın ve bir çengelli iğne ya da saç firketesi yardımıyla boşa alın. Sıradaki 3 ilmeği düz olarak örün. Boşa aldığınız ilmeği tekrar şişe takarak (örülecek ilmeklerin bulunduğu şiş) düz olarak örün. Bir başka deyişle, ilmeklerden birini, diğer 3 ilmeğin üzerinden atlatmış oluyorsunuz. 3 tane haroşa ve 4 düz olan aşamaların her birinde, düzlerin sırası geldiğinde ilmek atlatma işlemini tekrar edin ve sırayı bitirin.

6. sıra (arka yüz)

Örgünün arka yüzü ön sıranın tam tersi olarak örülür. Yani ön sırada düz örülen ilmek, arka sırada haroşaya denk gelir.

7. sıra (ön yüz)

7. sırada örgünün yine ön yüzüne gelmiş durumdasınız. Bu sırada 5. sıradaki gibi ilmek atlatma yapılmayacak. İlk dört sıradaki gibi örülecek. Bir başka deyişle  ilk 5 ilmek haroşa, 4 ilmek düz, 3 ilmek haroşa, 4 ilmek düz …şeklinde ilerleyip, sıranın sonunda 3 ilmek haroşa, 4 ilmek düz ve 5  ilmek haroşa şeklinde bitireceksiniz.

8. sıra (arka yüz)

Örgünün arka yüzü ön sıranın tam tersi olarak örülür. Yani ön sırada düz örülen ilmek, arka sırada haroşaya denk gelir.

9. sıra (ön yüz)

Bu aşamada örneğin çıkması için gerekli olan tüm bilgileri vermiş oldum. Bu noktadan kol kesim yerine kadar sürekli 5. sıra, 6.sıra, 7.sıra ve 8. sıra gibi devam edeceksiniz. Bir başka deyişle ön yüzlerde 1 sırada ilmek atlatılırsa, diğerinde atlatılmayacak. Kol kesimine kadar, bebeğin bedeninin uzunluğuna göre yaklaşık 19-20 saç örgüsü tamamlanmış olur.

Kol Kesimi

Bu örgünün yaka ve kol lastiği örgünün bedeniyle beraber örülüyor. (Ayrıca örülüp dikilmiyor.) Bu modelin yaka ve kol lastiği 5 ilmek genişliğinde olup, aynı anda başlatılır.

Kol kesiminin 1. sırası (ön yüz)

Kol kesimini yapmak için, kol hizasına geldiğiniz ilk sırada ön yüzdeyken 5 ilmek ilave edin. Böylece yanlarda daha önceden 5’er ilmek daha olduğu için sıranın başında haroşa olarak örülecek toplamda 10 adet ilmek olacaktır. Elbette sıranın sonuna da aynı şekilde 5 yeni ilmek ilave edilecek ve sıranın sonunda da haroşa olarak örülecek 10 ilmek olacaktır. Bu aşamada sağa ve sola eklenen 5’er ilmekle ilmek sayısının artmış olmasının dışında örgünün örülüş şekli aynıdır. Böylece kol kesiminin ilk sırası ve 2.sırası (arka yüz) diğer arka yüzlerin mantığında tamamlayın.

Kol kesiminin 3. sırası (ön yüz)

İlk 4 ilmek haroşa olarak örülür. 5. ve 6. ilmek beraber alınır. Bir başka deyişle 1 ilmek eksiltilmiş olur. Örgüye devam edilir ve sıranın sonunda diğer taraftan da aynı şekilde kol kesilerek ön yüz tamamlanır. 4. sırayı (arka yüz) diğer arka yüzlerin mantığında tamamlayın.

Kol kesiminin 5. sırası (ön yüz)

Bu aşamadan sonra kol oyuğu için ilave edilen 5 ilmek her ön yüzde, 3. sıradaki gibi sağdan ve soldan birer birer eksiltilerek ilerlenir. Ta ki sıranın başlangıcındaki 10 ilmek yine 5 ilmek kalana kadar… Böylece kol lastiği ile örgü deseni sıfırlanmış (arasında hiç ilave ilmek kalmamış, lastik ve örgü yan yana duracak şekilde) olur.

Yaka Kesimi

Bu aşamada örgünüzün bir sırasındaki ilmek sayısını biliyorsunuz. (Bu modelde 90) Bu sayıyı 2’ye bölün. (45) Böylece süveterin ön yüzünün tam ortasına düşecek olan v yakanın nereden başlayacağını bulacaksınız. Bu modelin yaka lastiği 5 ilmek genişliğindedir.

Yaka kesiminin 1. sırası (ön yüz)

45 ilmeği örerek sıranın ortasına gelin. (Kola 5 yeni ilmek eklediğinizi hatırlayın.) Bu aşamada 45. ilmeğin bitiminden sonra aynı şişte ortaya yaka için 5 ilmek daha ekleyin. Diğer şişe ip bağlayarak diğer şişe de 5 ilmek yaka için ekleyin. Yaka için son eklediğiniz 5 ilmeği haroşa örün. Sıranın devamını eskisi gibi ilerleyerek sonuna gelin. Bu örnekte kol kesimi ve yaka kesimi aynı anda ilerlediği için, sıranın sonunda 5 ilmek artırmayı unutmayın. 2. sırayı (arka yüz) diğer arka yüzlerin mantığında tamamlayın.

Yaka kesiminin 3. sırası (ön yüz)

Kol kesimini yukarıda anlattığım gibi uygun yerde 1 adet eksilterek başlayın. Sırayı örerek ortaya gelin. Bu aşamada şişinizde yakanın sağ ve sol kısmını örmek üzere 2 iplik olacaktır. Ortaya geldiğinizde, yakanın 5 ilmekten oluştuğunu hatırlayın. Sağdaki şişinizdeki son 5.ve 6. ilmeği sayın. Bu iki ilmeği bir alarak 1 adet ilmek eksiltme yapacaksınız.

