Okurlarımdan Fatma’nın 3 aylık bebeğinin bıngıldağının erken kapanması durumu var. Bu konuda endişelenen Fatma’nın sorusu şöyle:
Bebeğim 3 aylık. Bıngıldağının erken kapanması gibi bir sorunumuz var. Bıngıldağı şu an çok küçülmüş durumda. Doktora götürdüm ve baş çevresi 38,5cm çıktı. Bana baş çevresinin alt sınırlarda olduğunu söyledi. “Bir ay takip edelim, öbür ay baş çevresi 1 cm’den az büyürse beyin cerrahına gösterin” dedi. Aranızda böyle bir problemle karşılaşmış olan var mı? Çok korkuyorum. Lütfen beni aydınlatır mısınız?
Merhaba Fatma,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Bebeğinin bıngıldağında oluşan bu durumun seni endişendirdiğini tahmin edebiliyorum. Eminim bana yazmadan önce bir araştırma yapmışsındır. Sağlıkla ilgili her konuda olduğu gibi bu konuda da öncelikle bilgi sahibi olmak endişelerin bir kısmının giderilmesine yardımcı oluyor. Bununla beraber, sorunu yanıtlamadan önce, hem seni hem de bu sorunu yaşayabilecek başka okurlarımı da düşünerek, bıngıldağın erken kapanmasıyla ilgili olarak pek çok bilgi vereceğim. Ardından bebeğin hakkında sorduğun soruya eğileceğim.
Burada özellikle altını çizerek hatırlatmak istediğim bir konu var: Ben bir doktor değilim. Bu blogdaki yazılar şahsi tecrübelerimden oluşuyor. Bebeğini görmedim. Zaten görmüş olsam bile bir teşhis koyamam. Söyleyeceklerim doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değerlendirilemez. Ben sadece senin gibi çocuğuna özen gösteren bir annenin, herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaştığında yapacağı gibi, elimdeki (senin verdiğin) veriler ışığında araştırma yaparak sonuçları paylaşıyorum. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Bu çok önemli uyarıyı yaptıktan sonra araştırma sonuçlarıma geçiyorum:
Bebeklerin Kafa Gelişimi
Hamilelikte karnımızdaki bebek süratle gelişir. 40 haftalık hamilelik süreci sonunda dış dünyada hayatını sürdürebilmesi için gerekli olan fiziksel gelişimini tamamlayarak dünyaya gelir. Ancak bu tüm fiziksel gelişimin tamamlandığı anlamına gelmez. Bebekler hayatlarının ilk 1-2 senesinde müthiş bir gelişim geçirir. Örneğin yenidoğanlar yetişkinler gibi gözleriyle belli bir noktaya odaklanamaz, hareket eden cisimleri gözleriyle takip edemez. Bu yetenekler ilk aylarda gelişir. Bebeklerin yetişkinlerden farklı olan fiziksel özelliklerinden biri de kafatasının durumudur.
Yenidoğan bebeğimizi kucağımıza aldığımızda kafatasının üzerinde baklava ya da üçgen şeklinde yumuşak bir bölge olduğunu görürüz. Kafatası kemiklerinin arasında bir boşluk yaratan bu bölgeye bıngıldak (Fontanel) denir. Aslında yenidoğanların kafasında bu ilk anda göze çarpan ön bıngıldaktan (Anterior Fontanel) başka kemik boşlukları da vardır. Boyut açısından daha küçük olan arka bıngıldak (Posterior Fontanel) ve kafatasının üzerinde çeşitli yerlerde sütur denilen “kemiklerin birleşme noktaları” vardır. Kısacası yenidoğan kafatası, bıngıldakların ve süturların birbirinden ayırdığı 6 ana bölümden oluşur.

Bebekler neden bu şekilde doğarlar? Yanıtı çok basit: Kafatasının bu birleşme noktaları doğum esnasında hareket edip, esneyerek bebeğin doğum kanalından daha kolay geçmesine yardımcı olur. Ayrıca bıngıldaklar ilk iki yaşta süratle büyüyen beyinin gelişimine izin vermek için oradadır. Esasen insan beyninin boyutlarının üçte ikisi ilk iki senede gelişir.
Doğumda arka bıngındağın ortalama boyutu 0,5 cm’dir ve genellikle 2 ay civarında tamamen kapanır. Ön bıngıldaksa doğumda 0.6 cm – 3.6 cm büyüklüğünde olup ortalaması 2.1 cm’dir. Genellikle 13.8 ay civarında kapanır. Bununla beraber bebeklerin %1’inde 3 ayda, %38’inde 12 ayda ve %96’sında 24 ayda kapanır. Ön bıngıldak erkek bebeklerde daha erken kapanır. (Amerikan İstatistikleri)
Halk arasında bıngıldakların çok hassas olduğu ve dokunulmaması gerektiği söylenir. Bu nedenle ebeveynler küçük bebeklerinin kafasını sürekli korur. İşin aslı, her ne kadar bu boşluklar dışarıdan gelen darbelere daha açıksa da, günlük hayattaki banyo yaptırma, kafanın okşanması, saç tarama gibi nazik hareketlerden etkilenmezler. O nedenle dikkatli olmak ancak aşırı korkuyla yaklaşmamak gerekir.
Bununla beraber, ufak bebeklerin bıngıldakları diğer tüm gelişimleri gibi özenle gözlenmelidir. Örneğin bıngıldak üzerindeki derinin sürekli dışarı doğru kabarık ve gergin olması beyin içerisindeki bir basınca işaret edebilir. Yine aşırı çökük olan bıngıldak bebeğin susuz kaldığını gösterebilir. Ancak bu alanın kemikle desteklenmediği için hafifçe çökük gözükmesi normaldir. Yine dikkatli bakıldığında bıngıldak bölgesinde nabız atışı gibi bir hareketin gözlenmesi de normaldir. Bu nabız atışı bebek ağladığında ya da kustuğunda şiddetlenebilir.
Bıngıldaktaki Beklenmedik Gelişimler
Bıngıldaklar kimi zaman ortalama sürelerden daha önce ya da daha sonra kapanabilir. Fatma’nın sorusuna yönelik olarak bu yazımda sadece bıngıldağın erken kapanması durumunu ele alacağım.
1- Bıngıldağın Erken Kapanması
Bıngıldağın zamanından erken kapanması durumuna Kraniosinostoz (Craniosynostosis) denir ve Amerikan istatistiklerine göre her 2.500 bebekte bir görülür.
1a- Belirtileri
Bıngıldağın erken kapanmasının ilk belirtileri:
- Yenidoğan bebeğin bıngıldağının olmaması
- Süturlarda (kafatası kemiklerinin birleşim yerleri) sert yükseltilerin olması
- Asimetri, geniş kafa ya da üçgen kafa gibi değişik kafa biçimi
- Bebek büyüdükçe kafa çapının yavaş büyümesi ya da hiç büyümemesi: Kafa çapı 0-3 ay arası ayda 2 cm, 3-6 ay arası ayda 1 cm, 6-12 ay arası ayda 0.5 cm artar. Bir yıl içinde ortalama olarak toplam 12 cm artar. Bebeklerde aylara göre baş çevresi ölçülerini “Bebeklerde Boy, Kilo ve Baş Çevresi” yazımdan görebilirsiniz.
Önceden tespit edilemeyerek ilerlemiş olan vakalardaki belirtiler:
- Kafatası büyümesinin durması
- Kafatası içi basıncının yükselmesi
- Şaşılık
- Duyma bozukluğu
1b-Teşhisi
Çocuğunuzun aylık muayenelerinde bıngıldakla ilgili bir sorun olduğunu doktorunuz ilk olarak elle yaptığı fiziksel muayene ile tespit eder. Başın çevresini mezurayla ölçer. Bebeğin yaşına göre olması gereken gelişim adımlarını tamamlayıp tamamlamadığını tespit eder. Ancak kimi durumlarda bıngıldağın üzerinde gelişen dokunun sert olabilmesi nedeniyle fiziksel muayeneyle bıngıldağın tamamen kapanıp kapanmadığının tespiti zor olabilir. Yani bıngıldak kapanmamış olabilir ancak bu durum fiziksel muayeneyle tespit edilemiyor olabilir. Doktorunuz böyle durumlarda aşağıdaki ileri tetkikleri ister:
- Baş röntgeni çekilmesi
- Baş için CT scan (CAT Scan) yapılması
- Ultrasonografi
- MR çekilmesi
1c-Sebepleri
Bıngıldağın zamanından önce kapanmasının birden fazla sebebi olabilir.
