Bugün sizlere Can’ı uyuturken İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi ‘nden bahsedeceğim. Bu yöntemi Can 3 aylık olduğundan itibaren aralıklı olarak ve son 3 aydır da (Can’ın 9. 10. ve 11. ayları) sıkça kullanıyoruz.

Önce şunu belirtmem gerekir ki, hiçbir uyutma yönteminden mucize beklememek gerekir. Her evin ve her çocuğun koşulları farklı olabilir. Bir bebekte işe yarayan yöntem, diğerinde de mutlaka yarayacak diye düşünmeyin. Ancak aşağıda anlatacağım taktikler çeşitli doktorlar ve uzmanlar tarafından önerilen pekçok yöntemle, kendi içgüdülerimin bir karışımı. Bu nedenle bu yönteme güveniyorum.

İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi

Uyku tüm insanların günlük rutininde yer vermek zorunda olduğu fiziksel bir ihtiyaç. Kimi uyku sorunları belli yaşlara özgü olurken, uykuya dair bazı durumlar içinde bulunduğumuz yaş fark etmeksizin hepimizi etkiler. Bebeğinizin uyku sorunlarını çözebilmek için önce kendi uykunuzu bir düşünün:

  • Bütün gün ayağınızı dikip oturduğunuzda mı daha iyi uyursunuz? Yoksa gün boyunca aktif bir şekilde dolaşıp, iş yapıp, enerji harcadığınızda mı?
  • Karnınız açken ya da patlayacak kadar çok tokken uyuyabilir misiniz?
  • Evde bütün ışıklar ve televizyon açıkken ve evdeki diğer kişilerin ayakta olduğu belli iken, erkenden uyumak ister misiniz?
  • Eğer biri sizi deli gibi giydirirerek uykuya yatmanızı isterse, mesela pijamanızın üzerine bir kazak giydirir, onun üzerine de battaniye örterse, sıcak mı basar? Yoksa bu hamam ortamında daha mı rahat edersiniz?

Bu sorulara çoğunluğun vereceği yanıtlar aşağı yukarı belli. Yukarıda listelediğim kimi durumlar yetişkinlerin uyku kalitesini bozar ya da uykuya geçmelerini engeller. Bununla beraber kendimize uygulamadığımız bazı durumları şu ya da bu sebeplerle bebeğimize uygularız. Mesela gece iyi uyuyacağını düşünerek onu uykudan önce tıka basa besler, uyurken üşüyeceğini düşünerek aşırı kalın giydir, sonra da mışıl mışıl uyumasını bekleriz. Kimi zaman aile büyüklerinden gelen öneriler ya da arkadaş çevremizde gözlemlediğimiz uygulamalar doğrultusunda, nedenini fazlaca düşünmeden, bebeğimizin uyku alışkanlıklarını oluşturmaya çalışırız. Kısacası bebeklerden doğal olmayan bir uyku beklentimiz var. Özellikle bir yaşından küçük bebeklerin gece sorunsuz olarak 20.00’de yatıp, hiç uyanmadan, sabah 9.00-10.00’da kalkmasını ummak biraz iyimserlik olur.

Aşağıda detaylarını anlatacağım İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi sayesinde oğlum Can genellikle saat 20.00-21.00 arasında yatıp, 10-15 dakikada uyuyor. Gece boyunca da 1 ya da 2 kere kalkıp, 5 dakikada sütünü içerek uyumaya devam ediyor. Sabah ise, yorgunluk durumu ve yattığı saate göre, 7.00-8.30 arasında uyanıyor. Her ne kadar bu uyanış saati, benim çocuksuzken uyandığım saate göre çok erkense de, onun için normal.

Can’ı yatırdıktan sonra benim de bilgisayar başında verimli olduğum saatler başlıyor. Tasarım yapayım, blog yazayım, internette dolaşayım derken, en erken 2.00 gibi yatağa gidebiliyorum. Bazı geceler yatış saatim 4.30’u buluyor. Bu nedenle, eksik olan uykumu, Can’ın genellikle 11.00-13.00 arasında olan öğle uykusunda, uyuyarak tamamlıyorum.

Son olarak, uyku eğitiminde hangi yöntemi denerseniz deneyin, işe yarıp yaramadığını görmek için en az 2 hafta sabır etmelisiniz. Uyumasını engelleyen başkaca bir sağlık sorunu olmadığı sürece bebişiniz belli bir şekilde uyumaya (ya da uyumamaya) alıştığı için alışkanlıklarını kırmak elbette kolay olmayacaktır. Elbette ağlayacak ve eskisi gibi uyumak için direnecektir. Bu ağlayışlara bir anne olarak dayanmanın zor olduğunu da biliyorum. Aynı aşamalardan ben de geçtim. Ancak bebeğinize iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak için ihtiyacınız olan bir MUCİZE değil, sadece SABIR ve AZİM. Biraz dayanırsanız zamanla daha iyiye gideceğine ve sonunda düzenli bir uyku alışkanlığı kazanacağınıza gönülden inanıyorum.

Sözü daha fazla uzatmadan, “işe yarayan bebek uyutma yöntemine” geçeyim.

İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi

İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi “Uykuya Hazırlık”, “Uykuya Geçiş” ve “Uykuda Kalış” gibi 3 basit aşamadan oluşuyor.

Uykuya Hazırlık

  • Enerji Harcatma: Öncelikle bebeğinizin gün içinde yeterince enerji harcadığından emin olun. Karın üzeri egzersiz, yerde emekleme, oyuncaklarıyla oynama, parkta oynama ve hatta siz alışveriş yaparken bebek arabasının içinde size eşlik etme (bkz. temiz hava alma) gibi aktiviteler ona enerji harcatır ve gece daha iyi uyumasına yardımcı olur. Yalnız, onu çok fazla yormamaya gayret edin. Tıpkı yetişkinler gibi, bebekler de aşırı yorulduklarında huysuzlanıp, uykuya dalmakta güçlük çekebilir.
  • Beslenme: (Uyku saatinden 1,5-2 saat önce) Bebeğe kuvvetli bir akşam yemeği yedirin. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmasın. Aksi takdirde enerji verir ve uyuma güçlüğü yaratır. Ayrıca hazım ve gaz problemleri de oluşabilir.
  • Dış Uyarıcıların Azaltılması: (Uyku saatinden 1 saat önce) Bebeğin bulunduğu odadaki ışıkları azaltın. Televizyon ve diğer gürültü çıkartıcı aletleri kapatın. Fazla oyuncakları toplayın. Daha büyük çocuklarınız varsa, onları sessiz aktivitelere teşvik edin.
  • Pasif Uyku Öncesi Dönemi: (Uyku saatinden 1 saat – yarım saat önce) Bu 30 dakikayı bebeğinizle fazla hareketli olmayan aktiviteler yaparak geçirin. Ortada olan bir-iki oyuncağı ile oynayabilir, ona kitap okuyabilir ya da banyo yaptırabilirsiniz.
  • Uyku Sinyalinin Verilmesi: (Uyku saatinden yarım saat önce) Bebeği alarak yatak odasına geçin. Bebeğin günlük giysilerini çıkarıp pamuklu pijamalarını giydirin. Pijamanın üzerine de uyku tulumu giydirin. Ancak eviniz aşırı soğuk olmadığı sürece bebeğin üzerine başka bir örtü örtmeyin. Beraberce yatağa uzanın. Onu kucaklayın. Saçını okşayın. Sevildiğini hissettirin.

Uykuya Geçiş

  • Beslenme:  (Uyumasını hedeflediğiniz saatten on dakika önce) Odanın ışıklarını kapayın. Dilerseniz koridordan çok hafif bir ışık sızabilir. Bebeğe her zaman içtiği ölçü kadar biberon verin ya da onu emzirin. Biberon veriyorsanız başını mutlaka bir yastıkla yükseltin. Yastıksız, düz zeminde biberon içmek, bebeklerde kulak iltihaplarına yol açabilir. Ayrıca bazı uzmanlar bebeğin uykudan hemen önce beslenmesine sıcak bakmaz. Bebeğin uykuyla beslenme arasında hatalı bir bağlantı kuracağıdan ve dolu mide nedeniyle çiş yapıp, ıslak bez yüzünden uyanacağından endişe ediyor. Bu yaklaşım bana mantıklı gelmesine rağmen, bugüne kadar Can’ı süt vermeden uyutmayı başaramadık. Bence işe yaradığı sürece çok da önemli bir detay değil.
  • Uyku Pozisyonu Alma: Biberon bitince bebeğin başının altındaki yastığı alın. Sırtı sizin göğsünüze yaslanmış, yüzü de dışarıya bakacak şekilde  bebeği  sizin yanınızda yan olarak yatırın. Bebeğin yüzünü size doğru çevirirseniz, yüzünüzü ilginç bulup sizinle oynayabilir. Bu da uykuya geçişini uzatır. O nedenle yüzü dışarıya dönük olmalıdır. Bir kolunuzla bebeğe sarılın. Sarılmanın sebebi Can gibi oyuncu bebeklerin ayağa kalkmasını engellemektir. Sarılışınız kararlı olmalı, ancak boğucu olmamalısınız. Bebeğine sarılırken kolunuzun tüm ağırlığını bebeğe yüklemeyin. Gerekirse kolunuz hafif yukarıda olsun. Burada amaç bebeğin ayağa kalkmasını engellemek ve onu mümkün olduğunca sabit bir pozisyonda tutmaktır.
  • Kararlı Bekleyiş: Bu yöntemin en zor aşaması bekleme aşamasıdır. Bebek gün içinde yeterince enerji harcamışsa, fazla beklemenize gerek olmadan uykuya geçer. Ancak yorgun değilse ya da oyun oynamak istiyorsa, bu aşamada zorlanabilirsiniz. Bebek mızıldanabilir, ağlayabilir ya da kolunuzun altından kaçmak isteyebilir. Ne olursa olsun yataktan kalkmasına ya da pozisyon değiştirmesine izin vermeyin. Bebek ağlıyorsa, hafif sesle ninni söyleyin ya da kulağına şşş! sesini çıkarın. Bebekle çok konuşup uykusunu açmayın. Normal koşullarda, sizin uyku konusunda kararlı olduğunuzu anlayıp, 10-20 dakika arasında  kendini uykuya teslim edecektir.
  • Taktik Değiştirme: Eğer yarım saat geçmesine rağmen bebek hala şiddetle ağlıyor ve uyumak istemiyorsa yataktan kaldırın. Uyku tulumunu çıkarın (pijaması kalsın) ve “Pasif Uyku Öncesi Dönemi” aktivitelerine geri dönün. Bebeğin durumuna göre, 30 dakika-1 saat daha oyalandıktan sonra, o adımdan devam edin.

Uykuda Kalış

  • Yatağa Transfer: Bebek gözlerini kapayıp en az 5 dakika gözünü açmadan durduktan sonra, onu kendi yatağına koyun. Bu aşamada bebek, mümkünse çok derin uyumamalı ve kendi yatağına gittiğini algılamalıdır. Aksi takdirde, gece uyandığında sizi bıraktığı gibi bulamadığı için ağlar. Bebeği yatağına koyduktan sonra fazla oyalanmadan odadan çıkın.
  • Gece Beslenmeleri: Bebek gece uyanırsa, onu yatağınıza alıp hızla emzirin ya da biberonunu verin. Biz Can’a biberon veriyoruz ve devam sütünü de ısıtmıyoruz. Bu da sütü hızla hazırlamamıza yardım ediyor. Bu arada bebeğin uykusunun açılmaması için bir ebeveyn biberon hazırlarken, diğeri de bebeği kucaklayıp hafifçe pışpışlayabilir. Burada kritik nokta bebeğe fazla uyarıcı vermemektir. Bu nedenle bebekle fazla konuşmayın ve mümkünse odanın ışığını yakmayın. Şanslıysanız bebek sütünü içtikten sonra uykuya devam edecektir. Uyuyunca onu hemen yatağına transfer edin.

Hepsi bu… Gördüğünüz gibi İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi hiç de mucizevi bir yöntem değil. Ancak bebeklerin mışıl mışıl uyması için işe yarıyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi Can, bu yöntemle 10-15 dakikada uyuyup, gece boyunca da sadece 1-2 defa 5 dakikalığına süt içmeye kalkıyor. Böylece gece yaklaşık 8.30-9.00’dan sonraki saatler bize kalıyor. Umarım size de yardımı olur.

Sevgiler

Tanla

Bebeklerde boy, kilo, baş çevresi persentilleri
Bebeklerde boy, kilo, baş çevresi persentilleri

Önemli not: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Tanla hanım
    Tam da umutlarımın tükendiği noktada bu harika önerinizle bana ışık tuttunuz. Bu akşam yönteminizi deniyorum.
    Çok teşekkürler

      • Merhaba Tanla hanım. Henüz bebeğim 3 aylık şu ana kadar uyku duzenimiz pek olmadı. Ancak az uyuyan bir çocuk da değil benim oğlum. Aksam uyutmak cok zaman almıyor. Belli bir uyku rutinimiz yok ancak sizin tekniginiz cok aklima yattı henuz yeni basladim bu sekilde uyutmaya(iki gündür). Bebeğim dün gece biraz ağladı ve uyudu. Buraya kadar bir sorun yok cok şükür. Gece sık sık uyanıp emzigini vermem gerekiyor biraz da pispislamam, bunlar da sorun degil benim için. Gece emzirmelerimizi azaltmaya çalışıyorum 7.30 da bebeği uyutuyorum 11.30a kadar 1kere uyanıyor emzigini verip pozisyonunu degistiriyorum.11.30 da altını değiştirip emziriyorum emzigini veriyorum uykuya devam… Ondan sonra 1.5 saatte bir uyanıyor. Emzikle tekrar uyuyor ancak 4-5 arasinda uyandiktan sonra uyumuyor veya yarim saat kadar uyuyor. Bu süreyi uzatmam mümkün mü? Acaba yönteminizi uyguladiktan sonra mi sormaliydim bu soruyu bilmiyorum.

      • Merhaba
        Oğlum 6 aylık ve gece 1 saatte bi 2 saatte bi uyanıyor daha uzun Nasıl uyumasını sağlayabilirim.

  2. Merak ettiğim birşey var. Yatağa 5 dakika içinde transfer edin demişsiniz. Hem de tamamen dalmadan. Ya o arada uyanıp tüm çabalarınız boşa giderse!!!!????

    • Selam Melik’in Annesi,
      Şimdilik bu konuda çok büyük bir problem yaşamadık. Ama transfer etmeden önce mutlaka bir 5 dakika hareket etmeden yattığına emin olun.
      Sevgiler

  3. Değerli, “Bebek ve Ben”, yaptığınız akıcı ve bilinçli uyku tarifinin üzerine izninizle biraz baharat serpiştirelim. Huzurlu bir ortam huzurlu bir anne, huzurlu bir anne huzurlu bir bebek, huzurlu bir bebek, daha nitelikli bir uyku demektir. Sağlıcakla kalınız.

  4. merhaba…ben kızımı ayağımda uyutuyorum (maalesef:()
    bugüne kadar herşey normaldi 4.cü ayımıza girdik gündüz uykuları yarım saate düştü gece 12 saat uyuyurdu ama şimdi on saate düştü ve bundan hiç hoşnut diil sabahları ağlayarak uyanıyor uykusunu alamadığı için napıcağımı bilmiyorum birçok yöntem denesemde uyumaya direniyor ağlıyor her uyku saatinde yardımmmmmmm……

    • Selam Sebnem,

      Öncelikle mümkünse ayakta sallamaktan vazgeçmeyi dene. Ayakta sallamak anneyi müthiş yoran bir yöntem. Yukarıda bahsettiğim yöntemi denedin mi? Başlangıçta bebek dirense de, bir müddet sonra alışıyor.

      Aklıma gelen diğer çözümler
      1- Bebeğin 4. aya girdiği için büyüme atağı (growth spurt) yaşıyor olabilir. Bebeklerin büyük değişim geçirdikleri bu dönemler birkaç hafta sürüyor, sonra herşey düzene giriyor. Sizin de probleminiz bu olabilir.
      2- Bebeğin beslenmesi ne alemde? Gece yatarken karnının doyduğundan emin misin? Arada kalkıp süt içiyor mu ya da emziriyor musun? Uykusuzluk sorunu az ya da çok beslenmeyle ilgili olabilir.
      3- Bebeği emziriyorsan sütünün bileşiminin değişmesiyle ilgili olan sütün fazla gelmesi (oversupply) konusunu bir araştır. Bizde bir müddet bu sorun olmuştu. Sonunda tamamen biberona geçerek çözüm bulduk. Ama emzirmeyi doğru yapmıyor olmak da bir neden olabilir. Emzirmeye devam etmek istiyorsan üst üste birkaç emzirme seansına hep aynı taraftan emzir. Daha sonra yön değiştir.

      Aklıma gelenler şimdilik bunlar.

      Kolay gelsin ve başka sorun olursa yanıtlamaya hazırım.

