
Discovery Kanal’da ilgiyle takip ettiğim bir program var. İsmi “I Didn’t Know I Was Pregnant”, yani, “Hamile Olduğumu Bilmiyordum”. Programda, hamileliğinin son ana kadar farkına varmadan, hiç beklenmedikleri koşullarda bebeklerini doğuran kadınların hikayeleri anlatılıyor.
Hikayelerin hepsi farklı farklı. Mesela, bazı kadınlar hamile olduğunu anlayacak kadar çok kilo almıyor. Bazıları çeşitli nedenlerle bir daha hiç çocuk doğuramayacaklarını düşündükleri bir anda doğum yapıyor. Bazı kadınlar, hamilelik belirtileri olan bulantı, kusma, aşerme gibi belirtileri göstermiyor. Kimileri hamile olduğunu bilmediği için içki ve sigara kullanmaya devam ediyor ve hamilelik sırasında alınması gereken vitaminleri almıyor. Gittikleri bir restaurantın tuvaletinde ya da evde kimse yokken aniden doğum başlıyor. Kimi zorlukla hastaneye yetiştiriliyor. Kimi de evde kendi başına doğum yapmak zorunda kalıyor.
Bir kadın nasıl bebeği 8-9 ay karnında taşır da hamile olduğunu anlamaz diyorsanız, Discovery Kanal’ın websitesinde verilen sebeplere bakalım:
Hamile Olduğunuzu Bilmemenin 10 Sebebi
10. Fetus çok küçükse, hareketsizse, rahmin arkasında taşınıyorsa
Rahmin arka tarafında gelişen bebeklerin tekmeleri hissedilmeyebilir. Bu durumdaki pek çok anne, bağırsaklarının düzensiz çalıştığını ya da sindirimde zorluk çektiklerini düşünmektedir.
9. Yakın geçmişte çocuk sahibi olmak
Pek çok kadın, doğumdan hemen sonra ya da emzirirken hamile kalamayacağını düşünür. Bazı kadınların adet kanamaları düzensiz olabilir ve kadın, doğumdan sonra haftalarca kanama devam edebilir. Gerçek şu ki, bazı kadınlar, doğumdan birkaç gün sonra bile yumurtlayıp, hamile kalabilir.
8. Diyet yapmak
Hareketli olan ve beslenmesine takıntı derecesinde dikkat eden kadınlar, hamilelikten dolayı kilo almaya başladıklarında, bunu anlamayıp, diyet ve sporla hamilelikte alınması gereken kiloları almayabilir.
7. Stres
Stresli iş, aile yaşantısı ve özel yaşantı, adetlerin düzensiz olmasına yol açar. Buna alışan kadınlar da adet dönemlerine dikkat etmez ve hamilelikten dolayı adet olmamayı, hata ile, strese bağlar.
6. Fetusün tümor ya da kist ile karıştırılması
Özellikle rahim bölgelerinde oluşan bazı rahatsızlıklarda, fetüsün, yeni ya da tekrarlayan bir tümor olduğu düşünülebilir.
5. Obezite
Çok şişman kadınlar hamile olduğunu fark etmeyebilir.
4. Doğum kontrol yöntemlerinin hatalı bir şekilde kullanılması
Pek çok kadın, doğum kontrolü uyguladığında hamile kalamayacağını düşünmektedir. Aslında tüm doğum kontrol yöntemlerinde belli bir oranda hata payı vardır. Bu hata payı, doğum kontrol yöntemlerinin yanlış bir şekilde kullanıldığı durumlarda artmaktadır. Mesela, doğum kontrol hapı alınmasının atlanması, süresi geçmiş kondomlar gibi durumlarda süpriz hamilelikler gözlenebilir.
3. Adet görülmeye devam edilmesi
Bazı kadınlar, hamile olmalarına rağmen adet görmeye devam edebilir. Bu adet, daha hafif ya da düzensiz olabilir. Ancak kanamanın devam etmesi, kadınların hamile olmadığını düşünmelerine yol açmaktadır.
2. Evde yapılan hamilelik testinin negatif çıkması
Evde yapılan hamilelik testleri belli bir hata payı içerir. Bu testler, bazen hatalı olarak yorumlanabildiği gibi, testin kendisi de bozuk da olabilir. Kadın, ev testi negatif çıktığı için hamile olmadığını düşünebilir.
1. Düzensiz adet ve kısırlık
Geçmişte hamile kalamamak, adetlerin düzensiz olması ve menapoza yakın olmak, bazı kadınlara hamile kalamayacağını düşündürmektedir. Gerçek şudur ki, doğum kontrol yöntemi kullanılmayan her durumda, bir kadın hamile kalabilir.
Kaynak
Discovery Channel