Daha önce doğum yapmış olan arkadaşlarım, hamileliğiin son dönemlerindeki sabırsız ruh halini mutlaka hatırlayacaktır. Bir yandan bebeğe kavuşma isteği ve diğer yandan da büyüyen bedenimizin yarattığı rahatsızlık. Benim hamileliğimde kesinlikle öyle olmuştu. Son haftalarda ikinci katta olan evimize ulaşmak için merdivenleri tırmanırken ofluyor-pufluyor, alışveriş için markete gittiğimizde Amerika’da çok yaygın olan ve genellikle engellilerle, hamilelerin kullandığı motorlu market arabalarına biniyordum. Normalde yüzükoyun yatmayı sevdiğimden, yatakta hep yan yatıyor olmaktan dolayı rahatsızdım. Sürekli tuvalete taşınmak da cabası. Fakat en önemlisi oğlumu bir an önce kucağıma almak istememdi.
Hepimizin bildiği gibi normal hamilelik süresi 40 hafta. Ancak çeşitli sebeplerle bebekler 40 haftadan erken ya da geç olarak dünyaya gelebiliyor. 40 haftayı geçtiği halde bebek henüz doğmadıysa, endişelenmeye başlıyoruz. Oysa miadı aşan bir gebelikten (post term ya da overdue) bahsedilmesi için 42. haftanın dolması gerektiğini biliyor musunuz? Amerika’da bazı doktorlar anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden bir durum olmadığı sürece 42. haftaya kadar beklemeyi tercih ediyor. Bazı doktorlarsa gebelik 40. haftayı aşınca tıbbi müdahale yöntemleriyle doğumu başlatmayı tercih ediyor.
Daha önce Başlamamış Doğuma Müdahale ve Başlamış Doğumu Hızlandırma yazımda doğal olarak başlamamış doğumu tıbbi müdahale teknikleriyle başlatma ve başlamış, ancak ilerlemeyen doğumu yine tıbbi müdahalelerle hızlandırma teknikleri üzerinde durmuştum. Bu yazımdaysa doğumu başlatmak için kullanılan doğal yöntemleri ele almak istiyorum.
Bu konuyu araştırdığınızda doğumu doğal olarak başlatmak pek çok yöntemden bahsedildiğini göreceksiniz. Aile ve arkadaş çevrelerinde yapılan sohbetlerde bile doğumu başlatmak için uygulanabilecek ilginç yöntemleri önerenler olacaktır. İşin doğrusu, bazı teknikler anne adayı ve bebek için rahatsızlık verici ya da tehlikeli bile olabilir. Ayrıca bebek doğmaya hazır olmadığı sürece, tıbbi yöntemlere alternatif olan bu yöntemlerin işe yarayacağının hiçbir garantisi yoktur. Dolayısıyla bu yöntemler doktora danışılmadan kesinlikle uygulanmamalıdır.
Doğal Yöntemlerle Doğumu Başlatmak
Zamanı geldiği halde başlamamış doğumu doğal olarak başlatmak için fiziksel aktivite, bazı bitkiler, bazı yiyecekler, alternatif tıp teknikleri, masaj ve rahatlama teknikleri kullanılabilir.
Fiziksel Aktiviteler
- Yürümek: Yerçekimi ve yürüyüş esnasında iki yana sallanan kalça kemiği, bebeğin doğum kanalına doğru ilerlemesine yardımcı olabilir. Ancak doğum sırasında enerjiye çok ihtiyacınız olacağı göz önüne alınırsa, anne adayı kendini yoracak kadar yürümeyi abartmamalıdır.
- Cinsel ilişki: Spermler rahim boynunun incelmesine ve rahmin açılmasına yarayan prostaglandin isimli bir hormonu içerir. İlişki sırasında salgılanan oxytocin hormonu da kasılmaları başlatabilir. Ayrıca cinsel ilişki stresi azaltarak anneyi rahatlatabilir.
Bitkiler
- Hint yağı (Castor Oil): Müshil etkisi olan bu yağ içildiği takdirde bağırsak hareketlerine yol açar ve bu hareketler de rahimi rahatsız ederek sancıları başlatabilir. Doğum belirtileri başlamadan bu yağın alınması sizi aşırı derecede ishal ederek rahatsızlık verir. Ayrıca sıvı kaybına neden olabilir. Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.
- Akşamsefası yağı (Evening Primrose Oil): Akşamsefası yağı rahim boynunun incelmesine ve rahmin açılmasına yarar. Hap olarak içilebileceği gibi, hamileliğin son haftalarında rahim boynuna sürülebilir ya da haplar ilgili yere yerleştirilebilir. Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Hamilede placenta previa olması durumunda uygulanmamalıdır.
Yiyecekler
- Baharatlı yiyecekler: Baharatlı yiyecekler bağırsakları hareketlendirerek rahimin kasılmasına yol açabilir. Ancak bunun tıbbi bir dayanağı yoktur. Aksine karnınız burnunuzdayken baharatlı yemek, mide ekşimesi yaparak rahatsızlık da verebilir.
