
Sıcaklar aldı başını gidiyor. Texas en kurak yazlarından birini yaşıyor. Klimayı kapatmak söz konusu bile değil. Ancak Can banyo yaparken üşümesin diye kısa bir süre kapatıyoruz. Kapatmamızın ardından 15 dakikada sıcaklık hemen tırmanıyor.
Hamilelik, taşınma derken denize gitmeyeli uzun süre oldu. Rüyalarımda bile denize girdiğimi görüyorum. Sitemizin havuzu var ama bu sıcakta gündüzleri 3 aylık bebek ile havuz başına inmek delilik. Ancak saat 18.00’den sonra güneş biraz etkisini yitiriyor. O zaman biz yetişkinler bile ancak bol bol güneş yağı sürerek havuza girebiliyoruz.
Kuzey ve ben yüzmeyi çok seviyoruz. Çocukluğumun en güzel anılarından biri kuzenlerimle beraber hemen her yaz ailecek gittiğimiz Şile tatillerinde kurduğumuz çadırlar, kumsalda geçirilen vakit ve denizde oynadığımız oyunlardı. Kuzey’in de ailesi ve kuzenleri ile beraber Mersin’in güzel sahil ilçesi Aydıncık’ta benzer anıları var. Can’ın da en az bizim kadar suyu sevmesini ve iyi bir yüzücü olmasını diliyorum. Bununla beraber, bebeğimizle yüzmeye gitme düşüncesi pek çok endişeyi beraberinde getiriyor.
Öncelikle bebeğimizi sağlık açısından en erken ne zaman denize ya da havuza sokmamız gerektiği konusunda doktorumuza danışacağız. Ancak yaptığım ön araştırmalara göre annenin ve bebeğin vücudunu mikroplardan korumak adına doğumdan sonra en az 6 hafta beklemek gerekiyor. 6 haftalık süremizi çoktan tamamlamış durumdayız. 🙂
İkinci olarak Can’ın teni çok beyaz. Mutlaka güneşten korunmalı. Bebeklerde 6 aydan önce güneş yağı kullanımı konusu tartışmalı gözüküyor. Amerikan Pediatri Akademisi’nin1 güneş konusunda uyarısı şöyle:
6 aydan küçük bebekleri güneş yanıklarından korunmak için iki ana önerisi güneşten kaçınmak ve güneşe çıkılacağı durumlarda bebeklere hafif kumaşlardan yapılmış uzun pantalon, uzun kollu tişort ve enseyi de koruyan siperlikli şapka giydirmek yönünde. Bununla beraber uygun kıyafet ve gölge olmadığı durumlarda ebeveynler, en az 15 koruma faktörlü (SPF 15) güneş yağını, bebeğin vücudunun kıyafetlerle korunamayan yüz ve eller gibi bölgelerine sürebilirler. Eğer bebek güneş yanığı olursa etkilenen bölgelere soğuk kompres yapılabilir.
About.com’da doktor Vincent Iannelli2 güneş korunması için şunları öneriyor.
- Suya dayanıklı, koruma faktörü en az 15-30 olan, UVA ve UVB ışınlarından koruyan geniş spektrumlu bir güneş yağı kullanmalı.
- Alerji yapmayan, parfümsüz olan ve çocuklarda kullanımı kolay olan (jel, losyon, spray, hangisi sizin için kolay ise) bir güneş yağı kullanmalı.
- Güneş yağını yeterli miktarda sürmeli. Çoğu uzman ebeveynlerin güneş yağını önerilen miktarın yarısı olarak uyguladıklarını, bu nedenle de çocuklarını düşündüklerinden az koruduklarını öngörüyor.
- Güneş yağını her 2 saatte bir yeniden sürmeli. Çocuğunuz yüzüyor ya da terliyorsa daha sık da uygulanabilir.
- Güneş yağını güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce uygulamalı.
- Hava bulutlu dahi olsa güneş yağını kullanmalı. Çünkü bulutlar cilde zararlı olan UV ışınlarını engelleyemiyor.
- Güneşin en yoğun olduğu sabah 10.00-öğleden sonra 16.00 arasında güneşten kaçınmalı.
- Siperlikli şapka, hafif kumaştan yapılmış pantalon ve uzun kollu tişort gibi koruyucu kıyafetler giydirmeli. Ayrıca şemsiye, ağaç gibi şeylerin gölgesinde durmalı.
- Gözlerin korunması için güneş gözlüğü takılmalı.
