Bugün bebeği uykusuzluk, gaz ve kakada mukus sorunu çeken annelere çok faydalı olacağına inandığım bir okur mektubum var. Okurlarımdan Elif bir müddet önce benimle iletişime geçerek bebeğinin yaşadığı sorunları yazdı. Elif”in orijinal sorusu biraz daha kısaydı. Konuyu daha iyi anlamak için ona pek çok soru sordum. O da özenle yanıtlarını verdi. Verdiği yanıtları sorusunun içinde ilgili yerlere kopyaladım. Böylece minik bebeğinin yaşadığı sorunun tam bir tablosunu çıkardık. Geçenlerde yayınladığım Okur Mektuplarını Nasıl Yanıtlıyorum yazımda verdiğim üzere, bu şekilde detaylı açıklamalar sorunun  kaynağını ve dolayısıyla çözümü daha çabuk bulmamıza yardımcı oluyor. Şimdi dilerseniz Elif’in sorularını kendi cümleleriyle dinleyelim:

Kundak çeşitleri

 

Benim 2,5 aylık bir oğlum var. 1 haftadır uykumuz perişan halde. Gerçi daha önceleri de iyi değildi ama bu kez sanki çocuk uyumamak için direniyor. Bir yandan da uykusu geldiği için sanırım deli gibi ağlıyor ve bu durum bizi deli ediyor. Çünkü saatlerce sallıyoruz ama 1-2 dakika uyuyup hiçbirşey olmamış gibi uyanıyor. Bu konuyu internette araştırırken Milliyet’te sizin yazınızı görüp siteye geldim. Sanırım anne sütü fazla gelmesi olayını yaşıyorum. Ben doktora öğrencisi bir hemşire olmama rağmen bunu daha önce hiç duymamıştım. Hatta sütümün azaldığını düşündüğüm günler bile oldu. Herkes süt azalmasından bahsederken fazlalığının ya da fazla akmasının sorun olacağını kimse konuşmuyor. Profesör olan doktorum bile… Çok şaşkınım bu duruma.. Doktoruma yeşil kakayı ve beraberinde yoğun gaz şikayetini ısrarla soruyordum ama hiç bundan bahsetmedi. Sebze ağırlıklı beslenme geçiş kakası filan dedi…

Bir süredir memeleri tek tek veriyorum. Ortalama 2-3 saatte bir emiyor oğlum, ama bir memeyi bitirdiği nadir oluyor. Bunu kontrol etmek için meme ucunu sıktığımda hala süt geliyor, ancak meme oldukça yumuşamış oluyor. Günde ortalama 10 kez emziriyorum, her beslenmede bir tarafı emziriyorum ve bir beslenme ortalama 7-15 dakika sürüyor. Şunu merak ediyorum: Diyelim ki birini emdi ama bitmedi süt. 2 saat sonra tekrar o memeyi verince süt bitecek mi yani? O 2 saat aralıkta o memede süt üretimi veya birikmesi olmuyor mu? Bunu çok merak ediyorum. Bu arada süt pompası kullanmıyoruz. Beslenme olarak sadece emziriyorum. Onun dışında günde 3 damla D vitamini ve bazen gaz damlası veriyorum.

Kakasının rengi tam olarak yeşil değil. Sarı-yeşil arası, bazen de sarı oluyor. İçerisinde parçacık, köpük, kan yok ama çok fazla olmamakla birlikte mukus var.

Süt problemi çözülünce sanırım gaz problemi de azalacak. Her beslenme sonrası çıkarıyoruz mide gazını. Gece bazen bir kez çıkaramadığım oluyor. 20 dakika uğraştıktan sonra bırakıyorum. Gaz sancısı geldiğinde gündüzse mızmızlanıyor, sürekli kucakta kalmak istiyor, kollarını açıp kapatıyor, bacaklarını karnına doğru çekip çekip bırakıyor. Gece buna ağlama ekleniyor. Gaz sancısını gidermek için karnına saat yönünde masaj yapıyorum ama gece buna izin vermiyor yatırınca ağlıyor. Bunun dışında bacaklarını karnına doğru bastırıyoruz ve yere paralel yüzü yere dönük olacak şekilde kucakta karnına masaj yapıyoruz. Bu son yazdığımı eşim yapıyor daha çok, benim gücüm yetmiyor… Başarısı ortalama bence. Gazı olunca işe yarıyor ama sürekliliği sağlayamıyoruz. Yani bebek sancıyla kıvranmadan önce çıkarabilsek ne güzel olurdu!

