Okurlarımdan Berrak emekleme konusunda azıcık tembel olan bebeğini anlatıyor ve fikrimizi soruyor:
Oğlum Berk 7,5 aylık. Ama hareket etmeyi çok fazla sevmiyor malesef. İlk başlarda yüzüstü yatırdığımızda direk ağlamaya başlıyordu. Şimdi ise sırt üstü dönmeyi öğrendi direk sırtüstü yatıyor. Onu emeklemeye teşvik etmek için yakınına oyuncaklarını koyuyoruz ama uzanıp alamayınca kıyameti koparıyor. Ne emekleme, ne de ayaklarının üstünde durmaya çalışma hiç bir şey yok. Doktorumuz hareket etmesini etkileyecek fizyolojik bir sıkıntı tespit etmedi neyseki. Bu durum toplu bebekler için gayet normalmiş. Ben de her bebeğin kendi gelişiminin olduğunu, bu yüzden endişelenmemenin gerek olmadığını bilen bir anneyim ama bir yandan da içim içimi yemeden edemiyorum. Yaşıtları yuvarlanarak da olsa hareket edebilirken bizimkisi sadece oturur pozisyondan yatar pozisyona geçiyor. En sonunda haftada bir bebek egzersizine gönderdik. Başka bebekleri görünce hareketlenir diye ama çok da fazla bir gelişme olmadı 🙁 Her bebek bir şekilde yürüyor tabii ama benim durumumda başka anneler varsa en azından neler yapıyorlar, nasıl endişelenmeden duruyorlar bilmek istedim.
Merhabalar Berrak,
Aslında sorunun içinde kendi yanıtını kendin de vermişsin “Her bebeğin gelişimi birbirinden farklı ve kendine özgüdür.” Ancak biz anneler endişelenmekten kendimizi alamıyoruz öyle değil mi? Bu soru bana Can’ın yürüme hikayesini hatırlattı:
Can eşyalara tutunarak ayakta durmaya yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 5 aylıkken başladı. Sehpanın kenarından aldığı destekle 5-6 saniye ayakta duruyor, sonra da popo üstü düşüyordu. O halini gören sanki 1-2 aya yürür diye tahmin ederdi. Ancak 1 yaşın altının yürümek için erken olduğunu bildiğimizden fazla üzerinde durmadık. Zaman içinde bacak kasları güçlendikçe ayakta durduğu süre arttı. Sonra koltuklara tutunarak evin içinde dolaşmaya başladı. Bunlar da motor gelişmesinin devam ettiğinin işaretleri olarak bizi bayağı heyecanlandırdı. Gelgelelim bizimkisi 1 yaşına girmesine rağmen yürümedi. Sadece emeklemesi süpersonik hızlara ulaştı. Biz de neredeyse her gün merakla yürümesini beklemeye başladık. Bu arada bebeklerin ortalama yürüme yaşının 13-14 ay olduğu gerçeğini de gayet iyi biliyordum. Buna rağmen insana kendi çocuğu farklı olacakmış, erken olacakmış gibi geliyor. Sanki erken olduğunda madalya takacaklar 🙂 Bu arada arkadaş çevremizde 8-9 aylıkken yürüyen bebekler olması ve annemin bana “Sen 1 yaşındayken yürümüştün” demesi de cabası… Bunları duyunca insan ister istemez kıyaslama yapıyor.
Hikayemize devam edersek… 14 aylık olduğunda Can artık koltuklara tutunarak yürüme işinde bayağı ustalaştı. Hatta bazen tek elini bırakarak bir koltuktan öbürüne geçiyordu. Ancak o minik ellerden biri sanırım güvenlik duygusuyla, asla koltuktan ayrılmıyordu. Birgün biz oyun parkının içindeyken onu ayağa kaldırdım. Oyun sırasında fark ettirmeden ellerini bıraktım. Biraz sallansa da kendi başına ayakta durdu. Bunun üzerine cesaretlenip sırtını parkın duvarına verecek şekilde onu ayağa kaldırdım. Kendim de iki adım ötede çömelip ellerimi ona uzattım ve çağırdım. O anda benim için ufak çaplı bir mucize gerçekleşti ve Can 2 adım atarak kendini kollarıma bıraktı. Yaşadığım sevinci tahmin edebiliyorsundur. Akşam babası gelince bu büyük gelişmeyi müjdeledim. İlerleyen günlerde kah yalnızken, kah babasıylayken aynı taktiği kullanarak yürüme egzersizi yaptırdık. Can birimizin yanındayken, öbürü biraz ileride kollarını açıyor, bizimkisi de pıt-pıt birkaç adım atıyordu. Böyle, böyle derken 1-2 hafta içinde yürümeyi tamamen başardı. Anlayacağın ayağa kalkması 5. ay iken, ondan tam 9 ay sonra 14. ayda yürüdü.