      Sevgiler

  5. Aynen bu bahsettiğiniz yöntemle uyutuyoruz mutlaka akşam devam sütü içerek uyuyorlar.Kimi zaman dalması zaman alıyor kimi zaman anında uyuyorlar ama yöntem kesinlikle doğru hatta birinin yanında yatıyorum diğeri ise yanında yamacında kimseyi istemiyor :)) ikiz kızlarım 9aylık oldular bir kere bile ayağımda sallamadım,çarşaflara dolayıp sallamadım bu yönde akıl veren ya da girişimde bulunanlara da asla alışırlar diye izin vermedim

    • Oh! Demek bebişler ikiz! Üstelik kızlar! Harika! Sağlık ve mutlulukla büyüsünler inşallah…

      Gerçekten ben de devam ettirilmesi zor olan ayakta sallamak, çarşafta sallamak, kucakta pışpışlamak gibi yöntemlere hiç alıştırılmaması taraftarıyım. Küçükken kolay, ama, bebeler büyüdükçe ve ağırlaştıkça o kadar zor oluyor ki…

      Devam sütüne biz de devam… Şu anda 16 aylık. Aslında normal süte geçmek istiyorum. Ama gece vakti ısıtma sırasında zaman kaybı olur diye düşünüyorum. Bakalım ne zaman kesebileceğiz…

      Sevgiler

  6. Herkese Merhaba,

    Maalesef bizde 9 aylık kızımızı sallayarak uyutuyoruz, öncelikle ilk aylarda kızım çok gazlı bir bebekti, tam gaz sorunu azaldı derken kalçasındaki doku yumuşaklığı için askı takıldı ve bu sefer sıkıntılarımız arttı dolayısıyla hep kucağımıza aldık ve salladık. İşe başladığım için babaannesi bakıyor; lakin gündüz uykuları 3 yada 4 kere ortalama 1,5 saat kadar sürüyor ama hep ayağımızda sallayarak. Gecede neredeyse 6, 7 kere kalkıyor. Uyandığı zaman emziriyorum bazen gerçekten hatırı sayılır emerken bazende iki mık mık sonra uykuya dalıyor.
    Kimileri gündüz çok uyuduğunu söylüyor haklılık payı olabilir ama 2 saatte bir uyku istiyor.
    Konu hakkındaki tavsiyelerinizi merakla bekliyorum

    Sevgi ve saygılarımla

    • Selam Özlem,

      Verdiğin bilgilerden ve kendi tecrübelerimden yola çıkarak sorunu yanıtlamaya çalışacağım.

      GÜNDÜZ UYKULARININ SAYISI: 9 aylık bir bebeğin geceleri 11-12 saat ve gündüzleri de toplamda 2-3 saat süren 2 gündüz uykusu olması beklenir. Gündüzleri 3-4 kere uyumak çok fazla gibi… Bu kadar çok uyuyan (ya da uyutulmaya çalışılan) bir bebeğin geceleri uyumak istememesi çok normal. Bebeğin gece iyi uyuması için gündüz enerji harcaması lazım. Gündüzleri sık yattığı için de enerji harcayacak vakti kalmıyor. Önerim öncelikle (bebek kendi uyumak istemediği sürece) gündüz uykularını 2’ye düşürmeye çalışmanız. Bebeğinize gün içinde aktif olarak oyun oynatmaya çalışın. Ayrıca güzel havalarda dışarı çıkartarak oksijen almasını sağlamanız gece uyumasına yardımcı olur.

      SALLAYARAK UYUTMA: Bebek büyüdükçe ağırlaştığından sallayarak uyutma anne-babayı zora düşüren bir uygulama. Zor olacağını biliyorum, ama, bunu da mümkün olduğunca çabuk bırakmaya çalışırsanız sizin için daha iyi olacak gibi. Bu tür değişiklikleri ne kadar erken yaşta yaparsanız o kadar çabuk sonuç alırsınız. Çünkü bebek büyüdükçe belli bir şekilde uyumaya alıştığından hep o yöntemi talep eder. Şimdi bırakmak 2-3 ay sonra bırakmaktan daha kolaydır. Sallamaya alternatif olarak yukarıda bahsettiğim yöntemi ya da daha yeni bir yazım olan aşağıdaki yöntemi deneyebilirsiniz.
      http://www.bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      GECE UYANMALARI: 9 aylık bir bebek için gece 6-7 kere kalkmak da biraz fazla. Bu ayda en fazla 1-2 kere kalkması ya da hiç kalkmaması gerek. Bence bu sık uyanmaların iki sebebi olabilir. Birincisi yine gündüz enerjiyi harcayamamak, ikincisi gece beslenmesine devam etmek ki 9.ayda gece beslenmeleri kesilebilir. Gece beslenmesi bebeğe enerji vererek, bebeğin midesinin çalışmasını sağlayarak ve bebeğin çiş yaparak ıslaklıktan dolayı uyanmasını sağlar. Gece beslenmeleri 9.ayda Can’da da vardı. Hala var. Ancak Can sütünü içtikten sonra genellikle hemen uyuyor. Bu nedenle bizim için sorun olmuyor. Sorun bebek hemen uyumadığı zaman ortaya çıkıyor. Bu nedenle gece beslenmesini kesmeyi deneyebilirsiniz. 9.ayda iyice beslenerek yatan bir bebeğin mide kapasitesi onu sabaha kadar idare eder. Bu ayda beslenmeyi istemek genellikle açlıktan değil, alışkanlıktandır.

      Son bir söz olarak, denediğiniz her yeni yöntem için bebeğe geçiş süresi olarak 1-2 hafta verin. Alışkanlıkların değiştirilmesi zordur. Bebek ilk günlerde/haftalarda değişiklikten dolayı ağlayabilir. Ancak uzun vadede değişikliğin ona faydası olacağından biraz dayanmaya çalışın.

      Umarım bu yöntemler yardımcı olur. Gelişmeleri merakla bekliyorum.

      Sevgiler

    • Merhabalar, büyüme atakları hangi dönemlerde oluyor, bu dönemleri bilmek sorunları çözmekte faydalı olur diye düşünüyorum, cevap yazabilirseniz çok teşekkür ederim şimdiden

  7. 3 aylık kızım var.gündüzleri bir iki defa birer saat uyuyor emzirirken dalıyor.akşam 18- 24 arası yaım saat veya 45 dk iki kere uyuyor.sonragece 2ye kadar bi türlü uyumuyor ayakta sallayarak ve emzik vererek gece 2 bazı geceler 3 de uyuyor sabah 7 de uyanıp karnını doyurup öğlene kadar uyuyo.şu an izindeyim bir ay sonra işe dönücem gece uyku saatini nasıl öne alabilirim.yardımcı olursanız sevinirim sevgiler

  8. Merhabalar,

    Benim de 10 aylık bir oglum var. Emeklemeye basladıgından beri bazı geceler belki 10 yada belki de daha fazla uyandıgı bile oluyor. Bazı geceler 3 kere de uyanabiliyor (artık nadir) Daha once 1 yada 2 kez uyanıyordu. uyurken yatagında asırı hareket ediyor. Bir bakıyoruz koyduktan yarım saat sonra yatagın tepesine kadar gidip eninde boylu boyunca yatıyor… Yada yatagın acayip kenar koselerine yuvarlanmıs oluyor. Genelde aksam yemegi yedikten 15-20 dk sonra banyo yaptırıyorum sonra babası alıp giydiriyor ve biraz oyun oynuyor. Eger cok uykusu varsa babası odasında loş bir ışıkta kucagında sallayıp ninni soyleyerek uyutabiliyor. Yada ben emzirerek uyutuyorum. Bazı aksamlar nadiren de olsa emerek bile uyumuyor o zaman biraz daha bekleyip tekrar deniyoruz. Bazen yataga koyar koymaz uyanıyor, sonra tekrar uyutuyoruz tekrar yatagına koyuyoruz ve tekrar uyanıyor. Bazen bunun belki 5 kere bile tekrarlandıgı oluyor. Aksamları odasının sıcaklıgı 22-23 derece civarı, ustune de banyodan sonra kolsuz penye body ve uzerine penye tulum yada pijamalarını giydiriyoruz. Uzerine de ince bir yorgan yada battaniye ortuyoruz. Bir de gece uyandıgında eger uyanıksa babası kucagında sallayarak uyutuyor. Bazen uyutamadıgı oluyor illa meme emmek istiyor. O zaman meme emip hemen uykya dalıyor. Ayakta sallanmaktan nefret ediyor cogunlukla o sekilde uyumuyor zaten. Ben sadece emzirdikten sonra yavasca ayagıma koyup hafifce sallayıp iyice dalmasını saglıyorum sonra babası gelip alıyor ve yatagına yatırıyor. Bazen o kadar derin dalıyorki ben bile kalkıp ytagına yatırabiliyorum. Bazı zamanlar kucakta da sallanmak istiyor yay gibi geriyor vucudunu babası bile zor tutuyor. (Boyle zamanalrda meme veriyorum) Sanırım benim goguslerimi emzik olarak kullanıyor. Geceleri uyandıgında meme vermeden sakinlestiremiyorum cogunlukla. Bazı geceler butun gece emiyor ben de mahvoluyorum tabi eminim o da… . Acaba tam olarak nerede hata yapıyoruz bilemiyorum. Yemek yedikten 45 dk – 1 saat sonra uyutmus oluyoruz, acaba bu mu sorun. Yada sallamak diyecegim ama bu sık uyanmasının sebebi olmamalı diye dusunuyorum. Ben zaten kucagımda sallayamıyorum artık yaklasık 11 kilo oldu. Belki de asırı meme bagımlılıgı diyecegim ama yine sık uyanmasının sebebi bu olmamalı diye dusunuyorum. Son 1.5 aydır cok sıkıntı cekiyoruz. Bazı geceler cıglık attıgım bile oluyor babası uyanıp alıyor elimden. Napıcam bilemiyorum. Acaba benim gozden kacırdıgım nedir? Bir fikrinizi almak istedim belki bir oneriniz olabilir. Bu arada bir solu yontem okudum (Ferber, yatır kaldır, kim west vs) pek aklıma yatmadı bunlar. Ben biraz daha attachment parenting tarzına iananıyorum. Yazdıkca yazmısım biraz uzun oldu ama anlayacagınız cok dertliyim. Kendime acıyorum ogluma da uykusu surekli bolundugu icin cok uzuluyorum.

    Yukarıda bahsettiginiz yontem cok aklıma yattı, benim oglumda ise yarar mı bilemiyorum.
    Onerileriniz icin simdiden tesekkurler
    Duygu

    • Merhabalar Duygu,

      Yorumunu dikkatle okudum. Görünüşe göre pek çok yöntem denemiş, elinizden geleni yapmışsınız. Ancak bebekler bazı dönemlerde uyuma zorluğu çekebiliyor. Can’ın da 21 aydır kaç defa uyku alışkanlıkları değişti. Hepsi geçici, büyüyecek ve herşey yoluna girecek merak etmeyin.
      Size önerilerim:

      1- Yukarıdaki yazımdaki yöntemi biran önce denemeye çalışın. Umarım işe yarar.

      2- Olmazsa yukarıdaki yöntemden daha sonra geliştirdiğim eleme yöntemini deneyin. http://www.bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      3- Ayakta ya da kucakta sallamaya alıştırmamaya çalışın. Bu yöntemler anneye/babaya yük bindirdiği gibi çocuğun da kendi kendine uyku alışkanlığı kazanmasında faydalı değil. Bu yöntemleri ancak bebek hasta ya da çok huysuz olduğu zamanlarda en son çare olarak deneyin.

      4- Yemekte ne yiyor? Sadece emziriyor musunuz? Öyleyse bebeğiniz 10 aylık olduğuna göre onu daha tok tutacak katı gıdalara geçmenizin zamanı gelmiş olabilir.

      5- Gece uykusuna yatış saati kaç? Çok geç olmasın 8-8,30’u geçirmemeye çalışın. Bazen bebekler aşırı yorgunluktan da uyuyamaz.

      6- Bazı uzmanlar bebek nasıl bir ortamda uyuduysa gece uyandığında da aynı ortamı bulmak istediğini, bulamayınca da öfkelenip/yalnız hissedip ağladıklarını söyler. Bu anlamda yukarıda da belirttiğim gibi bebeği çok derin dalmışken değil, yarı dalgınken yatağına yatırmakta fayda var ki, yatağına konulduğunu bilsin.

      7- Bebeğin emzik kullanıyor mu onu anlayamadım. Kullanmıyorsa sadece geceleri emzik vermeyi deneyebilirsin. Ancak ileride onu da bıraktırmaya çalışacaksınız :))) Maalesef her yöntemin hem avantajı hem de dezavatajı var.

      Umarım sorularına yardımcı olabilmişimdir. Size güzel uykular dilerim. Gelişmeleri mutlaka yaz…. Merak ederim…

      Sevgiler

      • Tekrar Selam,

        Cevap icin tesekkurler. O kadar dertliyim ve uyku egitimi verme dısında herseyi o kadar dogru yaptıgıma inanaıyorum ki, yazılarım cok uzun oluyor lutfen kusura bakmayın.
        Yukarıdaki yontemi bir aksam denedim ama cok sinirlendi asla yatmak istemiyor. Emzirdim ve dedigin gibi sırtı bana donuk olacak sekilde yanına yattım ve kolumu sardım. Sinriden kudurdu, hemen aglamaya basladı oyun oynamak istiyor cunku. Bizim yatakta oyun oyamayı seviyor. Aslında meme emmek onu her zaman sakinlestiriyor ama bırakınca pispislemez yada ayagınıza koyup hafifce sallamazsanız genelde uyanır. Yada memede tamamen derin uykuya gecmis olur zaten, o zamanda kolayca yatagına bırakıveririz. Aslında Kuzey dogdugundan beri memede uyumaya alısık. Ayakta sallanmaktan hep nefret etti. Yeni yeni babası kucagında sallayarak uyutuyor. Bazı durumlarda babası da kucagında sallayıp uyutamıyor yani meme emmeden asla uyumuyor, cıglık cıglıga bagırıyor ben ortama dahil olana dek.
        Eleme yontemini de okumustum onu da uyguladım. Ama yine de odası acaba yeterince sıcak yada yeterince soguk mu yada karanlık yada aydınlık mı diye dusunmeden edemiyorum. Gerci saglagımız ortam daha once uykuları duzenli ikenkiyle aynı bir fark yok.
        Cocuk dogdugundan beri geceyi gunduzu ayırt edebilen bir bebek oldu. Daha ilk aylarında uykuları daha duzenliydi. 2 aylık olduktan sonra uzun bir sure gece uyandıgında emizirir altını degistirir odamızdaki besigine koyardım, bir de muzikli ninnisi vardı onu kurardım bir sure sonra kendiliginden uykuya dalardı. Geceleri 2-3 kezden fazla uyanmazdı. Kendiliginden oynarken yada kendi yatagında kendi kendine uykuya dalmıslıgı bile var. 6 aylık olduktan sonra 3 kere uyanmaya basladı (1. si uyuduktan 40 dk sonra, 2.si gece 12-1 gibi 3. su ise sabaha karsı 4-5 gibi) Bir sure boyle devam etti. Her uyanısında emzirip uyutuyordum. Bu arada 6 aylık olunca odaları ayırdık. (Ben cok zorlandım ayrılırken cunku SIDS korkum cok fazlaydı.) Zaten bizim sorunumuz uykuya geciste de degil, cok sık uyanıyor olmasında. Cocuk emeklemeye basladıktan sonra geceleri 8-10 kere bazı geceler daha bile fazla uyanmaya basladı. (Arada sırada artık nadir tabi 3 kere uyandıgı da oluyor) Yatakta asırı derecede hareket ediyor. Bu harekette onu surekli uyandırıyor benim tahminime gore.
        Emzik agzına surmez ondan da nefret ediyor. Dogdu ilk bir ay ben dayanılmaz gogus acılarım yuzunden silikon uc kullanırken emzik aldı. Ben en zaman silikon ucu bıraktım kuzeyde emzigi bir daha agzına surmedi. Itıraf edeyim emzik kullansın cok istedim. Cunku emzik kullanan bebekler o kadar kolay uykuya dalıyor ki… Neyse sonra bayıla bayıla anne sutu ictigi biberonu da yavas yavas almamaya basladı. (BAzı aksamlar biz dısarı cıktıgımızda annem bakıyordu yada ilk altı ay ben gnduz de dısarı cıkarsam sagdıgım sutu annem biberonla veriyordu) Allahtan katı gıdaya gectikte bu sorun cozuldu.
        Kuzey sukur ki cok istahlı bir cocuk. Ogunlerini genellikle doyana kadar yer. Gun icinde normal ogunlerini yiyor. Gunde iki kez ortalama 1 saat kadar uyuyor. Uyumadan once emziriyorum o sekilde dalıyor zaten. Bunun yanı sıra su fazla icmez. Eger asırı derecede susadıysa bir biberonu diker kafaya onun dısında su ihtiyacını da memeden karsılıyor.

