Bugün BebekveBen’de kız-erkek farketmeden tüm küçük çocukların hoşuna gideceğini düşündüğüm bir hobi aktivitesine yer vermek istiyorum. Her yerde kolayca bulacağınız ve fazla maliyet istemeyen malzemeleri birararaya getirerek, hem çocuğunuzla güzel bir vakit geçirebilir, hem de uzun zaman oynayabileceği bir oyuncak yapabilirsiniz. Hazır mısınız? Öyleyse başlıyoruz…
Bundan birkaç gün önce Facebook’ta gezinirken bir anne, marketten bulduğu bir koliyi çocuğu için bir hobi çalışmasında nasıl değerlendirebileceğini soruyordu. Diğer anneler de ona çeşitli aktiviteler öneriyordu. Yazıyı okuduktan sonra bir bardak su almak için mutfağa gittim. Birkaç gün önce yaptığımız market alışverişinde aldığımız eşyaları koyduğumuz kolinin, çöpe atılmak üzere yerde öylesine durduğunu fark ettim. Oturduğumuz apartmanda çöp toplamak için gelen görevliler kolileri mevcut şekliyle almıyor. İlla kutu şeklinden bozulup, düzgünce katlanacak ve üst üste konacaklar. Biz de o işlemi yapmaya çoğunlukla üşendiğimiz için (tembellerrr!) koliler mutfakta birkaç gün mutlaka bekliyor. Mutfağın kapısını açık bulduğu anda içeriye kaçıp, erişebildiği ne varsa kaçırmayı seven Can’a oyuncak oluyor. Can kolilerin içine oturup kayık oyunu oynamaya ya da oyuncaklarını kolilere doldurmaya bayılıyor.
İşte bizim mutfakta katlanmak üzere zamanını bekleyen kolilerden biri Facebook’taki annenin fotoğrafını koyduğu koliye öylesine benziyordu ki… Eh, koli koliye benzermiş 🙂 Aniden birkaç ay önce hobi çalışmaları için aldığım renkli kartonları hatırladım ve kafamda bir şimşek çaktı. Bunlardan harika bir hobi çalışması olurdu! Hem de Can’ın hoşuna gidecek cinsten… Malzemeleri hazırladım ve heyecanla oğlumun yuvadan gelmesini beklemeye koyuldum.
Çocuklar İçin Oyuncak Evi Yapımı
Malzemeler
- İki küçük boy karton koli
- İki tabaka hobi kartonu (Biz mavi ve sarı kullandık)
- Makas
- Kurşun kalem
- Cetvel
- 1-2 rulo yapışkan bant (seloteyp)
Can okuldan gelince derhal salonda yerde duran malzemelere işaret etti. Bu yaştaki her çocuk gibi eğlence fırsatı asla gözünden kaçmaz. Hele makas ve bant gibi normal zamanda tek başına oynaması yasak olan malzemeleri içeriyorsa 🙂 Bunlarla senin oyuncak adamlarına bir ev yapacağız Can! dedim. Anlamaz gözlerle bana baktı. Ancak eminim ki eğlenceli birşeyler yapacağımızı sezdi…
Evin duvarlarını sarı kartondan ve çatısını da mavi kartondan yapmaya karar verdim. Yukarıdaki fotoğrafta solda gördüğünüz sarı koli evin gövdesini ve sağdaki yeşil koli de çatısını oluşturacaktı. Sarı kartonu ilk duvarın boyutlarında kestim. Can’ın asistanlığıyla koliyi kaplamaya başladım. Kaplama işlemi çok kolay. Koliyle, ona uygun olarak kestiğiniz kartonu üst üste getirdikten sonra kenarlardan düz bir hat boyunca bantla yapıştırmak yeterli.
İlk duvarı bitirdikten sonra diğer duvara pencere açmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Pencerelerin açılacağı yeri kurşun kalem ve cetvelle tespit ettikten sonra, makasın tek bıçağını bir maket bıçağı gibi kullanarak pencere oyuklarını kestim. Koliyi kesme işlemini tamamladıktan sonra yüzeyini sarı kartonla kapladım. Daha sonra da pencere deliklerini açığa çıkaracak şekilde kartonu kestim. Burası muhtemelen projenin en el oyalayan bölümü oldu. Aslında maket bıçağı kullansam sanırım daha hızlı ve düzgün kesebilirdim ancak güvenlik nedeniyle makasla devam ettim.
Pencere delikleri makasla kesildiği için gözüme çirkin göründü. Pencerelerin kenarına mutlaka bir süs yapmalıyım dedim. Mavi çerçeveler fikri de oradan doğru. İnce şeritler halinde kestiğim kartonları kare şeklinde pencerelerin kenarına bantla yapıştırdım.
Bir sonraki aşamada evin çatısının oturacağı zemine odaklandım. Çatıyı biraz büyük yaparak o zeminin gözükmemesini sağlamak mümkündü. Ancak çatı için fazla koli parçam olmadığından güzel bir görünüm sağlamak için çatını oturacağı zemini de mavi kartonla kaplamaya karar verdim.