Bu hikayeyi neden anlattım? Oturma, emekleme, yürüme, koşma gibi gelişim milatları söz konusu olduğunda her zaman bizim çocuğumuzdan ileride olan bebekler olabileceği gibi geride olan bebekler de olacak. Bu çok, çok, çok normal. Biz elbette ortalamaları bileceğiz, çocuğumuzu gözleyeceğiz ve endişelendiğimiz konuları mutlaka doktorumuza danışacağız. Bak sen de doktoruna gitmişsin. Gelişiminde bir sorun olmadığını söylemiş. Öyle ise bundan sonra gönlümüzü serin tutacağız.
Gelelim senin tombişine. Bak oturur pozisyondan yatar pozisyona geçiyor. Demek ki oturabiliyor. Tahminimce oturabildiğine göre başını da dik tutuyor. Yüz üstünden sırt üstüne dönüyor. Bunlar hep çok güzel gelişim aşamaları. Uzmanlar emeklemeye başlangıç için 7-10 ay arasındaki dönemi söylüyor. Senin bebişin de bu aralığın içinde ve hatta henüz çok başında. Daha zamanı var annesi. Hatta bazı bebeklerin hiç emeklemeden direkt eşyalara tutunarak yürümeye başladığını biliyor musun? Kimi bebekler de emekleme yerine popo yerde iken kendilerini sürükleyerek, komando gibi sürünerek ya da yuvarlanarak odada ilerleme yöntemini de seçebiliyor. Manzaranın tatlılığını düşünebiliyor musun? Bu satırları yazarken bile duygulandım. Belki de seninki onlardan biri olacak kim bilir?
Gelişim açısından beklemeniz gereken bebeğinin kol, bacak ve arkasındaki kasların iyice güçlenmesi. Ardından emeklemeye ya da bahsettiğim yöntemlerden birini kullanarak ilerlemeye başlayabilir. Ondan sonra da tut tutabilirsen.
Bu meyanda bebeğin kaslarının güçlenmesine yardımcı olmak için evde birkaç basit egzersiz yapabilirsiniz
- Yüzüstünü teşvik: Bebeğini yüzüstü yatırarak oyun oynamaya devam edin. Gerekirse siz de yüzüstü uzanın. Onunda aynı seviyeye gelin. Onun ilgisini çekecek, yüzüstünde kalmasını teşvik edecek komik surat hareketleri yapın.
- Üst gövdeyi kaldırma: Bir havluyu yuvarlayarak silindir haline getirin. Bebek yüzüstü yatarken havluyu vücudunun üst kısmının altına koyun. Bu pozisyondayken bebeğin dirsekleri yere değmelidir. Değmiyorsa havluyu daha küçük bir silindir olacak şekilde yuvarlayın. Böylece vücudunun üstü ve kafası hafifçe yukarıya kalkacak ve çevresini daha rahat keşfedebilecek.
- Erişme egzersizi: Bebek oturur pozisyondayken bir oyuncağı direkt önüne değil ancak önünde 45 derece açıyla hafif sağa ya da sola koyun. (Bebeğin tam önü saat 12 pozisyonuysa, oyuncağı saat 10 ya da saat 14 pozisyonuna koyun.) Bu pozisyon oyuncağa erişmesi için en ideal pozisyon olup, emeklemeye başlangıcı da andırır.
- Oyuncak teşviki: Onun ilgisini çekecek oyuncakları uzağına koymaya devam. Can 5 aylıkken biz sabah kahvaltısından sonra yere örtü yayıyor ve oyuncakları çevresine yayıyorduk. Onlara erişmeye çalışırken yüzüstü dönme, kafasını kaldırma, yuvarlanma ve emekleme pozisyonunu almayı keşfetti. Yuvarlanarak ileriye kaçan yumuşak top ya da ses çıkararak ilgisini çekecek çıngıraklı top gibi oyuncaklar idealdir. Berk de bir gün mutlaka erişmek için hamle edecek.