Aynı işlemi yakanın diğer tarafında da (soldaki şişiniz) yapacaksınız. Sol şişe başladığınızda ilk 5 ilmeği haroşa olarak örerken, 5. ve 6. ilmeği bir alarak oradan da eksiltme işlemini yapın.

Bir başka deyişle yakanın 5 ilmekten oluşan genişliğini korumakla beraber, bundan sonraki her ön yüz sırasında, v yakanın olduğu orta bölümde, sağ ve sol şişten birer adet ilmeği eksilteceksiniz.

Sıranın sonunda kol için 1 ilmek eksiltmeyi unutmayın. 4. sırayı (arka yüz) diğer arka yüzlerin mantığında tamamlayın.

Yaka kesiminin devamı (ön yüzler)

Yaka ilerlerken ortadan yapılan eksiltmeleri her ön sırada yapmayın. Eğer her ön sırada eksiltme yaparsanız v yakanızın açıklığı çok büyük olur. Bunun yerine, bir ön yüzde yaka oyuğunu eksiltirseniz, diğerinde eksiltmeyin. Böylece daha düzgün bir v yakanız olacaktır.

Eksiltme işlemine yakanın sağ ve sol tarafında 3 tam saç örgüsü kalana kadar devam edin. Bir başka deyişle örgünüzün sağ ve sol taraflarında 5 ilmek kol lastiği, 4 ilmek saç örgüsü, 3 ilmek haroşa,4 ilmek saç örgüsü, 3 ilmek haroşa, 4 ilmek saç örgüsü, 3 ilmek haroşa ve 5 ilmek yaka lastiği kalacaktır. Ardından örgünün o aşamadaki büyüklüğünü koruyarak yaklaşık 20 sıra daha (10 yüz, 10 ters)  devam edin.

Omuz Kesimi

Omuz kesiminin 1. sırası (ön yüz)

Örgünün yüksekliği istediğiniz aşamaya gelince kesim işlemine başlamalısınız. Kesim işlemine başladığınız noktada, örgünün sağ ve sol kısımlarındaki ilmekleri yaka lastiği dışında sayın. Bizim modelde her iki tarafta da kol lastiği dahil 26’şar ilmek vardı. Bu rakamı ikiye bölün. (13) Örgünün ön yüzündeyken ilk 13 ilmeği kesin. Kalan 13 ilmeği ve yaka lastiğini örün. Öbür omuza geçin ve örgünüzü örerek sırayı tamamlayın.

Omuz kesiminin 2. sırası (arka yüz)

Diğer omuzun lastiğindeki 5 ilmek dahil olmak üzere toplamda 13 ilmeği kesin. Arkayı diğer  arka yüzlerin mantığında tamamlayın.

Omuz kesiminin 3. sırası (ön yüz)

Kalan 13 ilmeği de kesin. Bu aşamada ilk omuzun sadece yaka lastiği şişte kalmalıdır. Öbür omuza geçin ve örgünüzü örerek sırayı tamamlayın.

Omuz kesiminin 4. sırası (arka yüz)

Diğer omuzun lastiğinde 5 ilmek dahil olmak üzere toplamda 13 ilmeği kesin. Bu aşamada şişinizde sadece sağ ve sol yakanın beşer ilmeği kalacaktır. (Toplamda 10 ilmek)

Omuz kesiminin sonu

Sağ ve sol şişlerde kalan beşer yaka lastiği ilmeğini sadece haroşa olarak 12 sıra daha örün. (6 sıra haroşa ön ve 6 sıra haroşa arka). 12 sıra tamamlanınca, tüm ilmekleri kendi ipliğiyle tek sırada keserek örgünüzün ön yüzünü tamamlayın.

can süveter

Örgünün Arka Yüzü

Bu modelin arka yüzü de aynı ön yüzü gibi örülür. Aralarındaki tek fark arka yüzde v yaka kesiminin yapılmamasıdır. Örgünün arka yüzü önüyle aynı büyüklüğe geldiğinde arka yüz üç aşamalı olarak keserek tamamlayın. Bir başka deyişle sağ ve sol omuzda ilk aşamada kol lastiğiyle beraber 13 ilmek kesin, ikinci aşama sağ ve soldan yine 13’er ilmek kesin. Son aşamada da ense bölgesinde kalan ilmekleri kesin ve örgünün arka yüzü tamamlayın.

Ön ve Arka Yüzün Birleştirilmesi

Örgünüzün ön ve arka yüzünü üst üste koyun. Kol altlarından eteğe kadar aynı yünle dikin. Bir sonraki aşamada omuzların uçlarını dikin. V yakanın 12 sıra fazladan örülen çıkıntısı da arka yüze dikerek örgünüzü tamamlayın. V yakanın çıkıntısı sağ ve sol olmak üzere 2 parçadan oluşmaktadır. Onları da tam ortada birleştirmeyi unutmayın.

Can’ın mavi saç örgülü süveterinin yapımı işte böyle. Modeli örerken anlamadığınız bir nokta olursa aşağıya yorum bırakabilirsiniz. Uygulayanlar da sonuçtan memnun kaldıysa paylaşabilirse sevinirim. Hepinize şimdiden kolay gelsin…

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

CardFinans Bu Sevgililer Günü’nde Yalnızların Yanında!

Özgecan Aslan

Oğluma Mektup: Kötü Davranışlar, Şiddet, Kadınlar ve Erkekler Üzerine…