in , ,

Bebek Büyütürken Gerekli 10 Mutfak Aleti

Hep söylerim: “bebekler ebeveynlerin yumuşak karnı…” diye. Bebek deyince akan sular durur. Kendimiz için almayı erteleyip, tüm kaynaklarımızı miniklerimize akıtırız. Ancak piyasada bebekler için üretilmiş o kadar gereksiz ürün var ki… Mutfak aletleri de bunların arasında. Çoğu bir hevesle alınıp, birkaç kez kullanıldıktan sonra, en ücra mutfak dolabını boyluyor ya da tezgahın üzerinde gereksiz bir yer işgal ediyor. Bebeğiniz için kullanacağınız mutfak aletlerinde bence dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta var: sağlık, pratiklik ve fonksiyonellik.
bebekmutfak

Mutfak gereçlerinde birinci öncelik sağlık. Cam ve çelikten şaşmayın. Bebekler için üretilen bardaklar, biberonlar, tabaklar, kaşık-çatalların çoğu maalesef plastik. Oysa pek çok durumda cam ürünler kullanılabilir. Önlem alındığı takdirde kırılma riski azaltılabilir. Ayrıca bebeğiniz büyürken bir iki mutfak malzemesi kırılsa ne olacak. Sağlıktan önemli mi? Plastiğin kullanılması zorunlu olduğu durumlardaysa BPA içermeyen versiyonları tercih edin.

Bebeğiniz için seçeceğiniz mutfak gereçlerinde ikinci önemli konu pratiklik. Bebek porsiyonları sizin de bildiğiniz gibi oldukça ufak. Bebek için yapılan yiyeceklerin zaten en geç 1-2 gün içinde tüketilmesi gerektiğinden, mutfak gereçlerinin ufak boylarını tercih edin. Ayrıca temizliği kolay olan ürünler olmasına da dikkat edin.

Son olarak bebeğinize kullanacağınız mutfak ürünlerinde fonksiyonellik arayın. Aldığınız ürünlerin daha sonra mutfağın değişik alanlarında kullanılabilecek çok fonksiyonlu ürünler olmasına gayret edin. Zaruri olmadığı sürece ilave hiçbirşey almayın. Böylece hem gereksiz yere para harcamaz, hem de bebek büyüyünce ne yapacağınızı bilemediğiniz eşyalarla evinizi doldurmazsınız.

Bu yazımda, kendi deneyimlerimden yola çıkarak, bebek büyütürken kullanacağınız sağlıklı, pratik ve fonksiyonel 10 mutfak aletinden bahsedeceğim. Bunların dışında, sizin de bebekli mutfağınızın vazgeçilmezleri varsa, yazının altına yorum bırakarak paylaşabilirsiniz. Haydi bakalım! Listelemeye başlıyorum…

1- Cam Biberon

Anne sütü içsin ya da içmesin, bebeğinizin yaşantısının özellikle ilk senesi boyunca, biberon en büyük arkadaşınız olacak. Biberonda cam tercih etmenin önemini ne kadar vurgulasam azdır. Uçlardaysa en sağlıklısı silikon. Plastik bölümlerin BPA içermediğine dikkat edin. Biberonda Chicco’nun Nature Glass serisi harika bir ürün. Geniş ağız kısmı temizlenme kolaylığı sağlıyor. Bebekler ilk aylarda 2-3 saatte bir beslendiğinden, bu biberondan 8 adet edinmeniz zırt-pırt biberon yıkamak zorunda kalmamak açısından faydalı olacaktır.

Cambiberon
Rondo

2- Elektrikli Doğrayıcı

Bebek katı gıdaya geçtikten sonra ilk zamanlarda vereceğiniz yiyeceklerin çoğu püre kıvamında olacak. Doğrama işi için karmaşık ve çok fonksiyonlu mutfak robotlarını tercih etmeyin. Parçalarının çoğu kullanılmadığı gibi, mutfak tezgahınızda yer kaplamaktan başka bir işe yaramazlar. En güzeli ufak bir elektrikli doğrayıcı edinmek. Bu doğrayıcıyı meyve ve sebze pürelerinin yanısıra, yemeklere soğan doğramak, çorbaları pürüzsüz hale getirmek gibi pek çok işte de kullanabilirsiniz. Sağlık açısından cam hazneli olan çeşitlerini tercih edin. Marka olarak Tefal’in efsanevi “rondosu”nu tavsiye ederim.

