
Yaklaşık iki haftadır Can’ın huylarında bir değişiklik oldu. Genellikle mutlu olan ve kendi kendine oyalanan bebek gitti. Yerine uykusuz huysuz sinirli bir yer cücesi geldi. Huysuzluk hali, tıpkı ilk üç ayda kolik sıkıntısı sırasında çektiğimiz gibi, akşamüstüne doğru artıyor. Bu sinir dakikalarında genizden “emmm hmmmmm emmm emmmm” diye sesler çıkarıyor. Hiçbir oyuncağı ile oynamak istemiyor. Sadece kucağa alınıp dolaştırıldığında biraz rahatlıyor. O da geçici. Yorulup bir yere bırakmak istediğinizde yeniden başlıyor.
Bizi en çok yoran da uykusuzluğu. Tesadüfen bu aralar da tüm bebek sahibi olan anneler uykusuzluktan şikayetçi. Twitter’da “Uykusuz Anneler Kulübü” bile kurulmuş. Tabii hepsinin bebekleri değişik yaşlarda ve uykusuzluk nedenleri farklı. Ama nihayetinde sonuç aynı. Anneler uykusuz kalıyor. Can’ın son iki haftadır gündüz uykuları o kadar azaldı ki tamamen biteceğinden korkuyorum. Çünkü bu uyku saatleri benim biraz da olsa nefes aldığım dakikalar. Gece uykuları da son iki gecedir bozulmaya başladı. Uykusunda sürekli dönüyor ve 1-1.5 saat sonra uyanıyor.
Bütün bu belirtiler biraraya gelince diş çıkarmasının yakın olduğunu düşünüyorum. Geçen gün halası kucağında tutarken ağzında diş başına benzeyen bir şey görmüş. Heyecanla kontrol ettik, ama, henüz dişetinde şişmeden başka birşey yok. Tabii iki aydır salya üretiminin had safhada olması, hatta fazla salya üretiminden salyalar boğazına kaçınca öksürmesi ve eline geçirdiği herşeyi dişlemek istemesi de cabası…
Bu dönemde Can’ın beslenme, alt değişimi gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta hiç gecikmemeye çalışıyoruz. Bu seçenekler elendiğinde sıkıntı devam ettiğine göre sorunun diş çıkarmakla ilgili olduğunu düşünüyoruz. Sıkıntıya girdiğinde onu çeşitli aktivitelerle oyalayarak dikkatini dişlerinden başka bir yöne çekmeye çalışıyoruz. Özellikle çiğneyebileceği oyuncaklarını veriyoruz. Daha büyük olsa yoğurt ya da elma püresi gibi yiyecekleri soğuk olarak vermeyi öneriyorlar, ama, henüz bu seçeneği uygulayamıyoruz. Bu zor anları her bebeğin yaşadığını düşünmekten başka elimizden birşey gelmiyor. Dayan bebeğim, yakında hepsi geçecek!
Su an yazinizla nasil ortusen bir durum yasiyorum anlatamam!Yazi 2011de yazilmis merakla mesaj gondermek istedim,bu durum nasil sonuclanmisti ve ne kadar surmustu acaba?:)tesekkurler
Merhaba Selin,
Bu durum bir müddet daha böyle sürdü ve Ekim ayının sonunda Can’ın ilk dişleri alt damağında belirdi. Bu konuda şöyle bir yazı yazmıştım. Belki işine yarayabilir.
http://www.bebekveben.com/2011/10/30/can-ilk-disini-cikariyor/
Bebeğin ne kaç aylık? Diş konusuna ek olarak
– kolik
– gaz sancısı
– büyüme atakları
– emziriyorsan sütün fazla gelmesi
gibi ihtimalleri de gözden kaçırma derim.
Sevgiler
Selamlar Tanla,
Bebişimiz 6,5 aylık oldu ve son 2 haftadır uyku durumunu aynen yazında bahsettiğin gibi. Bir 3. aydaki gaz dönemi bir de bu diş çıkarma dönemi çocuğumuzun yaşadığı en dalgalı zamanlar oldu. Gündüz uykuları 40’ar dakikaya indi. Akşama doğru iyice huysuzlaşıyor ve gece uykuları 6-7 kez bölünebiliyor. Her mızmızlandığında, yatağında dizlerinin üzerine yatıp, yüzünü ağlayarak çarşaflara gömdüğünü görmek içimi parçalıyor. Alıp yataktan, sakinleşmesi için emzirmekte buluyorum çareyi. Doktoruna danıştığımızda, çok sızladığı dönemlerde, gece uykusuna yatmadan evvel **** (ilacı) verin diyor ama ağrı kesici alacağına, az dişini (!) sıksın bebeğim diyorum.
Bu durum ne zaman geçiyor, Can’dan anımsayabiliyor musun? Her diş çıkardığında böyle mi olacak?
İşe başlayacağım ama bu durumda pek tedirginim.
Diş çıkarma döneminde birkaç hafta boyunca Can’ın uyku düzeninde bozulma olmuştu. Sağlığı yerinde olup, başka bir rahatsızlığı olmadığı, diş etleri şiştiği ve salya üretimi had safhada olduğu için diş çıkartma yüzünden olduğunu düşünmüştük.