Ancak bu uyku problemi ne olacak? Uyku konusunda tipik bir günümüz yok diyebilirim. Mesela dün 4 kez 45-90 dakika arası uyumuşken, bugün 15 dk uyuyup uyanıyor. Yani bebeğim emzirdikten sonra kucağımda dalıyor ancak yatağa koyunca hemen uyanıyor. Uykusu gelince ağlayıp yıkıyor etrafı. Gece uyanınca kollarımda, gündüz ise beşiğinde sallamaya başlıyorum, ama, gözleri kapanıyor elleri bacakları öyle çok hareket ediyor ki uyuyamıyor. Bu süreçte kendisi uykusuz ve biz de yorgun düşüyoruz. Dün gündüz toplam 1 saat bile uyumadı ki bu daha 2.5 aylık bir bebek… Geceye gelince ortalama 11’de uyuyup 2-3’te uyanıp emiyor. Sonrası facia! 30-50 dakikada bir uyanıyor. Kucağıma alıyorum uyuyor ama yatırınca uyanıp ağlıyor. Bazen tabii gaz sancısı geliyor o zaman kucakta da uyumuyor. Gözler kapalı ama durmadan kıpır kıpır ağlıyor ve biz de başlıyoruz gaz çıkartma metodlarına… Bu arada 1 hafta önce karma aşı olmuştu. Ondan önce bu kadar zor değildi uykuya dalışı.

Gece için belli bir kıyafeti yok. Uyumadan önce banyo yaptırıyoruz sonra 30 dk içinde uyuyor. Üzerini bebek yorganıyla örtüyoruz. Gündüz bulunduğumuz oda 23-25 derce iken, gece minimum 21 derece oluyor sıcaklık. Nemi ölçemedim ama buhar makinesi var belli aralıkla çalışıyor. Emzik ise sadece uykusu gelince veriyorum. Uyuyunca kendisi atıyor ve tekrar istemiyor. Bu arada ben uzun kollu çıtçıtlı body üzerine bir kat daha giydiriyorum. Altına da 2 kat olacak şekilde giydiriyorum ama sanırım bu fazla gibi. Nasıl giydirmeliyim gündüz ve gece? Oğlum 2.200 gram doğduğu için başlarda bu şekilde başladık ve böyle gitti ama sanırım artık azaltmam gerek. Uyku düzenini nasıl sağlayabilirim? Ben de mahvoluyorum ve sinirlerim harap olmaya başladı artık…

Sevgili Elif,

Detaylı sorun ve gönderdiğin bilgiler için teşekkür ederim.Seni çok çok iyi anlıyorum. Bebeğine yardımcı olmak, sıkıntısını gidermek istiyorsun. Bir yandan da her insan gibi senin de uykuya ihtiyacın var. Ben de, pek çok anne de aynı aşamaları yaşadım/yaşadık. Bugünler de geçecek, geçiyor. Hiç merak etme.

Sorularını yanıtlamadan önce hamileliğimde okuduğum ve adeta bir felsefe gibi gönülden benimsediğim bir cümleyi seninle paylaşmak istiyorum: Bebekler doğmaları gerekenden 3-4 ay erken doğarlar ve aslında anne karnında geçirmeleri gereken o 3-4 ayı dış dünyada tamamlarlar. Bu nedenle yenidoğanın dünyamıza alışması (ve bizim de ona alışmamız için) ona bu 3-4 aylık süreyi tanıyalım. 3-4 ayın sonunda sinir sistemi ve sindirim sistemi oturmaya başlayınca başta uyku ve beslenme olmak üzere pek çok şeyin yoluna girmeye başladığını göreceksin. Bunu baştan kabul ederek olaylara yaklaşınca inan ki rahatlayacaksın. Zaten senin meleğin 2,5 ayını tamamlamış. Birazcık sabır, söz veriyorum herşey daha iyi olacak…

Gelelim sorularına… Sorduğu soru birden fazla konuyu içeriyor ve çoğu daha önce ele aldığım konular. Örneğin uyku düzeni ve anne sütünün fazla gelmesi konularında daha önce pek çok kere yazdığım için aynı konular hakkındaki genel bilgileri tekrar vererek okurların zamanını almak istemiyorum. Bunun yerine bana anlattığın konular arasında farklı gördüğüm ve daha önce yanıtlamadığım konuları yanıtlayarak sana yardımcı olmaya çalışacağım.

Beslenme ve Anne Sütünün Fazla Gelmesi

Öncelikle anne sütünün fazla olması konusundaki hatalı bir genel algıyı bir kere daha düzelterek konuya girmek isterim. Anne sütünün fazla olması sadece miktarının fazla gelmesi, sütün bol olması demek değil. Anne sütünün fazla gelmesi, hem sütün bol üretilmesi sonucunda süt akış hızının bebeğin kaldırabileceğinden fazla olması ama bunun ötesinde bebeğin ön sütle karnını doyurmaya çalışması sonucu midesinin rahatsız olmasından kaynaklanan bir sorun. Bu konunun tam açıklamasını “Annenin Sütü Fazla Geliyor Bebeğim” yazımda ve çözümünde uygulanabilecek stratejileri “Babalar Günü ve Annenin Sütü Fazla Gelmesi” başlıklı yazımda vermiştim.

