Yazılarınızı sürekli okuyorum ve gerçekten çok faydalı oluyorsunuz. 4 ay, 10 günlük bi oğluşum var. Anne sütü alıyor doğduğundan beri, fakat bu aralar emzirmeyle ilgili bayağı bir sorun yaşıyorum. Oğlum göğsümde 5 dakika duruyor sadece. İnanın saat tuttum artık. 6.dakikada bırakıyor hemen. Bazen 5 dakikadan daha az bile emiyor. Doymadığını düşünüyorum bende. Çok sık emzirdiğim vakit kusuyor sürekli. Bir ara 3 saat falan aç kalmayı denettim ama yine aynı sonuç. 5 dakikadan fazla emmiyor. Doğum kilosu 3.100 gramdı ve her ay düzenli 1 kilo aldı bu aya kadar. Sağlık ocağına götürdüm aşı için. Bu ay hiç kilo almamış gibi. 300 gram sadece. 6.300’dü. Canım sıkıldı. Oradaki hemşire mamaya başla dedi ama hiç düşünmüyorum mama vermeyi. Sütüm de açıkçası aşırı dökülüp taşmıyor ilk aylara kıyasla ama, bebeğime yettiğini düşünüyorum. Emmeyi uzun tutmuyor niyeyse. Sizce ne yapmalıyım? İkinci el elektrikli süt sağma makinesi buldum. 5 dakika emdikten sonra geri kalanını sağayım da kaşıkla içiririm dedim. Ama şöyle gürül gürül bir süt gelmedi. Hem de kaşıkla içirdiğimde az birşeydi zaten. Bebeğim hemen oyuna çevirdi işi. Zaten zorla sağmıştım, sütü püskürttü ağzından. Benim merak ettiğim bir de, 5 dakikada kaç cc anne sütü alıyor olabilir? 120 cc bir öğünde ve günde 6 kere alması gerekiyor dedi doktorum ama bilmiyorum. Tatmin olamadım. Bunaldım bu aralar, size yazmaya karar verdim.

emzirme

Selam Seda,

Öncelikle emziren bir anne olduğun için tebrik eder, bebeğinle aranda emzirme yoluyla kurduğun özel ilişkinin her ikiniz de istediği sürece mutlulukla devam etmesini dilerim. Bebeğinin gelişimi ve kilo alımı konusundaki endişelerini benimle paylaştığın için teşekkür ederim. Sorularına yazdığın cümleler üzerinden giderek yanıt vereceğim.

Oğlum göğsümde 5 dakika duruyor sadece. İnanın saat tuttum artık. 6.dakikada bırakıyor hemen. Bazen 5 dakikadan daha az bile emiyor. Doymadığını düşünüyorum bende… Çok sık emzirdiğim vakit kusuyor sürekli. Bir ara 3 saat falan aç kalmayı denettim ama yine aynı sonuç. 5 dakikadan fazla emmiyor.

Sütüm az geliyor!” yeni annelerin aklından en sık geçen düşüncelerden biri. Bakın Can 1 aylıkken ben de emzirme konusunda aynı endişelere boğulmuştum. Bu tamamen anneliğe ve bebeğe alışmakla ilgili, doğal bir duygu. Yanıtı da şu: “Sütün az gelmiyor. Sadece emzirmeye yabancısın ve bu konuda nasıl bir beklentin olması gerektiğini bilmiyorsun. ” Bunun çözümü en kısa zamanda doktordan yardım almak. Bebeğini rutin doktor ziyaretlerine mutlaka götür, ki anladığım kadarıyla bunu ihmal etmiyorsun. Doktoruna emzirme konusunda kararlı olduğunu, bebeğini mamaya başlatmak istemediğini, emzirme konusunda yardım almak istediğini söyle. Eğer doktor yardım etmiyorsa, bir hemşire ya da emzirme uzmanı önerip öneremeyeceğini sor. Bu konuda yardımcı olabilecek bir uzman bulursan ona süt arzını ve süt kaliteni nasıl artırabileceğini sor. Ben de Can 1 aylıkken emzirme uzmanından yardım aldım. Yardım almak hem doğru emzirmeyi öğrenmemi sağladı, hem de emzirmenin besleyiciliği konusunda kendime güvenimi artırdı.

