2011 senesinin Nisan ayında, Amerika’da bir hastanede, normal doğumla, ilk çocuğum Can’ı dünyaya getirdim. Yaklaşık 6 saat süren doğum sırasında, ağrı ile başa çıkmada, epidural anestezi kullandım.
Epidural sayesinde, doğumumu tamamen ağrısız ve bilincim açık olarak gerçekleştirdim.
Epidural sebebiyle, doğum öncesinde hedeflemediğim birkaç durum meydana geldi:
- Kan basıncım düştü. Düzenlenmesi için ilaç verildi.
- Rahim açılması yavaş gelişince, hızlandırılması için sentetik oxytocin verildi.
- Bel altı bölgesi tamamen uyuşmuş olduğu için, yataktan kalkmama izin verilmedi. Bu nedenle idrar atımı için katater takıldı.
- Epiduralın etkisi doğumdan sonra birkaç saat sürdü. Bu süreçte yardım ile yürüyebildim.
Bunların dışında herhangi bir yan etki yaşamadım.
Avantajları ve dezavantajlarını birarada değerlendirdiğimde, epidural anestezi deneyimimden genel olarak çok memnunum. Doğum sürecimin tamamını bu sayfadan okuyabilirsiniz.
Doğuma bakış açım, sürecin mümkün olduğunca doğal yaşanması ve müdahalelerin, ancak zorunlu durumlarda yapılması yönünde. Her anne adayının koşulları farklı olabilir. Önemli olan anne ve bebeğin sağlık ile doğumu tamamlamasıdır.
Bu yazıyı yazmaktaki amacım, doğum ağrısı ile başa çıkma sürecinde farklı seçeneklerin olduğunu anne adaylarına hatırlatmaktır. Lütfen her yöntemi avantajları ve dezavantajları ile birlikte değerlendirin. Doktorunuza danışın ve kendiniz için en uygun yöntemi seçin. İyi doğumlar…
Doğum Ağrısı ile Başa Çıkma Yöntemleri
Doğum sırasındaki ağrı ile başa çıkmada çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden aşağıda verdiklerim, tıbbi müdahale ile vücuda uyuşturucu ilaç verilmesini içerir:
- Genel anestezi
- Lokal anestezi
- Epidural anestezi
- Spinal anestezi
- Pudendal anestezi
- Paraservikal anestezi
- Uyuşturucu ilaçlar
Bunların dışında, doğal doğum teknikleri, nefes alma teknikleri ve rahatlama teknikleri de doğum ağrısı ile mücadelede kullanılabilir. Bunları bir başka yazımda ele alacağım.
1. Genel Anestezi
Genel anestezi nedir?
Verilen uyuşturucu ilaçlar sebebiyle, duyuların ve bilincin tamamen kaybolduğu anestezi türüne genel anestezi denir. Önce, damardan verilen kas gevşetici ile hasta rahatlatılır ve yarı uyuşmuş duruma gelir. Sonra, verilen bir gaz yardımı ile bilinç tamamen kaybolur. Hastanın nefes borusuna yerleştirilen bir tüp vasıtasıyla nefes borusu açık tutulur ve uyuşturucu ilaç verilir.
Genel anestezinin avantajları | Genel anestezinin dezavantajları |
|
|
Not: Güvenli ve verimli bir doğum için, doğum sürecine annenin de katılması amaçlandığından, Amerika’da yapılan sezaryen ameliyatlarında genel anestezi çok az tercih edilmektedir.
Türkiye’de ise, son dönemde lokal anestezi adetlerindeki artışa rağmen, sezaryen ameliyatları, hala büyük ölçüde genel anestezi ile yapılmaktadır.
2. Lokal Anestezi
Lokal anestezi, sadece yapılan bölgeyi etkiler ve o bölgede his kaybına yol açar. Hastanın bilinci açıktır. Lokal anestezi türleri; epidural anestezi, spinal anestezi, pudendal anestezi ve paraservikal anestezidir.
Epidural anestezi nedir?