- Genetik Bozukluklar: Crouzon, Apert, Carpenter, Chotzen, and Pfeiffer sendromları
- Hipotroidizm: Tiroid hormonu eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlık
- Hyperparathyroidism: Paratiroid bezlerinin aşırı faaliyeti
- Raşitizm: D vitamini eksikliğinden kaynaklanan kemik rahatsızlığı
- Bilinmeyen Sebepler
1d- Tedavisi
Yapılan muayeneler ve tetkikler sonucu bıngıldakta erken kapanma sorunu tespit edilmişse ve bu durum bebeğin gelişimini etkiliyorsa ameliyat çözümlerden bir tanesi olabilir. Ameliyat sayesinde beyinde biriken basınç rahatlatılır, beyinin uygun şekilde gelişmesi için yer açılır ve bebeğin başındaki şekil bozuklukları düzeltilir.
Sorunun Yanıtı
Sevgili Fatma,
Verdiğim bu genel bilgilerden sonra gelelim senin sorunun yanıtına;
Bebeğinin cinsiyetini belirtmemişsin. Ancak 3. ayda 38,5cm’lik ölçüyle alt sınırda olduğunu söylemişsin. Bu ifadenden erkek bebek olduğunu tahmin ediyorum. Yanılıyorsam lütfen düzelt. “Bebeklerde Boy, Kilo ve Baş Çevresi” yazımda görebileceğin gibi, Türkiye istatistiklerine göre, 3 aylık bir erkek bebek için 38,5cm’lik baş çevresi ölçüsü %3’lük persentile (dilime) giriyor. Bu, bebeğinin baş çevresinin aynı yaşta ve cinsiyette olan bebeklerin %97’sinden daha küçük olduğu anlamına gelir.
Doktorunuz yaptığı muayene sonucu 1 ay daha takip etmeye karar vermiş. 1 ay sonra yeniden ölçüm yapıldığında bebeğinin baş çevresi aynı persentilde de kalabilir. Farklı persentillere doğru da hareket edebilir. Baş çevresinden değil, ama, kilodan örnek verebilirim ki, Can’ın aylık rutin muayenelerinde kilo gelişimi kimi zaman %25’de, kimi zaman %50’de çıkıyordu. Doktorumuz kiloyu boyla beraber değerlendirdiği için böyle değişimlerin normal olduğunu söylemişti. Ancak baş çevresi belki farklı değerlendiriliyordur. Bu konuyu gelecek ziyaretinizde doktorunuza sorun.
Keza, yukarıda verdiğim Amerikan istatistiklerine göre, bebeklerin %1’inde ön bıngıldak 3. ayda kapanıyor. Türkiye için benzer bir istatistik var mı bilmiyorum. Belki senin bebeğin de Türkiye koşullarına göre erkenci olan bir dilime giriyordur. Bu da doktorunuza sorulabilir. Ancak bunun kararını vermek için sanırım diğer faktörleri de değerlendirir doktor.
Gelecek ziyaretinizde baş çevresi ölçüldüğünde eğer şüphe uyandıran bir durum varsa doktorunuz yukarıda bahsettiğim ileri tetkiklerden isteyebilir. Bazen sadece elle muayene ya da mezura ile ölçme ile bıngıldağın kapanıp kapanmadığı anlaşılmıyormuş. Bu durumda ileri tetkikler durumun tam olarak anlaşılmasına ve teşhis konulmasına yardımcı olabilir.
Bilemiyorum sadece çocuk doktoruna mı gittiniz? Eğer öyleyse, belki uzmanlık alanı beyin olan bir doktorun bebeğini görmesinin ve değerlendirmesinin daha uygun olduğunu düşündü. Belki de bıngıldağın erken kapanması durumunda ileri tetkikleri sadece beyin cerrahları değerlendiriyor.
Beyin cerrahını görmek hemen ameliyat kararı verileceği anlamına gelmiyor. Ameliyat kararı verilmeden önce mutlaka ileri tetkikler yapılacaktır. Yine ameliyat öneriliyorsa bu karar verilmeden önce, süratle başka doktorların da fikri alınabilir. Yine karar vermeden önce ameliyatın riskleri ve getirileri mutlaka sorulmalı.
Özet olarak, eğer bana verdiğin bilgiler tamsa, bebeğin konusunda kesin olarak verilmiş bir teşhis yok gibi görüyorum. Bebeğin şu anda doktor tarafından izleniyor, değerlendiriliyor. Lütfen moralini sağlam, kalbini ferah tut. Umarım bu 1 aylık süreç içinde bebeğinin kafa çevresinde beklenen büyüme olur. Umarım herşey yolunda gider. Lütfen gelişmelerden beni haberdar et.
Okurlarım arasında benzer sorunu yaşayanlar varsa lütfen yorum bırakarak tecrübelerini paylaşsın.
Sevgiler
Tanla
Kaynaklar
Wikipedia | IVillage | Medline Plus | American Family Physican | Family Practice Notebook
Önemli notlar: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

Ne kadar erken kapanmış?bıngıldağın erken kapanması bir sorun oluşturmuyor kafa ölçüsü her ay düzenli olarak büyümesi önemli olan
Fatma’nın bebeği 3 aylık ve bıngıldağı bayağı küçülmüş durumda. Tüm detaylar yazımın içinde…
benim bebegminde 3 aylıkken kapandi 5tane doktora goturdum duzenli olcum yapilmasi gerektgni söylediler korkulacak bir şey yok denildi
Şu anda kaç aylık?
6aylik
Çok teşekkürler Nagihan…
he bu arada devit3 kes diyen oldu devam et diyende ama ben devam ediyorum
mrb.benim oglumada bıngıldagı olması gereken kucuk dediler.ne yaptıgını merak ettim devit 3 verdin mi.simdi durumu nasıl.yardımcı olursan sevinirim
Kizim 11yasinda ve yanlardan erken kapanmis bebekken kimse fark etmedi ve kafa kucuklugu yeni anlasildi biz simdi ne yapicaz ilerde ne olur cok uzgunum genis bilgi vrirseniz sevinirim
merhaba nagıhan hanım sorununuz devam edıyor mu suan ebebgınız nasıl pekı her ay duzenlu bas cevresı buyume gosterdı mı
SU AN NASIL BENİM COCUGUMADA AYNISI SOYLEDİLER.BINGILDAGI OLMASI GEREKENDEN KUCUKMUS.
merhaba benımde sızlere bir sorum olucak uc bucuk aaylık oglum var.bugune kadar hersey normaldı bugun ıse oglumun kafasındakı ön bıngıldagın içine cökmüs oldugunu fark ettık.bundan once oyle degıldı sızce sebebı nedır ve cıddı bı durummu ? yardımcı olursnız cok sevınırım.ıyı gunler..
Selam Zeynep,
Bıngıldağın çökmesinin birden fazla sebebi olabilir. Eğer bebeğinde başkaca bir sıkıntı yoksa ilk planda aklıma gelen susuz kalmış olmasıdır. Emziriyorsan daha sık emzirmeye, devam sütü veriyorsan daha sık vermeye gayret et.
Başkaca şüphelendiğin bir husus olursa doktoruna danışmanı tavsiye ederim.
Mutlu günler…
bizimde çocuğumuz 52 günlük sürekli ağlama krizleri geçiriyor. 4 haftalıkken doktorumuz kolik dedi sakinleştirici çaylar gaz için damlalar verdi ama ağlama krizler hiç dinmedi aksine daha da arttı. Hatta kimi zamanlarda acile gidişimiz oldu ve hep aynı cevap kolik . 4 gün önce doktorumuz kafa şekline ve bıngıldak yapısına bakıp nöroloji muayenesi olmamızı söyledi belki bıngıldak rahatsız edebilirmiş. Araya hafta sonu girince gidemedik bu gün farklı bir prof’a gittik elle yaptığı muayenede kolik olayına hiç değinmeden bizi acil bir şekilde beyin cerrahsine yönlendirdi . Moralimiz o kadar bozuldu ki yarın ne ile karşılaşacağız tahmin dahi etmek istemiyoruz ve kolik olması için dua ediyoruz.
sevgili evrim, aşağı yukarı aynı günlerde doğum yapmışız benim oğlum da bugün 52 günlük. geçtiğimiz iki gün normalden fazla ağladı özellikle dün hiç durmadı diyebilirim. bize bıngıldağı küçük demişlerdi ama aklımıza hiç sizin anlattığnız gibi bir durum olabileceği gelmedi. inşaallah da değildir. inşaallah sizin bebeğinizin de ağlaması bundan kaynaklanmıyordur. sonucu burda paylaşırsanız sevinirim. geçmiş olsun.
