
Bebeklerimiz bizim için çok kıymetli. Onların kullanacağı ürünleri alırken seçici davranıyor, sağlık ve güvenliği herşeyden ön planda tutuyoruz. Can için alışveriş yaparken bebek sağlığı ve güvenliği açısından özen gösterdiğimiz konuları paylaşmak istedim.
- Araba koltuğu: Bebeğin oturacağı araba koltuğu ikinci el olmamalıdır. İkinci el koltuklar sizin bilginiz dışında daha önce kaza geçirmiş bir arabada kullanılmış olabilir. Yeni koltuklarda ise mutlaka, araba koltuğunun Avrupa Çocuk Güvenlik Koltuğu Yönetmeliği’ne uyduğuna dair ECE R44 / 04 ibaresi bulunmalıdır.
- Çin malı: Son yıllarda bazı Çin malı bebek ürünlerinde çıkan kanserojen içerikli maddeler ile ilgili haberler nedeni ile Çin malı ürünleri almamaya karar verdik. Elbette Çin’de üretim güvenliğine uyan firmalar olabilir. Ancak bebeğimiz söz konusu olduğunda herhangi bir risk yaratmamaya çalışıyoruz. Özellikle tenine direkt deyen iç çamaşırları ve ağzına götüreceği her nevi oyuncak/beslenme eşyasında Çin mallarından kaçınıyoruz.
- Giysiler: Bebek giysilerinde %100 pamuklu olanları tercih edilmeli ve sentetik kumaşlardan uzak durulmalıdır. Bebeğin boynuna dolanacak ipler, çekip koparacağı düğmelere dikkat edilmelidir. Yeni alınan giysilerin düğmeleri gerekirse bir daha sağlamlaştırılmalıdır. Büyük bebeklerde pantalon askısı kullanmamalıdır. Bu askıları hızla çeken bebekler, lastiğin yaylanıp metal ucunun göze çarpması ile kör olma tehlikesi geçirebilirler.
- Güvenlik uyarısı: Amerika’da satılan bebek ürünleri pek çok güvenlik testinden sonra piyasaya sürülmektedir. Buna rağmen bazen uzun vadeli kullanımlardan sonra bir ürünün güvenli olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu durumda Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu tarafından “güvenlik çağrısı-safety recall” yapılır. Yani bu ürünler üretici firma tarafından geri çağırılır.Güvenlik çağrısı marketlerde panolara asılarak, internet sitelerinde bilgi verilerek ya da tüketici mektupla bilgilendirilerek yapılır. Kusurlu ürünlerde müşterilere de ya paraları iade ediliyor ya da bozuk olan ürün/parçası değiştirilir. Almayı düşündüğünüz ürünlerin geri çağırılıp çağırılmadığını Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu web sitesindeki (http://www.cpsc.gov/cpscpub/prerel/prerel.html) veri tabanından kontrol edebilirsiniz.
- Karyola: Bebek karyolasının boyasının kurşun içermemesi, toksik olmamasına dikkat edilmelidir. Karyolanın parmaklıkları bebeğin kafasının geçmeyeceği kadar dar olmalıdır. Karyolanın içine konulacak yatak ile karyolanın arasında 2 parmağınızdan fazla boşluk olmamalıdır. Yatak çok yumuşak olmamalıdır. Ayrıca korkulukların gevşeyerek yerinden çıkması ve bebeklerin başlarının arada sıkışması yoluyla 2000 senesinden beri en az 32 bebek ölümü yaşandığından, Amerika’da 2011 senesinin Haziran ayından itibaren korkulukları çıkarılan türden bebek karyolalarının satışı yasaklanmıştır.
- Organik: Organik ürünler diğer ürünlere göre biraz daha pahalı olmaktadır. Bununla beraber bütçenizin elverdiği her koşulda bebeğiniz için organik alternatifleri almaya çalışın. Örneğin biz, yaşantısının ilk aylarında zamanının büyük çoğunluğunu geçireceği yatağının organik olmasına dikkat ettik.
- Oyuncaklar: Oyuncaklar mutlaka bebeğin yaşına uygun olarak alınmalıdır. Belli yaşın altındaki bebeklerin kimi oyuncakların içindeki küçük parçaları yutarak boğulma tehlikesi geçirdiği bilinmektedir. Oyuncağın güvenli boyutta olup olmadığını evde yapacağınız basit bir test ile anlayabilirsiniz. Eğer oyuncak tuvalet kağıdı rulolarının ortasındaki delikten kolayca geçiyorsa bebeğinizin yutma tehlikesi olabilir.
- Plastik eşyalar: Bebeğin ağıza götüreceği her nevi plastik ürün (emzikler, oyuncaklar, diş kaşıma aletleri, bebek mamaları kutuları, içecek kutuları) BPA free, phthalates free, PVC free ve polystyrene free olmalıdır. Bu maddeler diğer kimyasallarla birleştirilerek plastik yapımında kullanılmaktadır. BPA’nın (Bisphenol-A ya da Bisfenol A) bebeklerin beyin ve davranışsal gelişimine zararlı olduğu, hormonal dengelerini bozduğu tartışılmaktadır. PVC (polyvinyl chloride ya da vinyl) içeren plastik eşyalar bebekler tarafından çiğnendiğinde kanserojen etki yaratmaktadır. PVC maddesi toksik olan chloride ve phthalates kimyasallarını içermektedir. Annenin hamilelik boyunca phthalates maddesine fazla maruz kalması, erkek bebeklerde cinsel organların gelişimini bozduğu ve erken doğuma neden olduğu söylenmektedir. Polystyrene (polistiren) de yine bebeklerin hormonal dengelerini bozmaktadır. Ayrıca bu maddelerden çoğu geri dönüşüm yapılamamakta ve çevre kirliliğine neden olmaktadır. Bu zararlı maddelerden PVC no 3 olarak, Polystyrene no 6 olarak ve BPA no 7 olarak plastik ürünlerin tabanında işaretlenmiştir.
- Temizlik ürünleri: Bebeğin çamaşırlarının yıkanacağı deterjan özellikle ilk aylar için alerji yapma riskine karşılık kokusuz olmalıdır. Bulaşıklarının yıkanacağı bulaşık deterjanında toksik olmayan doğal maddeler içeren deterjanları tercih edilmelidir.