Doktorunuz “sebze ağırlıklı beslenmeye geçiş kakası” derken sanırım senin bebeğinin şu andaki durumunu değil, genel olarak yeşil kaka yapan bebekler için geçerli bir durumu kastetmiş. Anlattığına göre şu anda sadece emziriyorsun. Bu nedenle yeşil kakanın kaynağı bu olamaz. Kaynağı başka yerlerde aramalı…

Öyleyse bebeğinin beslenme alışkanlıklarına bakalım. Bebeğinin yaşı göz önüne alındığında sadece anne sütü veriyor olman çok güzel, beslenme sıklığınız normal. Bir meme tamamen boşalana kadar aynı taraftan vermen güzel bir uygulama. Bu şekilde yapınca elbette o taraftaki süt bitmeyecek. Süt emzirdikçe çoğalır. Bu önerinin sebebi aynı emzirme seansı içinde bebeğe kısa aralıklarla bir sağ, bir sol meme verilmesi durumunda bebeğin sadece ön sütü alıyor olması ve bununla karnını doyurmasından dolayı rahatsızlık yaşamasıdır. Bu nedenle bir meme bitene kadar (senin tabirinle yumuşayana kadar) aynı taraftan emzirmeyi önerirler. Hatta kimi zaman ön sütü sağarak atmayı ve bebeğe yağlı ve doyuruculuğu yüksek sonsütü vermeyi önerirler. Yukarıda linkini verdiğim yazımdaki bu öneri başta olmak üzere diğer önerileri de değerlendirmeni tavsiye ederim.

Ayrıca emzirmeyi desteklemek açısından acele tarafından süt pompası almanı öneririm. Süt pompası sizin durumunuzda 2 şekilde yardımcı olacak: Birincisi, sütünü sağarak biberona koyduğunda ilk sağdığın sütün daha açık renkli ve sulu ön süt olduğunu fark edeceksin. Sizin durumunuzda mukuslu kaka görüldüğünden, önsütün faydadan çok rahatsızlık verdiğini varsayarsak, onu atabilirsin. Hemen ardından yağlı ve daha kıvamlı sonsüt geldiğini göreceksin. Onu biriktirerek bebeğine verebilirsin. Eğer bebeğinin sorunu anne sütünün fazla gelmesiyse bu uygulama sana yardımcı olabilir. İkincisi, anne sütünü biriktirerek uygun koşullarda sakladığında, gece sen çok yorgun olduğunda eşin de biberonu bebeğinize vererek sana yardımcı olabilir. Böylece özellikle geceleri en azından 1 beslenme seansında uyumaya devam edebilirsin ve uykunu daha iyi almış olursun.

Bahsettiğine göre bebeğinin kakasında kan yok, sadece kimi zaman yeşilimsi bir kaka ve az miktarda mukus var. Bu bilgiyi, diğer faktörlerle birleştirdiğimde sende anne sütünün fazla gelmesi durumu olsa bile, sizin sorunun başlangıç aşamasında olduğunuzu düşünüyorum. Bu nedenle, konu daha fazla ilerleyip, bizim Can’da yaşadığımız gibi bol mukuslu ve kanlı kaka aşamasına gelmeden sorunu halletmenizi öneririm. Bebek kakaları hakkında daha çok bilgi için Fotoğraflarla Bebek Kakası Türleri ve Anlamları yazıma göz atabilirsiniz.

D Vitamini

Sizin durumunuzda dikkatimi çeken önemli bir nokta oldu. Bebeğine düzenli olarak D vitamini verdiğini söylemişsin. Kemik gelişimini desteklemek için doktor önerisiyle başlamış olduğunuzu tahmin ediyorum. Eğer başlama sebebiniz tespit edilen bir sorundan kaynaklanmıyorsa, yani bebeğinin D vitaminini sürekli olarak almasını mecburi kılacak bir sorunu yoksa, doktorunuza D vitaminini kesmenin yaşadığınız kaka sorunlarını çözmek açısından işe yarayıp yaramayacağını sormanızı öneririm. Bunun sebebi, Amerikan Gıda ve İlaç Yönetimi’ne (FDA) göre bebeklerde D vitamini doz aşımının bulantı, kusma, iştah eksikliği, aşırı susama, sık çiş yapma, kabızlık, karın ağrısı, kas zayıflığı, kas ve eklem ağrıları, kafa karışıklığı, yorgunluk ve ilerleyen aşamalarda karaciğer hasarı gibi sorunlara yol açması. Her bünyenin farklı olduğu, her belirtinin herkeste görülmeyeceği ve yenidoğanların bünyesinin daha hassas olduğu göz önüne alınırsa, bebeğinin D vitaminini tolere etmiyor olabileceğini de göz önünde bulundurmanı rica ederim. Her ne kadar kimi kaynaklarda D vitamini açısıdan eksik olduğu söylense de, anne sütü komple bir besindir. Herhangi bir zaruriyet olmadığı sürece bu kadar küçük bir bebeğe, faydalı olmak maksadıyla yola çıkılmış olsa bile, vitamin vermeye gerek yoktur diye düşünüyorum. Bu düşüncemin diğer bir nedeni de D vitamininin her gün güneş ışığı görerek yapılacak kısa bir yürüyüşle de edinilebilecek olması. Hava nasıl olursa olsun, uygun giydirilmek koşuluyla bir bebek her gün parka ya da en azından güneş gören bir balkona çıkarılabilir ve bu şekilde D vitaminini alır. Değerlendirme elbette doktorunun ve senin.

