Okurlarımdan Filiz’in 1 yaşındaki oğlu geceleri güzel uyuyamıyor. Filiz, akşam yatmadan önce verdiği besinlerin sorun olabileceğinden şüpheleniyor. Gelin sorusunu Filiz’den dinleyelim…
Merhaba.1 yaşında oğlum var ve 1 yaşına kadar kolik rahatsızlığından dolayı çok zor günler geçirdik. Uyku sorunumuz çok. Uykuya zor dalıyor ve uykuda sürekli hareket halinde. Acaba yatmadan önce verdiğim muhallebi ya da gece mamalarından mı rahatsız oluyor diye düşünmeye başladım. Akşam 8,30-9,00 gibi muhallebesini verip hemen uyku moduna geçiyoruz. Geceleri de bazen cicibebeli devam sütü veriyorum ama versemde 90 cc den fazla içmiyor. Su içiyor. Acaba nerde yanlış yapıyorum diye sizinle paylaşmak istedim. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Filizcim,
Satırlarını okuyunca kendi kendime “Oy! Oy! Oy! Minik oğlanın işi zor, çünkü uyumaması için her koşul mevcut…” dedim… Tabii bu işin esprisi… Eminim uyku sorununu çözmek için daha önce pek çok şey denedin. Çözüm bulamayınca son olarak uykudan önce ya da gece beslenmesinde verdiğin besinlerin rahatsızlık verip vermediğinden şüphelenir oldun… Aslında sorduğun sorunun cevabı satır aralarında gizli… Kısacası sen aslında oğlunun uyku sorununun kaynağını sezebiliyorsun. Yalnızca düşüncelerinin doğru olduğunu bir başka sesten duymaya ihtiyacın var. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.
Ülkemizde anneler arasında nedense çok yaygın bir inanış var… Bebeğin gece iyi uyuması için uyumadan önce muhallebi verilmesi ya da gece beslenmesinde cicibebe ilave edilmiş devam sütü / inek sütü verilmesi söyleniyor. Anneanneler, babaanneler, komşular ve hatta arkadaşlar söz birliği etmişcesine bunu öneriyor. Ancak bu çok yanlış. Neden mi?
Kendimizi düşünelim. Gece saat 8,30-9,00 gibi kocaman bir tabak muhallebi yedikten hemen sonra yatağa yatarsak neler olur? Birincisi midemizde aşırı bir doluluk hissi oluşur. Dümdüz uzandığımız için muhtemelen yediklerimiz ağzımıza gelir, midemizde ekşime oluşur. İkincisi, muhallebi şekerli bir besin olduğu için enerji verir. Bu nedenle uyuyamaz ve yatakta döner, dururuz. Keza gece tuvalete ya da su içmeye kalktığımızda, yatmadan önce içine bebek bisküvisi kırılmış bir bardak süt içmeye zorlandığımızı düşünelim. Aynı rahatsızlıklar tekrar oluşur, uykuya dönmekte güçlük çekeriz. Sanırım tabloyu gözlerimizde canlandırdık. Öyleyse bu sıkıntıyı bebeklerimize neden veriyoruz?
Doğru Beslenmenin Uykuyla İlişkisi
Bebekleri yatmadan önce tıka basa besleme anlayışı şuradan gelir: Bebeğin karnı tok olunca gece fazla uyanmayacağı düşünülür. Kısacası bebeğin sık sık uyanmasının ve anneyi uykusuz bırakmasının önüne geçilmeye çalışılır. Ancak faydalı bir iş yapıldığı düşünülürken aslında bebeğin fizyolojik yapısına ters olan bir beslenme anlayışı yer eder. Ayrıca ileriki yaşlarda obeziteye davetiye çıkarılır.
Yenidoğanların mideleri çok küçüktür. Sindirim sistemleri yeterince gelişmemiştir. Ayrıca anne sütü sindirimi kolay bir besindir. Bu nedenle küçük bebekler 2-3 saat aralıklarla beslenir, çoğunlukla gaz sorunu yaşar ve geceleri sık sık uyanırlar. Bunlar bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle bunun önüne geçmek için (bebeğin daha az uyanmasını sağlamak için) onun tıka basa doymasına çalışmak çözüm değildir. Bebeğin sindirim ve sinir sisteminin geliştiği ilk 3-4 ay, ebeveynler ne bebek için ne de kendileri için kesintisiz ya da kaliteli bir uyku beklememelidir. İlk 3-4 ay boyunca doğru olan beslenme her 2-3 saatte bir, tavsiye edilen miktarlarda, sadece ve sadece anne sütü vermektir. Küçük bebekleri yedirdikten sonra mutlaka ama mutlaka gaz çıkarmalıdır. Ayrıca bebeğin gün içinde enerjisini boşaltacağı fiziksel aktiviteler yaptırılmalıdır.
Aylar geçtikçe bebeğin mide kapasitesi büyüdüğü için, beslenme sıklığı azalır. Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır. Aksi takdirde gereksiz bir enerji verir, hazımsızlık, gaz problemleri ve uyuma güçlüğü yaratır. Akşam yemeğinden sonra bebek hemen yatırılmamalı, uyku öncesi aktivitelerini yaptıktan sonra uykuya geçilmelidir.
