Bildiğiniz gibi, Can, Ağustos ayı ortalarında, 4 aylık iken, katı gıdaya geçiş yapmıştı. İlk katı gıda olarak pirinç lapasını seçmiştik. Lapayı tariflere göre hazırladığımda oldukça sıvı kıvamlı olduğunu görüp şaşırmıştım. Hazır mamanın biraz hallicesiydi anlayacağınız… İnsana dudak büktürüyor, “bu mudur katı gıda yani” dedirtiyordu hani. Aynı dönemlerde bebek bezinde kan vakası ile karşılaşmış, Can’ın normal beslenme düzeninden farklı birşey olduğu için pirinç lapasından şüphelenmiştik. Daha sonra kan sorunun kaynağının anne sütünün fazla gelmesi ile ilgili olduğunu anladık. Fakat bu arada her ihtimale karşı pirinç lapası vermeyi de kestik.
Son dönemlerde Can’ın doymadığı dikkatimizi çekmeye başladı. Çok sık acıkıyor ve her yemek seansında çok fazla mama içiyordu. Bu nedenle, uzunca bir aradan sonra yeniden katı mamayı denemeye karar verdik. Geçen denememizden bu yana, yaklaşık 1,5-2 aylık bir süre geçtiği için bu sefer gönlümüz daha rahattı.
Buradaki doktorumuz iki defa sormamıza rağmen bize herhangi bir bebek menüsü önermedi. Daha çok alerji riskine karşılık ne yememesi gerektiği ile ilgili ipuçları verdi. Ben de her zamanki gibi internetten yaptığım araştırmalar sonucunda sebze püresi ile başlamaya karar verdim. İlk sebzeler olarak da patates ve havucu seçtim.
Tecrübeli anneler belki de halime gülecek, ama, bebek maması hazırlamak çok kolaymış! Anlatayım: Önce patates ve havucu buharda pişirdim. Orta boy bir tencerenin dibine azıcık su koyup, üzerine çelik süzgeci oturtuyorsunuz. Süzgecin içine de sebzeleri yerleştiriyorsunuz. Süzgecin üzerini tencerenin kapağı ile kapatıyorsunuz. Su dipte kaynarken çıkan buharla, sebzeler kısa sürede pişiyor. Ben ilk mama için 1 patates ve 5 mini-havuç kullandım. Daha sonra, henüz sebzeler sıcak iken, blendera koydum. İçine de 1 tatlı kaşığı kadar tuzsuz tereyağı ekledim. Bebek yemeklerine 1 yaşına kadar tuz ya da şeker konulmaması gerekiyor. Karışımın çok katı olmasını engellemek için blenderın içine, tenceredeki kaynamış suyu da koydum. Sonra da hepsini güzelce blenderda çektim. 1 patates ve 5 havuçtan, yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz kaplardan 4 adet çıktı. Birini hemen ılık ılık Can’a verdim. Diğerlerini de yarın vermek üzere sakladım. Bebekler için pişen yemeklerin en geç 2 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. 2 gün içinde bitmezse siz yiyin diyorlar. Ben bu mamaların birini öğlen, diğerini de akşamüstü öğünlerinde verdim. Kalanları da ertesi gün için buzdolabına koydum.
Can bu ilk gerçek katı mamadan hoşlandı mı? diyenlere… Hoşlanmaz mı canım! Adam minik bir kurt gibi. Biz sofrada ne yersek hepsine uzanıp ağzına götürmek istiyor. Patates-havuç mamasını ik ağzına aldığında suratını görecektiniz. Bir yandan “ağzıma attığım bu değişik şey nedir?” diye inanamayan gözlerle bize baktı. Öbür yandan eller sürekli oynadı, ayaklar heyecanla tepindi. Bir konuşsa sanki “daha çok, daha çok verin!” diyecek. İlk denemede 4 oz (118ml) kadar yedi. Ertesi gün yine tencere içine su koyup, cam saklama kabını içine oturup, tencerenin kapağını kapatarak ısıttım.
