Okurlarımdan Beril yaz mevsiminde bebeğiyle beraber seyahate çıkmayı planlıyor. Ancak nasıl bir tatil türü seçeceğinden emin olamamış. Gelin sorusunu Beril’den dinleyelim…

Yazın 18 aylık olacak bir bebeğim var. Acaba bir tur ile yurtdışı seyahatine çıkabilir miyiz? Yoksa bireysel olarak gitmek daha mı iyi?

bebekle seyahat

Merhabalar Beril,

Seyahat konusunda tam da adamına danıştın. Gerçekten Can’ın doğumundan beri gitmediğimiz yer kalmadı diyebilirim. Çok aktarmalı seyahatler, yurtiçi seyahatler, yurtdışı seyahatler ve hatta kıtalararası yolculuklar… Seyahati zaten çok severim, oğluma da bu sevgiyi şimdiden aşılıyorum… Can’ın küçük olmasının seyahati engelleyen bir durum olduğunu düşünmüyorum. “Biraz planlama yapıp, gerekli önlemler alındıktan sonra yaşı ne olursa olsun bebekle seyahate çıkılabilir” diye düşünüyorum.

Elbette seyahatin planlama aşamasında gerek bebeğin rahatı, sağlığı ve güvenliği açısından, gerekse ebeveynlerin rahatı açısından göz önüne alınacak bazı noktalar var:

– Ne uzunlukta bir seyahat olacak? Her ne kadar biz 2-3 uçak aktarmalı ve 18-19 saate kadar varan yolculukları yapmış olsak da, uzun yolculuklardaki en büyük sıkıntı bebeği oyalamak oluyor. Bebek yemeklerini bir şekilde paketleyip yanınıza alabiliyorsunuz. Bebeğin altı orada-burada bir şekilde değişiyor. Ancak bebek yorulup da mızmızlanmaya başladığında işler zorlaşabiliyor. Eğer yolun büyük kısmında uyursa ya da oynarsa harika! Ancak bu bir piyango, ağlayabileceğini de düşünmek lazım. Bu nedenle çok uzun uçuşlu ve çok aktarmalı yurtdışı seyahatlerden kaçınmak daha akıllıca.

– Nereye gidilecek? Gidilecek ülkenin iyi seçilmesinde fayda var. Bebek ne kadar küçükse tempolu seyahat planları sizi o kadar yorar. Bu anlamda tur ile gidilecekse bile dağ-tepe dolaşmaları içeren ya da 5 günde 3 şehrin gezileceği yorucu seyahatler yerine, belli bir otelde deniz tatili yapacağınız ve dilediğiniz zamanlarda çevre yerleri gezeceğiniz bir tur daha isabetli.

– Bebek nasıl davranacak? Kendi bebeğinin huyunu en iyi sen bilirsin. Dışarıda nasıl davranır? Ne kadar uzunlukta bir seyahate dayanır? Ne noktadan sonra yorulur? Sıkıldığında iki oyuncakla oyalanabilir mi?

– Bebek kendi yatağından başka yerde yatmaya nasıl tepki verir? Otelde bebeğin uyuyacapı yeri ayarlarken iki seçeneğiniz olabilir: Ya odanınıza bebek karyolası getirilmesini istersiniz ya da bebeği kendi yatağınızda, aranızda yatırırsınız. Biz bebek karyolasını her koşulda talep ediyoruz. Sonra da duruma göre kullanıp/kullanmamaya karar veriyoruz.

– Kaldığınız yerde bebeğe uygun yiyecek bulabilecek misiniz? Otellerin çoğunda sabah kahvaltısında cereal, meyve ve süt verirler. Bunlar bebeği beslemek açısından hayat kurtarıcı oluyor. Otel odasında buzdolabı var mı kontrol etmek gerek. Çünkü bebeğin sütünü orada saklıyorsunuz. Dışarıya çıkarken de kalınacak süreye bağlı olarak süt ve meyve/kuru meyve, organik bebe bisküvisi gibi sağlıklı atıştırmalıkları yanınıza almanızda fayda var. Ayrıca bebeğin 18 aylık olduğuna göre sizin gittiğiniz restoranlardaki uygun yemeklerden de yiyebilir diye tahmin ediyorum.

