in ,

BilgilendimBilgilendim

Bebek ve Çocuk Aşı Takvimi – 2015

2015 okul sezonu yaklaşırken tüm çocuklarımızın sağlığı için aşılarının güncel olması önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2015 senesi için tavsiye ettiği güncel aşı takvimini aşağıda bulabilirsiniz. Bu tabloda doğumdan 18 yaşına kadar yaptırılması gereken tüm aşılar ve dozları yer alıyor.

asi

Aşı konusunda çok önemli 2 notum olacak. Birincisi, ülkemizde henüz çok aktif olmasalar da batı ülkelerinde yükselen aşı karşıtı bir trend var. Aşı karşıtlarının sık sık dile getirdiği argümanlar arasında,

  • Aşının pek çok ciddi yan etkisi olduğunu, aşıyla çocukların zehirlendiği,
  • Aşının kişisel bir sağlık tercihi olduğunu, devletin zorunlu aşı programları ile buna karışmaya hakkı olmadığı,
  • Aşı programları nedeniyle alerji, otizm, beyin hasarı, beyin iltihabı, okuma güçlüğü rahatsızlığı, öğrenme ve davranış bozuklukları gibi rahatsızlıkların tırmanışta olduğu var.

Peşinen söylemek isterim ki aşının faydası ve önemine inanıyorum. Aşı uygulamalarında değiştirilebilecek ya da geliştirilebilecek yönler olsa bile, bu durum aşının gerekliliğini ortadan kaldırmıyor diye düşünüyorum. Çocuğuna aşı yaptırmak konusunda tereddütü olan varsa bu konudaki fikirlerimi anlatan “Çocuğumu Aşılatmalı mı, Aşılatmamalı mı?” başlıklı yazımı okumalarını tavsiye ederim.

Aşı konusunda bir diğer önemli notum da aşı kayıtlarının saklanmasıyla ilgili olacak. Her ne kadar bazı sağlık ocaklarında ya da doktorlarda çocukların aşı kayıtları tutulsa da, ülkemizde henüz tüm doktorlar ve sağlık sistemi tarafından paylaşılan bir aşı kartı uygulaması yok diye biliyorum. Çocuğunuzun aşılarını sağlıklı bir şekilde takip edebilmeniz için bu kartı sizin oluşturmanızı ve her çocuk doktoru ziyaretinizde bu kartı yanınızda taşımanızı öneririm. Bunun için kapsamlı bir çalışma yapmanıza gerek yok. Bir kağıda çocuğunuza hangi tarihlerde, nerede (doktor, sağlık ocağı vs.) hangi aşıları yapıldığını not almanız yeterli. Bu kağıdı yıpranmaması için şeffaf bir dosyada saklayabilirsiniz. Aslında genel olarak çocuğunuzla ilgili tüm sağlık ziyaretlerini bu şekilde dosyalarsanız ileride sizin için faydalı bir referans kaynağı olur. Bizim ailede Can dahil hepimizin birer sağlık dosyası var. Doktor ziyaretlerimizi, doktorların yazdığı reçeteleri, koyduğu teşhisleri, yapılan tahlil sonuçlarını hep bu dosyada saklarız. Doktora bilgi vermemiz gerektiğinde, daha önce yazılan bir ilaca ait bilgiye ulaşmamız gerektiğinde ya da bir rahatsızlığın geçmişini doktora anlatmamız gerektiğinde hep sağlık dosyamıza başvururuz.

Son olarak aşağıdaki aşı takvimi tablosuyla ilgili birkaç tamamlayıcı not vermek istiyorum.

  • Bu tablodaki kimi aşılar bir sefer yapılırken, kimileri 3-4 defada tamamlanıyor.
  • Tabloda P olarak işaretlenen aşılar, koruyuculuğun devam etmesi için yapılan pekiştirme aşıları.
  • Kimi aşıların isimleri kısaltma olarak verilse de, bu gözünüzü korkutmasın. Tablonun hemen altında açıklamaları mevcut.
  • O açıklamalara ek olarak bazı aşıların halk arasında yaygın olarak kullanılan isimleri de şu şekilde:
    • Influenza: Gribe karşı koruyucu
    • Polyovirüs: Çocuk felcine karşı koruyucu
    • Meningokok: Beyin ve omuriliği çevreleyen zarların enfeksiyonuna karşı koruyucu
    • Pnömokok: Akciğer dokusunun iltihaplanması olan zatürreye karşı koruyucu.

2015 Sağlık Bakanlığı Ulusal Aşı Takvimi

2015 Aşı Takvimi

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Montessori Çocuk Odası Nasıl Kurulur?

Ufak Jestler ve Toplum İçin Elini Taşın Altına Koymak