        Bizim gunluk programımız soyle;
        7-7:30 kalkıs ve emzirme
        8-8:30 kahvaltı
        Oyun
        10-10:30 sabah uykusu (uyku oncesi esofmanını ve patiklerini cıkartıp pijama altı giydiyorum ve uyuyacagı odanın perdelerini kapatıyorum)
        11-11:30 uyanma ve meyva
        Oyun
        13-13:30 Oglen yemegi
        Oyun
        14:30-15 Ogleden sonra uykusu
        15:30-16 Uykudan uyanıs ve yogurt
        Oyun
        17 Bir-iki adet bebe biskuvisi
        Oyun
        18:30 Aksam yemegi
        Pasif oyun
        19:30-20 Banyo ve pijama giyilmesi
        20-20:30 Uykuya gecis.
        Gece boyunca babası yatana kadar uyandıgı zamanlar o uyutuyor babası yattıktan sonra ben sadece meme vererk uyutabiliyorum.

        Kanguruyu hic sevmedi, ana kucagında pek durmazdı. Dısarı cıkan bebek aksam daha iyi uyur derler ya bizimkisi daha zor uyur. Iste boyle bir cocuk. Simdi ben bu cocuga napiyim? Yatır kaldır yapsam sinirden kudurur. Ferber yapsam sabaha kadar aglar ki cok karsı oldugum bir yontem. Anetha Solter’in attachment parentingini yapsam (kucakta bebeklerin aglayıp stresleri bosaltması ve bunun sonunda uykuya dalması) tepinir tepinir beni iter yere dusurmekten zor kurtulurum. Kim West’in yontemini hic saymıyorum hayatta uyumaz. (denemedim ama yok uyumaz)

        Ben bu satırları yazarken babası 5 kere filan uyutup yatırdı ve 2 dakika sonra uyandı her seferinde. Ben de kendimi elbet buyuyecek ve bu gunler geride kalacak diye telkin ediyorum ama acaba o zaman ne zaman gelecek? İlk zamanlarda yaptıgım bazı hatalar var onları simdi daha iyi goruyorum. Hatta bazı kitapları cok gec okumusum onu fark ettim. Senin yukarıda soyledigin yontemi bir daha deneyecegim sanırım. a da bilmiyorum belki de Tracy Hogg u denerim. (Onunda bazı fikirlerinden pek hoslanmıyorum ya)

        Yine asırı uzun bir yazı oldu. Ama belki okuyanlar da fayda cıkartır.
        Bilmem bu yazdıklarımı nasıl yorumlarsın. 🙂
        Kucak dolusu sevgiler
        Duygu

        • Duygucum,
          Hangi yöntemi denersen dene, işe yarıp yaramadığını görmek için en az 2 hafta sabır etmelisiniz. Bebişin belli bir şekilde uyumaya (ya da uyumamaya) alıştığı için alışkanlıklarını kırmak elbette kolay olmayacaktır. Elbette ağlayacak ve eskisi gibi uyumak için direnecektir. Can da yukarıdaki yöntemi uygularken uyumak istemediği günlerde çığlığı basıyordu. Ama eninde sonunda uyuyor. Bir anne için bebeğinin ağladığını duymak oldukça stres verici bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ancak güzel bir şekilde uyuması hem sizin hem de onun sağlığı için önemli. Sadece fiziksel sağlık değil, biz ebeveynler biraz da ruhsal sağlığımızı düşünmeliyiz. Her akşam mücadele eder, sinir harbi yaparsak ertesi güne bebeğimize vereceğimiz enerji azalır öyle değil mi? Ben biraz dayanırsanız sonuç alacağınıza inanıyorum. Güzel haberleri vermeni merakla bekliyorum…
          Sevgiler

      • Duygu hanım Bebeğinizin odasıni erken ayirmissiniz uyku sorunu bundan kaynaklaniyor olabili… iki yasina kadar o size hasrettir…keşke pedegog adem güneşin guvenle baglanma kitabini okusaniz….

    • Merhaba,
      Duygu’nun 13.01.2013 tarihli yazisini okuyunca bizim eve gelmis de benim ķızımı uyutmaya calısmıs gibi hissettim ? birebir aynı problemlerden muzdaripmisiz.
      Bebek uyutmayı hamileligimden beri arastırıyordum. Kundaklamakta karar kılmıstım ama kızım 2 günlük bebekken bile kundak icinde kıyameti kopartiyor kundaktan kurtulunca uyuyordu. Yani kundaklamak, emzirerek uyutmak, bebek arabasinda ileri geri sallamak, besikte sallamak, yaninda yatarak emzirerek uyutmak, omuzuma yaslayip evin icinde dolanarak uyutmak, kolumda sallamak gibi yöntemleri denedik. Artik 11 aylik oldugu icin bu gidisata bir son vermek icin sizin yönteminizi denedim. Daha once de denemek istemistim ama aglamasına dayanamayanlar (!) engel olmustu. ☺
      Bugun 4. Gun ve yanima yatirip uyutabiliyorum. Gece uyaniyor, emzirmeyi son care olarak kullaniyorum (biberonla devam sutu hic vermedim) yataginda yan yatirip pıspıslıyorum, kacmaya calısmıyor ve uyuyakalıyor. Eger bu sekilde uyumazsa yatagima alip uyutup yatagina tasiyorum. Bu yöntemle ilgili olarak denemek isteyenlere sunlari söyleyebilirim:
      1- kesinlikle adanmıs bir ruh ve kararlı bir zihin gerekiyor. Pes etmemelisiniz. Sonunda zafer sizin olacak ve bebeginiz de rahat bir uyku uyuyacak.
      2- esim isi geregi 1 hafta evde olmayacaktı ve bu bir haftayi kacırmak istemedim. Sadece tek kisinin uygulaması, aglama sesine dayanamayıp müdahale edecek veya gece uyanacak, ertesi gün ise gitmesi gereken baska birinin olmamasi psikolojik olarak beni rahatlattı.
      3- Bebegin herhangi bir saglik sorunu olmadigindan, karninin tok, altınin kuru oldugundan emin olmalısınız. Yoksa neden agladıgı konusunda tereddüt edersiniz. Ilk gece banyo yaptırdım, salonda emzirdim, loş ışıkta tv kapaliyken oyun oynadim, kucagima alip yatak odasina götürdüm. Karyolaya yatirip yanina yattim. Kacmaya calisti yakaladim tekrar yatirdim. Bagirdi debelendi, yakalayip tekrar yatirdim. Bu sefer sinirledi ve aglamaya basladi. Sümükleri genzine kacmasin diye kaldırdım su icirdim odanin ısıgını actım. Biraz sakinlesti. Işıgı kapatip tekrar yatirdim yine bagirdi ama bu sefer baktı kacıs yok sakinlesti ve susunca hemen uyudu. Bu süre zarfında cok sakin bir ses tonuyla ninni söyledim ve hic ara vermedim. Ninni ile uyku arasinda baglanti kurmasini istedim. Ilk gece en zoruydu ve hepsi 1 saat sürdü. Sonra süre 5 dk ya indi. Aglamasinin tek sebebi onu kolumda sallamami istemesiydi.
      4- gece ve gündüz hep ayni sistemi takip edin. Gece emzirerek gündüz yanina yatarak uyutamazsiniz.
      5- uyku saatini kacirmayin. Gece ve gunduz hep ayni saatlerde ayni seyleri yaptim. Hic uykusu yokmus gibi görünüyordu ama karyolaya yatirinca 5-6 dk sonra uyudugu oldu.
      6- bebegin aglaması, bagirmasi, mızmızlanması ve bıcıldaması arasındaki farka dikkat edin. Benim kızım bu sıralama ile su an rahat ettigi pozisyonu bulana kadar mızmızlaniyor, sonra gözleri açık tavana duvara ya da bana bakarak bıcırdıyor. Sonra gözünü kapatıp uyuyor. Ilk gece agladıgı gibi sonra hic aglamadı.

      Tanla yöntemin cok basarılı. Yaninda yatmadan karyolasında uyutmaya calistigimda cılgına dönüp sinir krizi geciren cocuk böyle sallanmadan uyumayı ögrendi. ☺ her yontem her cocuga uymayabilir ama annesine sarılip uyumayi her cocuk sever diye dusunuyorum. Sana evladina ve ailene saglik ve mutluluk dilerim. Ps: telefonda yazdigim icin imla hatası olabilir. ?

      • Sevgili Seda

        Güzel sözlerin için teşekkürler ederim.

        İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi tamamen Can ile yaşadığımız tecrübeden doğdu. Özellikle uyku sorununun en sık yaşandığı ufak bebeklerde işe yaradığını duymak beni öyle mutlu ediyor ki… Can bu yöntemlerle uyumayı öğrendi. Şimdi hala onu uyutmak için yanına yatıyorum ama okul günlerinde uyuması en fazla 10 dakika, yorgun olmadığı günlerde de maksimum 30 dakikadır. Uyku eğitiminde rutinler çok önemli. Bu yöntemi sabırla uygulayan annelerin mutlaka başarıya ulaşacağına inanıyorum.

        Sevgiler

  9. Merhaba Duygu,
    yazında kuzeyin yatakta oyun oynamayı sevidiğini belirtmişsin. daha önceleri okuduğum bir yazıda yatağın bir uyuma yeri olduğunun çocuğa öğretilmesi için yatakta oyun oynanmaması gerektiğini okumuştum. bir de böyle deneseniz? umarım uyku düzene girer. Zira ben de aynı senin gibiyim şu anda işte yarı baygın çalışıyorum 🙂 Ferber ve Solter bende de başarılı olamadı. Hogg’ı yeni duyuyorum şimdi araştırıyorum 🙂

    • Berrakcım onerin icin cok tesekkur ederim. Yok ama Kuzey yatakta oyun oynamayı hele ki su anda hic sevmiyor. Cok daha kucukken ana kucagında ve oyun halısında oyuncakları ile oynarken uyumuslugu var iki kere. Bir kere de yatagında oylece uyumustu. Cunku uykusu varken koymstum hazırlanmam gerekiyordu. O da uyumustu. Su anda yataga kondugu zaman kıyamet kopuyor tam tersine, hic sevmiyor sınırlı alanları. Ben de zaten pek nadir koyuyorum o sekilde yatagına. Koysamda cok cok kısa kalıyor.
      Ferber’den ben hic hoslanmıyorum, acıkcası denemedim de. Solterinde surekli sevgiyle kucagınıza alın ve aglamasına izin verin kısmı biraz ucuk geliyor bana. Bir yerini acıttıgında filan oyalamıyorum aglayıp rahatlamasına izin veriyorum ama yok aksam aglasın yok canı sıkılsın aglasın bana biraz abartı geliyor.
      Tracy Hogg dısında ona benzerlik gosteren ama belli noktalarda ayrılan Kim West de var bir de ona bak istersen. Senin bebegin kac aylık bu arada? 1 yasını gecmemis olması gerekiyor bu yontemler icin. Ben vakti zamanında attachment parenting e cok takılmıstım o yuzden Kuzey de 4 aylık oldugunda diger yontemleri deneme geregi hic duymadım ama pisman oldum. Cunku cocuk bizim yanımızda yatmayı da sevmiyor. Kendi yatagında daha uzun uyuyor. Yani aslında hicbirsey kitaplardaki gibi degil. Ben is hayatına ara vermekle iyi etmisim sanırım cunku gercekten cok cok zor. Dun gece saat bası uyandı yine. Umarım senin bebegin biran once duzene girer.
      Sevgiler

  10. 17 ay oldu. kendi kendine uyumayi ogrendi. zira uykuya hazirlik ve yatis disiplinimizden hic bir odun vermedik ama o gece uyanmalari ferber, hogg, eleme, doktor, pedagog ne olursa olsun olmadi. Olmayinca olmuyor iste. Son gittigimiz pedagog bununla yasamayi ogrenin dedi. O zamandna bu zamana cok daha rahatim

  11. merhaba duygu

    yazılarında sanki beni yazmışsın okudukça acaba şimdi ne oldu diye merak ediyorum. her saat başı kalkıyoruz ve asla emmeden uyumuyor. kıyamet kopuyor evde komşular bişi yapıyoruz sanabilirler o kadar yani 🙂 ben onada çok üzülüyorum sağlıklı kaliteli bir uyku uyumadığı için. ben birde gece çayı içirmiştim yatmadan önce onu da deneyebilirsin ben de bebek ve ben in önemiş olduğu yazıyı şuanda gördüm onu deneyeceğim inşallah faydalı olur. şuan ne durumdasınız merak ediyorum yazarsanız sevinirim.
    herkese kesintisiz uyku dilerim :):):)

  12. Merhabalar
    oncelikle tavsiyeleriniz icin tesekkurler. Benim bebegim su an 5 aylik. Emerken uyuyordu benzer tavsiyeler okumustum 4:aylik oldugunda uygulamaya calisayim derken uyku sorunumuz basladi. Gece birkac kez uyansa da emdikten sonra hemen uyuyordu. Gunduz de her 1,5 saatte uykusu gelip 1 saatligine uyuyordu. Artik sabahlari 8den itibaren cok uzun uyuyor (5 saat gibi). Sonra emip tekrar 3 saatligine uyuyor. Ve gece 2den itibaren neredeyse hic uyumuyor. Ne yapacagimi sasirdim kaldim agliyor uyumak isyemiyor h.ic.

    • Sevgili Hilal,

      Anladığım kadarıyla bebeğinin uyku düzeni yanlış bir şekilde oluşmuş. Gece uyuması gereken uykuyu sabahları 5 saatlik uzun uyku seansı ve emzirmenin ardından gelen 3 saatlik uykuyla alıyor. Bu nedenle geceleri uyumuyor. Uyku düzeninin normale dönmesi için bir-iki gün boyunca gündüzleri onu uyanık tutmaya çalışmalısınız.

      Bu sağlamak için bebek sabah 8’de uyanınca, yedirdikten sonra çeşitli fiziksel aktivitelerle onu meşgul etmelisiniz. Ta ki makul bir saatteki birinci gündüz uykusuna kadar (10-12 olabilir). Birinci gündüz uykusunu maksimum 2 saatte tuttuktan sonra bebeği uyandırmalı ve yine beslemeli ve değişik aktiviteler yaptıktan sonra yine maksimum 2 saat olacak ikinci gündüz uykusuna geçmelisiniz. (2-4 arası olabilir.)

      Bu değişikliği yapmaya çalıştığınız günlerde bebek aynı eskisi gibi daha uzun uyumak isteyebilir. Uyumasına izin vermemenizi tavsiye ederim. Gerekirse güneşten korumak koşuluyla sabah erken saatte ve akşamüstü parka çıkarın. Yalnız dikkat edin temiz hava bazı bebeklerde yine uyku yapabilir 🙂 Yine havalar sıcak olduğu için banyoda küvete su doldurup, içine oyuncaklarını koyarak suyla oynamasına izin vermek de bir aktivite olabilir. Bu sürede bebek uyumak istediğinde uyumasına izin vermeyince biraz huysuzluk yapabilir. Bu doğaldır. Ancak uyku düzeninin normale dönmesi için bu huysuzluğa azıcık katlanmanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde gece 2’lerde uykusuz kalmaya devam edeceksiniz.

      Bu yöntemle en geç 1 hafta içinde sonuç alacağınıza ve uyku düzeninin normale döneceğine inanıyorum. Yalnız kararlı olun ve yöntemi bırakmayın.

      Gelişmeleri bekler, kolaylıklar dilerim.

  13. merhabalar.
    bende sorunumdan kısaca bahsetmek istiyorum umarım çözülür. bebeğim 4 aylık. gündüz uykusuna geçerken çok sıkıntı yaşıyorum.her türlü yöntemi denedim ama olmadı. uykuya geçerken ağlıyor durmuyor. ne yapacağımı şaşırmış bulunmaktayım. uyuttuğumda da ancak yarım saat uyuyor ve kalkıyor. gece uyku sorunumuz yok. ancak gündüz uyutmayı bir türlü beceremiyorum. en kısa zamanda yardımınızı bekliyorum.
    iyi günler.

    • Meraba aynı problem bizdede var şaşırmış durumdayım artık bi çözüm yolu bulursanız banada yardım lütfen 🙁

    • Selam Zehra,

      Bebeğin geceleri kaç saat uyuduğu, saat kaçta kalktığı ve gündüz uykusuna saat kaçta yatırılmaya çalıştığı önem taşıyor. Eğer ilk gündüz uykusuna gereğinden önce yatırmaya çalışırsan uyumakta direnebilir. Tabii uyanık kaldığı saatlerde hangi aktiviteleri yaptığı da önemli. Bebek yeterince yorulmazsa uyumaz. Bebeği yoracak oyunlar ve yer egzersizleri deneyin. Mümkün olan her havada her gün dışarıya pusetle çıkarın. Yorulsun ve temiz hava alsın. Bak o zaman gündüz uykularını da çok güzel uyuyacaktır.