Bebeğinin memede 5 dakika durmasının çeşitli sebepleri olabilir. Aklıma ilk planda gelen soru “Her zaman bu kadar mı duruyordu? Yoksa son dönemlerde mi 5 dakika durmaya başladı?” Bir diğer soru da “Anne sütünün akış hızı nasıl?” Eğer çok yavaş akıyorsa bebek sıkıldığı için ayrılmak isteyebilir. Bunun çözümü nispeten kolay. Daha sık aralıklarla emzirerek süt üretimini artırmalısın. Eğer sütün çok hızlı akıyorsa bebek sütün akışına yetişemeyip, boğulacak gibi olduğu için memeden ayrılmak isteyebilir. Süt arzının çok olduğu durumda süt memeden fışkırarak çıkar. Bunu çözmek için de “Anne Sütünün Fazla Gelmesi” etiketli yazılarımı okumanı öneririm.

Genel olarak çocuğu kusturana kadar yedirmenin anlamı yok. Bebek açsa memenden zaten ayrılmak istemez. Memede sence ne kadar kalması gerektiğinden, çok bebeğin emmeye ne kadar istekli olduğunu görmek ve varsa bu konudaki sorunu çözmek önemli.

Doğum kilosu 3.100 gramdı ve her ay düzenli 1 kilo aldı bu aya kadar. Sağlık ocağına götürdüm aşı için. Bu ay hiç kilo almamış gibi. 300 gram sadece. 6.300’dü. Canım sıkıldı.
Bebeklerde Boy, Kilo, Baş Çevresi Ölçüleri” ile ilgili yazıma göz atarsan bebekler ilk üç ayda her ay yaklaşık 1 kilo alırlar. 3-6 ay arasında kilo artış hızı yavaşlamaya başlar ve her ay ortalama 500-600gr civarına döner. Ancaaak… Senin gibi pek çok anne bu değişimi görünce “Bebeğim yeterince kilo almıyor, neyi yanlış yapıyorum…” diye çok takılıyor. Bunun sebebi gelişimin tek ölçütü olarak rakamsal bir değer olan kiloyu almaları. Bu konuyu “Çocuğum Yeterince Gelişiyor mu?” yazısında ele aldığım için yeniden aynı konulara değinerek herkesin vaktini almayacağım. O yazımda belirttiğim üzere, kilo (ya da boy) bir bebeğin sağlıklı olarak büyüdüğünün tek göstergesi değil. En az onun kadar  önemli başka ölçütler de var. Mesela emerken lıkır lıkır yutma sesini duyuyorsan; bebeğin cildi sağlıklı bir renkte ve sıkıysa; çişini ve kakasını yeterince yapıyorsa; neşeli ve oyuncuysa; gelişim milatlarını gerçekleştiriyorsa genel olarak sağlıklı bir çocuktur. Biraz kısa boylu ya da zayıf olması ya da son ayda biraz az kilo almış olması sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Çocuğunun ay ay gelişimi ve gelişim milatlarını Aylık Bebek Gelişimi yazı serimden takip edebilirsin.
Oradaki hemşire mamaya başla dedi ama hiç düşünmüyorum mama vermeyi.

Ah şu bağğğzı hemşireler(Hepsi değil elbette)… Kafası zaten karışık olan yeni anneye hemen mamayı öneriveriyorlar. Sanırım uzun uzun emzirmeye teşvik etmek ve doğru emzirme tekniklerini anlatmaktansa mamayı önermek daha kolay geliyor. Tecrübesiz anneler de emzirme konusunda yeterince destek alamadıklarında emzirmeyle ilgili pek çok hurafe ortalarda dolaşıyor. Sedacım, madem mamaya başlatmayı düşünmüyorsun, hemşire söyledi diye başlatmak zorunda değilsin. Pek çok bilimsel sağlık kurumu ilk 6 ay su bile değil, sadece anne sütü diyor. Oğlun henüz 4,5 aylık. Siz emzirmenize güzelce devam edin. Zamanı gelince de anne sütüne ek olarak katı gıdaya başlarsın.

Sütüm de açıkçası aşırı dökülüp taşmıyor ilk aylara kıyasla ama, bebeğime yettiğini düşünüyorum.

