Biliyorsunuz BebekveBen’i 2011 senesinde açtım ve 4 senedir aynı keyifle yazmaya devam ediyorum. Bu süreçte blogum aracılığıyla çoğu benim gibi anne olan pek çok arkadaş edindim. Bugün blogumu uzun süredir takip eden ve bu süreçte güzel bir dostluk kurduğumuz okurlarımdan biri olan Berrak’ın mesajını ve ev yapımı oyun hamuru tarifini paylaşacağım. Berrak’ın Can’dan biraz daha küçük Berk isimli dünyalar tatlısı bir oğlu var. Berrak aslında bu oyun hamuru tarifini göndereli oldukça uzun bir süre oldu. Ancak bir şekilde posta kutumun derinliklerinde kaybolmuş 🙁 Bugün posta kutumu temizlerken gözüme çarptı ve daha önce yayınlamadığım için kendimi ayıpladım. Geç olsun da güç olmasın öyle değil mi 🙂 Çocukların evde zaman geçirdiği sıcak yaz günlerinde sizi ve onları 1-2 saat oyalayacak bir aile aktivitesi olan, hemen her evde bulunan malzemelerle yapılabilecek, çok kolay bu oyun hamurunun tarifi, umarım hepinizin hoşuna gidecek.

oyun hamuru

Merhaba Tanla,

Her hafta Berk’i bebek okuluna götürmeye devam ediyorum. 21. aya kadar daha çok jimnastik, inme-çıkma gibi becerileri destekleyen bu okul, 21. aydan sonra ince motor becerileri ve iletişim becerilerini geliştirme konusunda oyunlarla eğitim veriyor. Küçükken haftada bir gittiğimiz bu okula Berk isyan ederken, şimdi ise bir haftayı iple çekmeye başladı. Öyle tatlı oynuyorlar ki, her hafta gözümde bir damla mutluluk gözyaşı…

Gittiğimiz okul iki haftada bir de ailelere çocuklarıyla beraber gerçekleştirecekleri çeşitli aktivite ödevleri veriyor. Kah evde yastıkları yığarak tırmanma parkuru oluşturuyoruz, kah sandalyelerden tüneller yapıyoruz. Bu haftadaki ödevimiz de evde oyun hamuru hazırlamaktı. Neyse ki oyun hamurunu yapabilmemiz için bir tarif verdiler. Ancak bize verilen tarifte “krem tartarı” denilen ne olduğunu bulamadığım ve bilmediğim bir madde vardı. O yüzden internette alternatif bir oyun hamuru tarifi buldum ve onu uyguladım:

Ev Yapımı Oyun Hamuru Tarifi

Malzemeler

  • 3 su bardağı un (Hamurunuz çok sıvı olursa istediğiniz kıvama gelmesi için un eklemeye devam edin.)
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 su bardağı tuz
  • 2 çorba kaşığı yağ (Ben bebek yağı kullandım güzel koksun diye. Hamurun istenen kıvama gelmesi için yağ miktarı azalıp artırılabilir.)
  • Çeşitli renklerde gıda boyası (İsteğe bağlı)

Yapılışı

  • Derince bir plastik kabın içerisinde un, tuz su ve yağı karıştırıp güzel bir hamur elde edin.
  • Elinizdeki gıda boyasının renk sayısına göre hamuru bölüp, her parçaya gıda boyasını azar azar ekleyip yoğurun. Yalnız gıda boyasını azar azar eklemek önemli. Zira az önce mutfakta ufak bir karmaşa yaşadık. Her yer masmavi oldu.
  • Oyun hamurunu hava almayan bir kapta ya da ağzı sıkıca bağlanmış torbada uzun süre saklayabilirsiniz.

Bence içinde ne olduğunu bilmediğimiz hazır hamurlar yerine böyle ev yapımı bir oyun hamuru hazırlamak en iyisi. Tarifin içindeki bilinmeyen kimyasal madde sayısı bire iniyor. (gıda boyası)

Neyse buraya kadar olan her şey çok normal. Hamurdan sonra bizde problem başlıyor. Bu hamuru hazırlamamın bir nedeni de Berk’in makarna gibi yumuşak şeyleri tutmak istememesiydi. İlk denememizde oyun hamuruyla yaptığım onca ev ve adam figürü Berk’i ikna edemedi. Şimdi ne yapacağım ben? Nasıl yeneceğiz bu korkuyu ya da isteksizliği? Bunu fazla pekiştirmemek için çok üstelemedim ama bir hafta sonra yeniden deneyeceğim. Olmadı okul öğretmeniyle konuşacağım. Sizlerin de tavsiyesini alırsam süper olur.