Sevgili Evrim,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Umarım önemli birşey çıkmaz. Kesin bir teşhis konulana kadar lütfen gönlünü ferah tutmaya çalış. Lütfen muayene sonucunu buradan paylaşmanı rica ederim. Böylece ben dahil merak eden tüm arkadaşlarımız bilgi sahibi olur.
Sevgiler
evrim hanım merhaba sizin çocuktaki sorunun aynısını yaşıyoruz şuan. beyın cerrahına gittik amelıyat önerdi siz ne gibi bir tedavi uyguladınız ve nasıl bir sonuç aldınız acaba ..bilgilendirirseniz çok sevinriz.
aradan 7 yıl geçmiş fakat benim kızımdada aynı sorun var bu süreçte neler yaşadınız sonucu bizimlede paylaşabilirmisiniz
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bıngıldağın kapandığını net olarak teşhis konulması gerekiyor 3 boyutlu röntgen, mr, Bt gibi.kızımda multi sütür kapanması oldu. Yani hepsi birden kapandı. Bildiğimiz başın ön kısmında bulunan bıngıldak en geç 18 ay da kapanması gerekirken çok erken kapandı arka kısmındaki bıngıldak ise ilk ayında kapandı. Yapay bıngıldak açıldı bir kaç ay sonra tekrar kapandı. Uzun bir yaşanmışlık.. Pek bilgi yazmak istemiyorum çünkü zor günler geçti. her çocuğun durumu farklı ve aynı durumda olması söz konusu değil.Endişeye sebep olmak istemiyorum. . Kafa basınç önemli olduğu için ameliyat şart oluyor. Çocuk nöroşiroloji ve çoçuk mikro cerrah gibi bir ekip tarafından yapıldı.
Merhaba benim 6aylik bi oglum var bingildayi az kaldi kapanmasina sizce normal m cök korkuyorum
Sevgili Emel,
Öncelikle bıngıldağın tamamen kapanmadığını yazmışsın. Tamamen kapanması için henüz ne kadar süre kaldığını bilmiyorsun. Kaldı ki 6 aylık bir bebekte (istatistiki olarak az olmakla beraber) bıngıldak kapanabilir. Endişelere kapılmadan önce bebeğininin gelişiminin normal olduğundan emin olmak için mutlaka bir doktora görünmeni öneririm. Doktorunuz gerekli değerlendirmeyi yapacaktır. Sonucu da buraya yazabilirsen sevinirim.
Sevgiler
benim bebeğimde 10 aylık .baş çevresi yaklaşık 42 cm.doğduğunda da 33 cm di.çoçuk doktorları,nöroloji ve nöroşirurji doktorları gördü.nörolojik gelişiminin normal olduğunu söylediler.şuan emekliyor ve tutunarak ayağa kalkıyor.
Sevgili Fatoş,
Bebeğinin cinsiyetini belirtmemişsin. O nedenle değerlerini istatistiki tablolardan karşılaştırma şansım olmadı. Ancak uzman doktorlara gösterdiğin için baş ölçüsünde beklenenden farklı bir durum olduğunu anlıyorum.
Çocuk doktoru,nöroloji ve nöroşirurji doktorlarına bebeğini göstererek, doğru bir yol izlemişsin. Tüm doktorlar gelişiminin normal olduğunu söylediyse, belki de bebeğin fiziksel olarak minyon ve ufak kafalı bir bebektir. Gelişimini her zaman olduğu gibi takip etmeye ve aklına takılan bir soru olursa doktora danışmaya devam…
Böyle ilgili ebeveynleri olduğu için bebeklerimiz çok şanslı…
Sevgiler
iyi günler benimde bir sorum olacak ben 7 aylık pirametüre doğum yaptım bebegim ikizdi birini kaybettik şuan 8 aylık oldu bebegim kız ama 2 ay öncesinden bıngıldagı kapanmışdeyip ameliyat olması gerektiğini söylediler yoksa kafa şeklinin ilerde bozulacagınıda söylediler şuan kafa şekli hafif uzun duruyor ama maaşallah gayette akıllı bebegim ameliyat olacak ve ben çok korkuyorum hep dua ediyorum ama canımda çok sıkılıyo ameliyat olması en mantıklısımı bilemiyorum lütfen banada yardımcı olun
merhaba,
benim kızımın bıngıldağın erken kapanması yani Kraniosinostoz teşhisi konuldu.bir çok ameliyat süreci geçirdik.zor geçen zamanlar.aslında bir çok doktora götürdüğümde teşhisi koyamadı normal denildi.içgüdüleriniz size doğruyu gösteriyor.ve en sonunda nöroşirurji doktorları tam teşhişi koyuyorlar.bazı çocuk doktorları maalesef farkında bile olmuyorlar.aslında çok önemli bir konudur.
herkese sağlıklı günler diliyorum
Deneyimlerini paylaştığın için çok teşekkürler beyaz.
Öncelikle çok geçmiş olsun. Umarım kızın şimdi daha iyidir.
Bıngıldak konusunda tereddütü olan ailelerin ilk görmesi gereken doktor, iyi bir çocuk doktorudur. Eğer çocuk doktoru şüpheli bir durum görürse zaten uzman doktora yönlendirecektir. Ancak senin de belirttiğin gibi, kimi çocuk doktorları bazen doğru teşhisi koyamayıp, doğru yönlendirmeyi yapamayabilirler. Çocuğunu en çok gözleyen kişiler olarak ebeveynler, çocuk doktorunun açıklamalarında akıllarına yatmayan bir durum olduğunda ve özellikle çocuğun gelişim milatlarında ve ölçümlerinde beklenenden farklı bir tablo gördüklerinde mutlaka uzman doktora danışmalıdır.
Sevgiler
SIMDIKI DURUMUNU MERAK ETTIM.BENIM KIZIM 4 BUCUK AYLIK KAPANMAK UZERE PARMAK UCU KADAR BILE YOK
Birde beyaz hanim ne zaman kapndi bebeginizin bingildagi
Merhaba
aslında bilinmiyen 5 adet daha bıngıldak var önemli olan aylık kafa çapında artış
Gökçen hanım merak etmeyiniz parmak ucu kadar olması bile rahatlatıcı bir haber
bebeğimin 2.5 aylıkken kapandı.hemen ameliyat oldu. Şu an 3 yaşında iyi durumu
Benım kızım iki aylık suan onun dogdugunda bıngıldak dardı ve cocuk doktoru fark etti bır ay ızlenecek baş cevresı suan 38,5 eger kapanırsa ameliyat denıldı hemen bır beyin cerrahi PROF goturdum röntgen cekıldi boşlukların hala oldugunu ama bır nöroloji uzmanın daha görmesini istedi siz hangi doktora götürdünüz ve bebegınızın hareketlerinde her hangı bı farklılık varmıydı ameliyattan önce bilgi verirseniz cok sevınırım
Benim oğlumun 2 aylıkken bingildagi kapandı ultrasonla baktirdigimizda yan kemiklerin açık oldunu söylediler doğduğunda 33 cm di şimdi 2 buçuk aylık 38 cm internete baktığımda bingildagin erken kapanması beyin gelişimini kötü etkiliyor diye okudum moralim çok bozuk acaba benim oğlumun da ameliyat olmasi gerekiyor mu beyin gelişimini etkiler mi kapanmis olmasi
Ameliyatı nerede yaptırdınız
Allahim omrunu uzun etsin saglikla.kafa capimi buyumedide hemen ameliyat oldu.cok korkuyorum ve panigim.
Ben manisa soma dayim.6 tane cocuk dr gotursum.kafa capi takibi dedi.kapaaninca nereye gitmeliyiz.
Kapandığında çocuk beyin ve sınır cerrahısine gidilmelidir
Yoksa tomografi falanmi cekildi.hemen anlaasildi.yoksa bas cevresini beklememekmi lazim
Merhaba
beyin Cerrahisi bakıyor. Tabii çocuk konusunda uzman olması gerekiyor.