      Lütfen şu yazımı da gözden geçir.
      http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
      Sevgiler

  14. Merhabalar umarım yanıtlarsnz sorumu 🙂 bnm oğlum 5 aylık ama doğdugu ilk günden buyana dizim ve kucagım dışında hiç bir yerde yatmıyo geceleri hiç bir problemimiz yok uyuyor karnı acıkınca doyurup tekrar kendi kendine uykuya dalıyor ama gündüz ne mümkün hiç bir şekilde dizim yada gögsüm dışanda hiç bir yerde uyutamıtorum fıtık olucam diye korkuyorm aynı pozisyonda saatlerce oturmaktan:( yardımcı olurmusunuz lütfeen 🙁

    • Selam Funda,

      Bebeğini gündüzleri uyutmak için bir yönteme alıştırmışsın, ancak bu yöntemin işe yaramadığı açık. Büyüyünce daha çok zorlanacaksın. Başka hiçbir şekilde uyutamıyorum demek ve pes etmekle çözüm bulamazsın. 5 aylık bir bebeğin uyku alışkanlığını siz yönetecek ve yönlendireceksiniz. Ancak sizde bunun tam tersi oluyor. Önerim bir an evvel yukarıdaki yazımdaki yöntemi uygulamaya başlayın. Hemen 1-2 günde çözüm bulunacakmış gibi bir mucize de beklemeyin. Bebekte sağlıklı bir uyku alışkanlığı yaratmanız birkaç hafta sürebilir. Sabırla denemeye devam etmelisiniz. Pes etmeyin.

      Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  15. Merhaba kizim 14 aylik aksam 10 gibi gece uykusuna yatiyor ve gece 12-1 den sonra surekli agliyor ayakta sallamak istiyor sallamadan susmuyor indirdigim anda tekrar basliyor aglamaya . Uyutmadan mutlaka sutunu veriyorum aç oldugunu düşünmüyorum sadece sallanmak icin agladigini biliyorum cok yoruyor ve yipratiyor neredeyse saat basi agliyor salliyorum yardimlarinizi bekliyorum

    • Selam Reyhan,
      Ayakta sallayarak uyutmaya alıştırmanız sizi şu anda zorluyor. 14 aylık bir çocuğun bu şekilde uyumaktan bir an evvel vazgeçmesi hem sizin hem de onun için faydalıdır. Bu alışkanlığı değiştirmek için bir uyku rutini oluşturmalısınız. Ayrıca 14 aylık bir çocuk için saat gece 10’da uykuya gitmek çok geç. Uyku saatini 8’e çekmeye çalışın. Bu kadar geç yatan bir çocuk aşırı yorulur ve uykuya dalmakta/uykuda kalmakta güçlük çeker.

      Aşağıda linkini verdiğim Eleme Yöntemi faydalı olabilir.

      http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Kolaylıklar dilerim
      Sevgiler

  16. Merhaba,

    Bizim 6.5 aylık kızımız Ela, şu ana kadar geceleri 10 saat gündüzleri de iki adet birer saat ve iki adet yarımşar saat olmak üzere 3 saat uyku uyuyan bir bebekti. gece 2. ayından itibaren 6 saat kesintisiz uyuyabiliyordu..
    ancak 5. ayından sonra gece 3 er saatlik dilime geri döndü. tek göğüs emzirebiliyorum. tam doymuyor mu bilemiyorum ama 3 saat periyodunu bırakmıyor. şimdi birde bir iki kez çok uykusuz olduğum bir dönemde arkadaşımın tavsiyesi üzerine yatarak emzirmeyi denedim.. şimdi hem bizim yanımızda yatıyor hem yatarak bir saat süren 3 emzirme istiyor.. kendi kendine yatağında uyumaya alıştırmaya başlamak istiyorum. Bir tavsiyeniz var mı? 🙂

    Sevgiler,

    • Selamlar Sedef,

      Bebeklerin büyüme sürecinde değişik uyku düzenlerinin olması çok normal. Bazen Ela’nın yaptığı gibi uzunca bir süre uyguladığı uyku şeklini tamamen değiştiriyorlar. Kızın 6,5 aylık olduğu için geceleri kesintisiz uyuyabileceği aşamaya gelmiş. Gece beslenmelerini kesmekle işe başlayabilirsiniz. Bebeğin beslenmenin gündüz yapılan bir iş olduğunun yavaş yavaş ayrımına varmalı. Ancak gece beslenmelerini kesince gündüzleri daha çok beslemek gerekebilir. Katı gıdaya başladınız mı bilmiyorum. Belki biraz deneyebilirsiniz. Ayrıca yatağında uyuyacağı bir uyku rutini oluşturmanızda fayda var. Bu süreç oldukça sabır istiyor. Aşağıda linkini verdiğim Eleme Yöntemi faydalı olabilir.

      http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Kolaylıklar dilerim
      Sevgiler

  17. Ya annemgil pazara giderken 3 aylık kardeşımıi bana bırakıyolar ve ancak ayamda uyuyor ordada uyursa 5 dk sonra obur kardesimin sesiyle uyaniyo ayamda salamadan nasıl uyuta bilirim

  18. Benim kizim iki aylik ve gecesi gunduzu karismis doktoru o sekikde soyledi ne yaparsam yapayim bi turlu uzun sureli uyuyamiyor emzik vermek zorunda kaldim onu gunduzleri kullanmiyo sadece geceleri ve uykuya dalsada emzik bile dusse agzindan aglamaya basliyo sabah 5 e kadar uyumadigimizi biliyorum lutfen banada yardim edin 🙁

    • Merhaba Gamze,
      Minik kızın aramıza hoşgelmiş. 2 aylık bir bebeğin henüz belli bir uyku düzeninin olmaması çok normal. Bu kadar küçük bebeklerin mide kapasitesi çok küçük olduğundan kısa aralıklarla (3-4 saatte 1) uyanıp beslenmek isterler. Anne de (hele ilk bebeğiyse) henüz bebekli yaşama alışık olmadığından beslenme, alt değişimi, bebeğin yeniden uykuya dalması gibi işlemleri yapana kadar, bebeğin yeniden beslenme saati gelir. Bu da anneye hiç bitmeyen bir döngü yaşıyormuş hissini verir. Senin için verebileceğim en güzel tavsiye, ilk olarak, bebeğin ilk 3-4 ayının bu şekilde tempolu olarak geçeceği konusunda kendini kabullendirmendir. Bu kabulleniş ruhunu rahatlatacaktır. İkinci olarak, eğer yardım alabiliyorsan, annenden, bir yakınından ya da bebek bakıcısından yardım almanı tavsiye ederim. Mümkünse bu 3-4 içinde bebeğine bakmak dışında başka bir iş yapmamaya çalış. Bir diğer önemli önerim de bebeğin uykusu konusunda şimdiden belli bir düzen oluşturmaya çalış. Bebeğini kolda ya da ayakta sallayarak, kucağında dolaştırarak uyutmaya alıştırma. Bu alışkanlıklar bebek ufakken yapılması kolay olmasına rağmen, büyüdükçe seni zorlar. Bunun yerine bebeğini oturarak emzirip, emzirme işlemi tamamlandıktan sonra yavaşça yatağına bırakmaktır. Kendi kendine uyuyorsa ne ala. Uyumuyorsa vücudunu hafifçe okşayarak, tatlı bir ninni söyleyerek yatağında uyutmaya alıştır. Bunlar da işe yaramıyorsa yan yana senin yatağında yatarak uyutmaya çalış. Uykuya daldıktan sonra da onu kendi yatağına geçir.
      Yeni Anne Babalara Mektup yazımı okumanı tavsiye ederim. http://bebekveben.com/2011/08/22/yeni-anne-babalara-mektup/
      İlerleyen aylar için de uyku kategorisindeki yazılarımı okuyabilirsin. http://bebekveben.com/kategori/uyku/
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler,

  19. Merhabalar benim oğlum 3 buçuk aylık ve sadece emziriyorum,gündüz 1 buçuk saatte bir uyutuyorum ve 1,5-2-2,5 saatte bir emziriyom.genellikle yarım saat uyuyor gündüzleri,gece ise 9-9,30 da yatırıyorum 10,30 da 12 de 1,30-3-4,30 ve en son 7 ye 10 kala uyanıyor ve her uyandığında emmek istiyor emmeden uyumuyor,gündüzleri ayağımda sallayarak uyutuyorum gece ise memede uyuyo, artık gece 1-2 defa kalkmak istiyorum neyi yanlış yapıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim .

    • Selam Hatice,
      Bebeğin artık 4 aya yaklaşıyor. Bu nedenle yavaş yavaş gündüz uykularını 1,5 saatte bir gibi sık aralıklarla yapmaktan vazgeçebilirsin. 3-4 aylık 1 bebek gündüz 2 ya da maksimum 3 defa (2 uzun uyku, 1 kısa uyku) uyumalı. Bundan sık uyursa gece uykuları etkilenir. Gündüzleri uyanık kaldığı saatlerde de bol bol aktivite yapmalısınız. Emzirme aralıklarını da 3-4 saate çıkarabilirsin. Ayağında sallayarak ve memede uyutma alışkanlığından vazgeçmeni de öneririm. Oğlun henüz küçük ancak büyüdükçe ayakta sallanması zorlaşacak. Memede uyutmak da sürekli sana bağlı kalmasına yol açar. En doğrusu bebeğini emzirdikten sonra yavaşça yatağına bırakarak orada uyumaya alıştırman. Bu şekilde ilerlersen yakın bir gelecekte oğlunun geceleri önce 2 defa, sonra 1 defa kalkmaya başladığını göreceksin.İlerleyen aylar için de uyku kategorisindeki yazılarımı okuyabilirsin. http://bebekveben.com/kategori/uyku/
      Sevgiler

  20. Merhaba benim 9 aylık bir kızım var .kızım 4.ayına kadar geceleri 2-3 kez uyanırken daha sonraları uyku düzeni bozuldu(diş çıkardı) artık 5-6 kez uyanıyor. Saat 22:00 gibi yatıp sabah 07-08:00 gibi uyanıyor.gece uyandığında sadece emerek uykuya dalıyor. Emme süresi 10dk ile 1saat arası olabiliyor. Biberon almıyor emzik almıyor. Gündüz toplamda 2-3 saatten fazla uyumuyor.1ay sonra işe de başlayacağım evde bakıcımız da var fakat sadece beni emerek uyuduğu için bakıcı uyutamıyor. Uyku düzeni oluşturmak için çeşitli yöntemler denedim fakat başarılı olamadım. Benim 5 yaşında da bir oğlum var onu sallayarak uyuturduk eşim ve ben ilk üç yıl uykuya hasret yaşadık. Aynı şeyleri tekrar yaşamamak için kızımı sallamadım bu seferde bensiz uyumuyor. Kızımın da oğlum gibi uykusuz bir çocuk olduğunu kabul edip umudumu kaybetmeye başlamışken web sitenize rastladım. Yazılarınızı ilgiyle okudum.durumumla ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum.teşekkürler

    • Selam Fatma,
      Bebeklerin uyku düzeninde zaman içinde bazı değişimler olması çok normal. Kimi zaman bu değişimler senin kızının örneğinde olduğu gibi geriye sarma şeklinde de olabiliyor. Diş çıkarma gibi yaşamlarında önemli olan değişimler düzenleri altüst edebiliyor. Sallayarak uyutmaya alıştırmama konusunda çok doğru bir strateji izlemişsiniz. Eğer bakıcınızdan memnunsanız ve aynı bakıcıyla devam edecekseniz önerim, sen işe başlayana kadar bir süre sen ve bakıcının kızını ortanıza alarak büyük yatakta uyumanızdır. Bir gün senin emzirmen, bir gün de anne sütünü biberona doldurarak senin bakıcıya vermen ve bakıcının içirmesine izin vermendir. Bu sürede sen de yanlarında olup, kızını içmek yönünde teşvik edebilirsin. Biberondan içerken bebeğinin saçını okşayıp, sırtını sıvazlayarak biberondan içmenin kabul edilebilir olduğu mesajını verebilirsin. Kızın bir müddet sonra bakıcıyla da beraber uyumaya alışacaktır. Bu bir süreç. Kolay olmayabileceğini kabul ediyorum ama işe başlayacağın için biraz bu konuda kararlı olmakta fayda var.
      Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  21. Benim oglum 18 aylik hep ayakta sallayarak uyuyo malesef ins bu oneriniz bizede fayda saglar umarim gecikmemisizdir bu yontem icin tessekurler umarim ise yarar

  22. merhaba; yazılanların hepsini okuyamasam da çoğunu okudum yararlı bilgiler var şimdiden teşekkürler
    bende oğlumda gece uykusu sorunu yaşayan annelerdenim. oğlum 8 aylık. katı gıdaya geçtik. hala aynı zamanda emziriyorum. gece 10:30 11 e doğru uyuyor ve biz sabaha kadar sürekli 40 dakikada bir yada saat başı maksimum 1,5 saatte bir uyanıyoruz. uyumadan önce anne sütüne pirinç unu veriyorum tok tutsun diye. emzik alışkanlığı yok sürekli emme alışkanlığı var. beni, yalancı meme olarak kullandığını düşünüyorum. gece uyanmalarında emzirmeden uykuya dalmasını sağlayamıyorum. aşırı şiddetli ağlıyor. bende gecenin kör vaktinde 5 dakikayı geçmesin diye hemen emziriyorum. çalışan bir anneyim. aynı zamanda epilepsi rahatsızlığım var ve tetikleyen şey uykusuzluk:( şükür henüz bir sıkıntı yaşamadım ama yaşamaktan da korkuyorum. bana bağımlı olması normal ama kucağıma aldığımda kendini hareketlerle göğsüme indiriveriyor .evdeyken bazen sürekli emziriyorum. oyun oynarken bile beni gördüğü an algısı değişiveriyor. katı gıdaları yemesinde bir sıkıntı yok Allahtan. bu abartılı durumu kesmeye çalışıyorum ama sonra “anne sütünü istemez daha çok küçük soğutma ne güzel emziriyorsun ” cümleleri pes etmemi sağlıyor. geceleri sık uyanmalarını aslında emme alışkanlığına bağlıyorum. Belirli bir saate kadar odasında yatırıyorum gece. ancak o kadar sık uyanıyor ki kalk git al emzir yatır 40 dakika sonra yine yine… çok yoruluyorum ve yanımıza alıyorum. aslında bir düzeni yok geceleri 🙁 yardımınızı bekler teşekkür ederim…

    • Merhaba Melis,

      Öncelikle uyumadan önce pirinç unlu mama alışkanlığını kesmeni öneririm. Bu alışkanlık bebekleri tok tuttuğu düşüncesiyle yapılıyor. Ancak tam aksine bebeğin midesini çalıştırıp, ona enerji vererek uyanık kalmasına yol açıyor. Bebeğin 8 aylık olduğu için artık uyku rutini oluşturmak konusunda çalışabilirsin. Bu konuda eleme yöntemi yazımı öneririm.
      http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Ayrıca çalışan annelerin bebeklerinde uyku düzeniyle ilgili şu yazıma göz atabilirsin.
      http://bebekveben.com/2014/02/20/calisan-anne-bebeginin-uyku-saati-ve-sik-uyanma/

      Katı gıdalara başlamış olması seni zaman içinde rahatlatacak. Bebek zaman içinde kalorilerini anne sütü yerine gündüz vakti yediği yemeklerden almaya başlayacak. Bu da gece beslenmelerinin sayısını azaltacak.

      Sizin durumunuzda çalışan bir anne olduğun ve epilepsi rahatsızlığın olduğu için mevcut temponun size uymadığı açık. Emzirme hem anne hem çocuk için güzel bir deneyim olduğu sürece anlamlı. Başka insanların sizin durumunuzu bilmeden durumunuz hakkında yorum yapmasına ve kendini suçlu hissettirmesine izin verme. Elbette hepimiz anne sütünün bebeğin gelişimi için ne kadar faydalı olduğunun bilincindeyiz. Ancak annenin sağlığı da bir o kadar önemli. Emzirme yöntemi size uymuyorsa biberonla vermeyi denemeli ve bu konuda ısrarlı olmalısın. İlk 1-2 hafta zor olacaktır. Ancak kararlı davranıldığı zaman bebeğin alışkanlığı değişecektir.
      Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  23. Merhaba
    Sitenizi yeni keşfettim gerçekten cok yararlı bilgiler var.
    İlk cocugum olduğu için uyuma konusunda bazı yanlışlar yaptım
    Kızım 4 aylık ve uykuları cok düzensiz
    Gündüzleri 15-20dk uykular uyuyor,gece uykusuna gecmemiz tam bi kabus oluyor.
    23:00kadar uyuma tekniklerini deniyorum ama emerek uyuduğu için sürekli uyanıyor dalamıyor ve ağlıyor
    Sizin uyutma taktiğiniz kolay uyuması sağladı
    fakat 20dk sonra uyanıyor,uyanınca ne yapmam gerektiğini bilmiyorum
    Yardımcı olursanız cok mutlu olurum
    GüZel günlerde kalın

  24. Merhaba Merve,

    Gündüz uykularını hangi saatlerde kaç defa ve ne kadar süre ile uyuduğunu daha detaylı olarak yazar mısın?

  25. Merhaba 15 aylık kızım var daha önceden uyku problemi yoktu ama son 1 aydır hep beni yanında istiyor yatağında kalmak istemiyor ve sürekli ağlıyor. Ağlamaktan bıkar uyur diye bırakıyorum aralıksız 1 saat ağlıyor ikimizinde psikolojisi bozuldu kucağıma alınca uyuyor yatağına bırakınca ağlıyor ne yapmam gerek?

