Geçen Cuma rutin 15.ay ziyareti için halasıyla beraber Can’ın doktoruna gittik. Hemşirenin yaptığı ölçümlere göre boyu 82,6 cm ile %86’lık dilimde, kilosu 10,65 kg ile %35’lik dilimde ve baş çevresi 47 cm ile %45’lik dilimde çıktı. 12 ay ziyaretinde olduğu gibi yaşıtlarına göre uzun boylu, ancak ortalamalara göre zayıf çıktı oğulcuğum. Ancak 12.aya kıyasla kiloda %28’lik dilimden %35’lik dilime çıktığı için hafif bir toparlanma var.
Bu ziyaretimizde geçen ziyaretlere göre ilginç birşey oldu. Her zaman doktoruyla çok iyi anlaşan Can, bu sefer doktoru gördüğü andan itibaren haykıra haykıra ağlamaya başladı. Bütün telkinlerimize rağmen, muayenenin sonuna kadar da susturamadık. Doktorumuz bu durumun normal olduğunu, bu yaştaki bebeklerin yabancılara karşı böyle davranabileceğini söyledi. Ayrılık kaygısı (separation anxiety) denilen ve yabancılardan çekinmek, onlardan uzak durmak istemek olarak tanımlanan bu durum, en erken 6 aylıkken, bebeğin kendisinin anne ve babadan ayrı bir birey olduğunu anlamasıyla başlıyormuş. Genellikle 9-18 ay aralığında doruk noktasına ulaşıyor ve 24 aydan sonra çocukların bağımsız olma heveslerinin gelişmesiyle beraber genellikle sona eriyormuş.1 Bu aya kadar Can’ın yabancılarla çok iyi anlaştığını ve belki de ayrılık endişesini hiç yaşamayacağını düşünüyordum. Anlayacağınız minik oğlan bizi şaşırttı.
Bu ziyaretimizde doktorumuza sorduğumuz sorular ve aldığımız yanıtlar şöyleydi:
– Can yürürken ayaklarından bir tanesini dışa doğru basıyor. Bu normal mi?
DR- Bebekler anne karnındayken yer darlığından dolayı ayaklarından biri ya da ikisi de dışarıya doğru dönmüş olabilir. Doğumdan sonra da bir müddet boyunca ana rahmindeki pozisyonu devam ettirirler. Ayrıca bebekler bir müddet boyunca düztabanlıdırlar. Her ikisi de sonra düzelir.
– Ayak sağlığını korumak için nasıl bir ayakkabı giydirmeliyiz?
DR- Bebeklere giydirilecek ayakkabılar esnek olmalı, tabanı kaydırmaz olmalı, eni ve boyu bebeğin ayak ölçülerine uymalıdır. Ayak sağlığını korumak için bunun dışında yüksek tabanlı, yüksek arkalı, bilekli ya da anatomik olduğu söylenen özel bir ayakkabı giydirilmesine gerek yoktur.
– Can otururken omurgasının alt kısmı dışarıya doğru kavis yapıyor. Daha küçükken sallanan koltuğunda ve önceki araba koltuğunda hep kaykılarak oturuyordu. Bundan dolayı omurgası eğrilmiş olabilir mi?
DR- (Muayene ettikten sonra) Herhangi bir sorun yok. Merak etmeyin.
– Can’ın bez bölgesinin hemen kenarında sinek ısırığı gibi kırmızı ve kabarık birşey çıktı. Bu nedir ve nasıl tedavi edebiliriz?
DR- (Muayene ettikten sonra) Bu bölge tahriş olmuş gibi gözüküyor. Ama ciddi birşey değil. Burası sürekli bakteri üremeye müsait bir yer olduğundan, tedavi için antibiyotikli krem öneririm. (Güncelleme: Doktora gittiğimizde kızarıklık ikinci ya da üçüncü günündeydi ve ilk güne göre daha sönmüş gözüküyordu. Biz ilaç alana kadar dördüncü ya da beşinci günde, ilaç kullanmadan, kendiğinden geçti. Şimdi yaz sıcağıdan ve sürekli bezlemeden dolayı olduğundan şüpheleniyorum.)
– Can bugünlerde geceleri ağlayarak uyanmaya ve tekrar uykuya dönmekte zorlanmaya başladı. Bu konuda ne yapmalıyız?
DR- Bu durum ayrılık endişesiyle bağlantılı olabilir. Bebeğin yanına gidip onu sakinleştirmeye ve uymasına yardımcı olmaya çalışmaktan başka yapabileceğiniz birşey yok.
Doktordan sonra hemşire odaya tekrar girerek, difteri/tetanoz/boğmaca, grip ve pnömokok aşılarını yaptı. Can, aşılar boyunca da ağlamaya devam etti. Aşıların tamamlanmasından sonra derin bir nefes alarak doktordan ayrıldık. 15 ay ziyaretimiz daha önceki rutin kontrollere göre biraz daha aksiyonlu 😛 geçmiş olsa da, en azından halası yeğeninin doktor ziyaretine katılmış oldu. Geri dönüş yolunda Can’ın gözleri çoktan kapanmaya başlamıştı.
Kaynaklar
1- Baby Center