Gaz Çıkarmak

Gaz çıkarma işlemlerine lütfen her beslenmeden sonra devam edin. Bunu çok iyi yapıyorsunuz. Bebek bir beslenmeden sonra gaz belirtisi göstermese bile gaz çıkarma işlemini ihmal etmeyin. Gaz vücutta zamanla birikir ve bu nedenle akşam saatlerinde daha çok rahatsız eder. Uyguladığınız yöntemleri ve Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri yazımda verdiğim metodları uygulamaya devam…

Uyku

Bebeğin tüm bebekler gibi en az 4 aylık olana kadar geceleri sık uyanmaya devam edecek. Bunun temel nedeni mide kapasitesinin küçük olması ve anne sütünün çabuk hazmedilen bir besin olmasından dolayı çabuk acıkması. Yukarıda bahsettiğim anne sütünün fazla gelmesi çözüm önerilerini uygulayarak emzirmeye devam etmek, her beslenmeden sonra gaz çıkarmak, süt pompası kullanmak ve D vitaminini kesmek önerilerimi uygulamanız durumunda işlerin düzene gireceğiniz ve en azından uyku aralıklarının 10-15 dakikadan daha uzun olacağını umuyorum. Yine de her koşulda bu yaştaki bir bebek 3 saat aralıklarla uyanıp emiyor olmalı. Süt pompası kullanırsan, eşinin en azından 1 beslenme seansında bebeğinizi biberonla beslemesi kaydıyla biraz daha dinlenme şansın olabilir.

Bebeğin uyku rutini konusunda üç çok önemli önerim olacak: Birincisi; bebeğini lütfen ama lütfen aşırı giydirme. Türk annelerinin bebekleri sıcaktan bunaltacak şekilde üst üste giydirme ve ev içinde şapka takma alışkanlığı var. Günümüzde pek çok aile kaloriferli ya da kombili evlerde yaşıyor, demek ki bebek odasının ısısını bebeğe uygun derecede tutabilecek sisteme sahibiz. Siz kaç kat giyiniyorsanız bebeğiniz en fazla sizden 1 kat fazla giyinmeli. Bunun anlamı, eğer siz gece yatarken fanilanızın üzerine pijamanızla yatıyorsanız bebek de aynı şekilde zıbının/bodysinin üzerine pijamasını giymeli. Aşırı giydirilen çocukların vücudu aşırı ısı üretir. Bu da terlemeye, huysuzluğa, uyku sorunlarına yol açar. Tüm insanlar gibi bebekler de hafif serin bir odada daha iyi uyur. Çocuğunuzu bunaltmayın.

İkincisi, bebeğinin üzerine battaniye/yorgan/pike örtme. Ani Bebek Ölümü Sendromu nedeniyle 1 yaşından küçük bebeklerin üzerine battaniye ya da herhangi yumuşak bir örtü örtmek çok çok sakıncalı. Bu nedenle lütfen bebeğ en az 1 yaşına gelene kadar o cicili bicili battaniyeleri, yorganları dolabınıza kaldırın. Can neredeyse 1.5-2 yaşına gelene kadar bir gece bile yorgan ya da battaniyeyle yatmadı. Bir kere bile de üşümekten dolayı hasta olmadı. Nasıl mı? Gece yatarken bodysinin üzerine pamuklu tek parça tulumunu ya da üst/alt pamuklu pijamasını giydirdim. En üste de yeni nesil kundaklardan giydirdim. Hepsi bu. Ne battaniye ne de yastığı oldu. Sana da bunu tavsiye ederim.

Üçüncüsü, ilk 3-4 ayda bebeklerin kundaklanarak uyumaları çok faydalıdır. Kundak deyince anneannelerimizin yaptığı gibi, çocuğu nefes almayacak bir paket haline sokan ve kalça çıkığı sorununa yol açan kundaklamadan elbette bahsetmiyorum. Kundaklama konusunda Bebeği Kundaklamanın Avanytajları ve Dezavantajları yazımı okumanı tavsiye ederim. Özellikle 2,5 ay kadar küçük bir bebek sinir sistemi tam olarak gelişmemiş olduğu için uyurken elleri ve ayaklarını çırparak kendini uyandırır. Bunu önlemek için bir an önce yukarıdaki fotoğrafta gösterdiğim yeni nesil kundaklardan birinden edinmeni ve bebeğin uyurken pijamanın üzerindeki son kat olarak onu kullanmanı öneririm. Bebeğin kendi başına dönmeyi öğrenene kadar lütfen 1 numaralı fotoğrafta olduğu gibi ellerini de kundakla. Bu kundak uyku sorununuzun bir kısmını da çözecektir.

Uyku konusundaki yazılarımdan özellikle Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi başlıklı yazımı okumanı tavsiye ederim. Bu yazı uyku konusunda daha önce yazdığım pek çok yazının bir özeti olmanın yanısıra, bebeklerinin uykuları konusunda sıkıntı çeken pek çok aile bu yazıda açıkladığım yöntem sayesinde başarılı olduklarını yazdılar. Size de yardımcı olacağına inanıyorum.