Her zaman söylediğim gibi süt üretimi bir arz-talep meselesi. Bir başka deyişle ne kadar sık ve düzenli emzirirsen sütün o kadar artar. Sütünün fazla olmadığını düşünüyorsan öncelikle emzirme alışkanlıklarını gözden geçirmeni öneririm. 4,5 aylık bir bebek için günde en az 4-5 emzirme seansı olmalı. Bunun anlamı en az her 4-6 saatte bir emzirmelisin. Eğer bebeğin daha sık acıkıyorsa seans sayısını artırabilirsin. Anne sütü kolay sindirilen bir besin olduğu için sadece anne sütüyle beslenen bebekler daha sık acıkabilirler. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir. Eğer sistematik bir şekilde emzirirsen sütünün yettiğini göreceksin.

İkinci el elektrikli süt sağma makinesi buldum. 5 dakika emdikten sonra geri kalanını sağayım da kaşıkla içiririm dedim. Ama şöyle gürül gürül bir süt gelmedi. Hem de kaşıkla içirdiğimde az birşeydi zaten. Bebeğim hemen oyuna çevirdi işi. Zaten zorla sağmıştım, sütü püskürttü ağzındın.

Süt sağma makinası emziren annelerin yapacağı en güzel yatırımlardan biri. Süt sağma makinasında deneme yaptığında da az süt geldiğini belirttiğine göre bence süt üretimin yavaşlamış olabilir. Çözüm daha sık sağman ve emzirmen. Bir müddet sonra sütünün artacağını göreceksin. Senin bebeğin şimdilik isteksiz olduğu için sağma makinasını dene başlangıçta… Sütün biraz artınca bakarsın bebeğin de daha istekli olur.

4,5 ay boyunca sadece anne memesinden emmeye alışmış bir bebek birden kaşıkla içmeyi garipseyebilir. Madem kaşıkta zorlanmışsın, neden anne sütünü biberonla vermeyi denemiyorsun? Böylece binbir zorlukla sağdığın anne sütün de ziyan olmaz. Biberona alışmak da bazı bebekler için kolay olmayabilir. Bu nedenle uçları farklı biçimlerde olan birden fazla biberon almanı ve bebeğinin beğendiği biberon ucunu bulmanı öneririm.

Benim merak ettiğim bir de, 5 dakikada kaç cc anne sütü alıyor olabilir? 120 cc bir öğünde ve günde 6 kere alması gerekiyor dedi doktorum ama bilmiyorum. Tatmin olamadım.

Bebeğin 5 dakikada kaç cc süt alacağı sütün akma hızına ve bebeğin emme hızına göre değişir. Emzirmeye ilk başladığımda benim de merak ettiğim her memede ne kadar kalması gerektiğiydi. Bu konuda danıştığım doktor ve emzirme uzmanı her memede en az 10’ar dakika kalmasının yeterli olacağını belirtti. Tabii bu 10 dakika dolunca bebeği hemen memeden ayırmak gerektiği anlamına gelmiyor. Bebek emmeye devam ediyorsa dilediği kadar kalabilir. Ancak en az 10+10=20 dakika ona gerekli besinleri sağlıyor.

Can’ı emzirdiğim dönemde her memede yaklaşık 5-15 dakika kalıyordu. Bunu nasıl mı hatırlıyorum? Can’ın beslenme düzenine alışmaya çalıştığımız o ilk aylarda en işime yarayan taktik beslenme saatlerini not tutmaktı. Sana da bunu yapmanı öneririm. “Beslenme Saati: Sehpamızın Üzerindekiler” yazımda belirttiğim şekilde basit bir not defteri kullanmak yeterli. Bugünden başlayarak her seansta sağ ve sol memede ne kadar durduğunu yazabilirsin. Anne sütünü biberonla verdiğin durumda da ne kadar içtiğini not et. Ayrıca kaka ve çiş sayılarını da yazman faydalı olacaktır. Bu not defterini en az 1 hafta tutarak oğlunun beslenme alışkanlıkları hakkında daha sağlıklı bir bilgi edinebilirsin.

Bebeğinin gün içinde ne kadar süt alması gerektiği konusunda aşağıdaki tabloya göz atmanı önereceğim. Oğlun şu anda 4,5 aylık olduğundan günde 4-5 kere ve toplamda 708-1035 ml (cc) aralığında süt alması yeterli, ki bu da doktorunun verdiği bilgiye çok benzer.