Pekiyi piyasada satılan güneş yağı ürünlerinden hangisini alacağız? Ben güneş konusunda aşırı hassas bir insan olduğum için bırakın önerilen 15-30 koruma faktörünü, bebekler için üretilen en az 50 koruma faktörlü bir güneş yağı almayı planlıyorum.
Piyasada satılan güneş yağları kimyasal ve mineral (fiziksel) içeriğe sahip olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu iki tip güneş yağları farklı şekilde güneş koruması sağlıyor. Mineral içeriğe sahip olan fiziksel güneş kremleri cilt ile güneş arasında bir kalkan vazifesi görerek cildi koruyor. Kimyasal içeriğe sahip güneş yağlarıysa güneş ışınları cilt tarafından emilirken, içeriğindeki kimyasal maddeler nedeniyle güneş ışınlarının zararlı etkisini azaltmaya yarıyor. Kimyasal güneş yağları UV ışınlarından koruma sağlamakla beraber, içeriğindeki maddelerin hormonları etkilediğine, kanser yapıcı serbest radikalleri ortaya çıkardığına, alerji yaptığına ilişkin pek çok araştırma var. Bu nedenle özellikle bebeklerde ve çocuklarda mineral içerikli güneş yağlarını tercih etmek önemli. Mineral içerikli güneş yağlarının aktif maddesi Titanium dioxide (TiO2) ve Zinc oxide (ZnO). Kimyasal içerikli güneş yağlarında sıkça kullanılan kimyasal maddelerse Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate, Octisalate, Oxybenzone, Homosalate, Helioplex, 4-MBC, Mexoryl SX and XL, Tinosorb S and M, Uvinul T 150, Uvinul A Plus.
Bu konuda araştırma yapacak olan ebeveynlere Environmental Working Group’un Skin Deep Cosmetic Database (EWG ya da Çevresel Çalışma Grubu’nun Kozmetik Veri Tabanı) web sitesinde almayı düşündükleri ürünü sorgulamalarını öneririm. Bu sitede 65.000’den fazla ürün incelenmiş ve bir skorlama sistemine tabi tutulmuş. Bu skorlama sistemine göre 0-2 arasında skor alan ürünler düşük riskli, 3-6 arası ortalama riskli ve 7-10 arası yüksek riskli ürünler olarak kabul ediliyor. Yaptığım ön araştırmaya göre bebekler için kullanılan güneş yağı markalarının risk durumları şöyle:
- Aveeno Baby Natural Protection Mineral Block Face Stick, SPF 50 (EWG Skoru: 1)
- Badger Baby Sunscreen, SPF 30+ (EWG Skoru: 1)
- BabyGanics Cover Up Baby Sunscreen for Face & Body, Fragrance Free, SPF 50+ (EWG Skoru: 2)
- Coppertone Water Babies Pure & Simple Sunscreen Lotion, SPF 50 (EWG Skoru: 2)
- California Baby Summer Blend Sunscreen Lotion, SPF 30+ (EWG Skoru: 2)
- Beyond Coastal Kids Natural, SPF 30 (EWG Skoru: 2)
- Neutrogena Baby Pure & Free Sunblock Stick, SPF 60+ (EWG Skoru: 3) – Dikkat! Neutrogena Baby Pure & Free Sunblock Lotion, Lotion, SPF 60+ (baby sunscreen)’in EWG Skoru: 7
- Coppertone Kids Pure & Simple Sunscreen Lotion, SPF 50 (EWG Skoru: 3)
- Banana Boat Baby Tear-Free Sunscreen Lotion, SPF 50 (EWG Skoru: 6)
Gördüğünüz gibi “bebeklerle deniz, havuz ve güneş” konusu oldukça derin. Bu konuda araştırma yapmaya ve yazmaya devam edeceğim. Hepinize eğlenceli bir yaz dilerim.
1 Amerikan Pediatri Akademisi – http://www.aap.org/advocacy/releases/summertips.cfm
2 http://pediatrics.about.com/od/weeklyquestion/a/baby_sunscreen.htm – By Vincent Iannelli, M.D., About.com Guide, Updated June 20, 2010
3 Environmental Working Group – Çevresel Çalışma Grubu – http://www.ewg.org/skindeep/ – EWG 1993 yılında kurulmuş kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Amacı çocuklar, bebekler ve fetüsleri toksik zehirlerden korumak ve hükümetin çevreyi ve doğal kaynaklara zarar veren politikalarını doğayı koruyan ve sürdürülebilir bir şekilde geliştiren politikalarla değiştirmektir.