Bu kadar endişelenmeyin.
Ilk önce 3 boyutlu röntgen çekiliyor. Sonra tomografi çekiliyor Bu kadar panik iseniz beyin cerrahisine
gösterebilirsiniz. Size tavsiyem bu güzel günlerinin keyfini çıkarın. Çünkü bebekler annelerin tümkorku ve mutsuzluklarinı hissediyor .
Pek detaya girmek istemiyorum bazı anneler çok endişeliler.
benim oğlum 5aylık ondada bıngıldak daralması var ama bıngıldağından burnuna kadar iki kemık yanyana gelcene üst üste gelmıs beyin cerrahı ameliyat dedı böyle bi durum birinin basına geldıyse beni aydınlatsın çok korkuyorum bu durundan
Selam Nazlı,
Öncelikle çok geçmiş olsun. Endişeli olduğunu tahmin edebiliyorum. Haklısın. Ancak bu durumda en doğrusu, korkularımızı bir tarafa bırakarak çocuğunun sağlığını düşünerek rasyonel davranmak sanırım. Sen de biliyorsun ki bebeğinin beyin gelişimi çok önemli. Bebeğin büyürken kafatasının içindeki beynin de yeterince gelişecek yer bulması lazım. Böyle bir durumla hiç karşılaşmadım. Ancak sanırım ilk yapacağım şey süratle ikinci ya da üçüncü bir beyin cerrahından daha fikir almak olurdu. Normal cerrahlardan ziyade de pediatri konusunda uzman cerrahlar ilk tercihim olurdu. Konuyu tam olarak anlamak için bana ilk doktorun koyduğu teşhisin medikal ismini yazarsan seninle beraber ben de araştırabilir ve bulduklarımı seninle paylaşabilirim.
Sevgiler
Merhabalr benim oglum 4 ayini dun doldurdu. Ve bugun muayaneyebgittgmde bingikdaginib kapali oldugu soylendi okdr cok korkuyorumki butun yorunlari okudum. Bas cevresi suanda 41.5 ay ay buyume war boyu 67 . Gelisimi normal gozukuyo doktor devit viamini 3 damlaya indirdi normal de 5damla verdiriyodu kimi doktor hic vermiyo bilemiyorun vitamini kesmelimiyim lutfen beni aytinlatrsaniz sevinirim. Erken kapanmasi sorunmu cok endiseliyim
Selamlar Esmer
Yukarıdaki yazımı dikkatle okuduysan bebeklerin ufak bir yüzdesinin bıngıldağının 3 aylıkken dahi kapandığını görebilirsin. Ancak bu oldukça küçük bir yüzde olduğu için bu bebeklerin rutin muayenlerini hiç aksatmamak ve doktora danışmakta fayda var. Ayrıca gelişim milatlarını daima takip edip, aklına takılan birşey olursa mutlaka doktorunuza danış. Eğer doktor gelişimini normal bulduysa muhtemelen bir sorun yoktur. Ancak hala emin değilsen bir doktorun daha fikrini al.
Baş çevresinde elbette ay ay büyüme olacak. Bebeğin yaşantısının ilk 3 senesinde beyni yetişkin boyutunun %80’i ve ilk 5 senesinde %90’ı kadar büyür. Kafatası da elbette buna orantılı olarak büyür. Önemli olan persentil değerlerinin çok dışında, beklenmedik bir büyüme olmaması. Bu değerlere aşağıdaki yazımdan ulaşabilirsin.
http://bebekveben.com/2012/03/30/bebeklerde-boy-kilo-bas-cevresi-olculeri/
D vitamini konusunda, Türkiye’deki doktorlar sıklıkla bebeklere veriyor. Ancak bizim Amerika’daki doktorumuz vermedi. Günde 15 dakika düzenli olarak güneşe çıkarılan bir bebek, kemiklerinin büyümesi için gerekli olan D vitaminini güneşten de alabiliyor. Bu nedenle doktoruna danışarak tamamen kesmenin bir çözüm olup olmadığını sorabilirsin.
Sevgiler
Herkese merhaba bu hafta içi 5aylik erkek bebeğimi doktora goturmustum ki bingildaginin kapanmis olduğunu söyledi bende bunu daha önce de söylediler kötü birşey mi bu dediğimde ne kadarlikken demişlerdi dedi tam hatırlamamakla beraber 3 3bucuk aylıkken olabilir dedim ve beyin gelişimi için o bingildagin sağladığı boşluğun kapanmis olması beyin gelişimini etkiler baş çevresi de alt sınır 40 dedi 41-42 cm olması gerekiyormus röntgen istedi ve nöroloji ye yönlendirdi çok korkuyorum insaAllah herşey yolundadır tedavisi ameliyat kısmını okuduktan sonra iyice korkmaya başladım nöroloji ile randevumu 1 ay sonra bu arada baş çevresi takibinde yapmış oluruz dedi doktor sakin olmaya çalışsamda beklemek çok zor herkese geçmiş olsun korktuğumuza uğramamak duası ile ?
merhaba benm yegenim yeni dogdu daha 2 gun oldu ve bıngıldagı kapalı neden olmus olabilir ve kötü yanları varmıdır
Selam Hande,
Öncelikle yeğenin doğumunu tebrik ederim.
Yenidoğanlarda bıngıldağın kapalı olmaması gerekir. Bunu doğum sonrasındaki muayenede doğum doktorunuzun keşfetmiş ve sizi yönlendirmiş olması gerekir. Eğer bu yönlendirme yapılmadıysa acilen çocuk doktoruna danışmanızı tavsiye ederim.
Sevgiler
2.buçuk aylık bir kız çocugum var gecenlerde saglık ocagına götürdum bıngıldagının kapanmasına bir baş parmagı kalmış kapanmasında bi sorun olurmu birde kızımın gözü ara sıra sulanıyor ve çapaklanıyor gözünün bıngıldagıyla bi alakası varmı ögrenen bilirmiyiz bide deyvit 3arasıra fazla kaçsa 4 damla kadar bunun bıir sakıncası varmıııı
Selam Süheyla,
Bahsettiğin sanırım ön bıngıldak (anterior fontanel). Ön bıngıldak zaten doğumda 0.6 cm – 3.6 cm büyüklüğünde olup ortalaması 2.1 cm’dir. “Bıngıldağın kapanmasına baş parmağı kalmış” gibi kulaktan dolma ölçüler maalesef anlamlı değil. Zira başparmağın ölçüsü zaten 1-2 cmdir. En doğrusu doktorunuza danışıp cm olarak doğru ölçüsünü alıp, kapanıp kapanmadığı konusunda doktorun fikrini almaktır.
D vitamini konusunda doktorunuzun verdiği ölçü ne ise onu uygulamanız gerekir.
Gözlerin sulanması konusunda ufak bebeklerde göz sulanmasının pek çok nedeni olabilir. En sık rastlananlar konjunktivit (bir tür göz iltihabı) ya da gözyaşı kanallarının tıkalı olmasıdır. Yine doktorunuza danışarak uygun tedaviyi öğrenebilirsiniz.
Kızınla beraber mutlu günler dilerim.
Sevgiler
iyi günler
benim oğlum 67 günlük,bıngıldağının kapanmasına 1 cm den az kalmış,geçen ay çocuk doktoruna götürdüğümde her ay baş çevresini ölçtür büyüme olursa sorun yok, olmazsa sorun var demektir dedi.geçen ay 36.5 ti,şu an 38.5. yani sizin de bilgilerinize göre baş çevresinin zaten 1-2 cm büyümesi gerkir. başka bir çocuk doktoruna götürdüm o da her ay takip edilmesi gerektiğini söyledi,ayrıca 1-3 aylıkken bebeklerin bazı hareketleri yapıyor olması gerekiyormuş,mesela bizi gözleriyle takip edebilmesi ya da artık başını yavaş yavaş dengede tutabilmesi gerekiyormuş.çok şükür benm oğlum şu an bunları yapabiliyor ama tabiki de anne olduğumuz için yine de endişelenebiliyoruz.umarım bir sorun olmaz.
Merhaba Yelda,
Doktor kontrolüne götürerek en doğrusunu yapmışsın. Hem rutin muayenelerini yaptırmaya devam et bebeğinin, hem de sen büyüme milatlarını takip edip, not al.