– Bebeğin acil bir ihtiyacı olduğunda (mesela hazır bezi bittiğinde) alışveriş yapabileceğiniz bir yer var mı? Bizim gittiğimiz yerlerin çoğunda marketler yürüyüş mesafesindeydi. Şehre gelir gelmez ilk yaptığımız şey otelin resepsiyonundan böyle marketlerin yerini öğrenmek olur. Google Maps’den de bakabilirsiniz.

– Bebek aniden hasta olursa nasıl bir planınız var? Biz her seyahatte her ihtimale karşılık Can için bazı standart ilaçları yanımıza alıyoruz. Ayrıca seyahat sigortası yaptırmak ve sigorta şirketinizden gidilecek yerdeki anlaşmalı kurumları öğrenmek iyi bir fikir olabilir.

Tur mu? Bireysel Seyahat mi?

Tur ile gitmenin bazı avantajları ve dezavantajları olabilir. Bende en büyük dezavantaj tur şirketinin hazırladığı gezi programının temposuna uymak. Bu anlamda şöyle konulara dikkat etmek gerekir:

– Bebek her ortamda ve her saatte uyuyabilir mi? Seyahatlerimizde Can bazen uyku saatini geçirip mızmızlanabiliyordu. Bu durumda yapılabiliyorsa günlük gezi programını onun uyku saatleri doğrultusunda yapıyorduk. Yapılamıyorsa çok yorulduğu noktada bebek arabasında uyuyordu.

– Gidilen şehirde yapılacak gezi esnasında bebeğin ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Bebeği beslemen ya da altını değiştirmen gerektiğinde tur devam ediyorsa (mesela bir müzeyi geziyorsanız) sizin durumunuz ne olacak?

– Tur çok yürümeli bir tur mu? Uzun yürüyüşlerin olması durumunda bebeği nasıl taşıyacaksınız? Bebek arabasında? Slingde? Kucakta? Bebek çok ufak ve hafifken bu konu önemli olmayabilir. Ancak 18 aylık bir bebeğin ortalama 10-12 kg. olduğu düşünülürse, onu ne kadar süreyle kucakta/slingde taşıyabilirsiniz? Bu durumlarda katlanınca şemsiye büyüklüğüne gelen hafif bebek arabaları hayat kurtarıcı oluyor.

– Tur sırasında kullanılacak vasıtalar bebeğin malzemelerini taşımaya elverişli mi? Özellikle bebek arabası ve oto koltuğu en büyük parçalar. Bebek çantasını da unutmamak gerek. Uçak sırasında muhtemelen problem olmaz. Ancak gittiğiniz ülkede, ülke içi aktarmalar yapılırken mesela otobüs mü kullanılıyor? Minibüs mü? Bunlar bebek malzemelerini taşımaya uygun şekilde tasarlanmış mı? Örneğin otobüslerde bebeğin oto koltuğunu bağlayabilmelisiniz.

Bu sorulara rahatlıkla yanıt verebiliyorsan sanırım tur ile gitmekte bir sorun olmaz.

Tur ile gitmenin bazı avantajları da var.

– Tur programını ve kalınacak yerleri tur şirketi ayarlayacağı için bu tür detaylarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

– Pek çok tur, Türkçe bilen tur rehberine de yer verir. Gidilecek yerin dilini bilmiyorsanız tur rehberi çok faydalı olabilir.

Tatil konusunda ben sanırım biraz rahatçıyım. Tatilde olduğumda, özellikle küçük bebekleyken kendi tempoma göre hareket etmek isterim. Bu nedenle Can biraz daha büyüyüp laf anlayana kadar sanırım turdan çok bireysel tatillere gitmeye devam edeceğiz. Ama bu sadece benim tercihim. Herkes kendi koşullarını değerlendirerek kendine göre en iyi kararı verecektir.

Umarım verdiğim ipuçları işine yarar.

Sizlere ailecek harika bir tatil dilerim.

Sevgiler,

Tanla

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Jessica Simpson Hamilelik

Hamilelikten Sonra Kilo Vaziyetleri

Bebek Gelişimi: 21.Ay