- Örnek gösterin: Bebek size bakıyorken emekleme pozisyonuna geçip, onun önünde neşeyle bir o yana bir bu yana emekleyin. Sanki ondan kaçıyormuş gibi yaparak onu eğlendirin. (Ah,ah! Biz modern ebeveynler neler yapıyor çocukları için 🙂 Bakarsınız o da sizi yakalamaya çalışırken emeklemeye girişebilir.
Ayrıca bahsettiğin bebek egzersizine de devam ettirebilirsiniz.
Son söz olarak ben Berk’in yakın zamanda emekleyeceğine inanıyorum. Sen de inan, gönlünü ferah tut. Berk gelişimiyle yakından ilgilenen bir annesi olduğu için çok şanslı.
Mutlu günler dilerim.
Tanla
bir an kendim yazdim sandim. 7.5 aylik tombis bir erkek bebek. oturma ustasi ama yuzustu birakinca kiyamet kopaean 🙂 neyse ki yalniz degilmisim, valla icime su serpildi.
Ah şu tombik bebeler… Bunların hepsini spora yazdıralım 🙂
çok güzel bir yazı olmuş,soranında yazanında ellerine sağlık:)
Ayris’im 5 aylık oldu.sayenizde yeni birşey daha öğrendim…
Böyle güzel sorular gelince ben de zevkle yazıyorum.
Okuyana da teşekkürler 🙂
merhabalar,
nerdeyse bir ay olmuş yazıyı yazlaı ama bizimkisinde hala tık yok emekleme konusunda 🙂 ama başka güzel gelişmeler var haber vereyim dedim.artık çift yönlü dönmeye başladı benim minik tembelim. yuvarlana yuvarla hareket ediyor. onun için yorucu olsa da şimdi böyle hareket etmeye çalışıyor. ayrıca tutunarak ayakta durabiliyor. gerçi biz koyuyoruz ayakta poziyona kendisi kalkamıyor ama koyduğumuz zaman tutunup 5- 10 dakika ayakta kalabiliyor.
bebek egzersizlerine devam ediyoruz. diğer bebekler emekleyerek pıtı pıtı gelip berk’in elindeki oyuncağı alıp gidiyorlar. Öyle arkalarından bakıyor 🙂
bakalım önümüzdeki günler neler gösterecek??
E süper işte… Gelişmeler var! Bakarsın seninkisi de emeklemeyi atlayıp direkt yürüyenlerden olabilir….
oley Berk emeklemeye başladı 🙂 nerdeyse 11 aylık ama başardı sonunda.. kendisinden yürümeyi beklerken ki sıralıyor artık birden emeklemeye geçti 🙂 işte benimkisi de böyle değişik bir bebecik….
bu arada uyku için pedagoga gittiğimizde berk’in özerkleşme probleminin olduğunu ve bu yüzden bağımsız hareket etmesi gerekitğini söyledi.. bu konuda da emekleme önemli bir adım. zira ayağa kalkmak için hala yardıma ihtiyaç duyuyor
Bu HARİKA! Ben eminim en kısa zamanda yürümeye de başlar. Can 14 aylıkken yürümüştü… Berk’in de vakti var annesi… Benim için kucakla onu olur mu?
Benim bebeğinde 11 aylık engellemiyor,birşeylerden tutunup kalkamıyor ve çok zor adım atıyor.
Poposunun üzerinde ilerliyor.dikkati falan çok iyi ama yinede endişeleniyorum.gerçi kilo olarak geriden geliyoruz
Umarım sadece zayıflığından ve teselliminsen yapıyordur.yürüteçe koydugumda ilerliyor ama ben fazla koymak istemiyorum
Selam Öznur,
Bebeklerin gelişimi birbirinden farklıdır. Her biri farklı farklı aylarda emekler, doğrulur ve yürümeye başlar. Ortalama bir fikir vermesi açısından, yazımda da belirttiğim gibi, bebekler genelde 13-14. ay civarında yürümeye başlar. Ancak yürümeye 8. ayda başlayan bebek de vardır, yürümesi 18.ayı bulan bebek de… Yürümek biraz da kasların gelişimine, motor gelişimine bağlıdır. Yürütece fazla bağımlı kalmamasını öneririm. Onun yerine bebeği ayağa kaldırarak ellerinden tutarak yürütmek, bebeğin ellerini koltuğun kenarına koyarak sıralamasını teşvik etmek daha doğru. Vücut ağırlığını kendi taşımalıdır. Ancak 18. ayı geçip yürüme konusunda hiçbir belirti göstermiyorsa doktora danışmakta fayda olabilir.