Şimdi tavsiyelere göre, yeni bir katı gıda denemeden önce, 1 hafta kadar patates – havuç ikilisini vermeye devam edeceğim. Böylece alerji çıkarsa neden olduğunu anlamış olacağız. Bu arada kütüphaneden aldığım bebek beslenmesi kitaplarına henüz bakamadım. Onlardan da fikir alacağım. İşte ilk gerçek katı gıda maceramız. Pirinç lapasına “bu da katı gıda mı canım” diyen benim gibilere Can bey’in cevabı: 😛
Ne kadar sanslisin ;)) yemek yiyen bir cocuk kadar keyifli birsey yok ve onlar çok azlar :))
🙂 Daha işin başındayız…Bakalım ileride neler olacak şekerim..
bugun kara kara dusuniyordum Zeynep ne yiyecek, ne zaman yiyecek, neden doymiyor?!? Bugun kizim 4 aylik – – – cok heycanliyim ve bende patates/havuc karisimini denemek istiyorum 🙂 Tanla, bu arada ”cereal” koydunmu sutunun icine? Merak ediyorum bu olayi cunku cok karisik fikirler var…sen ne dusuniyorsun? Zeynep gece 2-3 sefer uyaniyor halen ve ac oldugu icin…tsk!
Yasemincim,
Zeynoşa güzel mamalar hazırlamak konusunda sabırsızlandığını biliyorum. Ben de aynı şekilde heyecan duyup, sabırsızlanmıştım. Sorularına yanıt vermenden önce bu konuda öğrendiğim birkaç bilgiyi paylaşmak istiyorum.
– Katı gıdaya en erken 4 ay gibi geçenler olsa da, aslında 6 aydan önce doktorlar tarafından pek de tavsiye edilmiyor.
– Amerikan Pediatri Akademisi yaşamının ilk 6 ayında mümkünse sadece anne sütü verilmesini tavsiye ediyor.
– Bebeğin katı gıdaya başlama konusunda hazır olabileceğinin belirtileri “1-başını dik olarak tutabiliyor olması, 2-kaşıkla yemek verildiğinde ağzını açıyor olması, 3-verilen yemeği yutabiliyor olması ve 4-doğum kilosunu ikiye katlamış olması” olarak sayılıyor.
– Katı gıdaya erken başlanması alerji ve obezite riskini artırıyor. Biz ilk olarak 4 aylıkken pirinç lapası (rice cereal) denemiştik. Fakat hemen ardından bebek bezinde kan oluştuğu için vazgeçtik. Gerçek anlamda katı gıdaya başlamamız 6.ayı buldu.
– Yine de katı gıdayı denemek istiyorsan, doktorumuzun bize söylediği ve benim de doğruluğuna inandığım gibi, “katı gıdaya geçiş aşamasında bebeğe verilecek katı besinler doyma amaçlı verilmez. Sadece katı gıda fikrine alışması için verilir. 6. aya kadar bebek besininin büyük çoğunluğunu sadece sütten (anne sütü ya da devam sütü/formula) almaya devam edecektir.
Bebeğinin doymadığından endişelendiğini belirtmişsin. Şu anda neyi, ne kadar yiyor?
Bu arada 4 aylık bebeğin gecede 2-3 sefer uyanması gayet normal. Can bile hala en az 1 kez, bazen de 2-3 kez uyanıp süt içiyor. Bu her zaman açlıkla ilgili değil. Biraz da alışkanlıktan…
Eğer senin bahsettiğin bebeğin tok olması için gece sütünün içine cereal eklenmesiyse, biz onu hiç yapmadık. Yine obezite riskini artıracağı söyleniyor. Bence bir de verdiğin süt miktarını artırmayı dene.
Zeynep 4 aylık olduğuna göre 4.ay rutin doktor ziyareti yakınlardadır diye tahmin ediyorum. Bebeğin yeterince beslendiğinin göstergelerinden biri de kilo/boy/baş çevresi gelişimi. Bu ölçümleri yaptırın. Doktorunuza da bu konudaki endişelerinizi sormayı ihmal etmeyin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Zeynep’i tatlı yanaklarından öper, seni de kucaklarım.