Gerekirse farklı bir çocuk doktorunun daha görüşünü al.
Yazımda da belirttiğim gibi illa sorun olduğu anlamına gelmiyor. Ama bu kadar küçük bebeklerin bıngıldağının kapanması çok küçük yüzdelerde. O nedenle takip şart.
Sağlıklı günler dilerim.
sanırım bu sorun çok yaygın. benim oğlum suan 3.5 aylık ve banada doktorumuz 3 aylıkkken çok az açıklık oldugunu söyledi nerdeyse kapanmak üzereymiş.bana düzenli aylık kontrol edeceğimizi şimdilik endişelenmeye gerek olmadıgını söyledi.ama ben biraz araştırınca endişelenmeye başladım bizim kafamız sivri kafa gibi yani arkası biraz düz duruyor kafa yüksek.yatşla ilgili diye düşünmüştüm ama bu da bir belirtiymiş okuduğuma göre erken kapanmasının.korkum hala geçmedi 4. ayını bekliyoruz doktor kontrolunde ne diyecek bakalım doktorumuz..
Selamlar Yasemin,
Doktorunun dediği gibi takibe devam. Bebeklerin gelişme milatlarını da takip et ve not al.
http://bebekveben.com/etiket/aylik-bebek-gelisimi/
Umarım herşey yolunda gider.
Sağlıklı günler dilerim.
Yasmin hanim benimde bebegim 3 Aylik bingildagin kuculdugunu isaret parmagim tirnak Ustu kadar Kalmis doktora haftaya goturecegim korkuyorum bascevresi 37.5 sizde Simdi nasil bebeginiz gelisimi
yiğenım de bıngıldakkapanması varıs su anda 3aylık 43.5 gelıyor bas olcusu doktor dedıkı bıngıldak kapanmaya gelmıs durumda cok kotu bısey lutfen yardıcıolun allah rızası ıcın
Selma merhabalar,
Yeğenin için üzüldüğünü anlayabiliyorum. Ancak moralini bozmak yerine destek olmaya çalış. Doktor muayenelerini ihmal etmeyin. Endişelendiğiniz konuları mutlaka doktorunuza sorun. Doktorunuz gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.
Selamlar
BENİM YEĞENİM BUGÜN 1 AYLIK OLDU BUGÜN SAĞLIK OĞCAĞINDA BINGILDAĞI KAPANMASINA ÇOK AZ KALMIŞ DEMİŞLER BURAYI OKUYUNCA ÇOK ENDİŞELENDİK TEDAVİSİ VARMI
Tedavisi elbette var Suzan.
Endişelenmeden önce uzman bir doktorla hatta gerekirse birden fazla doktorla görüşüp fikirlerini alın.
Umarım herşey yoluna girer.
Sevgiler,
Benim oglum bir hafta sonra 4 aylik olacak.Boy 62 kilo 8 bas cevtesi 42 cm.Dogdugundan beri bingildagi ufak suanda da pamak ucu kadar kaldi.Kafa ici badinctan bahsetmissiniz bu beni cok korkittu bu basincin tehlikrsi nedir boyle bu durum olursa biz bunu farkedebilirmiyiz.Ben burdaki doktorlara gosterdim bana dedikleri parmak ucu kadar olmasi bile yeterli bu onu idare eder dediler.
Selam Gül,
Ön bıngıldağın ortalama büyüklüğü zaten 2,1cm. O nedenle parmak ucu kadar kaldı gibi tabirler uygun takip etme yöntemleri değil. Santimetre olarak büyüklüğünü takip etmelisin. Bıngıldağın beklenenden çok erken kapanması duruma göre sorun olabilir. Beyin büyümeye devam ederken, onu saran kafatasının sabit kaldığını düşün, bu çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir… Bu ölçülerin takibini hem sen evde her ay dönümünde mezurayla ölçerek yapabilirsin, hem de rutin muayenelerde çocuk doktorunuz zaten yapacaktır. Bebeğinin fiziki ölçümlerinin yanısıra, gelişim milatlarını nasıl yerine getirdiğini de takip etmeni ve not almanı ve bunları doktorunla paylaşmanı tavsiye ederim. Çocuk doktoru sorun görmüyorsa muhtemelen endişelenecek birşey yoktur. İçinin rahat etmesini istersen bir çocuk doktoruna daha göster. O da sorun yok diyorsa gönlünü rahat tut…
Sevgiler
Merhabalar benim kızım 8 martta doğdu 4 aylıkken farkedildi bınğıldağı küçük erken kapanır dediler çocuk DR götürdüm tetbir için beyin DR una yönlerdirdi oda tomoğrafi istedi şükür temiz çıktı devit 3 ü kes 1yaşına kadar verme dedi güneş ten alsın vitaminini diye söyledi. Her ay kafa yapısını takip ediyodu ama iki aydır kafası büyümüyo bıngıldak kapanmış birkaç aydaha takip edelim dediler şuan 7.5 aylık telaşlanmaya başladım ne yapa bilirim bilgilendirir seniz çok sevinirim Teşekkürler.
Merhaba Gülay,
Türkiye’de nedense doktorlar rutin olarak d vitamini veriyorlar, bu Amerika’da rutin bu uygulama değil. Bize buradaki doktorların aktardığı, çocuğun günde 15 dakika güneşe çıkarılarak d vitamini ihtiyacını rahatlıkla karşılayabileceği… Rutin d vitamini takviyesi kuzey kutbuna yakın yaşayıp, senenin pek çok gününde güneş görmeyen ülkelerdeki bebeklere öneriliyor. Bizim ülkemizde şükür ki güneşi görememek gibi bir sıkıntı yok. Bu nedenle, sizin durumunuz göz önüne alındığında doktorunun önerisini dinleyip d vitaminini süratle kesmen herhalde en doğrusu olur.
Tomografinin temiz çıkması olumlu. Rutin doktor muayenelerini aksatmayın. Ayrıca bebeğinin gelişim milatlarını nasıl yerine getirdiğini de takip etmeni, not almanı ve bunları doktorunla paylaşmanı tavsiye ederim. Hemen telaşlanma. Bir sonraki doktor muayenesinde de kafa ölçülerini not al. Şu anda ortalamalara göre biraz erken kapanmış gibi gözüküyor ama bu illa bir sorun olacağı anlamına gelmez. Sadece takipte kalın, doktorun yönlendirmelerine göre hareket edin. Umarım herşey yoluna girecek…
Sevgiler,
Merhaba benim 21 aylik oglum var bingili hala kapanmadi d vitamini 1 yasinda kesmistik tekrar baslamalimiyim kanmamasi normalmi
Selam Derya,
21 aylık oğlunun bıngıldağının kapanmaması onu istatistiksel olarak küçük bir grubun içine sokuyor. Bu durumda d vitaminine başlamak gibi bir kararı kendi başınıza vermeniz doğru olmaz. Çocuk doktorunuzu ziyaret ederek onun yönlendirmelerine göre hareket etmenizi tavsiye ederim.
Sevgiler
Merhaba iki aylik kizim var on gundur ishali vardi.bugun bingildaginin coktugunu gordum sadece mama yiyor ne yapmaliyim
İshal olan bebeklerin bıngıldağında çökme olması çok normal. Sıvı kaybı vardır ve sıvı kaybı bıngıldakta çökme yapabilir. Bol bol emzirirseniz bebeğiniz rahatlayacaktır.
Sevgiler
Oğlum su an 20 aylık ve hala bıngıldagi kapanmadi 13 aylıkken endokrin Polikliniği gördü testler sonucu b12 eksikligi cikti haftalik ignelerle tamaladilar ama hicbir gelisme yok. Acaba ne yapmaliyiz .ilginize Teşekkürler
Merhaba Selim,
Bebeğinizin durumu ile ilgili araştırma yaparken benzer bir duruma sahip olan bir başka bebeğe bir doktorun verdiği yanıtı gördüm. Doktorun verdiği yanıta göre, çok özetle, tiroit hormonu eksikliği, D vitamini yetersizliği, bebeğin beslenmesinde yeterince kalori, protein ve kalsiyum almaması gibi durumların da araştırılmasında fayda var. Yanıtın tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://www.saglikdanis.com/hastasorugoster.asp?id=8602
Selamlar,
benim bebek 15 aylık kilo 9.2 boy 79 kafa çapı 42 bu çok büyük sorun mudur ne yapmalıyım
Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
Daha oncede yazmistim.benim kizimin 4.5 aylikken b8ngildafi kapandi.simdi 11 aylik hersey yolunda gidiyor simdilik.basta cok endiselenmistim cok sukur azda olsa kafasi buyuyor.bilgilendirmek icin yazdim
Bende komşumun çocuğu için merak edip araştırırken sizin yazılarınızı okudum…….Bıngıldağın 1 yaşından önce ve 2yaşından sonra kapanmaması gerekiyor……Şayet erken yada geç kapanırsa çocuklarda fiziksel yada zihinsel bir çok hastalığa yol açıyor…..