Bebeğin 11 aylık olduğu için ben bir sorun göremiyorum. Oğlum Can 5.ayda sıralamaya başladı ve 14. ayda yürüdü. O nedenle endişelenme. Sadece takip et ve yukarıda bahsettiğim egzersizleri yaptır. Eminim ki senin de oğlun zamanında yürüyecek.
Sevgiler
İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim.yurutece zaten koymuyorum artık egzersiz yapıyoruz.umarım faydalı olur ve kızım çabucak yürümeye başlar..tekrar teşekkür ederim
Rica ederim. Gelişmeleri merakla bekliyorum Öznur.
Sevgiler
Benim oglumda 10 bucuk aylik emeklemiyor ama surunuyor ellerinden tutunca yürüyor lakin kendisi yuzustuyken oturamiyor ve otuyorken arkaya dusebiliyor ve tuttugu yerden kalkmiyor her cocugun gelisimi farklı biliyorum da bu aylarda en azindan geriye dusmemesi gerekmezmi arkadina hep yastik koyuyordum artik koymuycam dusunce cani acisa bile en azindan cani aciycandan korktugu icin ogrenir mi acaba yoksa hic alakasi yokmu.ben anlamiyorum acikcasi kafam karisiyo alti aylik desteksiz oturmaya basladi ayaklari ustunde dimdik durmaya bes aylik basladi cokta seviyo yurumeyi elinden tutunca ama emeklemiyo hadi tamam surunuyo da niye hic tuttugu yerden kalkmiyo yada tutugu yerden ilerlemiyo fiziksrn gelisimi geri desem yuz ustu koydugumda nerdeyse ayaktayken yerden bisey almak icin egilirsiz ya hani o kadar poposunu havaya nasıl kaldiriyo ya da yuruturken neredeyse kosacak gibi hizli gidiyor.o zaman bunlari bu kadar fazla da yapamamadi gerekmiyormu? Yardinci olabilirseniz cok mutlu olurum teşekkür ederim
Selam Canan,
Eğer henüz otururken arkaya düşüyorsa ardına yastık koymamazlık etme. Şiddetli bir şekilde kafasını çarparsa zararlı olabilir. Onun yerine size yer egzersizleri yapmanızı öneririm.
Bebeğinin desteksiz oturabilmesi için kafa kontrolünü sağlaması lazım. Yere temiz bir örtü serip bebeğini karınüstü yatır. Renkli ve sesli oyuncakları başının biraz yukarısında tutarak kafasını kaldırıp oyuncağa bakmasını sağla.
Ayrıca bebeğin yine yüzüstü ve sırtüstü yatarken biraz uzağa sevdiği oyuncakları koyarak onlara erişmek için çaba sarf etmesini sağla. Bu egzersiz de kaslarını güçlendirecektir.
Kendi başına oturabildikten sonra emeklemeye geçişi daha kolay olacaktır.
Sabırlı ol, hiç yılma…
10 aylık bir bebek için gelişim milatlarını aşağıdaki yazımda bulabilirsin.
http://bebekveben.com/bebek-gelisimi-10-ay/
Ayrıca çocuk doktorunuza da ne yapabileceğinizi danışabilirsin.
Sevgiler
Cok tesekkurler simdi o sorunlari aştık cok şükür
Merhaba Canan,
Gelişme yaşandığına çok sevindim. Artık oturabiliyor ve/veya emekliyor mu bızdık?
Sevgiler
Merhaba verdiginiz bilgiler icin tesekkurler cok yararli. Benim 11 aylik bir kizim var cok guzel yuruyor fakat bir sorunumuz var karsisinda benim olmam lazim yoksa yurumuyor. Neden olabilir. Simdid3n tesekkurler
Merhaba minik fıstığın annesi,
Kızın henüz yürüme konusunda çok yeni… Bu gelişme adımını zaman içinde pratikle daha da geliştirecek. Karşısına seni alarak yürümek istemesi çok normal. Çünkü annesi olarak en güvendiği, rahat ettiği, onu teşvik eden kişi sensin. Zaman içinde sen olmadan da tıpış tıpış fır dönmeye başlayacaktır.