- Tropikal meyveler: Ananas, mango ve papaya gibi torpikal meyvelerde bulunan bromelain isimli enzimin rahim ağzını yumuşatma etkisi olduğu söylenmektedir. Ancak bu meyvelerin etksi hakkında çok az bilimsel araştırma yapılmıştır. Meyvelerden çok yemek bağırsakları yumuşatıp rahmin kasılmasına da neden olabilir. Ancak işe yaramayıp sizi ishal de yapabilir. Meyvelerin etkili olması için taze olarak yenmesi, kavanozlu ya da konserve versiyonlarının tercih edilmemesi gerekir.
- Hurma: Doğum tarihinden belli bir süre önce başlamak üzere düzenli olarak hurma yemenin tıbbi müdahalesiz doğuma yardımcı olduğuna dair bir araştırma vardır. Ürdün Üniversite’sinde yapılan araştırmaya1göre, 69 kadın doğum tarihinden 4 hafta önceden başlayarak günde 6 adet hurma yemiş, 45 kadınsa hiç hurma yememiştir. Hurma yemeyen kadınlara kıyasla, hurma yiyen kadınlarda rahmin (doğum amacıyla hastaneye habul edildiğinde) daha açık olduğu, tıbbi müdahaleye ihtiyaç olmadan doğumun başlama oranının daha yüksek olduğu, doğumu hızlandırma yöntemlerine daha az ihtiyaç duyulduğu ve doğumun ilk aşamasının daha kısa sürdüğü görülmüştür. Ancak bu sadece 1 araştırmanın sonucudur. Bilimsel bir çıkarım yapabilmek için daha çok araştırma yapılmasına ihtiyaç vardır.
Alternatif Tıp Teknikleri
- Akapunktur: Vücudun doğru yerlerine özel iğneler batırmak yoluyla yapılan akapunktur, rahim kasılmalarını başlatabilir. Akapunktur ancak bebek doğmaya hazır olduğunda faydalı olabilir. North Carolina Üniversitesi tarafından 39-41 haftalık hamile olan 56 kadın arasında yapılan bir araştırmada2, kadınların yarısına akapunktur yapılmıştır. Akapunktur yapılan kadınların %70’inde tıbbi bir müdahaleye gerek olmadan doğum başlamış ve bunlardan %17’si sezaryene ihtiyaç duymuştur. Akapunktur yaptırmayan kadınlardaysa sezaryen oranı %39 olarak gerçekleşmiştir. Ancak bilimsel bir çıkarım yapabilmek için bu grup çok küçük olup, bu konuda ilave araştırmalar yapılmasına ihtiyaç vardır.
- Acupressure: Akapunktura çok benzeyen bu yöntem, parmaklar kullanılarak vücudun doğru yerlerine basınç yapılmasıdır. Doğumu başlatmaya yardımcı olacak üç nokta önerilmektedir: 1-Başparmak ve işaret parmağı arasındaki bölge, 2-Bacağın içinde ayak bileğinden dört parmak yukarısı, 3-En küçük ayak parmağıın dış tarafının biraz yukarısı. Yine bu yöntem uygulanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Masaj
- Genel masaj: Masaj anne adayını rahatlatarak, rahmin kasılmasını sağlayan oxytocin hormonunun salgılanmasına yol açabilir.
- Göğüs ucu masajı: Günde birkaç saat boyunca göğüs ucu masajı yapmak rahmin kasılmasını sağlayan oxytocin hormonu salgılanmasına neden olabilir. Ancak bu yöntem potansiyel olarak bebeğin kalp atışlarını yavaşlatabileceği, uzun süren ve ağrılı kasılmalara yol açabileceği için doktorlar tarafından çok da tavsiye edilmemektedir.
Rahatlama Teknikleri
- Meditasyon: Meditasyon oxytocin hormonu salgılayarak doğumun başlamasına yardımcı olabilir. Meditasyon doğumu başlatmak için işe yaramasa da en azından anne adayının rahatlamasını sağlayabilir.
- Hayalinde canlandırma: Rahat bir doğum yaptığını ve bebeğini kucakladığını hayal etmek, kendini deniz kıyısı gibi güzel bir yerde hayal etmek, bir çiçeğin açtığını hayal etmek gibi rahatlama teknikleri de annenin gevşemesine ve doğum sürecinin başlamasına yardımcı olabilir..
Kaynaklar
What to Expect | WebMD | Baby Corner | Joy in Birthing| Araştırma 1 | Araştırma 2
Merhaba Tanla,
Bu yöntemlerin çoğunu denememe rağmen benim minik doğmamıştı bir türlü sezeryanla 41,5 haftada aldı doktor 🙁 hala içim acır normal doğum yapamadığım için
Hiç üzülme Berrakcım. Bazen olmayınca olmuyor işte. Önemli olan sağlıklı bir şekilde bebeğine kavuşmuş olman. Öyle değil mi?
Merhaba 39 +3 teyim ama hic belirti yok ve bu beni ciddi anlamda dusunduruyor. 31.haftada erken dogum riski vardi . Bir hafta sancilarim oldu neyseki onuda atlattik fakat simdide inat etti gelmiyor bebegim . Bende cok bunaldim artik bir an once olsun istiyorum . Normal dogum istiyorum . Ama olmassa mecbur sezeryan olucaz heralde .
Hayırlısı olsun Dilek,
Bebeğini sağlıkla kucağına almanı dilerim.
Sevgiler