Fotoğraf: dreamstime.com

Bildiğiniz gibi Can bu ayın 13’ünde ilk defa katı gıda olarak pirinç lapasına başladı. 13, 14 ve 15’inde olmak üzere günde birer defa 7-8 kaşık lapa yedi. Ancak 13, 14 ve 15’inde akşam üzerine kadar kaka yapmadı. Daha önce de böyle bir iki defa, yine 1-2 gün boyunca kaka yapmadığı olmuştu. Bu nedenle bu sefer fazla telaşlanmadık. Nihayet 15’inde dışarı çıkınca bağırsaklarının düzene girdiğini ve bir sorun kalmadığını düşündük.

Bugün saat 15,00 gibi oldukça büyük bir kaka postamız oldu. Bez dayandıramadık minik beye. En az 5-6 hazır bez harcadık. Daha sonra saat 18,00’de bir daha çıktı. Bu sefer beni endişelendiren bir şey oldu. Kaka daha önce de örneklerini gördüğümüz şekilde mukusluydu. Ancak bezde bir damla kadar da parlak kırmızı kan fark ettim.

Derhal doktor ofisini aradım. Mesai saati bittiği için mesai saati sonrasında hizmet veren hemşire yanıtladı. Kanın ne kadar olduğunu sordu. Bir damla olduğunu söyledim. Başka bir belirti olup olmadığını sordu. Can’ın bir iki gündür özellikle emzirmeden sonra hafif bir kusması vardı. Bu şikayet genellikle emzirdikten hemen sonra oturttuğumda oluşuyordu. Ayrıca diş çıkarma durumlarından dolayı elini ağzına çok soktuğu için sürekli bir salya üretimi vardı. Kusmuk da salya ile beraber çıkıyordu. Bunun kakadaki kan ile bağlantısı olup olmadığını bilemedim. Ama yine de hemşireye belirttim. Bunun dışında ateşi olmadığını ve hareketlerinin de neşeli olduğunu söyledim.

Hemşire öncelikle sıvı kaybı olup olmadığını sordu. Bunun ağızda kuruma olup olmamasından anlaşılacağını söyledi. Hemen kontrol ettim ve kuruma görmediğimi söyledim. Hemşire yeni bezlerde kan miktarında artma olursa, çok kusarsa ve ateşi yükselirse hemen acile gitmemizi söyledi. Böyle birşey olmaz ise sabaha kadar beklememizi, kanlı bezi saklamamızı ve doktora görünmemizi söyledi. Ayrıca emzirmeyi de çok hızlı yapmamamı, bir tarafta 5 dakika emdikten sonra, bebeği 20 dakika dinlendirip diğer tarafta 5 dakika emzirmemi söyledi. Bu belirtilerin mide virüsünden kaynaklanabileceğini söyledi.

Telefonu kapattıktan sonra emzirme konusundaki tavsiyesini uyguladım. Can akşam boyunca bir daha kusmadı. Ben de kakadaki kan konusunda biraz ön araştırma yaptım. Şunları öğrendim:

Kanlı Kakanın Sebepleri1

  • Makatta çatlak: Kabız olan bebekler kaka yapmaya çalışırken makatta ufak bir çatlak oluşabilir. Bu durumda, kan, genellikle kakanın dışında kırmızı bir çizgi olarak gözükür.
  • Besin alerjisi: İnek sütü ve soya en çok alerji yapan gıdalardır.
  • Göğüs ucunda çatlak: Eğer annenin göğüs ucunda çatlak oluşmuşsa, annenin kanı emzirme yoluyla bebeğe geçebilir. Bu kanın bebeğe zararı yoktur.
  • Anne sütünün fazla gelmesi: Anne sütünün fazla gelme sorunu çözülünce kanlı kaka da ortadan kalkar.
  • Vitamin/Florür tüketimi: Kimi zaman bebeğin bazı vitaminleri ve florürü kullanmasından sonra kakada kan ve mukus görülebilir. Vitamin/florür kesilince sorun ortadan kalkar.
  • Geçici laktoz hassasiyeti: Kimi zaman bir bağırsak enfeksiyonundan dolayı  geçici bir laktoz hassasiyeti olabilir. Bu da kakada kana yol açabilir.
  • Bulaşıcı ishal: Salmonella ve C. Difficile gibi bakteriler bulaşıcı ishale yol açarsa kaka da kanlı olabilir. Mesela C. Difficile bakterisi mide dengesini bozarak bir toksin üretir. Bu toksin bağırsak mukozasını tahriş eder ve kanlı kakaya yol açar. Emzirilen bebekler emzirilmeyen bebeklere göre daha az bu tür rahatsızlıklara yakalanır. Çünkü anne sütü bu tarz bakterilerin üremesini önler.
  • Bağırsak rahatsızlıkları: Kolit, bağırsak katlanması ve diğer bağırsak rahatsızlıkları da kanlı kakaya sebep olabilir.

Bu sebeplere baktığımda en olası sonuç besin alerjisi ya da hemşirenin de belirttiği gibi bir enfeksiyondan dolayı mide/bağırsak hassasiyeti olarak gözüküyor. Can’ın şikayeti Cumartesi günü katı gıdaya geçmemizden sonra başladı. Ayrıca, şimdi hatırlıyorum, son bir haftadır hazır mama tüketimimiz biraz arttı. Kanlı kaka her ikisinden de kaynaklanmış olabilir.

Yine bebeklerde sıvı kaybı dikkatle takip edilmesi gereken bir şey olduğu için bu konuda da ebeveynlere yardımcı olacak ipuçları şunlar:

Bebeklerde Sıvı Kaybı Nasıl Anlaşılır?2

  • Uyku hali
  • Asabiyet
  • Susuzluk
  • Cildin elastikiyetinin azalması
  • Gözlerin ve kafadaki yumuşak noktanın içeriye çökmesi
  • Ağlarken gözyaşı olmaması ya da az olması
  • Ağızda kuruma ve salyanın yapışkan olması
  • Islak bez sayısında azalma

Can gece boyunca bir kere daha kaka yapmadı. Kusma ve ateş de olmadığı için yarın gün boyunca gözlemeye karar verdik. Bir kere daha bezde kan damlası gördüğümüz takdirde hemen doktora gideceğiz.

1) http://www.kellymom.com/babyconcerns/bloodystool.html

2) http://www.parents.com/baby/health/sick-baby/baby-dehydrated/

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Benim ilk çocuğumda ek gıdaya geçince çok kabızlık olmuşdu doktor demir desteği vermişti kakasında kan bile görmüştük ama demir kullananlarda normalmiş.ikinci çocuğumuzda pek kabızlık sorunu yaşamadık ama ona kendim hazırladığım ek gıdaları veriyorum birde arılac mama o kadar. Çok kabızlık varsa 1 çay kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Ünlü Bebekleri Tanıyor musunuz?

Bebek Odası Duvar Süsleri