Güzel günler dilerim.
Sevgiler
Bebeğim 9 ayına yeni girdi sabit oturuyo ama emeklemiyo kilosuna normal ayaktada durmaya calismiyo otururken önüne oyuncak koyuyorum almaya calisiyo ama almayınca agliyo fazla çaba gostermiyo ilk çocuğum ve fazla tecrubem yok
Selam İpek,
Bebişinle bol bol değişik pozisyonlarda oyna. Önüne oyuncak koy, ismini söyleyerek çağır, ona şarkı söyle. Zaman içinde çaba göstermeye başlayacaktır. Bizim için basit görünen gelişim aşamaları bebekler için büyük adımlardır. Hemen pes etme, sabırlı ol.
Bebeğinle güzel günler dilerim.
Tesekkurler cvp verdiginiz icin bebegim ismini soyleyince bakiyo onunla konustugum zamanda tepkide veriyo tek sorun hic caba gostermiyo hala emeklemek icin yuz ustu koyunca hemen agliyo ilerisine oyunck koyuyorum almaya bile calismiyo
Hemen pes etmek yok. Sabırlar ilgilenmeye devam et İpek,
Bir müddet sonra emeklerinin karşılığını göreceksin.
Sevgiler
Merhaba benim kızımda 9 aylık ama hic emeklemiyor yüzüstü koyuyorum aağlamaya başlıyor oturuyor ama bunu kendi yapamıyor tutundurarak yürütmeye çalışıyorum ama yyürümekte istemiyor ayakta da duramiyor soylediginiz herşeyi yaptım ama hic cabalamiyor napicam bilemiyorum gelişimi güzel gidiyor diyor doktoru ama ben endiselenyorum
Merhaba Dilan
Bazı bebekler hiç emeklemeden direkt eşyaların kenarına tutunup ayağa kalkmaya ve ondan sonra da yürümeye geçebilirler. Bebeklerin ortalama yürüme yaşının 13-14 ay olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim. Kızın henüz 9 aylık ve bu bir yarış değil. Lütfen yazımda bahsettiğim teknikleri sabırla uygulamaya devam edin. Doktorunuz zaten sorun olmadığını söylemiş. Endişelerden uzaklaşıp, bebeğinle geçirdiğin güzel günlerin keyfini çıkarmaya bak.
Sevgiler
Slmlar
oğlum 1 yaşına girdi ama ne emekliyor nede ayakta duruyor ayağa kaldırıp adım artırmaya çalıştığım zaman ağlıyor istemiyor zor zor 1 2 adım atıyoruz. Karın üstü yatirdim da aglamaktan başka çaba sarf etmiyor çok endiseleniyorum,doktorumuz fizik tedavi önerdi ama ne kadar Yardımcı olur bilemiyorum sizce ne yapmam lazım
Selam Arzu,
Bazı bebekler hiç emeklemeden direkt eşyaların kenarına tutunup ayağa kalkmaya ve ondan sonra da yürümeye geçebilirler. Bebeklerin ortalama yürüme yaşının 13-14 ay olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim. Eğer doktorunuz fizik tedavi önerdiyse elbette bunu deneyebilirsiniz. Ancak fizik tedavide de yapılanlar bir nevi yukarıda bahsettiğim egzersizlerden farklı birşey olmayacak. Elbette bir uzman size göre daha disiplinli ve yöntemine uygun bir şekilde egzersizleri yaptıracaktır. Ancak fizik tedaviye gitseniz bile evde de sizin sabırla çaba göstermeniz lazım. Benim oğlumun 14. ayda yürüdüğünü bir kere daha belirtmek isterim.
Sevgiler
Benim kızımda 11aylık parmak ucuna basıyor emeklemiyor adım atmak istemiyor yuvarlanarak gitmiyor karnının üzerinden dönemiyor şuan nasıl bebişiniz
Oğlum 10 aylık oturur pozisyondayken kafası sürekli öne düşüyor yere vuruyor bacaklarının arasından bu normal mı kendisi bilerek mi yapıyor yoksa kafası mi düşüyor bilmiyorum yardimci olur musunuz .