ORTALAMA BEBEK BESLENME TABLOSU1 2 (ml olarak)
Bebeğin Yaşı Günlük Ortalama Beslenme Sayısı Bir Öğünde Ortalama Beslenme Miktarı 24 Saat İçindeki Toplam Beslenme Miktarı (Aralık Olarak)
Yenidoğan 1 Haftalık 6-10 59-89 ml 622 ml (354-890 ml)
1 Haftalık 1 Aylık 7-8 59-118 ml 679 ml (413-944 ml)
1 Aylık 3 Aylık 5-6 118-148 ml 739 ml (590-888 ml)
3 Aylık 6 Aylık 4-5 177-207 ml 872 ml (708-1035 ml)
6 Aylık 9 Aylık 3-4 207-237 ml 785 ml (621-948 ml)
9 Aylık 12 Aylık 3 207-237 ml 666 ml (621-711 ml)
ORTALAMA BEBEK BESLENME TABLOSU1 (Fl oz olarak)
Bebeğin Yaşı Günlük Ortalama Beslenme Sayısı Bir Öğünde Ortalama Beslenme Miktarı 24 Saat İçindeki Toplam Beslenme Miktarı (Aralık Olarak)
Yenidoğan 1 Haftalık 6-10 2-3 fl oz 21 fl oz (12-30 fl oz)
1 Haftalık 1 Aylık 7-8 2-4 fl oz 23 fl oz (14-32 fl oz)
1 Aylık 3 Aylık 5-6 4-5 fl oz 25 fl oz (20-30 fl oz)
3 Aylık 6 Aylık 4-5 6-7 fl oz 30 fl oz (24-35 fl oz)
6 Aylık 9 Aylık 3-4 7-8 fl oz 27 fl oz (21-32 fl oz)
9 Aylık 12 Aylık 3 7-8 fl oz 23 fl oz (21-24 fl oz)
Kaynaklar
1- Behrman RE et al: Nelson Textbook of Pediatrics, 16th Ed. Philadelphia, WB Saunders CO,  2000, P 165
Samour PQ and King K: Handbook of Pediatric Nutrition, 3rd Ed, Sudbury, MA, Johns and Bartlett Publishers, 2005, P 90
Fomon SJ: Infant Nutrition, 2nd Ed, Philadelphia, WB Saunders CO, 1974, P 24
2- ML tablosunu FL OZ tablosundaki verilerden yola çıkarak BebekveBen çevirmiştir.

 

Sevgili Seda,

Bu yazımda emzirme ve kilo alımıyla ilgili verdiğim ipuçları umarım yardımcı olmuştur. Genel olarak emzirme konusunda kararlı olmaya devam edersen herşeyin yolunda gideceğine inanıyorum. Bahsettiğim not defterini mutlaka tut. Emzirme alışkanlıklarınız yazıya dökülünce hem bebeğinin beslenmesi konusunda daha iyi bir fikir sahibi olacaksın, hem de bir sorun varsa tespit etmen daha kolay olacak. Daha önce bu yönde öneri yaptığım bir okurum, beslenme rutinini yazıya dökünce durumun tahmin ettiği kadar vahim olmadığını görmüş ve rahatlamıştı. Düzenli doktor ziyaretlerinizi ihmal etme. Bebeğinin gelişimi konusunda önemli bir eksik olursa zaten doktorun sana gerekli uyarıyı zaten yapacaktır. Annelik kimi zaman endişeye kapılmamıza yol açıyor. Özellikle de ilk çocuğumuzsa… Ancak sorularından anladığım kadarıyla sen zaten ilgili bir annesin. O nedenle bebeğine en güzel şekilde baktığın konusunda için rahat olsun. Kilo gibi tek bir değere takılma, kendini de bu yolda yanlız sanma 🙂

Bebeğinle beraber mutlu günler dilerim.