    • Selamlar Nisa,

      Bu kadar ufak çocuklarda uyku alışkanlıklarının zaman içinde değişiyor olması çok normal. Bu aralar bir sebeple bebeğinin sana ihtiyacı doğmuş olabilir. Gün içerisinde onunla daha uzun zaman geçirmeye çalış, bol bol oyna ki, akşam olduğunda morali güzel olsun, uykusunu bozacak birşey aklına takılmasın.Geceleri kitap okumak gibi uyku rutinini mutlaka uygula. Eğer dilli bir böcekse, konuşarak derdini anlatabiliyorsa ona neden ağladığını sorabilirsin. Belki de her zamanki düzeninden farklı bir gelişme oldu ve bu onu rahatsız ediyor. Eğer kendini ifade edemiyorsa ve sen de neden ağladığını çözemiyorsan en güzeli geceleri onu fazla ağlatmadan, onun hemen yanına gitmen ve sakinleşip uykuya dönene kadar yanında kalman. Ama yataktan ayrılmak için çok derin uykuya dalmasını bekleme. Onu ilk olarak kucakla, ağlamasını dindir, sonra “Yatağımızda uyumalıyız, bak ben buradayım. Sen uyuyunca kendi yatağıma gideceğim ama sen bana seslenirsen hemen geleceğim.” diye onu teselli etmen. Umarım bu uyku düzensizliği geçici bir dönemdir ve en kısa zamanda kızın eski düzenine kavuşur. Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  26. Ah ahhhh hepimizin sorunu ayni aslinda benim kizim da 14 aylik vede dogdugundan beri kolik bir bebek gece boyunca hic susmadan sabah yediyi buldugumu hatirliyoyorum ve halen boyle surekli uyanio besigine koyuyorum yarim saat gecmeden aglio bende her agladigind sutunu verenlerdendim ama artik gece beslemeyi biraktim o acaba acmidir psikolojisinden az da olsa siyrildim bebekler kendini ac birakmiomus en azindan bunu ogrendim umarim bi an once bebisim su uyku teroru dedigimiz seyddn kurtulurr cunku uyumayi ve ayaklarimi uzatip dinlenmeyi okadar cok ozledimki:((

    • Selam Vahide,

      Uyku terörü (karabasan) geceleri düzensiz uyumaktan, geceleri sık kalkmaktan bambaşka birşey. Uyku terörü konusunda daha önce yazdığım bir paragrafı aşağıya kopyalıyorum. Anlatımından senin bebeğinde uyku terörü değil, genel bir uyku düzensizliği olduğunu anlıyorum.

      Karabasan uykuya geçildikten 2-3 saat sonra, rüya görülmeyen derin uyku halinden, REM aşamasına geçerken oluşur. Karabasan sırasında çocuk aniden yatağında doğrulabilir, bağırabilir ya da ağlayabilir. Nefes alışı ve kalp atışları hızlanabilir. Terlemiş olabilir. Yatakta çırpınabilir. Üzüntülü ya da korkmuş gibi davranabilir. Çoğunlukla birkaç dakika ya da biraz sonra kendi kendine sakinleşir ve uykuya geri döner. Karabasan çok yorgun, gün boyunca çok uykusuz kalmış, hasta, stresli, ilaç alan ve yeni bir ortamda uyuyan çocuklarda daha sık görülür. Karabasan gören çocuk aslında uyanık değildir. Gözleri açık olmasına rağmen, sizi görmez. Bu nedenle çocuğa dokunmamalı, sadece ani bir hareketle kendisine zarar vermeyeceğine emin olmak için yanında durmalıdır. Çoğunlukla birkaç dakika sonra sakinleşip yatacaktır. (http://bebekveben.com/kabus-mu-karabasan-mi-bebegime-neler-oluyor/)

      14 aylık bir bebek için gece beslenmesini kesmekle iyi yapmışsın. Yaşadığınız uyku düzensizliğinin sebebinin bir kısmı gece beslenmelerinden kaynaklanıyor olabilir. Bu konuda kendini rahat hisset. 14 aylık bir bebek çoktan katı gıdaya geçmiş olabilir. Ayrıca besininin tamamını gündüz beslenmelerinden alır.

      Uyku düzensizliğinin gece beslenmesi dışında pek çok başka sebebi de olabilir. Bu sorunlara çözüm bulmak için bu yazım güzel bir yazı. Bunun dışında eleme yöntemi yazımı da tavsiye ederim. http://bebekveben.com/2012/08/04/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Uyku konusunda umarım zaman içinde iyiye gidiş yaşayacaksınız. İlk 2 sene biraz yorucu oluyor ama ondan sonrası her geçen gün iyiye gidiyor ve 3. senede büyük ihtimalle tamamen çözülüyor uyku problemi. Kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  27. merhaba. benim de 85 günlük bir kızım var. bu zamana kadar gündüzleri genellikle kucakta uyuttuk, geceleri 12 den sonra artık derin uykuya dalınca kendi yatağına yatırıyorduk ve iki saatte bir- bazen bu bir saate iniyordu- emziriyordum. ama gün içinde yerde uyutamadım bir türlü. daha doğrusu kucakta dalıp yere yatırınca hemen uyanıyordu ve ağlıyordu biz de hemen kucağa alıp -hatta ev içerisinde eşim kendisine şalla bağlıyordu- uyutmaya çalışıyorduk. son bir iki gündür de bu çocuk sallamadan uyumayacak diye saçma bir tespitte bulunup eve beşik yaptık onda salladık bir saate yakın uyuduğunu görünce hemen elektrikli beşiklere bakmaya başlıyorduk ki kafamıza birşeylerin ters gittiğine bir düşünce geldi. hamileyken asla sallamayacağım diyen bana ne olmuştu? eşimle karar verdik ve bebeğimize uyku eğitimini nasıl ve ne zaman vermemiz gerektiği konusunda araştırma yaparken yazılarınıza rastladım. öncelikle kararlı ebeveynlerizdir, ne kadar ağlasa da sonuç iyi olacaksa katlanmaya razıyız. size birkaç sorum olacak, yanıtlarsanız çok sevinirim:
    1) bebeğimiz park yatağında bizim yatak odamızda uyuyor. gündüzleri de mi kendi yatağında yatırmalıyım?
    2) yatağını ne zaman ayırmalıyım?
    3) akşam saat kaç gibi uyutmaya başlamalıyım?
    4) altını aldıktan, emzirdikten biraz da evde dolaştırdıktan sonra ya da konuşmalar oyunlar oynadıktan sonra esnemeye başlıyor. bunu görünce ağlasa da kendi yataığna götürüp ninni söyleyip uyutsam iyi bir yöntem olur mu? çok teşekkür ederim.

    • Merhaba Emine,

      Ağlatarak uyku eğitimi vermek derken sanırım Ferber yönteminden bahsediyorsun. Ancak bebeğin henüz Ferber yöntemine göre uyku eğitimi vermek için çok küçük. Ferber yöntemi 3-4 aydan sonra verimli sonuçlar veriyor. Ancak bebeğine bu yaştan itibaren sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak için yapabileceğiniz şeyler var.

      Sorularına yanıtları şöylece vereyim:

      1- Anladığım kadarıyla bebeğin hem sizin odanıza koyduğunuz park yatağı hem de kendi odasında karyolası var. Bebeğini mümkünse öncelikli olarak gece ve gündüz kendi yatağında uyutmaya alıştırın. Eğer bunu başaramıyorsanız, sizin için zor oluyorsa yine gece ve gündüz park yatağında uyusun. Kısacası hangi yatağı tercih ederseniz hep onda uyusun.

      2- Uyku konusunda verimli sonuçlar almak istiyorsanız ne kadar erken kendi odasında ve kendi yatağında uyutmaya alıştırırsanız o kadar iyi olur.

      3- Bebekler için en ama en geç uyku saati akşam 8 olmalıdır.

      4- Anladığım kadarıyla belli bir uyku rutini geliştirmeye çalışıyorsunuz. Altını temizleme, emzirmek güzel. Ancak uyku rutininde dolaştırma olmamalı. Doğru sırada, önce akşam emzirmesi, sonra odasına geçiş, hafif aktiviteli sakinleştirici oyunlar, kitap okuma, ninni söylemek, altını temizlemek, pijamasını giydirmek, yatağına yatırarak sırtını pışpışlamak olabilir.

      Kucakta sallamak, ayakta sallamak, salıncakta sallamak gibi yöntemlere mümkünse başlamamanızı tavsiye ederim. 85 günlük tüy gibi bir bebeği kucaklayarak ya da ayakta sallamak çok kolayken, kendinizi birden 2 yaşında 10 kiloluk bıcırığı sallayarak uyutmaya çalışırken bulursunuz 🙂 En iyisi başka yöntemlerle uyuya alışması.

      Şu yazıma da bir göz atın.
      http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Sevgiler

  28. Merhaba, sitenizi yeni keşfettim okumadığım makale ve site kalmadı ama sizin sitenizde her şey var nasıl kaçırdım bilmiyorum, didik didik edeceğimden eminim önümüzdeki kaç gün içinde. Hemen soruma geçeyim bebeğim 11 ayını doldurdu ben de çok ağır grip olunca yemekten kesildim güldür güldür akan sütüm bir anda nasıl olduysa kuruyan dereye döndü ve de sicim gibi akıyor öğlen akşama dek 3 kere öğlen uykusu uyuyor sonra da gece 11 gibi tamamen sabaha kadar uyuyor, öğlen uykularında emzirerek uyutuyorum ne hata etmişim okudukça anladım deliler gibi emzirdim hep çocugu, kaynanama inat emzirdikçe emzirdim ve neredeyse yemek bile yedirmedim, herneyse, çocuk emzirerek uyumaya alışt şu an sütten kesmeyi planlıyorum hazır azalmışken de keseyim diyorum, ama yine emerek uyuyor akşam ve geceleri de emiyor. geceleri de 8-10 kere uyanır emer uyur, kesmek bir ayrı konu nasıl uyutabileceğimi bilmiyorum emmeyecekse ne yapacak biberon aldım süt içsin diye ama içmiyor biberondan. suyu bile benden içiyordu tabi ben hala doğum kilomlayım ve dişim mişim çekildi inat yapıcam diye deli kaynanama kendi canımı okumuşum. Neyse çocuğuma yaramıştır umarım bu rekabet. nasıl uyutacağım anlattıgınız metod güzel ama sizce işe yarar mı ? bir de sütten kesmek için de tavsiyeniz var mı ? yardmlarınıza şimdiden teşekkürler. Can’a öpücükler.

    • Selamlar Serap,

      Blogum hakkındaki güzel sözlerin için teşekkür ederim.

      Grip olduğun zaman sütünün kurumasına şaşırma. Süt emzirerek çoğalır. Emzirmediğin zaman da azalarak biter. Şiddetli grip olduğun zamanda eskisi kadar emziremediğini anlıyorum. Bu nedenle sütün azalmış olmalı…

      Bebeğini uyutmak için yukarıda anlattığım yöntemin yanısıra şu yazıma da bir göz atabilirsin.
      http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/

      Bebeğinin gece uykusuna yatması için saat 11 çok geç. O saati mümkünse 8’e çekmeye çalışın. Gerekirse gündüz uykularından birini kaldırın ve yazılarımda bahsettiğim uyku taktiklerini uygulayın.

      Sütten kesmek konusunda ileride yazmayı planlıyorum. Blogumu takip etmeye devam edersen bu konudaki yazımı en kısa sürede görebileceksin.

      Ben de senin minik kızına öpücüklerimi gönderir, kolaylıklar dilerim.

      Sevgiler

  29. 9 aylik oglum var, Deniz dogdugundan bu yana uyku problemi yasiyoruz, henuz 2-3 den az uyanisimiz olmadi. Ama son 2 aydir durum dahada vahimlesti. 7:30 gibi yatiyor uyuyor, uyurken gerinmeye homurdanmaya veya aglamaya basliyor neden oldugunu anlayamiyoruz. sabah 6 ya kadar 6-7 kere uyaniyor ve uyutmak oldukca zor oluyor. Ya ayakta sallamak yada kucakta dolastirmak gerekiyor uyutmak icin. Yanina yatip uyutmayi cok defa denedim ama hemen kalkip emeklemeye ve benden kurtulmaya calisiyor.
    Bir fikriniz var mi neden uyumamak icin direniyor?

  30. İyi aksamlar benimde 9 aylık oglum var dun 9 gibi yattı 11 e kadar 4 kere kalktı malesef ayakta sallıorum derman kalmayınca yazınızı bulup okudum ve an itibariyle yontemi denedim 20 dakika sonra uyuyakalfı basta agladı baya ama gozunden yas gelmedi direttim sallamadım poposu havada uyuyakaldı size ne kadar tesekkur etsem azdır valla yalnız Bi sorum olucak yanımızda park yatakta yatıo sabaha karsı uyandıgında bazen 1 saat uyanık kalıo yine aynı yonteme devam etmeliyim dimi gunduz uykularıda aynı sekilde olucak simdiden tesekkurler

    • Sevgili Gülin
      Yukarıda yazdığım yöntemin senin oğlunda da işe yaradığına çok sevindim. Bu yöntemii gece ya da gündüz tüm uykularında uygulayabilirsin. Park yatağında yatarken, yatağı sizin yatağınıza yanaştırıp da uygulayabilirsiniz.
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  31. selamlar kızım 13aylık 1yaşına kadar beşiğinde sallıyordum sonrasında kızım sallatmadı. şuan aşağı yukarı dediğiniz şeyleri yapıyorum. emziriyorum uyutup yerine yatırıyorum. şimdilik sıkıntı yok fakat emzirme dışında çocuğu nasıl uyutabileceğimi bilemiyorum. sütten kesince nasıl kendisinin uyumasını sağlayacağım bilemiyorum. gündüz uykusuna dahi emzirerek geçebiliyoruz. bakıcıda salıncakta sallyıp çok uykusu gelince yerine yatırıyor.

    • Selam Canan
      Kızının sallatmaması en güzeli olmuş. İleride zaten bitecek ve sizi yoracak bir uygulamaya baştan alışmamış.
      Emzirme süreci tamamlanınca biberon ile devam edebilisiniz. Yalnız yatakta biberonu verirken kızının dümdüz yatmadığından emin ol. Çünkü yatarak biberon emmek kulak iltihaplarına neden oluyor. Zaman içinde biberonu da kaldıracak, uyurken beslenme ilişkisini keseceksiniz. Kızın 13 aylık olduğu için emzirme bitince biberonu direkt atlayıp uyumadan önce bardakla süt içme ya da sadece yan yana yatarak uyuma yöntemini uygulayabilirsiniz.
      Sevgiler

  32. Merhaba büyük arayislar içerisindeyken size rastladim , yazinizi okudum ve inanin çok hosuma gitti insaallah benim oglumdada ise yarar :)) oglusum 10 aylik ve gece uykusu çok düzensiz . Uyumadan önce muhakkak emmek istiyo ama bunun arkadi gelmiyo her uyandiginda emmek istiyor 6, 7 defa uyaniyo takdiginizi hemen uyguliycam ..bu arada emzik kullanmiyo buda benim için dez avantaj yani muhakkak emzirmem gerekiyo uyuturken bu gùndùz uykusundada ayni , gùndùzleri 1, 5 ila 3 saat arasi degisiyor sùresi . Tesekkùrler …

    • Selamlar Nagihan
      Umarım yukarıda yazdığım yöntem oğlunda işe yarar. Emerek uykuya geçme ve uyanınca emmek isteme konusunu gece beslenmelerinde anne sütünü biberonla vererek aşabilirsiniz. Bebeğini biberona alıştırmak için önce gündüzleri anne sütünü sağarak biberon vermeye başla. İlk başlarda itiraz edebilir. Ancak 2-3 hafta boyunca kararlı bir şekilde sunduğun zaman biberona alışacaktır. Bu arada piyasada değişik akışa sahip biberon ağızları var. Bebeğin tercihine bağlı olarak onun hoşuna giden bir modeli bulmalısınız. En güzeli senin süt akışınla uyumlu bir ağızı tercih etmeniz. Gerekirse birden fazla biberon alıp, bir gün onu, bir gün diğerini sunarak beğendiği modeli bulabilirsiniz.
      Haberlerini beklerim.
      Sevgiler

    • Selamlar Yelda
      Verdiğin bilgiler son derece genel ve hemen hemen tüm annelerin yaşadığı türden. Çok özel bir durum olmadığı sürece aynı yanıtları tekrar tekrar vererek okurların zamanını almak istemiyorum. Uyku konusunda yazdığım yazıları okuyarak ve özellikle yukarıdaki yazıda verdiğim önerileri uygulayarak işe başlayabilirsin.
      http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/uyku/
      Kolaylıklar dilerim.