Büyüme Atağı

Son olarak, bebeğinin 2,5 aylık olması ve aşı olduktan sonraki günlerde uyku konusunda daha çok sorun yaşıyor olmanız bana genellikle gözardı edilen bir konuyu daha hatırlattı. Bebeğinin büyüme sürecinde, bazı zamanlarda, herşey yolunda giderken bile rutininde 1-2 hafta süren büyük bozulmalar yaşanabilir. Büyüme atağı olarak tarif edilen bu durum, en sakin bebekte bile artan iştah, beslenme sırasında huzursuzluk ve uyku sorunları yaratabilir. Oğlun yukarıda anlattığım beslenme ve uyku sorunlarının yanısıra, 3. ay civarındaki büyüme ataklarından birini de yaşıyor olabilir. İleride diğer konuları düzene soktuktan sonra birden bire kısa süreli bir beslenme/uyku bozukluğu yaşarsanız bunun büyüme atağı olabileceğini lütfen unutma.

Sevgili Elif,

Sorularına yanıtlarım işte böyle. Bu yöntemler umarım işine yarar. Denemelerinin sonuçlarını, nelerin işe yarayıp, nelerin yaramadığını paylaşırsan çok sevinirim. Size sancısız, gazsız, güzel beslenmeler ve tez zamanda deliksiz uykular dilerim.

Sevgiler

Tanla

Kaynaklar

FDA – D vitamini uyarısı

Önemli Not: Bu blogdaki yazılar şahsi tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip başka bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Merhaba
    Benim 40 günlük bir oglum var dogdugundan beriuyku problemi yasiyoruz gunduzleri genelede uyumuyor uyursada 1-2 saat uyuyor 12 saat hic uyumadigi gunleri bilirim!!! Surekli mmek istiyor emmeden sakinlesmiyor ve agliyor çok emdigi icin kusuyor ve gazi cok oluyor. Bazen kusmugu salyali ve eksimsi kokuyor. Bu arada emerken uyuyor bazende ayakta sallarken. Uyku konusunda cok caresiz kaldim lutfen yardimci olun

  2. Merhaba Tanla,
    Şimdi cevap yazma fırsatı bulabildim. Önerilerini dikkate alarak uyguladım. Durumumuzda bir miktar düzelme var. Geceleri sıklıkla 2 saatte bir uyanıp emiyor oğlum hatta bazen 3 saat ama gazlar gelince yine aralıklar kısalabiliyor. Tabi artık alıştım bende bu duruma. Emzirmeye yine her beslenmede tek tarafi vererek devam ediyorum. Evde pompa var ama kullanmıyordum çünkü yazılarının birinde pompa kullanırsam kısa vadede çözüm olur ancak uzun vadede sütün artmasına neden olur yazıyordu. Bu sebeple bir taraf çok gergin olduğunda onu önce elimle birkaç dakika sağarak boşalttım sonra emzirdim. Ancak bu aralar çok süt birikmiş olmuyor ve ben de önden sağmadan emziriyorum. Ama ne olursa olsun oğlum emmeye başladıktan sonra 1 dk içinde olan, o süt fışkırtma refleksime engel olmuyor ve sanırım bu durum onu rahatsız ediyor. Çünkü dün gündüz emmek istemedi. Onu emme pozisyonuna kucağıma alınca daha ortada meme yokken bile ağlayıp vücudunu yay gibi germeye başladı. Bizde emmeyi reddetmek durumunun bir acil olduğunu düşünüp akşam tuttuk hastanenin yollarını. Doktor bebekte şu an görünen bir rahatsızlık yok takip edin dedi. Gece boyu gayet güzel emdi. Sabahta iyiydi. Hatta benim oğlum genelde emerken gaz çıkarıp kaka yaptığı için sabahta emerken bunları yaptı. Ama bir sonraki seansta gene aynı şey… Emmeye başlıyor bir süre sonra ağlamaya başlıyor ve bırakıyor.. sanırım emerken mide barsak sistemi de harekete geçiyor ve başlıyor tıpkı gazı varmışçasına kıvranmaya. Şimdi korkuyorum bende bu durum ne olacak böyle diye… Bu konuda neler yapılabilir?

    Gelelim d vitamini olayına… Türkiyede doğumdan 15 gün sonra her bebeğe 1 yaşına gelene kadar günde 3 damla d vit verilmesi öneriliyor… Bunu araştırdım biraz ve en azından bebeğin güneşten faydalanmasının zor olduğu bu kış günlerinde verilmesinin faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü güneşten yeterli miktarda faydalanmak için bebeğin kollarının bacaklarının ve kafasının açık olması gerekiyormuş. Bir de Türkiyede 4. aydan itibaren kg başına 1 damla olacak şekilde demir başlanıyor.. Bu uygulama orada nasıl?

    Uyku için ise artık tek kat giydiriyorum ve senin gönderdiğin fotoğraftaki 4 numaralı uyku tulumundan aldım. Çünkü 1 numaranın içinde durmuyor… Sanırım bu yeni kundak uygulamasına daha erken başlamam lazımdı. Ehh artık kısmetse 2. çocuğumda bunu dikkat edeceğim kesin :)) Bir de artık 3,5 aylıık olduğu için 1 numaralı kundağı fazla kullanma sansım olmayacaktı.

