Bugün bebeğimin bu dünyada 1 ayı oldu. 1 ay su gibi geçti diyemeyeceğim. Çünkü her dakikasını an be an hatırlıyormuşum gibi geliyor. Can’ın yüzündeki fazla saçlar gün be gün dökülüyor ve altından güzel, beyaz cildi ortaya çıkıyor. Ayrıca vucüt derisindeki dökülmeler azaldı. Ancak şimdi yüz derisi soyuluyor. Sanırım banyo yapmaya başladığında yeni ve sağlıklı cildin ortaya çıkması hızlanacak.
İşte bir aylık bebeklerin gelişimi:
Fiziksel Gelişim1
- Kafası desteksiz durduğunda sallanır.
- Karın üstü yatarken kafasını yana çevirir.
- Başının üzerindeki yumuşak noktalar çok hassastır. Her zaman darbelere karşı korunmalıdır.
- Sizinle göz kontağı kurabilir.
- Ellerini ve parmaklarını çoğu zaman hafifçe açık tutar.
Konuşma Gelişimi1
- Genizden gelen bazı sesler ve agu sesleri çıkarabilir.
Yemek ve Uyku Düzeni1
- Beslenme zamanı olmasa dahi ağzını mama arar gibi aranır ve emme hareketi yapar.
- Aç olduğunda besleneceğini öğrenir.
- Geceleri daha huysuz olur.
Algısal ve Kavramsal Gelişim1
- Diğer renklere kıyasla siyah-beyaz renklerde ve desenlerde objelere bakmaktan hoşlanır.
- Aç, altı kirli, yorgun olduğunda ya da kucaklanmak istediğinde ağlayarak iletişim kurar.
- Yüksek sesler, parlak ışıklar ve hoyratça dokunma/kucağa alma onu korkutur.
- Sizi gördüğünde ya da sesinizi duyduğunda gülümseyebilir.
Can için pasaport ve nüfus cüzdanı çıkaracağız. İnternetten gerekli olan evrakları araştırdık. İşin komiği bir de fotoğraf çekilmesi gerekiyor. Fotoğrafta kameraya direkt bakacak. Gülmeyecek. Arka zemin beyaz olacak ve gözler açık olacak. Bizimki kadar hareketli bir bebeği nasıl sabit tutacağız bilemiyoruz.
1) Healthy Start, Grow Smart, Your One-Month-Old Brochure, U.S. Department of Agriculture, U.S. Department of Education, U.S. Department of Health and Human Services, 2002
merhabalar benim 35 günlük bir oğlum var…sıkıntımız bebeğim gece gündüz uyanık hiç uyumuyo..sürekli emmek istiyor…ne yapacağımı şaşırdım.bana bir yol yöntem gösterseniz 🙁
Merhaba Mehmet’in annesi,
Minik Mehmet aramıza hoşgelmiş. 35 günlük bir bebeğin henüz belli bir uyku düzeninin olmaması çok normal. Bu kadar küçük bebeklerin mide kapasitesi çok küçük olduğundan kısa aralıklarla (3-4 saatte 1) uyanıp beslenmek isterler. Anne de (hele ilk bebeğiyse) henüz bebekli yaşama alışık olmadığından beslenme, alt değişimi, bebeğin yeniden uykuya dalması gibi işlemleri yapana kadar, bebeğin yeniden beslenme saati gelir. Bu da anneye hiç bitmeyen bir döngü yaşıyormuş hissini verir. Senin için verebileceğim en güzel tavsiye, ilk olarak, bebeğin ilk 3-4 ayının bu şekilde tempolu olarak geçeceği konusunda kendini kabullendirmendir. Bu kabulleniş ruhunu rahatlatacaktır. İkinci olarak, eğer yardım alabiliyorsan, annenden, bir yakınından ya da bebek bakıcısından yardım almanı tavsiye ederim. Mümkünse bu 3-4 içinde bebeğine bakmak dışında başka bir iş yapmamaya çalış. Bir diğer önemli önerim de bebeğin uykusu konusunda şimdiden belli bir düzen oluşturmaya çalış. Bebeğini kolda ya da ayakta sallayarak, kucağında dolaştırarak uyutmaya alıştırma. Bu alışkanlıklar bebek ufakken yapılması kolay olmasına rağmen, büyüdükçe seni zorlar. Bunun yerine bebeğini oturarak emzirip, emzirme işlemi tamamlandıktan sonra yavaşça yatağına bırakmaktır. Kendi kendine uyuyorsa ne ala. Uyumuyorsa vücudunu hafifçe okşayarak, tatlı bir ninni söyleyerek yatağında uyutmaya alıştır. Bunlar da işe yaramıyorsa yan yana senin yatağında yatarak uyutmaya çalış. Uykuya daldıktan sonra da onu kendi yatağına geçir.
Yeni Anne Babalara Mektup yazımı okumanı tavsiye ederim. http://bebekveben.com/2011/08/22/yeni-anne-babalara-mektup/
İlerleyen aylar için de uyku kategorisindeki yazılarımı okuyabilirsin. http://bebekveben.com/kategori/uyku/
Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler,
Merhaba benim bebeyim 36 gunluk,kafasinda buyume var kafsi 44cm sizce normalmi ve napmaliyim?sizce korkulumu ???