Heyecanla beklediğimiz 12.ay rutin doktor kontrolümüz nihayet geldi. Hergün saat 8.00-8.30 gibi ayağa dikilen Can, bu sabah yaptığımız tüm patırtılara rağmen horul horul uyumaya devam etti. Sanırım hala Vancouver saatiyle yaşıyor. Biz de, hiç keyfini bozmadan, usulca bebeğimizi giydirdik ve doktor ofisinin yolunu tuttuk. Hemşire her zaman olduğu gibi güleryüzle bizi karşıladı. Can’ın ölçülerini almak için soymamızı istedi: Mecburi uyanış vakti!
Yapılan ölçümlerde Can’ın boyu 79,4 cm ile %87’de, kilosu 9,74kg ile %28’de ve baş çevresi ölçüsü de 47cm ile %66’da. Sonuçlar tam beklediğim gibi. Can yine uzun boylu ve zayıfça bir bebek.
Bu doktor ziyaretinde bazı sorularımız oldu. Ayrıca 1 yaş aşılarını da yaptırdık. Sorduğumuz sorulara doktorumunuzun verdiği yanıtlar ve aşılar hakkında kısa bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum:
Doktorumuza Sorular
Kemiklerin gelişimi için düzenli olarak D vitaminine ihtiyaç olduğunu biliyoruz. D vitamininin en büyük kaynağı güneş ışığı ve çocuklar için her gün en az 15 dakika güneş ışığı almak tavsiye ediliyor. Ancak sizin de bildiğiniz gibi bulunduğumuz şehirde hemen hemen tüm mevsimlerde güneş ışınları çok yakıcı. Bu nedenle hergün dışarıya çıkarmadığımız olabiliyor. Can’ın D vitamini eksiğini kapatmak için eczaneden D vitamini almalı mıyız?
Bebekler yeterince güneş ışığı almadığı durumda D vitamini verilebilir. Amerika’da günlük olarak tavsiye edilen D vitamini miktarı 10mg’dır. 0-12 ay arası bebeklerde günlük D vitamini alımı 25mg’ı geçmemelidir. 12 aydan sonra D vitamini ihtiyacı, D vitamini eklenmiş süt, mısır gevreği ya da margarin gibi besinlerden de karşılanabilir.
Can artık 12 aylık oldu. İnek sütü vermeye başlayabilir miyiz? Yine yumurta beyazı vermeyi bugünkü aşılara kadar bekletmiştiniz. Bugünden itibaren vermeye başlayabilir miyiz? Yoksa aşıdan sonra belli bir süre beklemeli miyiz?
İnek sütü vermeye başlamanızda bir sakınca yok. Ancak bu geçişi, “bugünden yarına keskin bir geçiş yapılmalı” şeklinde düşünmeyin. Evde devam sütünüz varsa, öncelikle, değişik öğünlerde devam sütü ve inek sütünü dönüşümlü olarak verin. Bu arada alerji belirtilerini de gözleyin . Herhangi bir sorun yoksa, devam sütü pakediniz bitince tamamen inek sütüne geçebilirsiniz. Yumurta beyazına ise hemen başlayabilirsiniz.
Can hemen hemen yeni doğduğundan beri ara-ara ayak parmaklarını içeriye doğru kıvırıyor. Bu durum yürüyüşünde ya da ayakta duruşunda herhangi bir problem yaratır mı?
Genellikle ayağın tabanına keskin olmayan bir aletle basınç uyguladığınızda ayak parmakları içe doğru kıvrılır. Bebeklerinse ayak parmaklarını kendi kendilerine içeriye doğru kıvırması bir çeşit reflekstir. Zaman içinde kaybolur. Endişe etmenize gerek yoktur.
Bir Yaş Aşıları
Can bugün ilk defa kızamık, kabakulak, kızamıkçık (MMR-measles, mumps, rubella), su çiçeği (chicken pox) ve hepatit A (hepatitis A) aşılarını oldu.
Kızamık: Kızamık aşısı 1 ve 4 yaşlarında yapılır. Kızamık vücutta kızarıklık, öksürük, burun akması, gözde rahatsızlık ve ateş yapabilir. Aşı yapılmaması durumunda kulak enfeksiyonu, zatürre, nöbet, beyin hasarı ve ölüme yol açabilir.
Kabakulak: Kabakulak virüsü ateş, başağrısı ve kulak arkasındaki bezlerin şişmesiyle kendini gösterir. Aşı yapılmadığı takdirde sağırlık, menenjit (beyin ve omurga enfeksiyonu), testis ya da yumurtalıklarda ağrılı şişme, ve nadiren de ölüm görülebilir.
Kızamıkçık: Bu virüs vücutta kızarıklık, hafif ateş ve çoğunlukla kadınlarda eklem iltihabına (kireçlenme) yol açar. Hamile kadınların kızamıkçık virüsü kapması durumunda, düşük ya da bebekte ciddi doğum kusurlarına yol açabilir.
Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hava yoluyla bulaşır. Virüs taşıyan birinin yakınında olmak bu hastalıklara yakalanmak için yeterlidir.
Su çiçeği (Chickenpox): Su çiçeği çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Çoğunlukla hafif seyretmesine rağmen, küçük bebeklerde ve yetişkinlerde ciddi sonuçlar doğurabilir. Su çiçeği aşısı ilk kez 1 yaşında ve ikinci defa 4 yaşında yapılır. 4 yaştaki dozu atlandıysa, 11 yaşında yeniden yapılabilir. Su çiçeği virüsü kişiden kişiye hava yoluyla ya da hasta birinin vücudundaki kabarcıklara dokunmak yoluyla bulaşabilir. Bu hastalık kızarıklık, kaşınma, ateş ve yorgunluk yapar. Aşı yapılmadığı takdirde ciddi deri enfeksiyonları, vücutta iz, zatürre, beyin hasarı ve ölüme yol açabilir. Su çiçeği geçiren bir kişi, seneler sonra zona adı verilen (shingles) ağrılı vücut döküntüleri geçirebilir.
Hepatit A (HepA): Hepatit A, aynı isimli virüsle bulaşan ciddi bir karaciğer rahatsızlığıdır. Bu virüs hasta kişilerin dışkısında bulunur. Genellikle hasta kişilerle yakın temas ya da virüs bulaşmış yiyeceği yemek/suyu içmek yoluyla bulaşır. Hepatit A, orta şiddetli grip, sarılık, ciddi karın ağrıları ve ishal ile kendini gösterir. Hepatit A taşıyan biriyle aynı evi paylaşmak ciddi risk faktörüdür. Hepatit A aşısı 1 yaşında ve ilk verilişinden 6 ay sonra tekrar olmak üzere iki kere yapılır.