    Gazlarını kendisi de çıkarmaya başladı diyebilirim. Bundan çok memnunum ancak şimdi bu emme sorunu beni epey endişelendiriyor… Umarım kısa zamanda buna bir son verir ve güzel güzel emer..
    Bir de oğlum 1,5 -2 aylık olana kadar meme emmedi. 1 aylık olana kadar sütü sağıp biberonla verdik. Sonrada meme ucu koruyucu ile emdi 2 hafta kadar ve sonra çıplak memeyi emmeye başladı. Bu sebeple biberona karşı duygularım hiç te iyi değil….Biberondan memeye geçmek çok zor oldu…Bu sebeple sütü sağıp eşimin vermesine sıcak bakmadım ve tabi eşimin uyanması da çok zor olduğu için bu uygulama bize uygun olmadı…

    Önerilerin için çok çok teşekkür ediyorum ve yenilerini bekliyorum… Bu arada biberonu bırakıp memeye geçmede zorlanan okur varsa deneyimlerimi detaylıca paylaşabilirim.. Cevabını merakla bekliyorum

    • Elifcim,

      Öncelikle bebeğinin durumunda bir miktar düzelme yaşanmasına çok sevindim. Umarım herşey daha iyi olacak. Sorularına gelince…

      Verdiğin detaylar arttıkça sende anne sütünün fazla gelmesi durumu olduğuna iyice emin olmaya başlıyorum. Bebeğinin emmekten kaçınmasının nedeni, sütün akışının onun kaldıramayacağı kadar hızlı olması. Bu nedenle emzirme pozisyonunu değiştirmeni ve sütün daha yavaş akmasına yardımcı olacak bir pozisyona geçmeni öneriyorum. Aşağıdaki iki pozisyon yardımcı olabilir:

      1- Sırt Üstü: Oturur pozisyonda emziriyorken öne, bebeğin üzerine doğru eğilmeyip, tam tersine geriye doğru iyice yaslanıp bebeğin yukarıda kalması… Otururken bu pozisyonu uygulamak zor gelirse yatağa uzanıp, bebeği üzerine almak da bir yöntem olabilir. Böylece yerçekiminin etkisi azalmış ve süt akış hızı yavaşlamış olur.

      2- Uzanma: Bir diğer emzirme pozisyonu sen ve bebek yatakta yan yana uzanırken emzirdiğin pozisyondur. Böylece bebeğine fazla gelen, yutamadığı süt ağzından dışarıya damlar. Bu pozisyonu uygularken yatağa bir havlu sermen faydalı olabilir.

      Her iki pozisyonu da aşağıdaki linkteki Emzirme Pozisyonları başlıklı yazımda görebilirsin.
      http://www.bebekveben.com/2011/06/02/emzirme-pozisyonlari/

      Yazılarımdan birinde gördüğün pompa kullanmakla ilgili ifadeyi bir kere daha okudum ve vermek istediğim mesajı tam olarak ifade edemediğimi gördüm. Bu nedenle, o satırları yeniden yazdım… Doğrusu şöyle olacak:

      Anne sütünün fazla olduğu durumlarda, bebeğin beslenirken zorluk çekmemesi için, beslenme seanslarından önce bir miktar sütü elle ya da pompa ile sağmak hem memedeki basıncı almak açısından hem de önsütün fazla olan kısmını ayırmak açısından önerilir. Ancak bebeği emzirmeden önce yapılan sağma işlemi 2-3 dakika kadar kısa tutulmalıdır. Eğer sağma uzun dakikalar boyunca yapılırsa, annenin daha çok süt üretmesine neden olabilir. Kısacası, anne sütünün fazla gelmesi durumuna çözüm bulmaya çalışırken, anne sütünün ihtiyaçtan fazla miktarda artmasına neden olabilir.

      İkinci soruna gelince, D vitamini de demir de Amerika’da bizim gittiğimiz doktorlar tarafından düzenli olarak önerilen birşey değil. D vitamini takviyesi daha çok Kanada’nın kuzeyi ya da Kuzey Avrupa gibi yılın büyük bir kısmında direkt güneş görmeyen yerler için düzenli olarak öneriliyor. Ülkemizde güneş sıkıntısı o kadar çekildiğini düşünmüyorum. Yine de karar senin.

      Gazları kendi çıkarması tesadüf olabilir. Bir-iki kerre kendisi çıkardı diye her yemekten sonra düzenli gaz çıkarma işleminden vazgeçmemenizi öneririm. Aynı hataya biz de düşmüştük. Birkaç seans sonra gazlar yine birikerek geri geldi. Bunu anladıktan sonra bebeğin kendi başına gaz çıkarıp çıkarmamasına bakmadan her beslenmeden sonra gaz çıkarma işlemini yapmaya başladık.

      Biberona dönmeme konusundaki düşünceni anlıyorum. Ben onu daha çok senin en azından 1 emzirme seansında uyuyabilmen için önermiştim.

      Bu arada biberonu bırakıp memeye geçme konusundaki deneyimlerini ben duymak isterim. Eminim ki duymak isteyen başka anneler de olabilir. Müsait bir zamanında yazmak istersen severek yayınlarım.