Komşumun kızı 3aylık ve o kadar doktorlara götürdü kimse anlamamış….Geçen hafta bebeği beraber yıkarken ben farkettim ve o gece acilen hastaneye götürdü…..Doktor acil olarak üniversite hastanesine sevk etti….Orada beyin cerrahı gördü…..Gerçektetn kapanmıştı bıngıldağı…..Doktor komşuna teşekkür et dedi…..Kafatsı kemikleri iç içe girmiş…….Sonuç olarark perşembe günü beyin ameliyatı olucak……..Dualarınızı esirgemeyin……….
Sevgili Funda,
Komşunun bebeğine acil şifalar dilerim. Sizin örneğinizde dikkatli takip bebeğin durumunun farkına varmanıza yardımcı olmuş. Komşun senin gibi bir komşusu olduğu için çok şanslı.
Bıngıldağın ortalama olarak hangi yaşta kapanacağına dair bilgi yukarıdaki yazımda mevcut. Gökçen’in örneğinde olduğu gibi bu dönemden önce ya da sonra kapanmalar olabiliyor. Her durumda fiziksel ya da zihinsel bir rahatsızlığa yol açacak diye genelleme yapılamaz. Önemli olan takipte olmak ve doktora göstermektir. Doktor çocuğun durumuna göre en doğru değerlendirme ve yönlendirmeyi yapacaktır.
Sevgiler,
Sevgili Gökçen,
Bilgilendirmen için çok teşekkürler. Bebeğinin kafasında herhangi bir sorun olmamasına çok sevindim. Kimi bebeklerde gerçekten erken kapanabiliyor. Sen bu konuyu araştırıp, doktora götürerek zaten en güzelini yapmışsın. Özet olarak takibi bırakmamakta fayda var. Senin bebeğinin durumu ve yaşadıklarınız bıngıldağı erken kapanan bebeklerin aileleri için yok gösterici olabilir. Paylaştığın için bir daha teşekkür eder, bebeğinle beraber güzel günler dilerim.
Sevgiler
Merhabalar benim de size sorum var benim bebegim 8aylik(oglan) ve bingildagi kapanmak uzere doktorlar normal dedi ama emar cektirdiler beynin onden gelistigini arkada bi bosluk oldugunu ve zamanla duzelebilecrgini 5ay sonra yeni hi emar istediler baska bi doktir da beynin arka kisninda su oldugunu ama korkmamam gwrektigini sorun yasansaydi 3aylikken olacagini soylediler dw benim korktugum sey bebegimin simdi kafa olcusu yanlara dogru genis ve 49cm acaba cok buyur mu genis gorunuyo ne kadar daha genisler sizce
Selamlar Selma,
Anladığım kadarıyla bebeğini şu ana kadar 2 doktora götürmüşsün. İlki MR çekmiş ve ilerleyen dönemlerde bir kere daha MR istemiş. İkincisi beynin arka kısmında sıvı birikimi olduğunu söylemiş ve korkmaman gerektiğini söylemiş. Bu iki bilgi birbirinden biraz farklı gözüküyor. Doktorların ne söylediğini bizzat duymadığım için tam olarak yorum yapmam doğru olmaz. MR sadece 1 kere mi çekildi? Ya da her iki doktor da aynı MR sonuçlarına mı baktılar mı? Belki de farklı kelimelerle benzer şeyleri söylemiş olabilirler. Ancak takip edilmesi gerektiği açık. Bebeğinin ileride kafa çapının ne olacağını öngörmem mümkün değil. Zaten burada önemli olan bebeğinin geniş kafalı olup olmamasından çok sağlıklı bir beyin gelişimi olmasıdır. Bu durumda ben senin yerinde olsaydım, üçüncü bir doktorun daha fikrini alırdım. Çünkü emin olmakta fayda var. Üçüncü doktorun da görüşünü aldıktan sonra sanırım daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilirsiniz.
Sevgiler,
merhaba benim bebeğim 1 ay 7 günlük oldu ama bıngıldağı kapandı sadece 1 cm açık ve ben çok korkuyorum birşey lurmu lütfen cevap verirmisiniz
Elif selamlar
Eğer ön bıngıldaktan bahsediyorsan 1 ay 7 gün ön bıngıldağın kapanması için oldukça erken bir süre. Bu nedenle en kısa zamanda bebeğini bir doktora göstermeni öneririm. Doktorun yönlendirmelerine göre hareket etmeniz en uygunudur. Duygularını ve endişeni gayet iyi anlıyorum. Ancak korkmak yerine bir an evvel harekete geçerek bebeğine yardımcı olabilirsin. Gelişmeleri bana bildirirsen çok sevinirim. Umarım herşey en kısa zamanda yoluna girer.
Sevgiler
Benim oglum 5 aya gircek. 2 aylikken az kapanmis, 3 ayda tam kapandi dediler rontgen cektik kapanmis dediler. 4 ayda kontrole gittik az aciklik var, bas cevresi 42-43cm civari dediler. normal mi korkulacak bsey war mi? D3 kestim 3 ayda 4 ayda aciklik war dedi tekrar basla dedi ben de basladm bu sefer tamamen kapandi. saglik ocagndan kan damlasi verdiler onu kulanmam gerekiyor mu? bebekte huzursuzluk yaratiyomus ama
Selam Neriman,
Size birbiriyle çelişen, çok karışık pek çok bilgi vermişler. Bıngıldak bir kapanmış, bir açık demişler. Baş çevresi 42-43 civarı diye bir ölçü olmaz. Persentil hesaplarında zaten 1 cm ile persentiller değişiyor. Bu bilgilerle kafanızı karıştırmışlar. Kan damlası derken bebeğinde demir eksikliği mi tespit edildi? Bu nedenle mi verildi? Bunlar hep meçhul ya da yazmamışsın bana. Bence en doğrusu sağlık ocağına değil, mümkünse iyi, tavsiye edilen bir doktora bebeğinizi gösterin. Hem bıngıldak hem de demir takviyesi konusunda fikirlerini sorun.
Sevgiler
Mezroyla olctukleri zamn 42 43 diyolar persentil diye hc solemediler demir eksikligi yik 4 aylik butun bebeklere weriyolar kan damlasini bn d3 kes dediler kesince bi sonraki ayda aciklik war dediler d3 baslynca kapniyo anlamdm doktorlar ordan oraya sevk ediyo
5 aylık bir çocuğun bıngıldağının açık olması çok normal. Bıngıldağın zaman içerisinde doğal olarak kapanması gerekir. Bıngıldak ortalama 13. ayın sonuna doğru kapanır. Persentil konusunda bilgi vermemeleri, demir konusunda sürekli çelişen bilgiler vermeleri sizi yanlış yönlendiriyor. Bir önceki mesajımda dediğim gibi en doğrusu sağlık ocağına değil, mümkünse iyi, tavsiye edilen bir doktora bebeğinizi gösterin. Hem bıngıldak hem de demir takviyesi konusunda fikirlerini sorun.
Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler
Merhaba canim lütfen yardimci olun 21 gunluk bebeğim var 4 kilo 5boyu 53 baş cevresi 36 santim bugün Sağlık ocagina gittik hemşiremiz bingildagi hizli kapaniyo dedi cok Üzgünüm doktor takip altina alacaz dedi bebeğime birseyoolmaz inşallah :((
Merhaba Yeşim,
Lütfen üzülmemeye ve serin kanlı olmaya çalış. Her doktor muayenesinde boy, kilo, baş çevresi, bıngıldağın ölçüsü gibi rakamları doktorundan öğrenerek not al. Böylece aydan aya karşılaştırma yapabilirsin. Doktorunuz sadece takipte kalmanızı söylemiş. Bu aşamada endişelenmek yerine sakince takibe devam edin. Doktorunuz gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Sevgiler
Merhaba kızım iki aylıkken bıngıldağı erken kapanıyor denildi Dr muayenesinde 3.2 den 1.1 olmuş bıngıldağın çapı dedi baş çevresi 39.5 di fakat üçüncü ay ölçtüğümde 40 olmuş yani 0.5 büyüme var 1 cm olması gerekirken normal mi bu çok korkuyorum ??