Son aşama çatının hazırlanmasıydı. Koli parçalarını üçgen prizma olacak şekilde katladım ve kaymasın diye bantladım. Ardından üzerini mavi kartonla kapladım. En üstteki fotoğrafa dikkat ederseniz, soldaki kolinin içi iki kısma ayrılmış. Bu da oyuncak evimizi iki katlı yapmak yönünde fikir verdi. İki bölümü mavi kartonla kapladığım bir koli parçasıyla ayırarak oyuncak evimizi 2 katlı hale getirdim.
Evin dış görünüşü tamamlandığından sıra dekorasyonuna geldi.
Can’ın inşaat kamyonlarını süren oyuncak adamların evi, legolar ve tahta bloklarla mükemmel bir şekilde dekore edildi. Hava kararmış olduğundan, gece lambamız da evin içine girerek hoş bir ambiyans yarattı 🙂
Can oyuna kendinden bir parça katmasaydı olmazdı. Hemen yeni evin yanıbaşına legolardan kocaman bir kule inşa etti. Ben bu kuleyi daha çok bizim evin bacası olarak düşünmüştüm. Meğer o da bir evmiş 🙂 Hatta bir gökdelen…
İnşaat ve dekorasyon çalışmaları tamamlanıp da yeni evimizi izlerken bir de ne göreyim? Ben, evin 3 duvarını sarı kartonla kapladığımı sanarken meğer 2 duvarını ve temelini kaplamışım. Evin arka yüzünde çıplak koli öylesine duruyor. Vay benim şaşkın kafam 🙂 Neyse ki Can, bu inşaat hatasını fazla dert etmedi. Eh, incelemeye kalkarsanız, iç mimaride duvar kağıtlarımız da eksik. Ama bu ilk müteahhitlik denememiz. Olacak o kadar…
Bu çalışmanın benzerini yapmak isteyenler için önerilerim:
1- Kaplamalarda kullanılan renkli karton sayısını üçe çıkarmakta fayda var. Böylece iç duvarlar da kaplanabilir. Bizim bu projede kullandığımız 2 tabaka karton neredeyse bitti.
2- Kartonları yapıştırmak için küçük yapışkan bantlar (seloteyp) yerine, büyük koli bantları kullanılırsa hem daha az bant harcanır, hem de bağlantı yerleri daha sağlam olur. Bu çalışma için 1,5 rulo yapışkan bant bitti.
3- Kolideki kesiler maket bıçağıyla muhtemelen daha hızlı ve düzgün olur. Ancak küçük meraklı ellere dikkat.
4- Kendinizi sanatçı hissettiğiniz bir gündeyseniz, duvarları keçeli kalemle dekore edilebilir, mesela kiremit şekli çizilebilirsiniz. Ayrıca pencerelere açılıp-kapanan kanatlar yapabilirsiniz. Can çok küçük olduğu için ben şimdilik o kadar detay eklemeyi gerekli görmedim. İçimden bir ses bu tür evleri ileriki yaşlarda okul projesi olarak tekrar yapabileceğimizi söylüyor. Eğer öyle bir durum olursa daha çok detay ekleriz…
Can için hazırladığım oyuncak evi projesi işte böyle. Projenin tamamı 2,5-3 saatimi aldı. Umarım sizin de hoşunuza gitmiştir. Siz de çocuğunuzla beraber her zamankinden değişik, eğlenceli bir aktivite yapmak isterseniz, kolaylıkla bulabileceğiniz bu malzemelerle fazla maliyet harcamadan bu evi yapabilirsiniz. Üstelik çocuğunuz da size yardımcı olarak el becerilerini geliştirebilir.
Proje-sever ailelere kolay gelsin!
Tanla
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş.Eminim Can ın şu aralar en favori oyuncağı bu evdir.Daha nice projelerinizi merakla bekliyorum.Sevgiler çok öptüm.
Çok teşekkürler anneannesi…
Biz de seni öpüyoruz…
Bizim de çok hoşumuza gitti, elinize sağlık 🙂
Can bu projede bayağı eğlenmiş görünüyor.. Çocuklar kendilerinin dahil olduğu işlerde daha çok eğleniyorlar galiba …
Evet çok eğlendi Esra teyzesi… Onun için maksat aktivite olsun… Hele bol bol bant koparıp oraya buraya yapıştıracağı ve anneden kaşla göz arasında makası kaçırıp, kağıtları pançik punçuk doğrayacağı projelere bayılır kendisi 😛
Super olmus. Eminim Can’im cok keyifle oyunuyordur.
Evet 🙂 Bu aralar biraz ilgisi azaldı ama ilk yaptığımızda bayağı oynamıştı… Aggghhh, şu bebeklerin ilgi alanları ne kadar çabuk değişiyor…