6AY.

Can 6.ayına girerken, fiziksel, algısal/kavramsal gelişim ve dil gelişimi konusunda hızlı adımlarla ilerliyor. Birkaç gün önceki bu yazımda verdiğim üzere, her geçen gün yeni bir hareketini keşfetmek bizi heyecanlandırıyor. İşin en şaşırtıcı yönü, büyüklerin yeni bir fiziksel beceriyi kazanması çok uzun sürebilirken, bebekler, kendi yaşantıları için devrim denebilecek gelişmeleri oldukça kısa sürelerde kaydedebiliyor. Örneğin Can, desteksiz oturmaya geçişi neredeyse 3-4 günlük bir süreçte tamamladı. Tabii hala arada dengesini kaybederek öne ya da arkaya düştüğü oluyor, ama, artık kendi başına oturmayı büyük ölçüde başarıyor. Aferin oğluma!

Yeri gelmişken, bebek gelişiminde önemli noktaları özetlediğim 6.ay yazısına sıra geldi. Bebeğiniz bu yazıdaki gelişim adımlarının bir kısmını başarıp, bir kısmını başaramayabilir. Her çocuk kendi gelişim hızında ilerler. Ancak bebeğinizle oynamaktan asla vazgeçmeyin. Unutmayın! Bazı bebek oyunları yetişkinler için sıkıcı olsa da, bebekler dünyayı oyunla ve tekrarla keşfederler. Bebeğinizle paylaşacağınız bu özel dakikaların keyfini çıkarın. 6. ayını kutlayan tüm bebeklere kocaman öpücükler!

Fiziksel Gelişim
★ Oyuncaklara uzanır ve onları eline alır.
★ Nesneleri bir elinden diğerine geçirir.
★ Düşürdüğü oyuncağının arkasından kısa süre bakar.
★ Nesneleri eliyle tutar ve sallar.
★ Nesneleri başaşağı döndürerek onlara farklı açılardan bakar.
★ Yüzüstünden sırt üstüne ve sırt üstünden yüzüstüne dönebilir.
★ Ayak parmaklarıyla oynar.
★ Biberonunu alttan destekleyerek tutabilir.
★ Tanıdığı kişilerle oyun oynar.
★ Elleri ve kollarını baston gibi destekleyerek oturabilir.
★ Seslere doğru döner.

Konuşma Gelişimi
★ Agu sesleri ya da tiz sesler çıkarabilir. Sesleri tekrar eder.
★ “Ba,” “ma” ve “ga” gibi sesler çıkarabilir. Bazen ebevenynler bu seslerin bir anlama geldiğini düşünürler. Bebeğiniz anlamlı sesbir şekilde kullanmaya yakında başlayacaktır.

Algısal ve Kavramsal Gelişim
★ Tanımadığı yetişkinlerden korkabilir.
★ Sürekli çevresinde olan insanların yüzlerini tanır.
★ Sesinizin tonunun ne anlama geldiğini bilebilir.
★ İsmini seslendiğinizde anlayabilir.

6 Aylık Bebekler İçin Oyun Aktiviteleri
★ Nesnelere isim verme oyunu oynayabilirsiniz. Bebeğin burnunu işaret edip “burun” deyin. Gözleri, elleri yada oyuncakları için de aynı oyunu oynayabilirsiniz.
★ Bir oyuncağı battaniyenin ya da küçük bir örtünün altına saklayın. Bebeğin örtüyü çekerek ya da çekmeden oyuncağa erişmesine izin verin.
★ Birkaç tane boş plastik kabı bir ayakkabı kutusunun içine koyun. Kaplar değişik büyüklüklerde olabilir. Ayakkabı kutusundan kapları birer birer çıkarın. Bu oyunu tekrarlayın. Bir süre sonra bebeğinizi sizi taklit edebilir.
★ Sizin ya da eşinizin büyük bir resmini, bebeğin yatağının ya da mama sandalyesinin yakınına asın. Bebek ne zaman “an-ne” ya da “ba-ba” derse resimlere işaret edin. “Anne burada” ya da “Baba burada” deyin.
★ Bebeği yastıklarla destekleyerek yere oturtun. Yumuşak bir topu ona doğru yuvarlayın. Eğer topu size doğru geri yuvarlamaya çalışırsa alkışla ödüllendirin.
★ Bebeğe 2 tane plastik kap verin. Bu kapları birbirine ve yere vurmayı gösterin.

* Healthy Start, Grow Smart, Your One-Month-Old Brochure, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Education, U.S. Department of Health and Human Services, 2002

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mektup

Anneannenin Torununa 6.Ay Mektubu

El Örgüsü Erkek Bebek Hırkaları