Selam Didem,
3 aylık kız bebek için baş çevresinin 40 cm olması çok normal. %50 persentile denk gelir ki, istatistiki dağılımın tam ortasındadır. Rakamlara aşağıdaki yazımdan bakabilirsin.
http://bebekveben.com/bebeklerde-boy-kilo-bas-cevresi-olculeri/
Dilersen doğumdaki baş çevresine bakabilir ve ilk 3 aydaki trend konusunda kıyaslama yapabilirsin. Genel olarak ilk 3 ayda istatistiki dağılımın tam ortasındaki kız bebekler için baş çevresinde ortalama 5,5 cm büyüme gerçekleşir.
Ancak doktor başka bir nedenle bu büyüme rakamlarını farklı bir şekilde yorumlamışsa onu bilemem.
Bıngıldağın kapanması da farklı bir konu. Zaman içinde yavaş yavaş kapanma gerçekleşecektir. Bunun ortalama süresi 13,8 aydır. Kimi bebeklerde bu süreden önce ya da sonra kapanabilir. Bu illa bir sorun olduğu anlamına gelmez. Muayene sırasında bu konudaki endişelerini doktoruna detaylı olarak sormalısın. Doktorunuz bu konuda bir değerlendirme yaparak sizi yönlendirecektir.
Sevgiler
benim kuzumda 3 aylık 7 ayında ameliyat olucak kafatası ameliyatı yaptıranlar yazsın :((
Çok geçmiş olsun Perize,
Umarım bebeğin en kısa zamanda sağlığına kavuşur.
Sevgiler
Merhaba,benim oğlumun sagital sütur anne karnında kapanmıştı.detaylı ultrasonda doğum sonrası takibi önerildi.ilk prof.muaynesi sonucu sagital sütur kapalı olduğu söylendi ve 3 boyutlu tomografisi istendi.kapalı olduğu netleşti.bebeğin ilk 3aylık döneminde acil ameliyat olması gerekiyormuş,2.ayının sonunda çeşitli dr görüşmelerinin ardından ameliyat oldu.çok zor zamanlar.şimdi 11 aylık ve sağlıklı görünüyor.3 yaşına kadar kontrolleri devam edecek.bu durumu yaşayan ailelerin acilen beyin cerrahı ile görüşmelerini öneririm.bebeklerine sağlık ve acil şifalar dilerim.
Merhaba kızım iki aylık bılgıldağının olmadığını fark ettim çok tedirğin oldum netür sonuçlarla karşılaşa bilirim her hanği bir sıkıntı olur mu varsa ne yapmam gerekir
Mustafa bey
Kızımın bıngıldağı olmadığını fark ettim derken tam olarak ne demek istediğinizi anlayamadım. Bıngıldağın tamamen kapandığını mı belirtmek istiyorsunuz, yoksa çok küçük olduğunu mu? Bu yazımda bıngıldağın erken kapanmasının muhtemel sebeplerini veriyorum. Ancak sizin bebeğinizde de bu sebeplerin olacağının garantisi yok. En doğrusu en kısa zamanda bebeğinizi bir doktora muayene ettirerek fikirlerini almanızdır.
Sağılıklı günler dilerim
5.5 aylık kızımı doktora götürdüm saglık ocagında normal kontröllerinede götürdüm bu güne kadar hicbi sorun demediler gayet gelisimi iyidediler 15gün öncesine kadar sacını kestim kafasının sag tarafı cok az sısgibi yamuk gibiydi hanım doktora götürmüs bıngıldağı kapanmıs bi cocuk doktoruna götürünüz demiş ufak ilcede yasıyoruz doktor normal dahiliyeci icimize kusku düstü basının capını ölctüm 41cm normalmi yardımcı olursanız sevinirim derdimi anlata bildiysem ne mutlu.Allah herkeze acil sifalar versin.
Önder bey,
Acaba kafanın bir kısmı gerçekten şiş mi? Yoksa kafanın diğer kısmı düz olduğu için şiş mi gözüküyor? Kimi zaman ufak bebekleri hep belli bir şekilde yatırınca kafanın o kısmı düzleşir ve böylece diğer tarafı da şiş gözülebilir. Bunlar önemli detaylar… Bu konuda Kafanın Arkasının Düzleşmesiyle ilgili aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz.
http://bebekveben.com/etiket/kafanin-arkasinin-duzlesmesi/
Önerim en kısa zamanda çocuğunuzun sağlığı için dahiliyeciye değil, iyi bir çocuk doktoruna göstermenizdir. Bulunduğunuz ilçede iyi bir çocuk doktoru yoksa olan bir şehre gitmenizi öneririm. Doktor muayene ederek en doğru kararı verecektir. Örneğin 6 aylık rutin muayenesini iyi bir çocuk doktoruna yaptırabilirseniz çok iyi olur. Böylece aklınızdaki tüm soruları sorabilirsiniz.
Sağılıklı günler dilerim
Onder bey aradan zaman gecmis bizim bebegimizde de sanirim ayni durum var. Suan durumunuz nedir acaba bilgi verirseniz cok memnun olurum. Tesekkurler…
oglum .3.5aylık kafa cevresi 38.7 idı sımdi de 5 aylık ve kafa cevresi39.5 dedi doktorum sizce kafa yapısi nasıl lutfen cvb verin
Merhaba Avesta
Oğlun 6 aylık olunca baş çevresi değerlerini şu yazımdaki tablolardan karşılaştırabilirsin.
http://www.bebekveben.com/2012/03/30/bebeklerde-boy-kilo-bas-cevresi-olculeri/
Sevgiler
Benim oğlumun 2 aylıkken bingildagi kapandı ultrasonla baktirdigimizda yan kemiklerin açık oldunu söylediler doğduğunda 33 cm di şimdi 2 buçuk aylık 38 cm internete baktığımda bingildagin erken kapanması beyin gelişimini kötü etkiliyor diye okudum moralim çok bozuk acaba benim oğlumun da ameliyat olmasi gerekiyor mu beyin gelişimini etkiler mi kapanmis olmasi
Merhaba Ebru,
Oğlunun 2 aylıkken bıngıldağının kapandığını belirtmişsin. Kapanan bıngıldağın arka bıngıldak olmadığına emin misin? Çünkü yazımdan da okuyabileceğin gibi arka bıngıldağın 2 ay civarında kapanması gayet normal. Önemli olan ön bıngıldağın bu sürede kapanmaması… İlk doktor ziyaretinizde bu konuyu doktorundan teyit etmeni öneririm. Doktorun bir sorun görmüşse sizi zaten gerekli şekilde yönlendirecektir. Gereksiz endişelerle moralini lütfen bozma.
Sevgiler
Benim kizimda 6,aylık aynı sorun bizdede var şimdi kafa ölçüsü 39 doktor kontrolünde az kalmış kapanmasına allahım şifalar versin hepimizin bebegine
Merhaba Metin bey
6 aylık kızınızın baş çevresi 39 cm ile istatistiki normal dağılımın biraz dışında. Doğru ölçüldüğünden emin olmak için doktora bir kere daha ölçtürmenizi ve doktorunuzun yönlendirmelerine göre takipte kalmanızı öneririm.
Umarım sadece bebeğinizin minyondur ve herşey yolunda gider.
Selamlar
Merhaba kizim 7 aylik kalp rahatsızlığı var bu yuzden kizim 5400 kg boy 63cm bas cevresi 38cm normal mi sizce orantili mi vucut yapisina goremi bas cevresi buyuyor.
Sevgili Güler,
Minik kızına çok geçmiş olsun.
Kalp rahatsızlıkları gelişimde farklılıklara yol açabilir. Bu konu benim yanıtlayabileceğim kadar basit bir konu değil. En doğrusu doktorunuzla iletişim halinde olman ve bu konudaki soruları ona yönlendirmendir.
Sizleri kucaklıyorum.
