Bebekler ile ilgili yeni bir kitaba başladım. Jill Stamm”ın Bright from the Start. Bebeklerin doğuştan 3 yaşına kadar olan döneminde zekalarının gelişmesi için ne gibi eğitici aktiviteler yapılması, oyunlar oynanması gerektiği ile ilgili bir kitap. Şimdilik aldığım notlar şöyle
- Doğuştan itibaren insanların karşılaştığı tüm çevre koşulları karşısında hayatta kalabilmesi yeni bilgilere ve değişen koşullara ayak uydurmasından geçiyor. Karşılaştığımız her durum beyin nöronları arasında bazı bağlantıların (neural pruning) kurulmasını sağlıyor. Zaman içerisinde bu bağlantılardan en sık kullanılanlar korunurken az kullanılanlar yok oluyor. Örneğin doğuşta dünyaya ait herhangi bir bilgi olmadığı için nöron bağlantılarının sayısı az iken 6 yaşında iken bu bağlantılar en yüksek sıklığına ulaşıyor. 14 yaşından sonra ise az kullanılan bağlantılar yok olmaya başlıyor. Bu nedenle bebeklik ve erken çocukluk döneminde alınan eğitim ve içinde bulunulan aile, okul, çevre gibi koşulların bireyin gelişimine etkisi büyük. Çocukluk çağlarının iyi değerlendirilmesi gerekiyor.
- Bebeklerin öğrenebilmeleri için dikkatlerini çekebilmek gerekiyor. Bebeklerin dikkatini şu şekillerde çekebiliriz
- Yoğunluk- Bebekler renkli, açık ve keskin hatlara sahip objelere silik ya da çok karışık objelerden daha çok ilgi gösterir. 6 aydan önce siyah-beyaz gibi yüksek kontrastlı renkleri algılarken 6 aydan sonra renk ayrımı başlar.
- Büyüklük- Beyin çok uçtaki örneklere dikkat eder. Mesela çok büyük ya da çok küçük nesneler orta büyüklükteki nesnelere göre daha çok dikkat çekicidir. Bu nedenle bebeklere değişik boyutlardaki oyuncaklar, mesela irili ufaklı küpler verilmelidir.
- Yenilik- Yeni objeler bebeğin dikkatini çeker. Fakat bunun için sürekli yeni oyuncaklar almaya gerek yoktur. Mevcut oyuncakların bir kısmını ortaya çıkarıp diğerlerini saklayarak ve daha sonraki dönemlerde ortadakileri kaldırıp saklananları ortaya çıkararak değişiklik sağlanabilir.
- Farklılık- Birbirine benzeyen bir dizi nesne içerisinde farklı olan bebeklerin dikkatini çeker. Bu nedenle fark ettirmek istediğiniz yeni şeyleri bebeğin daha önce bildiği nesnelerin arasına koyun.
- Duygusal durum- Bebek ile oynamak ya da bir şey öğretmek istediğinizde duygusal durumuna dikkat edin. Bebeğin ancak karnı tok, altı temiz, uykusu yok ise öğrenmeye ve oynamaya istekli olacaktır
- Kişisel önem- Çocuklar kendilerine ait olan şeylere ilgi gösterir. Örneğin bir masal okunurken hikayenin baş kahramanının ismini çocuğun ismi olacak şekilde değiştirirseniz hikayeyi daha ilgi ile dinleyecektir.
Bebekler ile yapılabilecek aktiviteler
0-6 ay |
|
6-18 ay |
|
18 ay-3 yaş |
|
Benim bildiğim bir oyun var. Ama en az 3 yaşında olması lazım Can’ın. 🙂
Siz biraraya gelin. İstediğiniz oyunu oynarsınız Can’la dayısı…