Benim kizim yasina girdi koltuk kenarinda siraliyo bibkoltuktan otekine 2 metre kadar kendi kendine yuruyor koltuga tutunarak egilip yerden oyuncagini alamiyo ama kendi kendine tutunuo kalkamiyo yatarken oturur pozisyona gelemiuo egzersiz yaptiriyorun yapmak istemiyo hep el yarfimiyla yeren kalkmak istiyo kendi kendiene yapamiyo. Ve hic emeklemiyo koltuk kenarina tutunarak oyuncagini aliyo
Selam Bahar,
Bebeklerin ortalama yürüme yaşının 13-14 ay olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim. Senin kızın zaten kısa kısa mesafeleri yüremeye başlamış. Bundan sonra da ileriye gidecektir. Merak etme.
Sevgiler
Merhaba.Benim kızım 11 buçuk aylık ve şuan sadece oturuyor.Yuzustu yatirdigim da kollarıyla destek yapıp göğsünü kaldırıyor ,ayakta göğsünü bi yere yaslayarak duruyor ama kesinlikle adım atmak yok, biraz ayakta o şekilde durunca yana doğru devrilmeye başlıyor.Zaten başını tutması geç oldu 5 buçuk aylık di.Gelişimsel pediatri de takibimiz var ve kaba motorda gerilik var dediler.Denver testi falan yapılıyor iki ayda bir.IVF gebeliği benimkisi yani tüp bebek.Ve bebegimin böyle olması beni çok uzuyor ,bazen sinir sistemim çok yıprandı Çocuğum olması için doktor doktor gezdikten sonra şimdi de bebegimin sağlığı için dolaşıyorum.Bugün çocuk nörolojisinde randevumuz var ve çok korkuyorum.
Merhaba Yasemin,
In vitro fertilizasyon (IVF) (tüp bebek) yöntemiyle dünyaya gelen bebeklerin gelişimi konusunda pek çok araştırma yapılmış. Genel olarak özellikle de tek çocuksa, zihinsel, motor ve davranışsal gelişiminde doğal döllenmeyle dünya gelen bebeklere göre pek fazla fark olmadığını söyleyen pek çok araştırma var. Normal gelişimi olan bebekler ortalama 13-14 ay aralığında yürüyor. Bu açıdan bakıldığında kızının zamanı var. Bununla beraber IVF yoluyla dünyaya gelmiş bir bebeğin sadece yürüme gibi bir motor becerisi konusunda verilen sınırlı bilgiye bakarak gelişimini tahmin etmek çok zor. Duygularını çok iyi anlıyorum. Moralini bozma. Zaten gelişimsel pediatri takibiniz var. Testleri düzenli olarak yapılıyor. Diğer gelişim milatları düzgünse, başkaca bir sağlık sorunu yoksa kızın bir müddet sonra mutlaka yürüyecektir. Gerekirse fizik tedavi desteği alırsınız. Evde bol bol bahsettiğim egzersizleri yaptırın. Gelişmeleri lütfen bana yaz.
Kızınla güzel günler dilerim.
Merhaba Yasemin YİLMAZ bu yazdiklarinizin uzerinden neredeyse 3 ay gecmis..Acaba cocugunuz su an ne durumda noroloji sonucu ne oldu ?emekliyebiliyormu yoksa yurumeye mi gecti gelisimi nasil bu 3 ayda bir degisiklik varmi
Ben de aynı şekilde merak ettim. Bizi güncelleyebilirsen seviniriz Yasemin.
Sevgiler
10 aylık kızım var hala emeklemiyor ne yapmalıyım sadece dönüyor yüz üstü durunca ağlıyor
Merhaba Merve
Uzmanlar emeklemeye başlangıç için 7-10 ay arasındaki dönemi söylüyor. Senin bebeğin hala bu aralıkta, henüz hiçbir şey için geç değil. Bazı bebekler hiç emeklemeden direkt eşyaların kenarına tutunup ayağa kalkmaya ve ondan sonra da yürümeye geçebilirler. Bebeklerin ortalama yürüme yaşının 13-14 ay olduğunu bir kere daha hatırlatmak isterim. Eğer bebeğinin emeklemesini istiyorsan yukarıdaki yazımda belirttiğim önerileri sabırlı bir şekilde her gün olmak üzere en az 2-3 hafta boyunca denemeni öneririm.
Sevgiler
Merhabalar oğlum 15 aylık oturduğu yerde istediği yere sürünüyor yüz üstü yattığında kalkıyor ama yürümüyor kanepeye tuttuğunda ağlıyor ne yapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz ellerinle yürütmeye çalışınca güzel yapıyor ama tek başına ellerimi çekince hemen poposunun üstüne oturuyor yardımcı olurmuaunuz.