Sevgiler
Arkadaşlar benimde oğlum 4 aylıkların aynı sosun bendede vardı hastane hastane doktor doktor gezdim önemli olan bıngıldak kapanması degıl suturlar acıksa beyın gelişimi devam ederbazı aylar gidiyordum ayından az büyüyordu psikolojim bozulmuştu baskaların aşı kartında baş cevrelerıne bakıyordum yanı o derece. Suan oğlum 3 yasında cok zekı ve tatlı benden daha akıllı maşallah allahıma şükürler olsun korkmayın sizde
Teşekkürler Aygül
Merhaba.benim kizimda da ayni sorun wardi.8 aylikken bingildagin erken kapandigini fark ettik 11 aylikken kayseri tip fakultesinde ameliyat ettirdik.ameliyatan snra mr. Cektirdik.beyin gelisiminde bi sıkınti yokmus cok sükür.simdi kizim 19 aylik ama hala ne emekliyor ne de yürüyor yeni biraz desteksiz oturabiliyor.b 12 vitamin eksikligi war hafTa da ve ayda bir igne yaptirdik bunun icin.ama bi faydasini gormedik yurumesi icin.doktor fizik tedavi önerdi.ama hala neden yuruyememesinin sebebini bilmiyorz.bize yardimci olur musunuz.bunun icin neler önerebilirsnz
Benim kızımında 1 aylikken kapanmak uzere oldugunu farkettik.dr. yanlar acik oldugu icin bir problem olmayacağını soyledi.her ay baş çevresi ölçüldü.4 aylıkken bıngıldagi kapandi.Şuan 22 aylık.Allah’a çok şükür hiç bir sağlık problemi yok,gelişimi gayet iyi,çok da akıllı bir çocuk.
Paylaşımın için çok teşekkürler Rabia,
Kızınla beraber mutlu günler dilerim.
2,5 aylık kızım var bugün fark ettim daha önce yoktu arka bıngıldağı hafif çökmüş durumda çok canım sıkıldı neden olmuştur nelere sebep açar nasıl düzeltebiliriz bu arada sıvı kaybı yok kusma ishal yok ağlamasıda yok acıkınca çok ağlıyor sadece karnı doyunca susuyor 2 aylık aşısında boy 56 kilo 5400 baş çevresi 39. Suyu çok içirsem düzelirmi kalıcımıdır şimdiden teşekkürler
Merhaba kızım 5 aylık.suan kafa capı 41 cm.son 3aydır kafada buyume yok.kafa fılmınde ust bıngıldagın kapanmıs oldugu yanların acık oldugu gozlndı.acaba sonrasında buyume olur mu.yoksa ameliyatmı olması gerekir.yanı kafa bı sure buyumeyı durdurup yenıden buyurmu.
Bebek 2 aylık erkek doktor kontrollerine götürümüştük doktor bıngıldağın erken kapanıyo bu engelli olmasına sebeb olabilir dedi ne yapmalıyım sizin yorumunuz nedir teşekkür ederim
Hamza bey merhaba,
Bu soruyu bebeğinizi muayane eden doktorunuza sormanızda fayda var. Lütfen bıngıldağın erken kapanmasıyla ilgili araştırmalarınızı yapın, sorularınızı bir liste halinde çıkarın. Doktorunuzdan yeni bir randevu alarak ne yapılması gerektiğini ona danışın.
Selamlar,
Iyi günler benim kizim 3 ay +6 günlük fantonel acikligi 1.5·1.5 baş cevresi 38.4 hemşire fantonelacikliginda kapanma var dedi ne yapmaliyim
Merhaba benim kızım 10 ay 25 günlük ve bundan on gün kadar önce sağlık ocağındaki hemşiremiz bıngıldağının tamamen kapanmasına bir cm kaldığını söyledi. 48 ya da 49 cm dedi sanırım. Takipte kalacağını emdişelenmemem gerektiğini söyledi. Lakin normalde 1.5 yaştan sonra kapanmasını öngörüyorlarmış. Bebeğime … (ilaç ismi silinmiştir.) kullanmadım eğer kullanıyorsam devam edeceğimi kullanmıyorsam da sorun olmayacağını söyledi. …(ilaç ismi silinmiştir.) ile ilgili ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Ama bebeğim bütün yazı güneş alarak geçirdi bunun bıngıldağının erken kapanmasıyla bir ilişkisi olabilir mi? Teşekkürler.
İyi günler bebeğim üç aylık bir vitamin damlasını (ilaç adı yorumdan silinmiştir.) 1 damla vermem gerekirken 6 damla verdim ve 2 kutu bitirdim. Doktor mıanesinde herşey normal çıktı. Ama ben korkuyorum vitamin faZlasının zararı olur mu? Bıngıldağı fazla gelişmiş
Benım bebegım 8 bucuk aylık doktorumuz kafasındakı bıngıldagın doldugunu soyledı ve beyın cerahısıne gonderdı ve MR bu testı istedı 1 ay bas cevresının olculmesınıde ıstedı cok korkuyorum benı aydınlatırmısınız
Sevgili Şeyma,
Bebeğini doktora göstererek en doğrusunu yapmışsın. Yazımdan bir alıntı yapıyorum:
Doğumda arka bıngındağın ortalama boyutu 0,5 cm’dir ve genellikle 2 ay civarında tamamen kapanır. Ön bıngıldaksa doğumda 0.6 cm – 3.6 cm büyüklüğünde olup ortalaması 2.1 cm’dir. Genellikle 13.8 ay civarında kapanır. Bununla beraber bebeklerin %1’inde 3 ayda, %38’inde 12 ayda ve %96’sında 24 ayda kapanır. Ön bıngıldak erkek bebeklerde daha erken kapanır. (Amerikan İstatistikleri)
Doktorunuz zaten durumu değerlendirmek için MR istemiş. MR sonuçlarına göre size bilgi verecektir. İçinizi rahat tutun. Doktorunuzun yönlendirmelerini takip edin. Gerekirse beyin konusunda uzman bir başka doktorun da fikrini alırsınız.
Sevgiler,
Merhaba benim 3 aylık oğlum var bugün sağlık ocağında bingildagin erken kapandığını söyledi ama tam olarak ölçü vermedi ama doktorumuz tam olarak ölçü veriyodu doktorumuzu aradım ama çok yoğun olduğu için bugün bakamayacağını yarın geleceğimi söyledi inşallah böyle birşey yoktur çok korkuyorum ?
Selam Sevgi,
Lütfen gönlünü ferah tut. Yarın doktorunuza gösterirsin bebeğini ve doktorun gerekli ölçümleri yaptıktan sonra bir sorun görürse nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini söyler.
Sevgiler
merhaba kizim 2.5 aylik bas cevresi 32 cm dogdu. suan 38 cm oldu. tomogtafi cekildi temiz cikti bu ay sonu mr cekilecek. 3 prof. gosterdik mr dan sonra kesin tani konulacak bu arada yan futrlar kapali ama gelisimi boyu hareketleri her sey normal seyrinde ilerliyor. cocuk doktorumuz cok ilgili herseyiyle titizlikle ilgileniyor ve 15 gunde bir muayneye gidoyoruz. dogru yolda oldugumuzu biliyorum lutfen anneler daha titiz olsun saglik ocaklariya kalmayip cok iyi cocuk doktoru edinsinler tavsiyem bu yonde sizinde bana tavsiyeniz nelerdir. sevgiler.
Bebek dogdugunda bıngıldak yoktu sorun olur mu
Hanimlar beyler oncelikle selamun aleykum 3.5 aylik oglum var bingildagi 1.5cm ve doktorum 2.5 aylikken devit 3 kullanmamami soyledi bingildagi 2 cm olana ldr kullanma baktikkj bingildak 2 cm olmus dvt3 kullan dedi kestik ve bingildak ayni yani kucu olanlar kesinlikle dvt 3 kullanmayon ve mumkjnse ozel e goturun bnm esim dogum evinde dgurdu ve hic ilgilenmediler insan bi bakar olcer snrasindada gttm ama hc bkmadilar sonra ozele goturdum adam bi ayak tirnagina bakmadi okadar ilgililer ama korkmayin doktorunuza guvenin ve tavsiye uzerine doktora gdn her doktora gtmeyn ozelliklede genc doktrlara saygilar .
Merhaba benim bebeğim yeni doğdu ve bingildak kapali bu nasıl sonuçlar oluşturur