3- Cam Saklama Kabı

Hazırlanan bebek yiyeceklerinin 1-2 gün saklanması söz konusu olduğunda en güzel çözüm bir porsiyonluk yiyeceği alabilen, kapaklı, cam saklama kapları olacaktır. Bu kaplar porsiyon ayarlama konusunda size yardımcı olacağı gibi, dışarıya çıkma durumunda “bebeğin yemeğini nereye koyacağım?” derdini de ortadan kaldırır. Bu kaplar daha sonra mutfakta pek çok yerde de kullanılabilir. Kapakların BPA içermemesine dikkat edin. Glasslock Taper Kare Cam Saklama Kabı güzel bir seçenek.

cam-saklama-kabi
çelik cezve

4- Çelik Cezve

Süt ısıtmak gibi basit bir işlem için biberon ısıtıcı almaya ne gerek var? Cezve de aynı işi görür. Önceleri süt ısıtmak, sonraları yumurta haşlamak için kullanacağınız cezvenin çelik olanını tercih edin. Korkmaz Tombik Cezve Takımı geniş ağzıyla işinizi fazlasıyla görecektir. Benim gibi Türk kahvesi meraklısıysanız, bol bol kullanacağınız bir ürün.

5- Cam ya da Porselen Kase ve Tabak

Bebekler katı gıdaya geçtiklerinde hazırladığınız meyve ve sebze pürelerini kaseden yedireceksiniz. Daha sonra çorba, yoğurt gibi sulu kıvamdaki yiyecekler için yine kase kullanacaksınız. Özellikle yemek konusunda seçici bir bebeği olan anneler, cıvıl-cıvıld desenlerde hazırlanmış kaseleri seçerek yemek yemeyi biraz daha zevkli hale getirebilir. Bebeğe özel bir kase için bütçe ayırmak istemiyorsanız, evdeki porselen ya da cam yemek takımınızın kasesi de aynı işi görecektir. Can için yandakine Paşabahçe’den yandakine benzeyen bir kase almıştım. Aynı serinin düz tabağı da var. Ben düz tabak gerektiren durumlarda porselen kahve fincanımın alt tabağını kullanıyorum.

 kase
 cam limon sıkacağı

6- Cam Limon Sıkacağı

Bebeğiniz sizinle beraber kahvaltı yapmaya başladığında, önüne içecek olarak bir bardak çay koymak pek de sağlıklı bir tercih olmaz. Süt ya da taze sıkılmış meyve suları da kahvaltı için güzel seçenekler. Can hemen her sabah taze sıkılmış portakal suyu içiyor. İki tane portakalı sıkmak için meyve suyu sıkma makinası almak çok gereksiz. Limon sıkacağı da aynı iş için pekâlâ kullanılabilir. Cam limon sıkacağında Paşabahçe’den vazgeçmeyin.

7- Küçük Çelik Tencere

Özellikle ilk zamanlarda bebeğinizin yemekleri tuzsuz ve şekersiz olduğu için sizinkinden ayrı pişecek. Bu nedenle küçük bir boy çelik tencereye yatırım yapmakta fayda var. Karaca’nın 18cm’lik Elvan çelik tencesi bu iş için ideal.

çelik tencere
çatal kaşık bıçak

8- Çelik Çatal-Kaşık

Piyasada bebekler için satışa sunulmuş çatal-kaşık takımlarının çoğu maalesef plastikten yapılıyor. Can’a alışveriş yaptığım dönemde tamamı paslanmaz çelik olan bir çatal-kaşık-bıçak takımı bulamadığıma üzülmüştüm. Sonunda ağıza giren bölümü paslanmaz çelikten, sap bölümü plastikten bir takım aldım. Şimdi gördüğüm kadarıyla İkea tamamı çelik olan versiyonunu yapmış. Fabler isimli bu ürün çok şirin. Benim gibi oyuncaklı ürünlere meraklı değilseniz, bunun için özel bir alışveriş yapmanıza gerek yok. Evdeki çelik takımınızın tatlı kaşığı ve kahvaltı çatalını da kullanabilirsiniz.

9- Biberon fırçası

Biberonları sağlıklı bir şekilde temizlemek için kullanılan biberon fırçalarının piyasada pek çok değişik türü var. Ortadaki  ince bir telin çevresinde dönen yuvarlak fırçaları tercih etmeyin derim. Çok kısa sürede bozuluyor, ayrıca yeterince bastıramadığınız için biberonu iyi temizlemiyorlar. En güzeli Philips Avent’inki gibi arkası sağlam ve BPA içermeyen bir fırça almak.

biberon fırçası
çelik süzgeç

10- Çelik Süzgeç

Ebeveynlere gereksiz yere en çok aldırılan ürünlerden biri de bebekler için üretilmiş buharlı pişirme makinaları oluyor. Oysa çelik bir tencere ve çelik bir süzgeciniz olduğu takdirde, buharda yiyecek pişirmek çok kolay. Tek yapmanız gereken tencerenin dibine biraz su koyup, süzgeci üzerine oturtmak. Kapağını da kapadınız mı dilediğiniz sebzeyi buharda pişirebilirsiniz. İkea’nın paslanmaz çelik süzgecine mutlaka göz atın.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HM3

Şimdi H&M KIDS’de ‘Okula Dönüş’ Zamanı!

Dünya Çocukları Nerede Uyuyor?