      Sevgiler

      Tanla

    • Elif hanım bende aynı sorunu yaşıyorum. Şu an bebeğim 1 aylık ve sağıp biberonla besliyorum.manuel sağıyordum bir hafta önce hatırı sayılır bir fiyatla elektriklisini aldım çünkü mememi alma konusunda umudumu kestim. Tecrübelerinizi merakla bekliyorum çok ihtiyacım var. Teşekkürler

  3. Merhaba, kızım 4 aylık. Çok ciddi kolik problemi var. uzun saatler ağlıyor:( Bebek hamağı almayı düşüüyorum. Bebek hamağının bir sürü faydası varmış. Deneyen varsa lütfen paylaşsın.

  4. benim bebegim 13 aylik istahsiz fazla ek gida yemiyor kilo ve boy uzamasi yavsladi fazla gelisimi yok birde bas cevresi fazla buyumuyor bu ndan 8 ay önesine kadar cok guzel sadece anne sütünden ayda 1 kiloyu gecik kilo aliyodu sonda kilo alimi durdu su anda 9.950kilo boy 78cm bas cevresi 46 bucuk doktor normal diyor ama benim icim rahat degil uzuluyorum anne sütü vermeye devam ediyorum ama doymuor adet gordugum icin yeterli degil mamada verdim su anakar geceleri vermek istedik ama bebek reddetti neyapabilirim bu konuda geceleri com sik uyaniyor burnunu ok dort ayliktan beri goz burun ovalamasi hic bitmiyo haladadevam kalitesiz uyku uyuyor duzenli beslemenmiggyor yemekleri yemiyor nedenini anlayamadim.
    suz sinirli cok bagiran bir bebek hic bir yere ve misafirlige bile gidemiyorum huysuz surekli konusuyorum ama bir ise yaramiyor birde anlamiyor soylediklerimi napicam bilmiyorum

  5. Merhaba.benim bebeğim 62 günlük. Mukuslu kaka yapıyor. Gıda alerjisimi acaba diye şüphelendm ama başka hiçbir belirtisi yok. Kilo alımı gelişimi çok iyi. 4 gündür süt ürünleri yumurta türevleri yemiyorm ama değişme yok. Sizin yazınizi okudugumdan beri sabahtan aksama kadar bir göğsümu veriyorum akşamdan sabaha diğer gogsumu. Sizin kaka ne zaman düzeldi bende bu kaka olayını süt e bagliyorum çünkü rastgele göğüsleri verildiğinde köpüklü kaka yapmıştı..ne yapmam lazım tam olarak nasıl vermem lazım..

  6. lütfen bana yardım edin 15 aylık oğlum son 1 haftadır gece ağlayarak uyanıyor hatta katılıyo ve her ağladığında kakasini yapiyor altını değiştirmeye bile izin vermiyor çok yoğun ağlıyor ya sallarsan sakinlesiyor yada emerse ne yapayim inanin cildiricam

  7. 4.5aylik bir kizim var 3.800gr doğdu 54cm idi ilk aylar güzel kilo aldı son bir aydır 20 günde 200gr aldı kilo alımı yavaşladı bir de göğüs uçlarının çatlakları geçmiyor emzirme işkence haline geldi emzirmeden sonra kıpkırmızı oluyor çatlaklar artıyor lansonil kullanıyorum her yolu denedim ama malesef

  8. İyi geceler benm 5 aylık bir bebeğim var ve ara ara kanında nokta büyüklüğünde kanlar oluyor kakası geldiği zaman saatlerce yapsın diye beklememiz ve ikinmalarda çabası.doğduğundan beri kakada kan dışında bu problemi yaşıyoruz fakat son on on beş gündür ne gece nede gündüz bebeğim rahat değil bu yüzden uyuyamıyor ve bitkin düşüyor sizin sütun fazla gelmesi yazınızı defalarca okudum fakat sütümün fazla gelip gelmemesi konusunu bir turlu anlayamadım çünkü üçüncü aydan sonraki kilo alımlarında sanki yetmediğini söylediler bu sebepten çok nadirde olsa arada bir mama veriyorum ve bir gogsumu emzirirken diğer göğsümde hic damlama olmuyo fakat kızım birini bile doğru düzgün emmeden bırakıyor bende bu kadar emmeyle doymuyodur düşüncesiyle ısrarla tekrar tekrar emziriyorum bu arada sizin yazinizda yazan kopuk şeklinde yeşil kaka yapıyordu ve bunu yapana kadar inanılmaz aci çekiyordu sizce bizim sorunumuz tam olarak ne ve ne yapmalıyım?

  9. Merhaba bebeğim 33günlük guzduzleri kaka yapmıyor akşamları yapıyor. Gazını çıkarıyor ama kakasini çok az ve seyrek yapıyor yaptığı zamanda babasının sırtını sivazlamasi gerekli.Kızarıyor ıkınıyor ve basınçlı yapıyor zannedersiniz ki doldu tasti ama bir bakıyorsunuz azıcık bunun sebebi ne olabilir .Ayrıca kolik bir bebeğim var bunun için damla kullanıyoruz .Bir defa yarım cay kaşığı zeytinyağını yarım çay kaşığı suyla karıştırıp verdim hemen yaptı fakat bunada alissin istemiyorum .

