Hastaneden ayrıldıktan sonra ilk rutin doktor ziyareti olan 2.gün ziyaretini yaptık.
Can doğumdan sonra kaybettigi kilolari geri almaya başladı. Doğum kilosu 7.95lbs iken şu anda 6.15lbs.
Doktor örnek olarak getirdiğimiz çiş bölgesinde kırmızı renkli bebek bezini inceledi. Bebeklerin ilk günlerinde idrar yollarında bazı kristallerin olustuğunu ve böyle kiremit rengi olarak vücuttan atıldığını söyledi. Herhangi bir problem yokmuş.
Ayrıca Can`ın yüzünün rengini biraz sarı bulduğu için yenidoğan sarılığı ihtimaline karsılık tahlil yapılmasını istedi. Topuktan kan alınması uzun sürdü ve Can biraz ağladı. Umarım herhangi bir sorun çıkmaz.
Can`in tahlil sonucu aynı gün içinde belli oldu. Sarılık problemi yokmuş. Bu durum bizi rahatlattı.
Dünden beri ayaklarımı yukarıda tutarak dinlendiriyorum. Şişliklerim azaldı. Bu nedenle bu şişliklerin gebelik zehirlenmesinden değil sürekli oturarak bebeği emzirmekten ve bu sırada vücudumu kasmaktan dolayı olduğunu tahmin ediyoruz.
* Yenidoğan sarılığı ya da bebek sarılığı, yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır. Yenidoğan sarılığı normal doğan bebeklerin %60’ında görülürken erken doğan bebeklerin %80’inde görülebilmektedir. Bir bebeğin anne karnında sahip olduğu kanındaki alyuvarlar (HbF) bebek doğar doğmaz işlevini yitirirken yerine yeni tipte hemoglobin (HbA) içeren alyuvarlar üretilmeye başlanır. Bölünerek yıkılan alyuvarlar aşırı miktarda bilirubin maddesi üremesine neden olur. Normal bir bünyedeki biluribin karaciğerde işlenerek vücuttan atılacak biçime getirilir. Bebeğin karaciğerinin aşırı miktarda üretilen biluribini karşılayamadığı durumda, vucüttan atılması gereken bu dokular bebeğin kanında birikmeye başlar. Biluribin sarı renkli pigmentlere sahiptir ve kanda aşırı miktarda birikerek bebeğin derisine nüfus ederek bebeğin sarı renkli bir görünüm almasına ve yenidoğan sarılığına neden olur. Kaynak:Vikipedi