Evet. Tahmin edeceğiniz gibi her ay kutladığımız o güzel gün geldi. Can’ım bebeğim 7 aylık oldu. 7 ay, kabaca 210 gün demek. Senenin yarısından fazlasını devirdik, kocaman abi olduk demek. Oğluma büyük bir alkış!
İşte 7 aylık bebeklerin tipik gelişimi(1):
Fiziksel Gelişim
★ Yerde sürünebilir ve belki de emekleyebilir. (Can şu anda sadece geriye doğru emekliyor. İleriye doğru emekleyeceği günü dört gözle bekliyoruz.)
★ Ayağa kaldırılırken bacaklarını düz tutarak kalma işlemine yardımcı olabilir.
★ Kollarının altından tuttuğunuzda, ayağa kalkabilir ve ayakta durabilir. Ayaklarına bakmaktan hoşlanır.
★ Sırtüstü yatarken ayaklarını ağzına sokmaktan hoşlanır.
★ Her iki elinde de cisimleri tutabilir. Cisimleri birbirine vurmaktan hoşlanır.
★ Biraz destekle oturabilir. (Son günlerde Can’ın en hoşuma giden hareketi kendi kendine oturmaya başlaması. Bunu şöyle başarıyor: Yüzüstü yatarken, önce emekleme pozisyonuna geliyor. Sonra, ayaklarından birini düz olarak arkaya doğru uzatırken, öbürünü de öne, karnına doğru kıvırıyor. Ardından, ellerinden aldığı kuvvetle poposunu yere koyuyor ve arkada kalan bacağını da döndürerek oturma pozisyonuna geliyor. Otururken sırtını dimdik tutması öyle tatlı ki. Görmeniz lazım…)
★ Görme yetisi iyice kuvvetlenmiştir.
★ Ellerini kullanarak kendini beslemeye başlayabilir.
Konuşma Gelişimi
★ Duyduğu sesleri taklit etmekten hoşlanır.
★ “Ba,” “ma,” “mu,” veya “di” gibi kısa sesler çıkarır. Birden fazla sesi arka arkaya söyleyebilir.
Algısal ve Kavramsal Gelişim
★ Kendi sesini ve diğer kişilerin seslerini dinler.
★ Annesi veya babası yanından ayrıldığında ağlayabilir.
★ Sevdiği kişilere sarılmaktan ve onları öpmekten hoşlanır. (Can’ın bir hareketi var. Onu kucaklamış ve yüz yüze bakarken, ağzını açık olarak yanağıma yapıştırıp, orada birkaç saniye tutuyor. Tabii yanaklarım salya içinde kalıyor ama umrumda değil. Sanırım beni o şekilde öptüğünü sanıyor 🙂 )
★ Sadece sevdiği kişilerin onu kucaklayıp almasın ister.
★ Çevresini elleri ve ayakları ile keşfeder.
★ Erişebileceği yerden uzaktaki cisimleri almak için mücadele eder.
★ Bir kısmı saklanmış cisimleri bulabilir.
★ Bir topu gözünün önünde birden fazla zıplattığınızda, bir sonraki zıplayışı merakla bekler.
Yemek Düzeni
★ 7 aylık bebekler ezilmiş ya da püre haline getirilmiş sebze ve meyveleri yiyebilir.
★ Yemek sırasında biberonunu ya da kaşığını kendi tutmak isteyebilir.
★ Yemek sırasında plastik bardak kullanıyorsanız, bardağına çok az sıvı koyarak dökülmesini engelleyebilirsiniz. Ya da siz onu başka bir kaptan beslerken, oyalanması için ona boş bir kap verebilirsiniz.
★ Bebeğiniz yemek sırasında yemekten başka şeylerle ilgilenmeyi isteyebilir. Yemek yemekten çok, kaşığı ile oynamak ilginç gelebilir. Bunun sonucu olarak da yemek saatleri önceki aylardan daha uzun sürebilir. Çevresini keşfetmesine izin verin. Beslenmesi kadar yeni beceriler kazanması da önemlidir.
★ Bebeğinizin yemeğine ya da içeceklerine asla bal ya da mısır şurubu katmayın. Bunlar 1 yaşından küçük bebeklerde ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.
★ Dişleri çıkan bebekler emzirme sırasında sizi ısırmak isteyebilir. Bu yaştaki bebekler sizin canınızın yandığını anlayamaz. Isırma hareketi genellikle gece saatlerindeki beslenmelerde ortaya çıkar. Eğer bebeğiniz emzirirken sizi ısırırsa, parmağınızı damağına koyup nazik bir şekilde “hayır” deyin. Yeniden ısırırsa, yeniden parmağınızı damağına koyup, yine nazik bir şekilde “hayır” deyin.
7 Aylık Bebekler İçin Oyun Aktiviteleri
★ Yumuşak bir topu bebeğinize doğru yuvarlayın ve onu yerden almasına izin verin.
★ Ce-eeee oyunu oynayın.
★ Elleri çırpma oyunu oynayın. Önce siz ellerinizi çırpın. Bebeğiniz de yapmaya çalışırsa ona gülümseyin ve onu alkışlayın. Bebeğiniz bu aktiviteyi yapmak ister de başarılı olamazsa, onu kucaklayıp rahatlatın.
★ Ses çıkaran yumuşak oyuncaklarından birini sıkarak ses çıkarın. Ardından, bebeğiniz sizi izlerken, oyuncağı bir örtünün altına saklayın ve bebeğinizin bulmasına izin verin.
★ Bebeğinizin gözleri önünde iki cismi birbirine vurarak ses çıkartın. Bebeğinizin de aynı şeyi denemesine izin verin.
★ Küçük bir örtü ya da havlunun bir ucunu siz tutarken, diğer ucunu bebeğinize verin. Nazik bir şekilde çekiştirme oyunu oynayın.
★ Bebeğinize bir kitap okuyun, beraber kitabın resimlerine bakın.
★ Dergilerden büyük ve renkli fotoğrafları kesin. Bunları bir kağıdın üzerine yapıştırarak bebeğinize bir kitap yapın. Bebeğinizi kucağınıza oturtup resimlere bakın ve onlar hakkında konuşun. (Biz bunu Can ile birlikte yapmaya kalktığımızda kağıdı yırtmaya çalışıyor. Bu nedenle bebekler için yapılmış kalın yapraklı ya da kumaştan olan kitaplara bakmak daha mantıklı geliyor. )
★ Bebeğinizin ses çıkaran oyuncaklarla oynamasına izin verin.
★ 7 aylık bebekler sesleri taklit etmeyi sever. “Ba,” “ma,” ya da “da” gibi basit bir ses çıkarın ve bunu pek çok kez tekrar ederek bebeğin sizi taklit etmesini sağlayın.
★ Bebeğiniz aynaya bakmaktan ve aynada kendisi ile sizi görmekten hoşlanır. 7 aylıkken, aynadaki yansıma ile gerçek kişinin farkını öğrenmeye başlar. Ayna önünde eğlenceli dakikalar geçirin.
★ Kafiyeli sözcüklerden oluşan şarkılar söyleyin.
Kaynak
1) Healthy Start, Grow Smart, Your Seven-Month-Old Brochure, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Education, U.S. Department of Health and Human Services, 2002