  33. merhaba benım oglum 17 aylık ama gecelerı cok fazla uyanıyo emıyo agzından cıkmıyo gunduzlerı on bs dk bı gelıp emmek ıstıyo gece bıberonla sut vermek ıstıyorum acaba nasıl alıstırabılırım? bu arada bıberon u agzına bıle sokmuyo bazen susayınca bıraz ıcıyo o kadar

    • Merhaba Ayşe
      Bebeğini biberona alıştırmak için önce gündüzleri anne sütünü sağarak biberon vermeye başla. İlk başlarda itiraz edebilir. Ancak 2-3 hafta boyunca kararlı bir şekilde sunduğun zaman biberona alışacaktır. Bu arada piyasada değişik akışa sahip biberon ağızları var. Bebeğin tercihine bağlı olarak onun hoşuna giden bir modeli bulmalısınız. En güzeli senin süt akışınla uyumlu bir ağızı tercih etmeniz. Gerekirse birden fazla biberon alıp, bir gün onu, bir gün diğerini sunarak beğendiği modeli bulabilirsiniz. Hatta mağazaya beraber giderek oyuncaklı deseni olan birkaç biberonu eline verip, aralarından birini seçmesini isteyebilirsiniz.
      Kolaylıklar dilerim.

  34. Benim bebeğim 6 aylik.gece 11 den önce uyuttuğum zaman hemen uyanıyor.gece de her 1 saatte bir uyanıyor.ayağımda salliyorum.kirada oturduğum içinde hemen aglayinca kucağıma alıyorum ev sahibi bisey demesin diye.çok zor durumdayım.dr da birşeyi yok dedi.uymuyorsa akşam 5 den sonra siz uyuyana kadar uyutma dedi.bu seferde uykusu geldiği için çok ağlıyor acil yardım lütfen doğuştan tek bobrekligim ve çok çabuk yoruluyorum

    • Selamlar Dilay

      Doktorun “siz uyuyana kadar uyutma” sözüne maalesef katılamadım. Sorunun kökenine inmeden baştan savma bir yanıt verilmiş. Ufak bebekler 7-8 gibi belli bir uyku saatini geçirmeden akşam uykusuna yatırılmalı. Bu yazımdaki önerilerimi uygulamanı tavsiye ederim. Bir de Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi yazımı okuyabilirsin.
      http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
      6 ay uyku düzenini doğru bir şekilde oluşturmak için güzel bir dönem. Yazılarımı dikkatle okur ve benimseyerek uygularsan uyku konusunda başarıya ulaşacağına inanıyorum. Kendini yorma, sağlığına dikkat et.

      Sevgiler

  35. meraba canım can kaç aylıkken bu uygulamayı gerçekleştirdinbenim oğlum temmuzun 10 da 3 aylık olucak ve geceleri hiç uyumuyor devamlı ayakta sallanmak istiyor ve sallanırkende devamlı tepişiyor ayagınla öle yapması beni da cok yoruyor 🙁 ayakta sallanması alışkanlık deil alışkanlık olsa gunduzde devamlı sallanmak ister gündüz mesela aksam saat 21:00 bi baslıyoruz sallamaya bu kalkıp mama yapma saati ayaga kalkıp bı molam o zaman oluor ve sabaha kadar sallıyorum ve saat 7 de uyumaya baslıyor ve acıktıgı zamanda uyanmıyor devamlı aranıyor aglaması yok acıktıgında düşün ama gece uyuması için okudugum dua benim oğlumda ters tepki yapıyor nasıl anlatsam sana uyuklarken dua okuoyorum dua okuduktan sonra sanki altını acmısın da uyanmıs gıbı fal tası gibi uyanıyo hemen benımkınde dua bile yan etki yapıp uyumamasını saglıyor ve benim oğlumda reflü var reflülü bebekler cok huysuz olurmuş ve uyuma taktıtlerı reflülü bebeklerde fayda etmezmiş 🙁 Allah rızasıı ıcın yardım et bana cok yorgun dusuyorum kaynanamkanser hastası devamlı aksama kadar her öğünde farlı yemek istıyor ve az az yıyıp sık sık yemesı lazım gunduz dinlenme gibi bı de avantajım yok anlıcan gece gunduz uykusuz bir anne ne kadar dayana bilirki delirmek üzereyim ne olur yardım et bana 🙁

    • Selam Gülsüm

      Bu yazıyı Can 11 aylıkken yazmışım. 3 aylıktan itibaren aralıklı olarak uygulamıştık. 10 aylıkken gayet uygulanabilir. Ayakta sallamaktan ne kadar erken vazgeçerseniz o kadar iyi. Bebeklerin yeni uyku yöntemlerine alışması 2-3 hafta sürebilir. Yılmadan bu yöntemi uygularsanız başarılı olacağına inanıyorum.

      Oğluna bakarken kolaylıklar, kayınvalidene şifalar dilerim.

      Sevgiler

      • coookkk saollll tatlımmmm senın yazını okudugumda uygulamaya basladım ve oğlum hemende uyumm sagladı Allahım sendenn razı olsunnn cok saol tekrardan cok tesekkürler

      • şimdi canım gece uykusu devam edıyor ve ben cok korkuyorum bozulucak die bu gece uykusuna nasıl bozulmadan devam ettire bilirim oğlumu gunduz 1 saat uyutup hemen uyandırıyorum 2 saatte uyanık tutuyorumm ama bazen 2 saat dayanamıyor altını acıyorum yuzunu yıkıyorum öle uyanık kalmaya calısıyor cokmu ıkı saat gunduz ayakkta tutmam

        • Gündüz 2 saat uyanık olması çok değil. Onunla beraber ilgisini çekecek aktiviteler yapın. Mevsim yaz, hava sıcak… Küçük bir leğeni ya da bebek banyosunu 1-2 parmak ılık suyla doldurup, bebeğini içine oturtup, yanına ufak plastik oyuncaklar koyarak onunla oynayabilirsin. Çok hoşuna gidecektir. Yanlız bebek banyosunun içinde su varken bebeği 1 saniye bile yanlız bırakma. Kapı çalarsa ya da kayınvaliden çağırırsa bebeği havluya sararak yanında götür.
          Sevgiler

  36. Merhaba
    Kızım var 15 aylık. Gece cok uyanio. Yatagından kalkıp aglıyor, fakat kucagıma alır almaz uyuyor . maalesef biraz kucakta tuttuktan sonra yatıyorum ve yatırirkn uyanip cok aglıyor. Hemen yanina gitmemeyi denedim mumkun degil. Ortalıgı yıkıyor aglaması.. Ne yapcam bilmiyorum 🙁 acaba ac mı diyorum süt veriyorum biboranla, iciyo biraz ama uykuya tekrar dalamıyo. 1 hafta oncesine kadar boyle degildi. Gece 2 kere faln uyanrdi emzigi verirdim susar hemn kendi devam ederdi uykuya 🙁 dişten yapio olabilir mi ? Ve hangi devam sutunu veriyorsunuz ogrenebilirmiyim

  37. Yazınıza bugün tesadüfen denk geldim. Bebeğim 2 buçuk aylık ve ben sürekli kucağımda evin içinde dolaşarak pışpışlayarak uyutuyordum. Bacaklarımda varis oluşmaya başladı kolumu bazen hissetmiyorum bile 🙁 ama bugün yazınızdan ilham aldım 🙂 ve kızımı yanina uzanarak uyutmayi denedim ilk baslarda elbette direndi ama sonra uykuya yenik düştü 🙂 çok tesekkur ederim inşallah bundan sonra hep boyle uyutabilirim melegimi

    • Rica ederim Öykü’nün annesi.
      Bebeğinin yaşı ufak. Bu yönteme tahmin ettiğinden de hızlı alışacaktır. Önemli olan kararlı olarak uygulamak.
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  38. merhabalar,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler ve her yoruma-soruya yanıt verdiğiniz için teşekkürler.
    benim de sorum olacak size, benim 2 yaşında bir kızım var. kızımı sizin yukarıdaki yazınızda bahsettiğiniz şekilde uyutuyorum ancak uyku öncesi hazırlık aşamamız yok, onu da deneyeceğim. kızım erken saatte uyutmaya alıştıramadım bir türlü. yani sabah 8de uyansa bile gece 11 den önce nadiren uyuyor. gündüz uykuları düzensiz yani bir gün 2 de uyuyorsa diğer gün saat 4te uyuyor (2 saat uyuyor çok mu acaba). gündüz geç uyuduğunda dolaysıyla gece uyku saati de kayıyor. nasıl yapmalıyım nerden başlamalıyım bilmiyorum. kısırdöngüye girdi bu uyku meselesi. geç uyuyunca geç kalkmak istiyor gece 12de uyuduğu bile çok zaman oluyor. bu kısırdöngüyü kırmak için nerden başlamalıyım? sabah erken uyandırsam diyorum sabah saat 9 da zarzor uyandırabiliyorum öncesinde muhtemelen uyandıramam uyansa bile muhtemelen ağlar uykusu yetmediği için. geceleri erken yatırmaya çalışsam gündüz uykusundan geç uyandığı için uykusu gelmez muhtemelen. gündüz erken saatte uyumasını nasıl sağlarım acaba yazıda bahsettiğiniz ritüellerle mi? ben şimdi çalışmıyorum ama 2 ay sonra işe döneceğim. kızım da kreşe başlayacak. uyku düzeni oluşmazsa kreşte de sorun olur diye endişeleniyorum. erken uyanmaya da alışması lazım engeç 8de kreşte olması gerek çünkü. kreş olmasa da bizim bir hayatımız kalmadı çocuktan önce bizim uykumuz geliyor kuzucuk uyusa da uyusak diye bakıyoruz malesef. tek tesellim gece boyu kesintisiz uyuması artık biberon için uyanmıyor. biraz dağınık anlattım sanırım umarım derdimi anlatabilmişimdir. saatte gecenin 2si oldu tabi bu saatte anca bu kadar oluyor 🙂
    teşekkürler

    • Merhaba Ekin

      Uyku konusunda düzeni bu kadar küçük bir çocuğun oluşturmasına izin vermeyin. Bu hem onun sağlığı için doğru değil, hem de size bedensel yorgunluk yapar. Bu yazımda anlattığım tüm ipuçlarını anlattığım şekilde uygulayın. Başlangıçta eski düzenini değiştirmek istemeyecektir kızın. Ancak 2 yaşındaki bir çocuğun gece 23’e kadar ayakta olması doğru değil. Bu yöntemi 2-3 hafta boyunca sabırla ve eksiksiz olarak uygularsanız başarı sağlayacağınızı düşünüyorum. Gündüz uykuları da aynı şekilde. Kızının sadece düzene ihtiyacı var. Sabahları başlangıçta ağlasa bile dediğim gibi en fazla 2-3 hafta içinde, belki de daha kısa sürede yeni düzenine alışacaktır.

      Kolay gelsin,

      Selamlar,

  39. Merhabalar ☺️
    4,5 aylık bir kızım var 1 2 hafta önceye kadar uykuya geçiş ve uyuma Süreleri çok iyiydi , genelde emerek Yada sakin bir şekilde yattığı yerde uyuyordu. Gece uyku düzeni 3 aydan beri var saat akşam 8 de uyuyup gece 2 kere Uyanıyor ve sanal 7;30 8:30 arası uyanıyordu; ama şimdi uykusu geldiğinde ağlıyor hatta nefesi gidene kadar ağlıyor beni sadece uykudan Uyandığında emiyor .uykusu geldiğinde asla emmiyor bunun içinde 45 dk 1 saat sonra Ağlayarak Uyanıyor.bir türlü uykuya dalamıyor her yöntemi denedim Hamakta ve ayakta sallamakta dahil , ağlamaktan yorgun düşüp bir süre sonra sızıyor . Ne olduda bu hale geldik bilmiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim , iyi geceler

  40. Merhaba

    Benim 4.5 aylik bir oglum var. Onceleri gunduz ve gece uykulari cok duzenliydi. Gaz sikintisindan dolayi sallayarak uyutuyoruz .simdi gunduz u7 de Kalkül 12de uyuyor ve surekli kalkiyor sonrada Saat 8e kadar uyumuyor ve sallamadan asla uyumuyor.1ay sonra calismaya baslayacagim ne yapmam gerekiyor.

  41. Zehra bebegin gozlerini bir turbentle ort bulundugu odada karanlik olsun uyut sonra aksam zanedecek ve uykuya dalacak denemeni isterim

  42. merhaba
    oğlum bugün 3 aylık oldu.sanırım atak dönemindeyiz gündüzleri 2,5 3 saat olan uyku saatlerimiz 20 40 dk arasında değişiyor.gazlı bebek olduğu için uykusu geldiğinde ayakta dolanıp emzirip pışpışkıyıp uyutuyordum ancak büyüyor ve ağırlaştığı için bi kaç kez ayakta salladım acaba gündüzde onu mu istiyor veya gece yatarak emzirdiğim için artık gündüzde bu rutini mi istiyor anlayamadım.

    1,5 aya kdr uykumuz düzenliydi daha doğrusu 11de uyurdu şimdi gece 3 4 e kdr ayaktayız ama sanırım hatam şu 11 12 ye kdr uyumasına izin veriyorum yani gece 3 4 te uyuyunca öğlen 11 12 ye kdr emip uyuyor bende uykusuz kaldığım için izin veriyorum.aynı zamanda benimle yatıyor ve gece yatarak emziriyorum uykusu açılmasın diye.2 haftadır gündüz uykularıda kalmadı ve ben artık düzen kurmak istiyorum.bugün 8te uyuttum ama uyumaya 6 da başladık ancak 8 de uyudu okadar uykusu varki ağlıyo ağlamaktan uyuyamıyor o kadar yorgun.şimdi uyanınca hiç ayılmasını beklmeden geceki gbi emzirip uyumasına devammı edeceğim.altını ne zaman nasıl değiştireceğim bunlar benim şuan uzak olduğum kavramlar. ben normalde bu satte uyuyup uyancına oynamak için kaldırıyorum vakit geçiriyoruz ve yine uyumamız dediğim gibi 2 3 bazen 4 u buluyo. yarından itirabren 8 de kaldırıp düzeni kurmayı düşünüyorum ama neler yapabilirim önerileriniz nelerdir.

    • Selamlar Elif

      Mevcut uyku düzeninizin her ikinizi de zorladığı açık. Ancak oğlun henüz 3 aylık. Beslenmeleri biraz daha aralıklı olana kadar, yani 1-2 ay daha onun ritmiyle devam etmeni öneririm. Bebeğin hazır olduğunda bu yazımda önerdiğim düzeni, yazıda anlatıldığı şekilde kararlı olarak 2-3 hafta kadar uygularsan olumlu sonuç alacağına inanıyorum.

      Sevgiler

  43. Oğlum bugün tam 5buçuk aylık oldu. 4aylikken uyku egitimine.basladim yatir kaldır ve yaklasik 4 5 gün çok güzeldi. Sonra.birden bozuldu egtime ara vermek zorunda kaldim. Simdi ayakta salliyorum. Yine güzel uyumuyor gece hic.uyumuyor nerdeyse

    • Selam Aybüke
      Verilecek uyku eğitimlerinde biraz sabırlı olmak gerekiyor. 4-5 gün bazı bebekler için yeterli olmayabilir. Uyguladığınız rutini en az 2-3 hafta aynı sabır ve kararlılıkla devam ettirirseniz sonuç alacağınıza inanıyorum.
      Kolaylıklar dilerim.

  44. Merhaba
    Benim 6 aylık bir bebeğim var.ilk oğlumda sallama konusunda çok çektiğimden dolayı bu bebeğimi hiç sallamadım ama sürekli poşpışlayarak ve ağlayarak uyuyordu ki son 20 gundur beşiğine koyduğumda kendi başına kundaklı,ninni müziği ve siyah perde ile içerisi biraz loş oluyor öyle uykuya dalıyor.Yalnız 1 hafta sonra işe başlayacağım ve bebeğime kayınvaldem kendi evinde bakacak.(oradada beşik var)Benim korkum kendi başına uyuması bozulacak olması,orada kendi başına uyumasını nasıl sağlarım,bana yardımcı olursanız sevinirim.cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Kıymet,
      Anladığım kadarıyla son 20 gündür yaptığın uygulama işe yaramaya başlamış. Öyleyse ne şekilde bebeğini uyutuyorsan kayınvalidene de o şekilde uyutması konusunda rica edebilirsin. Eğer bebek uyumazsa ayakta sallama ya da kucakta sallama yöntemini uygulamamasını söyle. Bebek büyüdükçe bu yöntemlerin çok zor uygulandığını, hem kendisine zorluk olmaması hem de bebeğin kendi yatağında uyumaya alışması için ninni müziği ve loş ışığın yeterli olduğunu kendisine anlatırsın. Eğer bunlar işe yaramazsa bu yazımı kayınvalidenle beraber okuyabilirsin. Yazımda anlattığım yöntemler de faydalı olacaktır.
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  45. Merhaba,

    Okurlariniza cevap verdiğinizi görünce ben de cesaretlenip sorayim dedim. 2.5 aylık kızımızı gündüzleri uyutup (kucakta gezerek) yatağına koyduğumuzda kısa sure sonra uyanıyor. Kucagimizda uyumasina izin verirsek uzun sure uyuyabiliyor. Hatta aksam aglamalarini kolik saniyorduk ama kucagimizda gunduz uyuyunca kesildi. Yatağına alisip uzun sure uyuyabilmesi için onerileriniz var mi?

    Uyku tutumunu gündüz uykularında da giydirmek gibi bir rutin mi oluşturalım? Dalmadan veya yarı dalmış yatağına koyarsak hemen gözlerini açıyor veya birkaç dakika sonra uyaniveriyor.

