Zaman zaman takip ettiğim bebek dergisi American Baby, Eylül 2011 sayısında ebeveynlerin bebek odası güvenliği konusunda bilgilerini ölçen eğlenceli bir oyun vermiş. Fotoğraf kalitesi pek güzel olmasa da sizinle paylaşmak istedim. Şimdi hemen aşağıdaki resme göz gezdirin ve bu bebek odasının güvenliği konusundaki 10 yanlışı bulun. Detayları iyi göremiyorsanız, fotoğrafa iki defa tıklayarak büyütebilirsiniz. Cevaplar fotoğrafın altında. Hmmm! kopya çekmek yok!

- Kalabalık bebek karyolası: Çocuk ürünleri güvenliği konusunda çalışan bir organizasyon olan Tehlikedeki Çocuklar’ın (Kids in Danger) üst düzey yöneticisi Nancy Cowles, en güvenli bebek karyolasının, içinde sadece yatak ve gergin olarak yayılmış çarşaf olan karyola olduğunu söylüyor. Gerçekten de bebekler, yataklarına konulan battaniye, yastık, oyuncak ve diğer her türlü yumuşak cisim sebebiyle boğulabilir. Bebeği uyurken sıcak tutmak için ayakları kapalı bir tulum giydirmek yeterli.
- Parmaklıkları indirilebilen bebek karyolası: 2011 senesinin Haziran ayında Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu, parmaklıkları indirilebilen türde bebek karyolalarının satışını, boğulma riski nedeniyle yasakladı. Bu yasak, zaman içinde parmaklıkların gevşemesi nedeniyle bebeklerin parmaklıklar ve yatak arasında sıkışarak ölmesi nedeniyle yapıldı. Yeni bebek sahibi olanlara, mümkünse, yeni yatak almaları ve 2.el kullanmamaları öneriliyor.
- Uyku konumlandırıcı (sleep positioner): Uyku konumlandırıcı denilen kenarı süngerli altlıklar, bebeklerin uyku sırasında dönerek boğulmalarını ve Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltma iddası ile piyasada bulunuyor. Ancak iddaların tam tersine, bazı bebeklerin bu konumlandırıcılar yüzünden boğulma tehlikesi geçirdiği tespit edilmiş. Bu nedenle, geçen yıl, hem Amerikan Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu hem de Amerikan Yiyecek ve İlaç Kurulu uyku konumlandırıcıların kullanımına karşı bir uyarı yazısı yayınladı.
- Karyolada riskli oyuncaklar: Bebek karyolalarının üstüne asılan dönenceler, bebek küçükken kullanılabilir, ama, bebek yaklaşık 5-6 aylık olup, kendi kendine oturabilir hale geldiğinde bunları çekerek tehlikeli durumlar yaratabilir. Aynı risk, karyolanın yakınına asılan/konulan her türlü cisim için geçerli.
- Karyolada bebek monitörü: Bebek karyolasına asla bebek monitörü koymayın. Bebekler bazen bir gecede yatakta dönmeye ya da oturmaya başlayabilir. Bebek monitörünün kordonu boğazına dolanabilir. Monitörü karyolanın dışında, bebeğin erişemeyeceği bir yere koyun. Kabloları de erişilmez olsun.
- Aşırı ısı üreten gece lambası: Amerikan Pediatri Akademisi Yaralanma, Şiddet ve Zehirlenmeyi Önleme Komisyonu başkanı Dr. Garry Gardner, fişe takılan türde gece lambalarının, aşırı ısı üreterek, yangın tehlikesi yaratması nedeniyle, perdelerden uzak bir prize takılmasını tavsiye ediyor. Daha iyisi, fazla sıcaklık üretmeyen türden gece lambaları kullanılmasını öneriyor.
- Sabitlenmemiş alt değiştirme ünitesi: Nancy Cowles “yanından birkaç saniyeliğine bile ayrılsanız, bebekler, yüksekte bulunan alt değiştirme ünitelerinden düşebilir.” diyor. Bu nedenle, bebek bezi, pişik kremi gibi alt değiştirme ihtiyaçlarını elinizin altında bulundurun. Alt değiştirme yastığının da kenarlarında parmaklıklar olan ya da ortası çukur, kenarı yüksek olanlarını tercih edin.
- Duman ve karbon monoksit dedektörü: Dr. Gardner, “bebek odası başta olmak üzere, evinizdeki tüm yatak odalarında duman ve karbon monoksit dedektörü olmalı” diyor. Bebekler dumana ve karbonmonoksite kısa süreli bile maruz kalsa, zararlı olabilir.
- Başıboş evcil hayvan: Cowles “Hayvanlar yeni doğan bebeklerin ne kadar narin olduklarını bilemediklerinden, evcil hayvanınız çok iyi huylu olsa bile, onları asla bebek ile yalnız bırakmayın” diyor.
- Karyolanın yakınında perde kordonu: Dr. Gardner “bebek karyolarının perde kordonundan uzak bir yere konumlandırılmasını, evdeki tüm perdelerin kordonlarının bebeğin erişemeyeceği şekilde kesilmesini ya da katlanmasını” öneriyor.
Çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Güvenlik konusunda birçok kişinin aklına gelmeyecek şeylere dikkat çekilmiş,teşekkürler:)
Rica ederim. Sevgiler…