Senin mesajından sonra geriye dönük olarak notlarımı inceledim. Yukarıdaki yazıyı 12/09/2011 tarihinde yazmışım ancak ilk diş 30/10/2011’de çıkmış. Yani belirtilerle dişin gerçekten çıkması arasında 1 aydan fazla bir süre olmuş. Ancak sakın korkma, bu 1,5 ay süresince Can’da sürekli uykusuzluk gözlenmedi. Sıkıntılı geceler maksimum 2-3 hafta sürüyor. Sonra duraklıyor.
Diğer dişlerin çıkmasında da ara ara uyku düzensizlikleri oluyor. Yine belirtteyim. Şu anda Can’ın 16 dişi var. İnan ki hepsinin çıkması sırasında aynı şekilde uyku bozukluğu ve ağrı olmadı. Özellikle son dişlerin ne zaman çıktığını fark etmedik bile… Kısacası her çocuk farklı, ama, bir aksilik olmazsa Elif’in uykularının maksimum 1-2 haftaya düzene girmesini bekliyorum.
Can’ı büyütürken ben de ilaç kullanmaya mümkün olduğunca az başvurdum. Diş çıkarma ağrısı için ilaç verdiğimi hatırlamıyorum. Ancak körü körüne ilaç karşıtı da değilim. Başka rahatsızlıklarda örneğin ateşi düşürmek için gerektiğinde doktorun önerdiği ilaçları kullandım.
Bu arada ilaç isimlerini paylaşmayalım olur mu tatlım? Bir bebeğe uygun olan bir ilaç, öbürüne uygun gelmeyebilir.
Bu arada Elif’te damakların şişmesi, salyalanma ve bulduğu herşeyi hırsla kemirme (damakların kaşınması) var mı bilmiyorum. Daha çok bunlar diş çıkarmanın belirtisi. Ancak bahsettiğin tablo bana birşeyi daha anımsattı. Dizlerini çekerek ağladığını söylüyorsun değil mi? Anne sütünün fazla gelmesiyle ilgili yazılarımı da tavsiye ederim.
http://www.bebekveben.com/tag/anne-sutunun-fazla-gelmesi/
Tez zamanda Elif’ciğin mışıl mışıl uyumasını ve gülücüklerle uyanmasını dilerim…
Sevgiler
Hızlı ve özenli yanıtın için çok teşekkür ederim Tanla.
İlaç isimi telaffuzundaki duyduğun rahatsızlığı da anlıyorum; haklısın.
Benzer durumları yaşayacak veya yaşamakta olan anneleri aydınlatmak adına şunları söyleyebilirim:
– Elif pek uzun emen bir bebek değil; 2 dakikada tek memeyi emip, sıkılıp bırakıyor ve bu ona nasıl yetiyor bilemiyorum. Bu sebeple konunun sütün fazla olması ile ilişkilendirmiyorum.
– Aynen dediğin belirtileri bir arada gösteriyor; her önüne geleni kemirme, emme isteği, günde 4 kez üst baş değiştirmeye varacak salya üretimi vs.
– Bizimki hiç emzik istemediği için ben de parmaklarımla diş etlerine masaj yapıyorum, emmesi için avucumun kenarını ağzına tutuyorum; bayılıyor. Garibim zaten her elini tutanın elini ağzına götürmeye çalışıyor.
– Ateşi çıktığı takdirde, sebep diş bile olsa, ben de bir ağrı kesici verme taraytarıyım ama şimdi geceleri su vererek, emzirerek oyalıyorum.
Güzel temennine katılarak, bu huzursuzluklarının 1-2 haftaya düzelmesini umud ediyorum.
Teşekkürler, Can’a da sevgiler…
Saba’cım anne sütünün fazla gelmesi (oversupply) sütün miktarının fazla olmasıyla ilgili bir durum değil. İsmi seni yanıltmasın. Daha çok bileşenleriyle ilgili ve senin bahsettiğin 2 dakika emip bırakması da tam da bu tabloya uyuyor. Sadece 2 dakika emince sütün yağ oranı düşük, su oranı fazla olan önsüt bölümünü alır bebek ve bu da bahsettiğin gibi ayaklarını karnına çekerek ağlama durumunu yapar. Dilersen linkini verdiğim yazılarıma bir bak… Diğer belirtiler de uyuyorsa bu konunun üzerine eğilebilirsin.
Sütün fazla gelmesi diş çıkarmayla aynı döneme de denk gelebilir. Bu nedenle belirtiler birbirine karışıyor olabilir.
Emzik istememesi güzel. Çünkü şimdi alışınca ileride bir de bıraktırma tantanası oluyor ki, biz Can ile şimdi bunu yaşıyoruz. Damakları rahatlatmak için buzdolabında soğutulmuş temiz bir bez ya da bu işe özel diş kaşıma oyuncakları da kullanılabilir.
Emzirerek ve su vererek oyalamak çok güzel taktikler. Bunları uygulamaya devam edebilirsin.
Elif ve siz bugünleri atlatacaksınız merak etme.
Can da kardeşine öpücük gönderiyor.
Sevgiler