Merhabalar,
8 aylık oğlum var. Emeklemiyor. Yüz üstü yatırdığımda kafasını çok fazla kaldıramıyor, yan dönmeye çalışıyor ama başaramıyor tam dönemiyor. ayakları üzerinde fazla duramıyor.en fazla 5 yada 10 saniye sonra hemen bırakıyor kendini. Oturabiliyor ama otururken başını çok dik tutamıyor aşağıya bakıyor.Bebeğim 34 cm baş çevresi ile doğdu diğer bebeklere göre baş çevresi gelişimi küçük. Acaba motor gelişiminde bunun etkisi var mı? Ankaraya iyi bir beyin cerrahına götürdük beyin MR çetirdik normal çıktı. Bebeğinizin diğer bebeklerden farkı yok dedi. Çocuk Dr birşey demedi boy ve kilosu normal seviyelerde ne zayıf ne de kilolu. Çok fazla agulaması da yok dönem dönem ses çıkarmaları artıyor sonradan fazlalaşıyor. Üzülüyorum neden böyle diye? benimle aynı anda doğum yapmış arkadaşlarım bebeklerini anlatıyor ister istemez kıyaslama yapıyorum ama sonra da kendi kendime her bebeğin gelişimi bir olmuyor diyorum. takiplerime bakarak bebeğimin gelişimi 1 ya da 2 ay geriden geliyor.Ama yine de bir acaba bir sorun mu var demeden alamıyorum kendimi.
İyi günler benim 9 aylık bir kız bebeğim var 9 buçuk kilo 71cm boyu desteksiz oturabiliyor dönerek gidiyor ama emeklemiyor ne zaman emekler acaba sizce dönerek gitmesi normal mi?
Selamlar Havva,
Yazımda da belirttiğim üzere “Uzmanlar emeklemeye başlangıç için 7-10 ay arasındaki dönemi söylüyor.” Senin bebişin de bu aralığın içinde… Emekleme aşamasında dönerek çaba göstermesi de çok normal.
Mutlu günler dilerim.
Merhaba,
Bütün yazıları okudum. Çoğunlukla bizimle aynı şeyleri paylaşmışlar ancak bazı farklı durumlarımız var. Bebeğim 7,5 aylık. Sarılık yüzünden ve reflu yüzünden hiç yüz üstü yatıramadım. Motor ve kas gelişimi için 5. Aydan itibaren yüz üstü yatırmaya her cabalayisimizda sürekli ağlıyor. Oyun da oynuyorum, onu da taklit ediyorum, emeklemeyi de yapıyorum, zaten hep onun hizasında durmaya çalışıyorum. Şu anda 80 cm boyu ve 10.9 kg ağırlığı var. Desteksiz olarak 6 aylıkken oturmaya başladı. Ancak ben oturtuyorum, öne doğru eğilebiliyor, yakınındaki tüm açılardan oyuncaklarını alabiliyor. Hatta arkasındaki oyuncakları bakmadan şak diye elini atıp alabiliyor ilginç bir şekilde. Ancak bir yere tutunarak kalkma merakı kesinlikle yok, ayaklarının üstüne basmayı sevmiyor, ama suyu çok seviyor, denizde yüzmeye çalışıyor, kolluk taksam kendi kendisine çok rahat yuzebileceginden eminim çünkü bayağı yüzme hareketini yapıyor ayaklarıyla. Ellerinin kuvveti çok ağır, vurduğu zaman eşya veya insanın yanağı kolu kafası olsun gerçekten acıtıyor. Yani el, göz, dikkat, on numara. Ama tembellik mi bilmiyorum kesinlikle yüz üstü yatmak ve ayak üstüne basmak yok. Şaşırdım kaldım hiç mi merak etmez özgürce dolaşmayı bu çocuk? Bağımsızlığını ilan etse inanın peşinden koşmaya raziyim.
Sevgili Tuba,
Endişeni anlıyorum, ancak her bebek kendine uygun hızda ilerliyor. Kimi bebekler hiç emeklemeden oturuyour ve sonra direkt yürüyor. Ortalama bebek yürüme yaşı 13-14 ay olduğuna göre henüz zamanı var.
Bebeğinle bol oyunlu güzel günler geçirmeni dilerim.
Sevgiler