Hoşçakal,

Tanla

Önemli notlar: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. meraba tanla hanım.sabırla sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.gerçekten çok işime yarıcak tavsiyeleriniz var.bu arada 8 yaşında bi kızım daha var bu ikinci bebeğim ama kızımı hiç emziremediğim için bu konuda ilk deneyimim diyebilirim.kızımda da aynı hataları yaptım belki bilmiyorum göğsümü o hiç almamıştı zora ki 3. aya kadar getirmiştim sonrasında biraz gençlik birazda tecrübesizlik diyeyim mama vermiştim.oğlum doğdugunda daha ben bunu emzirecem ne pahasına olursa olsun diye çok kararlıydım ki hala da öleyim.çok memeci bi çocuk değil sanırım ilk doğdundan itibaren göğsümde dureduğu süre 10 dakikaydı.şimdi yeni yeni daha az emmeye başladı.sütüm sıktığım zaman fışkırır tazda geliyo ve emerken bazen öksürüyo bazen ama emmeyi ayarlıyabiliyo bunu hisedebiliyorum.doktor kontrolllerimiz her ay düzenli zaten..bu ay giittiğimde doktora da söyledim evet kiloyu az almış dedi ama boyu yaştlarına oranla önde gidiyo dedi bana.zaten aşırı hareketli bi bebek.2.5 aylıkken başladık sağa sola dönmelere ve şu anda başının üstünden destek alarak emeklemeye çalışıyo:))bu arada yazılarında okumuştum büyüme atağı denen bi olgu varmış belki o dönemdeyiz.birde doktorum sütünü sağarsan eğer biberon kullanma göğsünü sonrasında hiç almaz dedi.bilemiyorum ne derece doğru olur ama en azından günde bi defa sağıp biberonu doldurup ne kadar emebiliyo yada bitirebilcek mi onu da denemek istiyorum.çalışan bi anneyim bir iki ay sonra işe başlıcam.işte sizinde dediğiniz gb annelik..kızımda iyi beslenmesine rağmen çok zayıf büyüdü kilo alamadı hiç şuanda da aynı yaşıtlarına göre minyon tipli bi çocuk olduğu için biraz kilo takıntısı kaldı bende sanırım:))bu bilgileri hiç tanımadığım biriyle paylaşmak çok güzel gerçekten sizi dinlemek keyif verici.içim biraz ferahladı teşekkürler tekrardan.şimdi deneme sürecine girecem artık bu aydan sonra bebeğim nasıl gelişecek.ama emzirmeye devam edicem en azından 1 saat arayla.pes etmek yok yalnız değilim:)) bu arada iyi bayramlarr.. ailenize ve size oğluşunuza uzun sağlıklı ömürler dilerim..görüşmek dileğiyle..

    • Rica ederim Seda,
      Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana… Okurlarımdan böyle detaylı mektuplar almak da beni mutlu ediyor. Yüzyüze olma imkanı bulamasak da biz anneler birbirimizi anlıyoruz.
      Sütün fışkırarak geliyorsa bu akış hızına bebeğin yetişemiyor ve bu nedenle isteksiz olabilir. Sütün akış hızını yavaşlatabilmek için Anne Sütünün fazla gelmesi etiketli yazılarımı okumanı tavsiye ederim. http://bebekveben.com/etiket/anne-sutunun-fazla-gelmesi/
      Emzirme tekniği olarak da şu yazımda en alttaki fotoğraftaki tekniği kullanabilirsin. http://bebekveben.com/emzirme-pozisyonlari/
      Doktorun biberon konusundaki yorumu doğru olabilir. Biberonun akışı memeye göre daha kontrollüdür ve bebeklerin bu nedenle daha çok hoşuna gidebilir. Maksat anne sütünü vermekse biberon da güzel bir alternatif olabilir. Madem 2 ay sonra işe başlayacaksın, 2 ay sonra zaten mecburen biberona dönüş olacak. O nedenle bu 2 aylık sürede bebeğinle beraber olduğunuz sürece yukarıda bahsettiğim teknikleri kullanarak emzirmeye devam edebilirsin. Emzirme kararını bir daha tebrik ederim.
      Bloguma her zaman bekler, ailenle beraber güzel bir bayram dilerim.

      Sevgiler

  2. Slm bebeğim 5.5 aylık 4.ayinda 6.6
    kilo iken 1.5 aydır hiç kilo almadi sütüm var sabah emziriyorum 200 cc bırakıyorum öğle geldiğimde bitmiş buluyorum emmesi de normal şu aralar epey hareketli kızım neden kilo almadi sizce

  3. Merhaba. Benim bebeğimde 5 aylık 6 kg ve çok zor kilo alan bi bebek arılac mamanın kahvaltısından veriyorum sabahları işe gitmeden önce sütümü sağıp bırakıyorum gün içinde annem veriyor. Eve gelincede emziriyorum 2 saatte bir. Sizce doğru mu yapıyorum?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

el temizleme jeli

Antibakteriyel El Temizleme Jellerindeki Tehlike

Fotoğraflarla Bebek Kakası Türleri ve Anlamları