
Bu hafta Can için yeni eğlence çözümleri için piyasadaydık. Can büyüdükçe, gündüzleri onu yatırdığımız sallanmalı sandalyesinde (Fisher-Price Newborn Rock ‘n Play Sleeper) rahat durmaz oldu. Minik ayakları ile sandalyenin tabanından kuvvet alıp, kafasını yukarıya kaldırmaya çalışıyor. Artık bir saniye bile göz önünden ayırmamak lazım. Yoksa sandalyenin üzerinden tepetaklak düşmesi işten bile değil. Bu nedenle gündüzleri Can’ı içine oturtacağımız yeni bir bebek ürünü arayışı içindeyiz.
Bugün de bu tür ürünlerin bolca bulunduğu Babies’R’Us mağazasına gittik. Aklımızdaki ürün, geçen haftalarda denediğimiz, ancak Can henüz oyuncak için önerilen yaştan küçük olduğu için almadığımız “Baby Einstein Musical Motion Activity Jumper”. İnternetten öğrendiğimiz kadarı ile bu ürün hakkında müşteri yorumları olumlu gözüküyor. Amazon’da ürünü kullanan 146 kişiden 124’ü, 3,4 ve 5 yıldız vermiş. Olumsuz yorum yazan bir kişi, ürünün üzerindeki bir parçanın koptuğunu ve bebeğin yutma tehlikesi geçirdiğini söylüyor ki, kurulma hatası olmadığı sürece bir bebeğin o parçayı yerinden nasıl çıkarabildiğine emin değilim. Yine de güvenli olmak için o parça üründen çıkarılabilir. Bir diğer kişi de, bebek bu oyuncağın altında oynarken aniden ayağa kalktığını ve göz kapağını oyuncağın altına çarptığını söylüyor. Bu tür bir kaza hemen her yerde olabilir. Bu, oyuncakla ilgili bir hata değil gibi geldi.
Aslında ürünler hakkındaki müşteri yorumlarını okumak, ürün hakkında ciddi anlamda arızalı/aksayan bir şey olup olmadığını öğrenmek açısından iyi. Ama, artık şunu anladım ki, hemen her ürün hakkında olumsuz birşey yazan birileri de mutlaka oluyor. Müşterinin evindeki kullanma şeklini bilemediğimiz için hatanın ürünün kendisinde mi, yoksa müşteride mi olduğunu anlayamıyorsunuz. Ürün hakkında cesaretiniz kırılıyor. Onu alma, bunu alma, öyle ise bu bebek gündüzleri nerede duracak? Sürekli yatağında yatırmak sağlıklı değil. Sürekli kucakta tutamazsınız. Son dönemde yaşadığımız akrep ve kırkayak hikayelerinden sonra da yere koymak istemiyorum. Zaten kendi başına oturamadığı için yerde de mecburen yatmak zorunda kalacak ki, bu da kafasının gelişimi açısında iyi değil. Böylece yeniden almayı düşündüğümüz ürüne geri döndüm.
Bebek ürünlerini satın alırken güvenlik konusunda neler yapılması gerektiğini daha önce yazmıştım. “Baby Einstein Musical Motion Activity Jumper” için de Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu web sitesindeki veri tabanından ve yeni bulduğum “Daha Güvenli Ürünler” (Saferproducts.gov) websitesindeki veri tabanından araştırma yaptım. Ürünle ilgili bir güvenlik çağırısı yapılmamış. Ancak ürünün üzerindeki parçalar konusuda bazı bireysel müşteri şikayetleri var ki, ürünü kurduktan sonra problem yaratacağını düşünürsek o parçaların çıkartmayı deneyebiliriz. Olmazsa da iade ederiz.
Bir de olayın bebek gelişimi boyutu var. Bizim yürüteç dediğimiz, İngilizce’de de walker diye geçen ürünler konusunda tıp çevrelerinde bir tartışma var. Yürüteç kimi doktorlar tarafından tavsiye edilmiyor, çünkü;
1- Bebekler yürütecin içindeyken merdiven gibi yerlerden düşerek yaralanıyor ya da havuza düşerek boğulabiliyor.
2- Yürütecin içerisinde iken normalde erişemeyeceği yerlere yetişip, yanma, zehirlenme gibi risklerin içine giriyor.
3- Yürüteçler bebeklerin daha çabuk yürümesine yardımcı olmuyor.Aksine normal motor gelişimini geciktirebiliyor. Bebekler yürütecin içinde iken çevrede dolaşma isteklerini tatmin ederek, yürümek için önemli adımlar olan emekleme, eşyalara tutunarak ayağa kalkmaya çalışma gibi şeyleri yapmak istemiyor.
Bu nedenle Can için yürüteç almaktan vazgeçtik. Ancak “Baby Einstein Musical Motion Activity Jumper”ın yürüteç gibi tekerlekleri yok. Konulduğu yerde sabit olarak duruyor ve bebeğin yukarı-aşağı doğru zıplamasına ve kendi ekseni etrafında dönmesine izin veriyor. Bu tip oyuncaklara İngilizce’de exersaucer deniyor. Exersaucer tekerlekli olmadığı için yukarıda 1 ve 2 numaralı maddelerde yazdığım sakıncaları içermiyor. Bu nedenle yürütece güzel bir alternatif olarak gözüküyor. Kimi doktorlar yine exersaucer’ların da içinde uzun süre kaldığı takdirde bebeğe faydalı olmadığını söylüyor. Çünkü;
1- Bebeğin kalçasını gereksiz yere esnetiyor.
2- Bebek yürütecin içindeyken de exersaucer’ın içindeyken de ayağını göremiyor. Oysa yürümenin gelişmesi için bebeğin ayağını ve bacağını görüp, onların nasıl çalıştığını anlaması gerekiyor.
Ancak internetteki kaynaklarda okuduğum kadarıyla exersaucer, fazla kullanılmadığı takdirde yürüteç kadar sakıncalı gözükmüyor. Piyasadaki exersaucer’lar için minimum kullanma yaşı 4 ay olarak gözüküyor. Genel olarak öğrendiğim bilgiler ışığında, gün içinde kullanım saatinde aşırıya kaçmamak koşulu ile “Baby Einstein Musical Motion Activity Jumper”ı denemeye sıcak bakıyorum. Ancak son olarak Can’ın çocuk doktoru ile de konuşarak onun da görüşünü alacağım. 9 Ağustos’da randevumuz var. Bakalım o neler diyecek?
Kaynaklar
- http://arsiv.ntvmsnbc.com/news/416468.asp
- http://pediatrics.aappublications.org/content/108/3/790.abstract
- http://www.healthychildren.org/english/safety-prevention/at-home/Pages/Baby-Walkers-A-Dangerous-Choice.aspx
- http://www.babycenter.com/404_will-baby-walkers-and-jumpers-help-my-baby-learn-to-walk_6878.bc