Dört ay göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Dün Can’ın rutin 4.ay kontrolü için doktordaydık. Her zaman olduğu gibi doktorumuza soracağımız soruları önceden yazarak hazırladık.  Soruları önceden hazırlamak hem unutmamızı engelliyor,  hem de zaman kaybını önlüyor. Tüm anne-babalara tavsiye ederim. İşte doktorumuzun sorularımıza yanıtları:

  • Bebeğimizi gün içerisinde exersaucer‘da tutmak istiyoruz. Bu konuda görüşlerinizi alabilir miyiz?

DR- Çok abartmamak koşulu ile exersaucer kullanmanızda herhangi bir sakınca yok. Ben de bu ürünü bebeğim için evde kullanıyorum. Ancak şunu unutmayın ki exersaucer bebeği tüm gün boyunca içinde tutacağınız bir ürün olmamalı. Siz yemek yerken, bulaşıkları yıkarken ya da tuvalete girerken, yani bebekle aktif olarak ilgilenemeyeceğiniz durumlarda işe yarayan bir ürün olarak düşünün.

  • Bebeği katı gıdalara başlatalım mı?

DR- Bu aydan başlayarak yavaş yavaş katı gıdaları vermeye başlayabilirsiniz. İlk olarak pirinç, yulaf ve arpa lapası ile başlayın. 5.ayda sebze ve meyveleri püre şeklinde eklemeye başlayabilirsiniz. Katı gıdaları verirken bebeği küçük bir kaşık ile besleyin. Yemeği ağzından dili ile iterek çıkarırsa merak etmeyin. Yeniden verin. İlk denemenizi fazla aç olmadığı bir zamanda yapın. Nasıl büyük insanlar sabah, öğle ve akşam öğünleri yiyorsa, katı gıdaları da bu zamanlarda verin. Diğer zamanlarda anne sütü ve hazır mamaya devam edin. Şimdilik üzüm, çilek, böğürtlen, yumurta, soya ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünleri gibi gıdalardan uzak durun.

  • Yakın zamandan havayolu ile seyahat etmeyi planlıyoruz. Dikkat etmemiz gereken bir şey var mı?

DR- Şu aşamada dikkat etmeniz gereken özel bir şey göremiyorum. Ancak şunu bilin ki 4 aylık bebekler ile seyahat etmek kolay olmayacaktır.

  • Can’ın kolunda bir ben var. Bu ben için endişelenmemiz gerekir mi?

DR- (Beni inceledikten sonra) Genellikle bu kadar küçük bebeklerdeki benler için endişelenmeye gerek yoktur. Ancak ortaokul çağına gelince (teenager) benler istatistiksel olarak tehlike arz etmeye başlar. Önemli olan benin varlığı değil, bende istenmeyen bir değişimin olmasıdır.  Bu konuda endişeliyseniz ara ara (mesela senede bir) benin yanına bir cetvel koyarak resmini çekmenizi öneririm. Böylece değişimi gözlemek ve ileride kıyaslama yapmak daha kolay olacaktır.

  • Can’ın havuza ve denize girmesiyle ilgili olarak daha önce ofisinize telefon ettik.  Hemşire 6 aydan önce kesinlikle güneş yağı sürülmemesi ve 3 aydan önce havuza ve denize girmemesini önerdi. 3 ile 6 ay arasında da bizim kararımıza bıraktı. Ancak enfeksiyon kapma riskinden dolayı tavsiye etmediklerini söyledi. Siz ne düşünüyorsunuz?

DR- Ben de bunlara katılıyorum. Küçük bebekler için en büyük risk vücut ısılarını yetişkinler gibi kontrol edememeleridir. Su çok soğuk gelebilir ya da güneş çok yakıcı gelebilir. Ayrıca havuzdaki diğer çocuklardan enfeksiyon kapma riski vardır. Bir diğer risk de klorlu suyun fazlaca yutulmasından dolayı rahatsız olmasıdır. Bu nedenle bebekler için en uygunu 1 yaşına kadar beklemektir.

  • Bebekler için yüzme dersleri konusunda ne düşünüyorsunuz?

DR- Bu kadar küçük bebeklerin yüzmeyi öğrenmesi oldukça fazla bir beklenti olur. Genellikle 5-6 yaşına kadar yüzme konusunda hazır olmazlar. Bebeklere yüzme öğretilen kurslara tereddütle yaklaşmak gerekir.

  • Can yakında diş çıkaracak gibi gözüküyor. Sürekli dişleri kaşınıyor ve salya üretimi var. Biz birkaç tane diş kaşıyıcı aldık. Diş çıkarmadan dolayı doğacak rahatsızlığı engellemek için yapabileceğimiz başka bir şey var mı?

DR- Can’ın diş çıkarması için bence en az 1 ayı var. Bu arada diş kaşıyıcıları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun dışında, çıkan dişler çok rahatsızlık verirse, ağrıyı giderici bazı merhemler bulunmaktadır. Gerekirse kullanılabilir.

  • Can son zamanlarda, uykuya geçmek üzere iken, sanki kabus görürmüş gibi, başını bir yandan diğer tarafa hızla çeviriyor ve çırpınır gibi hareketler yapıyor. Sizce bu normal mi?

DR- Bu konuda endişelenecek bir şey yok. Bazen bebekler böyle hareketler yapar. Merak etmeyin.

Doktorumuz ayrıca bebeğimizin fiziksel muayenesini yaparak tüm vücudunu dikkatle inceledi. Daha sonra da hemşire gelerek 4.ay rutin aşılarını yaptı. 4.ay aşıları da 2.ay aşıları ile aynıydı. [Diptheria (difteri), tetanus (tetanoz), pertussis (boğmaca), HIB, Hepatitis B (Hepatit B), Polio (Çocuk felci), Pneumococcal (Pnömokok) ve Rotavirus ] Can bu sefer 2.aydan daha az ağladı. Cesur oğlum benim! İşte 4.ay rutin ziyaretimiz böyleydi.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bebek Gelişimi: 4. Ay

disney

Bir Buruk Disney Hikayesi