    Çok tesekkurler

    • Selamlar Berna
      Bebeğin şu anda herhangi bir uyku eğitimi verebilmek için çok küçük. Uyku eğitimleri bebeğin mide kapasitesinin gelişip, kendi başına daha uzun süreler uyuyabildiği 4.-5. aylardan sonra faydalı oluyor. Bu yazımda anlattığım yöntemi ben kendi oğluma 3 aylıktan itibaren uyguladım. Yöntemin aslı anneyle bebeğin yan yana uzanması ki, anneyle bebeğin temasını kesmiyor, ancak sürekli kucakta gezdirmek şeklinde de anneye zaman içerisinde bel/sırt ağrısı yaratmıyor. 2,5 aylık bebeklerde açıkçası hangi yöntem işe yararsa onu uygulayacaksınız. Dediğim gibi bu yöntem de yarayabilir. Ancak bebek uzun süre uyumaz ve kucak isterse biraz kucakta pışpışladıktan sonra tekrar yanına yatırabilirsin.
      Kolay gelsin.
      Sevgiler

  46. Merhaba Tanla hanım benim iki çocuğum var biri 33 aylık diğeri 14 aylık iside evdeler kireçe gitmiyorlar. Sabah 10 ile 11 arası kalkyorlar gündüz 2ile 4 arasi uyuyorlar. Sonra aksam 8 satte küçük çocuğum tekrar uyuyor ve 9 bucukta kalkıyor ve gece 1 bucuk 3 arası uyuyorlar ikisinin karekterleri çok farklı aynı zamanda uyutmak istiyorum ama yetişemyorum beraber uyutmak zor geliyor ikisine aynı zamanda ve uyku saatlerini nasl düzenleyeblrm lütfen yol gösterin. Teşekkür ederim

    • Selam Aybüke,
      Ufaklıkların uykuları biraz düzensiz olmuş, haklısın.
      Sabahları 10-11 arası kalkmaları 14 ve 33 aylık çocuklar için biraz geç. Ayrıca öğle uykusunu 4’e kadar uyumaları yine geç. Sabah geç kalktıkları için öğle ve akşam uykuları kayıyor. Sabahları 8 gibi uyuyorlarsa da uyandırmanı öneririm. Onları aktif bir şekilde oynat. Hava müsait olduğu sürece parka çıkar. Öğlen uykularını 12-2 arasında uyumalarını sağla. Bu şekilde akşam uykuları da düzene girecektir.
      Sevgiler

  47. Selamlar
    Oglum bu hafta 5 aylik olacak.O da nerdeyse ayni yöntenler uyuyor cok tesekkürler. Dogru yolda olduhumuzu bilmek güzel. Fakat oldugun ektta yaptigi sey aksam uykusuna daldiktam 1-2 saat arasi terar uyanip deli gibi aglamasi. Yataktan cikartmadan tekrar kollarimdan tutar oksarsam cogubluköa en gec 5 dk icinde uykuya daliyor. Sizce bununeden yapiyor olabilir? 2 haftadir uyku saatini degistirdik cünkü 7 de yatirdigim zaman uykuya dalmakta daha güclük cekiyor ve sabahlari cok erken kalkiyordu 5 , 5.5 arasi. Simdi 8 de yatakta dalmasi 5-10 dk buluyor. Ama cok aglamasi yol artik.Gündüz uykulari bizim felaketimiz aglaya aglaya daliyor ve aglayarak uyaniyor. Simdilerde daha az aglayarak daliyor ama problem devam ediyor. Sadece yazmal bile iyi geldi daha sık yapmaliyim beli. Cok sevgiler

  48. Selam ben bir baba olarak bebeğime güzel bir uyku vermek için elimden gelen herseyi yapiyorum.. Esimde, ama bu son bi kac hafta artik usanacak hale geldik ne yapacagimi hic bilmiyorum aniden bagirarak uyanmalar, bi saat ayagimizda sallamamiza ragmen uyumamalar ve daha sayamadigim bicok sey.. Kizim 6 aylik ve bi gün guzel uyudugunu hic gormedim. Hasret kaldim desem yalan olmaz. Yardim edin lutfen yoksa cildiracam..

    • Merhaba Bilal bey,
      Bebeğinizi uyutmak için beraberce çalışmanız çok güzel. Yukarıda anlattığım yöntemi beraberce uygulayın. Sadece kararlı olmak, bu yöntemi hiç ara vermenden 2-3 hafta uygulamak şart. Yöntemi sadece okuyup geçmeyin. İşe yarayacağına inanın ve içselleştirin. Emin olun siz kararlı olunca kızınızın uykusu da düzene girecektir. Ayakta sallamanızı hiç ama hiç önermem. Kızınız büyüdükçe daha zorlaşacaktır. Ayrıca Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi yazımı okuyabilirsiniz.
      http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
      Kolaylıklar dilerim.

    • Merhaba Elif’in annesi,
      Yazımda anlattığım yöntemi oğlum Can 3 aylık olduğundan beri kullandım ve başarılı oldum. 9 aylık bebekler için de gayet uygulanabilir. Sadece kararlı olmak, bu yöntemi hiç ara vermenden 2-3 hafta uygulamak şart. Sonrasında uyku düzene girecektir.
      Kolaylıklar dilerim.

  49. Merhaba bir suredir takip ediyorum yazilarinizi. Bebegim tam uc aylik ve uyku konusunda dertliydim, araya taraya sizin sitenize kadar geldim. Bebegim aysem, surekli meme isteyen bir bebek. Surekli agzinda meme olsun oyle uyuyayim diyordu. Agzindan cekince de uyaniyor tekrar almak icin agliyordu. Uc gundur yukarida anlattiginiz gibi uyutmaya calisiyorum. Memede uyumasina izin vermiyorum. Yataga gidip sariliyorum yada zaten sakinse iyice uykusu gelmisse birakiyorum onu yatakta, kendisi 15 dkka icinde uyuyor. Hi bu arada muzik kutusunu da aciyorum bes dakka. Isallah boyle devam eder. Yalniz bir sorum var. Gunduz sadece kirkbes dkka uyuyor. Cok az degil mi? Bir de Gece 22 den once uyumuyor. Bazen de 23 te uyuyor. Sabah 9 da kalkiyor. Gece bu saatlerde yatmasi cok mu gec sizce? Yakinda calismaya baslayacagim icin cok erken uyumasini istemiyorum ki biraz benle vakit gecirsin.

    • Merhaba Buket,

      İşe Yarayan Bir Bebek Uyutma Yöntemi’ni uygulamaya başladığını ve olumlu sonuç aldığını duymak beni mutlu etti. Bebeğinin 15 dakika içinde uyuması harika bir gelişme.

      Gündüz uykusunda 45 dakika olması normal. Bebeklerin uyku döngüleri aşağı yukarı bu uzunluktadır. 3 aylık bir bebek bu şekilde 2 tane gündüz uykusu uyursa onun için yeterli olur.

      Hayatın gerçeklerinden biri maalesef çalışmak ve hepimiz çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sağlamak için çalışıyoruz. Çalışmaya başlayacağını ve ufaklığı görmek istediğini anlıyorum. Ancak 3 aylık bir bebek için gece saat 23’de uyumak çok ama çok geç. Çalışan annelerin zorluğu bu ama, yanlış anlamazsan, bebeği biraz görmek için ayakta tutma düşüncesi hem bebeğin sağlığı için doğru değil, hem de uzun vadede sizi çok zorlayacak uyku alışkanlıklarına yol açar. Bunun yerine haftasonu onunla güzel ve kaliteli zaman geçirmeye odaklanmanızı öneririm.

      Sevgiler,

  50. Merhaba, benim 1 yasinda oglum var 1 yaşına gireli 1 gün oldu. Oglumun uyku rutini pek değişmedi fakat gece uykusuna geçişleri zorlu. Normalde ayağımda sallayarak uyutuyordum gündüzleri sallanarak uyuyor geceleri istemiyor ve saatlerce uykuya dalana kadar surekli ağlıyor. Ve bu durum beni çok yıprattı ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Bana yardımcı olur musunuz.

    • Sevgili Nur,
      Yukarıda verdiğim pek çok yanıtta okuyabileceğin gibi ben çocukların ayakta sallamak, çarşafta sallamak, kucakta pışpışlamak gibi yöntemlere hiç alıştırılmaması taraftarıyım. Küçükken kolay, ama, bebeler büyüdükçe ve ağırlaştıkça o kadar zor oluyor ki… Bebeğin yaş itibarıyla bu yazımda belirttiğim yöntemi uygulamaya müsait. Bu yöntemi ödün vermeden ve azimle uygularsan birkaç hafta içinde sonuç alacağına inanıyorum.
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  51. Merhaba.Oğlum 5 gün sonra 3 aylık olacak.gündüz uykuları çok sıkıntılı hatta 5-6 gün önceye kadar sadece anneannesinin kucağında 1-2 saat nadiren uyurdu genellikle de hiç uyumazdı.Sonra koridorda kucakta gezdirerek uyutmayı keşfettik ve 5-6 gündür böyle uyuyor. tabii bu biraz uzun sürüyor ve belimiz kopuyor.gece uykusu fena değildi 22:30-23:00 gibi uyuyup 5.5-6 saat sonra uyanıyordu emmek için.emerken uyutup yatırıyordum bu uykusu da 1.5 saat çok nadiren 2 saat sürüyor ve tamamen uyanıyordu sonra.taa ki dün geceye kadar.dün gece memede uykuya daldı sonra eşim yataga götürürken uyanınca yarım saat kadar kucakta gezdirerek uyuttu.23:30 civarı uyudu ve 4 te uyandı.sonra emerken uyudu ve 6 da sonra da 7 de uyandı ve beni yorgunluktan öldürdü.şimdi de gündüz uykusuna yatıramıyorum.2-3 saattir uğraşıyorum.gündüz emerken pek uykuya dalmıyor.dalacak gibi olsa da sürekli sıçrıyor.sizin anlattığınız yöntemi denemedim fakat bebeğim uzun süre sırt üstü yatmayı sevmiyor.biraz sevmek için yatağımıza aldığımzda da maksimum 15 dakika dayanaıp ağlamaya başlıyor.Neler yapmalıyım gece ve özellikle gündüz uykusu için?

    • Merhaba tansu hanim kızım 6.5 aylık ilk 4 aya kadar çok gazlı bir bebekti kraftin sallanan besigini aldık onunla geceleri 2 kez uyanarak uyuyordu ancak 4 aydan sonra gecede 10 kez uyanıyor ve hepsi aglayarak benim için çok yorucu olmaya başladı 1 hafta önce 1 dişi patladı artık park yatağa geçirmeye çalışıyoruz ama yatırınca memede uyuduysa bile hemen uyanıyor ağlıyor ayakta yada kucak hiç sallamadik ne zaman uykusu gelirse ozaman odaya götürüp yatiririyorum ve hep memede uyuyor 11 den sonra uyuyor genelde her saat başı bazen yazilarinizi okudum ama sanki bizim için umut yok gibi duruyor hangi methodunuzu onerirsiniz uyku eğitimi için erken mi gece uymadığı için gündüz bazen 1, 2 saat uyuyor ve yeni uyanmasina rağmen sürekli uyku hali oluyor ne yapicagimi bilmiyorum onerilerinize çok ihtiyacim var

  52. Mrblar kizim 3.5 ayiini bitirdi 4 e dgru gidiyoruz ve sallamadan uyumuyo bu yontemi uygulasam sonuc alirmiyim cok inatci katilarak aglayan bi bebek geceleri 10 11 gibi uyuyor bi daha 3 4 bazen 5 saatte bi mamaya kalkiyor geceleri sallamiyorum mamayi yiyip direk uyuyor ama ilerde sallanmaya alisip gece istemesindende korkuyorum napmaliyim rutin yaptiktan snra yanina uzanip yarim saat beklediktem snra hala aglarsa ne yapmaliyim aksam kac civarinda uyumali gunduz kac kez ne kdr uyumali kafam karmakarisik ve bn cok yoruldum ? aksamlari 7 8 gibi uykusu geliyor ama direniyor bazen sallanarak daliyo yatiriyorum 5 10 dk snra kalkiyo ve her aksam 10 11 e kdr boyle ugrasiyoruz napmaliyiz

    • Selam Ayşe,
      Yukarıda anlattığım yöntemden fayda göreceğinize inanıyorum. Aşağıda bir yorum daha yazmışsın. Onu daha detaylı yanıtladım.
      Kolaylıklar dilerim.

  53. Bu yontem hicbir ise yaramadi butun gün bebegim aglamaktan harap oldu iyice cildirdi var olan duzenimde sasti hic uyumadi ve sonunda aksam saat 10 da pes edip tekrar salladim sonuc onca aglatmama ragmen uyutamadim aglatmanin azabini cekmekle kaldim malesef ?

    • Merhaba Ayşe,
      Hangi yöntemi denersen dene, işe yarıp yaramadığını görmek için en az 2 hafta sabır etmelisin. Bu yöntemi sadece bir kere uygulayarak hemen verim almayı beklemek çok gerçekçi olmaz. Bebişin belli bir şekilde uyumaya (ya da uyumamaya) alıştığı için alışkanlıklarını kırmak elbette kolay olmayacaktır. Elbette ağlayacak ve eskisi gibi uyumak için direnecektir. Can da yukarıdaki yöntemi uygularken uyumak istemediği günlerde çığlığı basıyordu. Ama eninde sonunda uyuyor. Bir anne için bebeğinin ağladığını duymak oldukça stres verici bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ancak güzel bir şekilde uyuması hem sizin hem de onun sağlığı için önemli. Sadece fiziksel sağlık değil, biz ebeveynler biraz da ruhsal sağlığımızı düşünmeliyiz. Her akşam mücadele eder, sinir harbi yaparsak ertesi güne bebeğimize vereceğimiz enerji azalır öyle değil mi? Ben biraz dayanırsanız sonuç alacağınıza inanıyorum. Güzel haberleri vermeni merakla bekliyorum…
      Sevgiler

  54. Merhaba Tanla Hanım,
    Uyku konusuyla ilgili çok araştırma yaptım. Hiçbir yöntem içime sinmedi. Yazınızla yakın zamanda karşılaştım. Bebeğinize uyguladığınız bu yöntem şu ana kadar araştırdıklarımın arasında bence en doğrusu ve en güzeli. Ama aklımı karıştıran bazı durumlar var. Bu konuda sizden yardım istiyorum.
    Kızım 3.5 aylık. 2 aylık olana kadar emip uyuyakalıyordu. Daha sonra enfeksiyon sebebiyle zor günlerimiz başladı. Bu dönemde ayakta sallamayla uyutabiliyorduk ve malesef bu yönteme de alıştırmış olduk. Hastalığı atlattıktan sonra rutin oturtmaya karar verdik. Yaklaşık 20 gündür akşam 7 gibi banyosunu yaptırıyoruz banyodan sonra ‘white noise’ uygulamasından sevdiği bir ses var, onu açıyoruz, bir saate yakın emdikten sonra uyuyakalıyor. Gece 1 ya da 2 kez uyanıyor emip uyuyor. Sabah 6.30 gibi uyanıyor. Banyoyla birlikte gece uykumuz düzene girdi. Ancak gündüz hiç öyle olmuyor. Gündüz ayakta sallanarak uyuyor yine aynı ses açık olarak uyuyor. Sessizlikte uyusa da gürültü de uyanıyor ben de sakar bir insanım sürekli bir şey döküp kırarım. Bu sebeple yanına o sesi gündüz de açıyoruz. Hata mı ediyoruz? Birkaç gündür gündüzleri hem sallanıp hem ninniyle uyuyor. Ancak nasıl uyursa uyusun çoğu zaman yarım saat 45 dk uyuyup uyanıyor. Yanına yatarsam ve emzirirsem yine uyuyor, eğer yanından kalkmazsam ve sarılırsam 3 saate yakın uyuyabiliyor, hatta 4.
    Size sormak istediklerim şunlar. Ayağımda salladığımda 5 dk içinde uyuyor. Acaba herhangi bir yöntem denersem onun kurduğu gece uykusu düzenini bozmuş olur muyum? bu yöntemi sadece gündüzleri uygulasam işe yarar mı? Aklım çok karışık yani 45 dk sonra uyanıyor ya tuvaletini yapıyor ya gaz çıkarıyor sonra çoğu zaman geri uyumuyor ve benim işleri hep kalıyor. Sağlığımız için evin temiz olması lazım. Benim yeterli beslenmem lazım ki bebeğim de sağlıklı olsun. Ama bazen akşam yemeğini bebeğim uyuduktan sonra yapmaya başlayabiliyorum. 4. aydan sonra gaz problemi azalır deniyor. Acaba gazını kendi çıkarmaya başladığında, tuvaletini uyurken de yapabildiğinde uykumuz da düzene girer mi? Çok karışık anlattım. Sormak istediklerimin yarısını unuttum yazarken.
    Bu arada eğer uykusu varsa ve bir sorunu yoksa eğer bir gürültüye uyansa bile kendi kendine uyuyabiliyor. Son bir şey daha var Tanla Hanım. Bebeğim çok mutlu bir bebek. Sürekli güler ilgi bekler çok az ağlar.
    Aklım çok karışık. Bana yardımcı olabilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ediyorum