Epidural, belin alt kısmından uygulanan ve tercih edildiği sürece etkisini devam ettiren bir lokal bir anestezi türüdür. Yapılış aşamasında önce anestezi bölgesi uyuşturulur. Daha sonra, uyuşturulmuş bölgeye iğne ile girilerek epidural bölgesi tespit edilir ve katater takılır. Katater takıldıktan sonra iğne çıkarılır. Katater, bant ile sırt bölgesine sabitlenir. Epidural anestezi gerektikçe, katater vasıtasıyla ilaç verilir. Yapılması 10-25 dakika sürer.
Spinal anestezi nedir?
Spinal anestezi de epidural gibi belin alt kısmından uygulanan ve en fazla 2 saat kadar etki gösteren lokal bir anestezi türüdür. Yapılış aşamasında once anestezi bölgesi uyuşturulur. Daha sonra, uyuşturulmuş bölgeye iğne ile spinal anestezi ilacı verilir. Yapılması 5-20 dakika sürer.
Epidural ve spinal anestezinin farkı nedir?
- Spinal aneztezide ilaç bir kere vücuda verildikten sonra iğne çıkarılır. Epiduralde ise, yerleştirilen katater vasıtasıyla sürekli bir ilaç akımı vardır.
- Spinal anestezi bir kere verildiği için, bir müddet sonra etkisini yitirecektir. Bu nedenle, müdahale süresinin kısa olduğu ve hemen uyuşturmanın gerekli olduğu sezaryen gibi durumlara uygundur. Epidural ise, normal doğum gibi, sürecin belli olmadığı ve değişen ihtiyaca göre uyuşturucu ilacın verilmeye devam edeceği uzun süreçli müdahalelere uygundur.
Epidural ve spinal anestezinin avantajları | Epidural ve spinal anestezinin dezavantajları |
|
|
Pudendal anestezi nedir?
Pudendal anestezi, perineum (vajen ve rektum arasındaki bölgenin adı) çevresindeki ağrının oluşumunu engellemek için, doğumdan kısa bir süre önce enjeksiyonla yapılan bir tür lokal anestezidir.
Pudendal anestezinin avantajları | Pudendal anestezinin dezavantajları |
|
|
Paraservikal anestezi nedir?
Paraservikal anestezi, rahim ağzının etrafındaki dokulara enjeksiyonla yapılan bir tür lokal anestezidir. Bebeğin sağlığına yan etkilerinden dolayı, Amerika’nın pek çok bölgesinde uygulanmasından vazgeçilmiştir.
Paraservikal anestezinin avantajları | Paraservikal anestezinin dezavantajları |
|
|
3. Uyuşturucu İlaçlar
Doğum sırasında, ağrının kesilmesi için anneye değişik ilaçlar verilebilir. Uyuşturucu etkisi olan bu ilaçlar:
- Omurgaya tek seferlik enjeksiyonla yapılabilir.
- IV vasıtasıyla sürekli olarak verilebilir.
- Anne tarafından kontrol edilen bir düğme ile, annenin ihtiyacı olduğunda verilebilir.
Uyuşturucu ilaçların da her yöntem gibi çeşitli avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu konuda daha ayrıntılı bilgi için doktorunuza danışabilirsiniz.
Kaynaklar
– Anesthesiologyinfo.com Genel anestezi
– AmericanPregnancy.org: Genel anestezi | Epidural anestezi | Spinal anestezi | Pudendal anestezi
– Vital: Sezaryan
– ReddingAnesthesia.com Spinal anestezi
– Understanding Childbirth Medications
– Yoldemir.com Ağrının giderilmesi
ÖNEMLİ UYARI! Bu yazı yukarıda verilen kaynaklardan yola çıkılarak bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Doğum tercihleri kişiye özeldir ve ancak hasta/doktor mutabakatı ile uygulanır. Doğum anında kişiye özel koşullar nedeni ile burada yazanlar farklı şekilde gerçekleşebilir. Bu yazı tıp personelinin tavsiyesi yerine geçemez/geçmeyi amaçlamaz. Bu yazıdaki seçeneklerin takip edilmesinden dolayı doğacak sonuçlardan www.bebekveben.com sorumlu tutulamaz.
çok güzel hazırlanmış bir yazı, ellerine sağlık tanlacığım