    • Selamlar Ayşe,
      Evet, zeytinyağı gibi yardımcıları sürekli kullanmak normal kaka düzenini bozabilir. Bir de karın masajını deneyin. Karnı fazla tok değilken dairesel hareketlerle yumuşak yumuşak karnına masaj yapın. Bir de sırt üstü yatırarak ayaklarını hafif hafif bisiklet çevirme hareketi yaptırın. 33 günlük bir bebeğin günde 7-8 kere kaka yapması gerekir. Çoğunlukla beslendikten hemen sonra yaparlar. Bebeğinizde bir nevi kabızlık oluşmuş ya da sıvı alımı yetersiz olabilir. Bir doktora gösterin.
      Sevgiler

  10. Merhabalar Tanla hanım. 7.5 aylık bir oğlum var. Ek gıdaya geçtik ve bebeğim çok gazlanmaya başladı. İlk aylarda gaz olsa da çok fazla olmuyordu. Ek gıda döneminde aşırı olmaya başladı. Yazılarınızı okurken anne sütünün fazla gelmesi ile ilgili yazınıza denk geldim ve tamamen bizim sıkıntımızı anlattığını farkettim. Bebeğim üçüncü aydan itibaren beni reddetmeye başladı. Kendini geri atıyor ağlıyor yay gibi geriliyordu. Hatta çoğu zaman kucağıma aldığım an itiyordu beni. O ara sürekli uyurken emzirdim. Ta ki 6.5 aylık olana kadar. Bu süreci atlattık çok şükür artık beni isteyerek emiyor. Hatta bazen heyecanla ağzını açıyor.ilk bir dk kadardan sonra nefesi yetmemeye gerilmeye hareketlenmeye başlıyor. O ara sütüm fışkırarak geliyor. Bir dk kadar sonra sütümün akış hızı normale dönüyor. Ama o normale donene kadar bebeğim ya beni bırakmış oluyor yada bir suru hava yutuyor. Bu yüzden de gün boyu huysuz oluyor ve gündüz uykulari yarım saati geçmiyor çoğu zaman. Ne yapmam gerek bilemiyorum. Bebeğimi iki yaşına kadar mutlu bir şekilde emzirmek istiyorum ama bu şekilde nereye kadar dayanır bebeğim bilemiyorum. Lütfen yardımcı olun:(

  11. Merhabalar benim bebeğim 6 aylık ek gıdaya geçtik iki hafta oldu patates yumurta sarısı peynir yoğurt şeftali kayısı verdim şimdiye kadar birde kutu mamalardan aldım ara şura onlardan veriyorum ama pek fazlada vermek istemiyorum emmez diye korkuyorum bebeğim herşeye hücum ediyor yemek istiyor sürekli dişleri kalındığı için galiba ağzına bireyler sokmaya çalışıyor ama katamayınca sinir oluyor ağlıyor elimi ağzına sokmaya çalışıyor ağlıyor. Uyku düzenimiz hiç yok hiç doğduğundan beri ilk başlarda memede çok duruyor uyuyor koyunca uyanıyordu şimdilerde işe memeyi alıyor ama biraz emiyo bırakıyor oturup etrafa bakıyo sonra tekrar emmek istiyor sonra tekrar bırakıyor böyle sürüyor ancak çok uykusu gelirse emiyo uzun süre. Gözükmede zayıfladı gibi geliyor. Uyumuyor gece saat başı uyanıyor. Akşam 9-10 gibi yatıyor tam ben yattığımda uyanıyor 12-1 gibi sonra saat başı kalkıyor emiyor yatıyor ama ben çok yorgun oluyorum uyuyamıyorum sabahta 5.30 6 gibi uyanıyor sonra uyumuyor. Gün içindende yarım saat bir saat anca uyuyor ve uykusunu alamadığı için ağlıyor. Ek Günday’a geçtiğimiz için galiba kabız gibi ıkınıyor ama kalası sıvı ve tanecikli fotoğraflarla kaka yazınızı okudum verdiğim kayısı şeftali tanecikleri oluyor yeşil renkte ama bezini açtığım zaman yapıyor bazan ve şıvı köpük gibi oluyor nedenini bilmiyorum şuan şehirde değilim doktora gidemiyorum korkuyorum zayıfladı gibi geliyor bana ama annemler bana kızıyor iyi diye. Aslında hareketli neşeli oyuncu konuşkan güçlü bir bebek yürüteçe koyuyorum ara sıra gözlü bir şekilde hareket ediyor ama emekleyemiyor yani önüne bişi koyduğum zaman uzanıyor almaya çalışıyor ama poposunu kaldıramıyor. Hareketli güçlü ayaklarını sağlam basıyor eli kuvvetli ama işte emmek istemediğini düşünüp zayıfladığını düşünüyorum malesef uyku meselesi beni mahvediyor doğduğundan beri uykusuzum . Bazen çok sinirleniyor ağlıyor durmuyor uyuyamıyor neden oluyor bilemiyorum. Kısaca uykusu emmesi kakası beni çok tedirgin ediyor bana Yardımcısı olur musunuz ne yapmam lazım . Teşekkürler iyi çalışmalar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

berrak hamilelik 37Hafta

Berrak’ın Hamilelik Günlüğü – 37. Hafta

Cesur ol Can

Çekiliş – Altın Kitaplar’dan “Karar Senin” Serisi