**********************************

Önce Berrak’ın sorusuna yanıt vererek işe başlamak istiyorum.

Ben de Can’ı oyun hamuruyla ilk kez tanıştırdığımda dokusundan hoşlanmamış ve hamura dokunma konusunda çekimser kalmıştı. Bunu aşmanın en güzel yolu hamura dokunmamasını çok büyük ya da önemli bir durummuş gibi hissettirmeden, onu hamurla oynamaya teşvik etmek. Bir başka deyişle, başlangıçta dokunmak istemiyorsa bırakın dokunmasın. Ancak siz yine de oyun hamurunu hazırlayın ve çocuğunuzun erişebileceği bir yerde, örneğin alçak bir sehpanın üzerinde, hamurla büyük bir ilgiyle oynamaya başlayın. Siz ne kadar içtenlikle oynar ve eğlenirseniz çocuğunuz da muhtemelen sizi taklit etmeye heveslenecektir.

Ayrıca hamurun yumuşak olduğunu, dokusunun diğer oyuncaklardan farklı olmasının normal olduğunu, hamura dokununca ellerinin kirlenmeyeceğini, kirlense bile önemli olmadığını, oyun bitince isterse ellerini yıkayabileceğinizi ve ele bulaşan hamurların suyla kolayca çıkacağını söyleyin.

Oyun sırasında hamur parçaları minik ellere yapışarak kolayca yere dökülebilir ve halıya yapışabilir. O nedenle temizlik konusunda hassassanız, oyun alanının zeminine büyükçe bir örtü serebilirsiniz. Ancak bunu oyun sanki kirlenmeye yol açıyormuş, yere dökülmesi büyük sorunmuş gibi abartılı hareketlerle yapmayın. Çocuğunuz  siz fark etmeseniz de yaptığınız her hareketi dikkatle izler. O nedenle temizlik konusunda hassassanız önlemlerinizi mümkünse çocuğunuz oyun alanına gelmeden önce alın. Ayrıca bu oyunu bahçede, balkonda ya da halı olmayan zeminlerde de oynayabilirsiniz. Neticede oyundan alınacak keyifi temizlik işi gölgelememeli…

Bu ipuçlarına dikkat ederseniz çocuğunuz kısa sürede hamurla nasıl oynayacağını öğrenecek ve hamura dokunmaktan keyif almaya başlayacaktır.

Oyun Hamuruna Alternatif Bir Aktivite

Piyasada değişik oyun hamuru tarifleri var. Kimi oyun hamurları pişirilerek yapılıyor. Bu oyun hamuru pişirilmeden yapıldığı için bence daha pratik. Yapım aşaması da dahil olmak üzere her anına çocuğunuzu dahil edebilirsiniz. Böylece çocuğunuzla beraber 1-2 saat güzel vakit geçirebilirsiniz.

Bu malzemelerle illa oyun hamuru yapmak zorunda da değilsiniz. Pek çok kurabiye ya da poğaça tarifi oyun hamuruyla çok az değişiklik gösterir. Eğer gıda boyasına girmek istemiyorsanız ve oynadıktan sonra afiyetle yiyebileceğiniz bir hamur yapmayı hedeflerseniz çocuğunuzla beraber kurabiye pişirmeyi deneyin. En az oyun hamuru aktivitesi kadar keyiflidir ve pek çok çocuk kendi yaptığı yiyecekleri yemekten keyif alır.

Oyun Hamuruyla Yapabileceğiniz Aktiviteler

oyunhamuru.kardanadam oyunhamuru.kelebek oyunhamuru.baskioyuhamuru.yilan oyunhamuru.horoz oyunhamuru.tirtil

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadınlar Parklarda Emzirsin mi?

Okulların Açılışı Ertelendi