    • Merhaba Ezgi,
      Her koşulda bebeğini ayakta sallamaya alıştırmamanı öneririm. Ayakta sallama bir alışkanlık meselesi. Bebeği gündüz ayrı, gece ayrı yöntemle uyutmaya çalışırsan kafa karışıklığı yaratabilir. Ayrıca büyükçe ayakta uyutmak çok zorlaşacak.
      Gündüzleri elbette ayrıca banyo yaptırmaya gerek yok.Ancak pijamasını giydirip, odadaki perdeleri kapatıp, white noise kullanarak uyutmayı deneyebilirsin. Gündüz uyku süresi konusunda bilgi edinmek istersen aşağıda linkini verdiğim yazımdaki Bebeklerde ve Çocuklarda Ortalama Gece ve Gündüz Uykusu Saatleri Tablosu’nu kullanabilirsin.
      http://bebekveben.com/uykusuz-her-gece-yorgun-olesiye/
      3 aylık bebekler genelde gündüz 2 kere ve toplamda 5-6 saat uyurlar. Her bir uyku seansı 2,5-3 saat sürebilir. 6 aya gelince gündüz 3-4 saat uyurlar. Her bir uyku seansı da 1,5-2 saat sürebilir. Ancak bunlar her bebek için geçerli olmaz. Bazı bebekler gündüzleri daha az uyuyabilir. Ben açıkçası gündüz uyumamasını tercih ederim. Çünkü hepimizin kesintisiz gece uykusuna daha çok ihtiyacı var. Varsın bebeğin yarım saat-45 dk. uyusun. Tamamen ayıldığı zaman onu yanına alarak ev işlerini yapmaya başlayabilirsin. Sizin halletmeniz gereken konu, bebeğin gündüz sıkılmadan, güvenli bir şekilde durabileceği bir alan bulmanız. Ben açıkçası çocukları yatar pozisyonda bırakma taraftarı değilim. Oturur pozisyonda bağlanarak durabileceği bir ana kucağı kullanabilirsin. Ya da araba koltuğuna oturtabilirsin. Böylece önünü görür. Sen de onun yanında yemek malzemesini ayıklamak, salonun tozunu almak gibi işleri yaparsın. Mutfak ve banyoda işin olduğunda da gerekirse bebeği ana kucağıyla kapının önüne taşır, işini hızla görürsün. Ancak bebek varken yoğun kokulu kimyasal maddelerle temizlik yapmamanı öneririm. Bebeğinin küçük olduğu dönemlerde sağlığınız için zaruri olan işler dışında hiçbir iş yapmamanı öneririm.
      Uyku konusu zaman içinde düzelecek. En zor dönemler ilk 3-4 ay. Uyku konusunda ne kadar rahat olursan ve “benim bebeğim uyuyacak” şeklinde yaklaşırsan bebeğin de o kadar rahat olur.
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

      • Tanla Hanım cevabınız için teşekkür ediyorum yazılarınız çok faydalı Allah sizden razı olsun birçok yeni anneye rehber oluyorsunuz. Genelde bu tür siteler bloglar 1 yıl belki de daha az süre devam ediyor ve bırakılıyor. Tavsiye edilen şeyler başarıya ulaştı mı başka bi sorunla karşılaşıldı mı hiç bilemiyoruz ve malesef yazanlar kıymetli de olsa daha iyisini arama çabasına giriyoruz. Bu kadar uzun süredir annelere rehber olup sorularını yanıtlayan başka bir yer görmedim.ayrıca montessori eğitimiyle de sitenizde karşılaştım bunun için de size minnettarım. Ne siz beni tanıyorsunuz ne ben sizi tanıyorum ama uzakta bir yerde bu yaptığınızın çok güzel bir hizmet olduğunu düşünen bir ezgi var. Teşekkürler!

        • Sevgili Ezgi,
          Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim. 2011 senesinden beri BebekveBen’de yazıyorum ve yazmayı bırakmamamın tek sebebi başka annelere, babalara, ailelere faydalı olduğumu ummam ve bir de böyle gelen güzel mesajlar…
          Kocaman sevgiler

        • Yeniden merhaba Ezgi,
          Güzel sözlerin için teşekkür ederim. Blogum BebekveBen’i çok seviyorum. Elimden geldiğince, diğer işlerim elverdiğince sık yazmaya ve yorumları yanıtlamaya çalışıyorum. Böyle güzel yorumlar da almak çok hoşuma gidiyor. Eksik olmayın. Bloguma her zaman beklerim.
          Sevgiler

  55. Merhabalar,

    yazınızı okuduğumda içime umutsuz bi umutla kapladım. Benim oğlum 7,5 aylık olmasına rağmen en az 6-7 kes uyanıyor. Gündüz pek süt içmiyor ek gıdalarla besliyoruz gece olunca ise emziriyorum. Çalışan anne olmanın zorluğu yaşıyorum. Birşeylerde yanlış mı yapıyoruz bilmiyorum ama bu uyku problemimiz nasıl geçer merak ediyorum.

    • Sevgili Selim’in annesi,
      Uyku konusunda bu yazımın pek çok aileye yardımcı olduğu konusunda mesajlar alıyorum. Dilersen bu yazımda belirttiğim yöntemleri bir uygula. Yanlız sonuç alabilmek için minimum 2-3 hafta azimle ve kararla aynı şekilde uygulamalısın. Ayrıca 0-2 yaş uyku konusunda yazdığım diğer pek çok yazıyı da takip edebilirsin.
      http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/uyku/
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  56. merhabalar,
    kızım 8 aylık, gece uykusu 1 ay öncesine kadar çok iyiydi. akşam 7.30-8 gibi emerek uyur, gece 2-3e kadar uyanmadığı olurdu. sonra sabaha kadar 2-3 saatte bir uyanır emip hemen geri uyurdu. şimdilerde düzeni çok bozuldu, bazen saat başı bile kalktığı oluyor. ya emerek ya da kucakta gezerek sakinleşebiliyor. önceden gece uyandığında hiç ağlamazdı, aranma hareketi ya da ağzını şapırdatma gibi şeylerden ben acıktığını anlayıp yarı uykulu emzirip yatırırdım geri. şimdi her uyandığında kıyameti kopartıyor, çok şiddetli bağırıyor. gündüz uykuları zaten en başından beri bozuktu. en fazla 45 dakikadan 2 uyku uyuyor o da en iyi gününde. önceden gece iyi uyuyor diye gündüz katlanıyordum ama artık tükenme seviyesine geldim. ne yapabilirim? bu ağlamaların sebebi ne olabilir? sizin yönteminiz uygulanabilir mi?

  57. Merhabalar, 21 aylik olan kızımla suaralar uykuya geçme problemi yaşıyoruz.şöyle ki sabah 8 gibi uyanıp öğlen 1 2 arası 1,5saatlik bi uyku uyuduktan sonra akşam 8 9 gibi gece uykusuna yatan kızım, artık bu düzenini terk edip ikimizi de hatta babasını dahi zorlu bir döneme soktu.tabi bunu sadece kızıma yüklemek ne kadar doğru orası da farklı bisorun.. artık geceleri 12 1 hatta bazen 2yi bile bulduğu olmuştur uyuması… dolayısıyla sabah 11lere kadar uyuması kaçınılmaz. Öğlen uykusuna 4 5 gibi yatıp 1 yada 2saat uyuması yeterli oluyor. Tabi bu düzensizliğim içinde yemek konusunda kafam karman corman olmuş durumda.. şuan hala emen bi bebek kızım fakat artık çok randıman alamadığını tahmin ediyorum ki emerken sürekli su içme isteği oluyor sanırım karnim aç anne demek yerine su istiyor… ben bu uyku ve yemek duzenginliğini nasıl duzene sokabilirim,yatmadan önce tok tutucu negibi gıdalar verebilirim yardımınıza ihtiyacım var.. ve (!) Artık ayaklarımda sallamak yerine ona sarılıp uyumak istiyorum… hepsi birarada zorlu bir süreç ve sabrı çok çok zor bi durum… etkili önerilerinizi 4gozle bekletmekteyim….

  58. Selam ben de müsaadenizle sorunumdan bahsedebilir miyim? 🙂
    Oğlum daha 2 aylık 40ımız çıktığından beri geceleri uyumuyor. 15 saat uyumadığı oldu. Ayakta sallama çarşafla sallama arabada gezdirme denedim olmadı beşiğinde zaten uyumuyor şu an kendi evimde değilim yatağında yatar mı bilmiyorum bazen memede uyumayı bile reddediyor hiç bi yöntem denemedim uyku eğitimi için 2 ay çok mu küçük yoksa hemen bu yöntemi deneyebilirim cevap verirseniz çok mutlu 🙂

  59. Merhaba, siteniz her konuda çok yardımcı oldu bize. Uyku konusunda birşey danışmak istiyorum. Bebeğim 4 aylık gece uykulsrında sorun yok çok şükür ama gündüz hiç uyumuyor sabah 9 dan gece 12ye kadar ayakta. Nasıl uyutanilirim gündüzleri?

  60. Merhabalar bebeğim 10 aylık ve memede uyuyor nasıl vazgecirebilirim ve ek gıda sorunuz var

  61. Merhaba kızım 4 aylık şimdiye kadar hep memede uyudu ve 6-7 saat deliksiz uyuyordu artık saat başı veya 2-3 saatte bir uyanır oldu uyutmamda bazen 2 saati buluyor çok yorgunum, uzun zamandır bir yöntem arıyordum ve sizi buldum . Yazdıklarınız bana çok mantıklı geldi. Denemek istiyorum, ancak söylediğiniz şekilde uyttup yatağa yatirdigimda uyanıp ağlamaya başlarsa ne yapmalıyım ve ben kundak ile uyutuyorum yoksa kendini uyandırıyor bu yöntem için uygun mu son olarak kiyamayip da ağladığı zaman yine meme verirsem bu sefer bebeğimin kafası karışıp daha kötü bir duruma mı girer. Şimdiden teşekkürler.

  62. Merhaba Tanla hanım, bebeğim 19 aylik ve hala gögüsümle uyuyor. Öğle uykusu dahil en az 5 dakika en fazla 30 dakikada sonra uyanip tekrar meme istiyor. Artık kendimden tiksinir oldum. 4-5 gündür öğle uykusunu cok kisa tutuyor. Uykusu var ama emzirsemde tekrar gecis yapamıyor. Birde ben cok yanlış birsey alıştırdım. Oglum üzerimde yatip emerek uyuyor. Bu kötü alışkanlığından benimde uyku düzenim yok. Istemeden aniden sinirleniyorum bağırıyorum. Bu arada oglum cok inat bir çocuk

  63. Merhaba ,
    Yönteminizi uyguladım. Size çok teşekkür ederim. Oğlum 4.5 aylık ve sallanarak uyumaya alıştırıldı. Kara kara düşünüyordum. Artık hem ağır hemde sallayarak uyuması mümkün olmuyordu.Dinlenemediği içinde çok huysuz bir çocuk olmuştu. Uyku eğitimi içini danışman aradım uçuk rakamlardan kapı açtılar. Ve dedikleri yöntemler zaten piyasada kitapları olan yöntemler.
    Lafı çok uzattım. İlk dün akşam denedim yarım saat ağladık ama sonunda uyuduk . Bugün kayınvalidemle işlerim vardı anneme geçtim sıkı sıkı tembihledim. Yastığını yanıma almıştım. Hiç uğraştırmadan annemin kucağında uyumuş. Öğlen almaya gittim kangruyla baya dolaştık gözler kapanıyordu ama uyumadı. Daha sonra amcası almaya geldi arabada yastığını çıkardım ve yan yatırdım 5 dk uyudu. Evde arabadan indirirken uyandı ağladı. Babannesine geldik bu arada. Amcasının yatağına koyar koymaz uyudu. Şimdi saat 5 üçüncü uykusunu uyumak istedi.15 dk ağladı olmadı dedesi aldı oyaladı. 6 da tekrar denedim 10 dk da uyudu. Bilmiyorum iyi mi kötü mü ama bugün 2 farklı yerde uyumuş oldu. Saatleride düzenlicen en kısa zamanda. Akşam 4 den sonra uyku yok. Çok teşekkür ederim size.

    • Merhaba Elif,
      Yazımda anlattığım gibi düzenli ve her gün aynı şekilde giden bir rutin oluşturduğunuz takdirde uyku konusunun düzene girmesi mümkün. Ayakta ve kucakta sallamak gibi anneyi/diğer bakıcıları zorlayan, yanlış uyku bağlantıları kurduran uygulamalardan en kısa sürede uzaklaşın. Bir de bebeğe birden fazla kişi bakıyorsa hepsinin aynı uyku rutinlerini uygulaması konusunda kararlı olmalısınız. Yoksa bebeğin aklı karışır, düzen kaybolunca uyku da bozulur. Özellikle babaanne/anneanne/amca/dede gibi aile büyüklerine kırıcı olmadan, neyi neden yaptığınızı, amacınızın nasıl bir uyku düzeni sağlamak olduğunu anlatırsanız eminim onlar da yardımcı olacaktır. Kolaylıklar dilerim.

  64. Merhaba Tanla hanım!
    Kızım 1 yaşında, gece 11-12de uyur ve sonra her 1-2saatte emmek için kalkar. Sabah 10-11e kadar uyur. Öğlen 1 gibi uykusu gelir ancak uyuyana kadar 2den geçer, sonrada 2-3 saat uyur, (5ten 9-10 arasında uyumak ister zorla dayanır) gece 9-10da uyumasını isterim ama bir türlü yatmıyor, 2 saat sallıyorum sonra da saat 11-12yi buluyor. Bundan önce 9-10da yatırmayı becermiştim ama 1-2saat yattıktan sonra gece 2-3e kadar yatmazdı. Birde kilo sorunumuz var 1 yaşında 7,5 kiloyuz, düzenli yatıp kalkarsak kilo alırdık( Öğlen iki kere uyuması lazımmış ama 2 kere uyuma saattini ayarlayamadım.

    • Merhaba Dinara,
      Kızının uykusunu düzene oturtabilmek için günlük olarak çok düzenli bir programı takip etmek ve gün içinde yaşına uygun aktiviteleri yaparak yorulduğundan emin olmak şart. Bu yazımda yer alan taktikleri uygulayabilirsin. Yanlız sonuç alabilmek için minimum 2-3 hafta azimle ve kararla aynı şekilde uygulamalısın. Ayrıca 0-2 yaş uyku konusunda yazdığım diğer pek çok yazıyı da takip edebilirsin.
      http://bebekveben.com/kategori/bebek-0-2-yas/uyku/
      Kolaylıklar dilerim.
      Sevgiler

  65. Şuan kızım kollarımda yazıyorum ❤️ üç gündür bu yöntemle uyutuyorum. Daha önce 1 sene bıyunca salladım. Ağlatmak istemediğim için diğer yöntemleri denemeye korktum ama şimdilik hiç ağlamadan uykuya geçiyor. ???

        • Tanla hanım sizin bu bilgilerinizi yaklaşık bir aydır kullanıyorum. Çok güzel sonuçlar aldım. 6 ay boyunca surekli kucagimda ve ben ayakta olmam kosuluyla uyuyordu oglum. Şimdi yatarak yaklaşık 10 dakika da uykuya dalıyor. Çok teşekkürler bize yardımcı oldunuz. Size bir sorum olacak. Son bir iki haftadır oğlum uyuduktan yarım saat sonra tekrar uyanıyor ve aynı uygulamayı yapmadan uyumuyor. Bu sorunu nasıl çözebiliriz. Yardımcı olabilir misiniz?

          • Merhaba Emine,
            Mesajın için teşekkür ederim.
            İşe Yarayan Bebek Uyutma Yöntemi’nde başarı sağladığınız için çok memnun oldum. 6 ay süresince belli bir uyuma düzenine alışmış bebeğinin bir anda değişmesini beklemek fazla iyimser bir yaklaşım olabilir. Önerim uyandığı zaman aynı yöntemi uygulamaya devam etmendir. Böylece uykusu fazla açılmadan uyumaya devam edecektir. Yöntemi bir süre daha düzenli bir şekilde uygularsanız bebeğin yeni uyku düzeni pekişecek bir müddet sonra tekrar uyanmalar yaşanmayacaktır.
            Çok sevgiler ve kolaylıklar dilerim.

  66. Selam men azerbaycandan yaziram. Menim qizim 6 ayliqdir. Cox gazi vardi ayakda yataginda sallanmaya alisdi simdi sallamadab uyutamiyorum. Aglayir cok. Bana yardimci olurmusunuz. Sallayaraq uyutdum 5,10 dakika sonra agliyor tekrar salliyoruz. Ve gece 4.5 arasi uyaniyor kaka yapiyor altini temizliyorum tekrar uyutmak zor oluyor.

    • Merhaba Quliyeva,
      Bu yazımda anlattığım yöntemleri uygulamayı deneyebilirsin. Sonuç alabilmek için bu yöntemleri en az 2 hafta boyunca bıkmadan, sıkılmadan izlediğine emin ol.
      Kolaylıklar dilerim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

kansersiz yaşam

50 kadına, 50 Mamografi Hediye

90 Saniyede 9 Ay