6.aydan sonra bebekler kendilerine gerekli olan kalorilerin çoğunu gündüz beslenmesinden alır. Gece beslemeleri sırasında verilen gıda hem enerji vererek uyanık kalmasına, hem de çiş/kaka yaparak kendini uyandırmasına neden olabilir. Bu nedenle gece beslenmeleri mümkünse kesilmelidir. Gece beslenmeleri sütün içine yavaş yavaş su katılarak, süt miktarı yavaş yavaş azaltılarak ya da emzirme aralıkları uzatılarak bitirilebilir. Ancak bazı bebekler 6.ayda gece beslenmesini bitirmeye hazır olmayabilir. Bu durumda gece boyunca toplam 250 ml’den fazla sıvı verilmemelidir. Gece beslenmelerinin içine asla bebek bisküvisi katılmamalıdır.
1 yaşına gelen bebek hala emzirilmeye devam edilebilir. Ancak gıdalarının çoğunu yaşlarına uygun olarak verilen diğer besinlerden, kısacası, tıpkı yetişkinler gibi 3 öğün yemek ve yaşlarına uygun ara öğünlerden alırlar. 1 yaşındaki bir bebeğin bir uyku rutini olmalıdır. Uyku saatinden en fazla 1,5 saat önce son yemeğini yemiş olmalıdır. Uyumadan önce kesinlikle muhallebi ya da içine bisküvi katılmış devam sütü verilmemelidir. Annelerin beslenme konusunda gönlü rahat olsun. Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir. Biberonla yatma diş çürüklerine ve kulak enfeksiyonuna neden olur. Biberonunu oturur pozisyonda içip, biraz beraberce kitap okunup sonra yatılabilir. Gece uyandığında süt içme alışkanlığı varsa, sadece anne sütü/devam sütü verilebilir. Bu alışkanlığı yoksa ya da bebek artık gece beslenmesini aramıyorsa, gece beslenmesine zorlanmamalıdır. Gece uyanmasında ağzı kurumuşsa su da teklif edilebilir.
Sonuç
Sevgili Filiz,
Sadece beslenme konusundan bahsettiğin için bebeğinin uyku düzenini sağlamak konusunda daha önce neler denediğini bilmiyorum. Ancak öncelikli olarak uyumadan önce muhallebi ve gece sütünün içine bisküvi eklemeyi bırakmanı tavsiye ederim. Eminim ki, en fazla birkaç hafta ya da belki günler içinde bebeğinde gözle görülebilir bir rahatlama oluşacak.
Buna ilave olarak, bebeklerde kaliteli ve kesintisiz uyku konusunun birden fazla bileşeni var. Sadece beslenme konusunu halletmek, güzel bir uyku için yeterli olmayabilir. Adeta bir dedektif titizliğiyle oğlunun uyku kalitesini bozacak her türlü unsuru elemeli ve akıllıca uygulanmış bir uyku rutiniyle onu derin ve güzel bir uykuya hazırlamalısın. Oğlunun uyku sorununa kesin çözüm bulmak için, oğlum Can ile tecrübelerimin birikiminden oluşan “Bebeklerde Uyku Problemine Çözüm: Eleme Yöntemi” isimli yazımı okumanı öneririm. http://bebekveben.com/bebeklerde-uyku-problemine-cozum-eleme-yontemi/
Yazdıklarım umarım faydalı olur. Haberlerini bekler, en kısa zamanda mışıl mışıl uykulu güzel günler dilerim.
Sevgiler
Tanla
Önemli not: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.
Merhabalar.size sorum 1 yasindaki bebek icin minumum uyku suresi ne kadar olmalidir
Selam Pelin
Sorunun yanıtını aşağıdaki yazımdan okuyabilirsin.
http://bebekveben.com/uykusuz-her-gece-yorgun-olesiye/
Sevgiler
Merhabalar.. Sekiz ayinin içinde oğlum var ve gündüz emzirmekte zorlaniyorum hatta emziremiyorum diyebilir. Gece uykudayken emzirebiliyorum oda paylaşanlar iniz daki gibi gaz ve uyku problemi yapiyor ne yapmaliyim
Selamlar Ceylan,
Sanırım bir diğer yazımın altına biraz daha detaylı bir yorum bırakmışsın. O yorumundan yola çıkarak sorunu yanıtladım. Aşağıdaki linkten ulaşabilirsin.
http://bebekveben.com/babalar-gunu-ve-anne-sutunun-fazla-gelmesi/#comment-6764
Kolaylıklar dilerim.
Merhabalar
18 aylık bır kızım var. Emzirmeyi geçen hafta bıraktık. Sürekli emerek uyuduğu için gece uykularinda problem yaşıyoruz. Uyumaya geçişte bi sıkıntı yok fakat gece saat 1 de çığlık atarak uyanıyor ve sabah 6ya kadar uyumuyor. Tabi babada bende perişan durumdayız. Bu durum emmeyi bıraktığımız için geçici bir süreç diye düşünüyorum ama gece uyandığında ve çığlık çığlığa aglarken ne yapmam gerektiğini ve tekrar nnasıl uyuyacağıni bilemiyorum
en son ağlamaktan yorulup uyuyor tabi helak oluyor . Ne yapmalıyım ve bu dönemi kızımı uzmeden nasıl daha kolay ve hasarsiz atlatabilirim? Bana yardımcı olabilecek tavsiyelerinizi paylasirsaniz çok sevinirim..
Iyi günler Cansucum. Benimde 18 aylık kızım var ve aynı sorunu yaşıyoruz bazı günler aynı şekilde Çığlık çığlığa uyanıyordu . Yalnız bu durumlar bizde ya Ateşli olduğunda ya sıcaktan uyuyamadığında Bazense yemek istiyor ve biz anneler uykuda olunca bunu bazen anlamıyoruz ve benim kızım sinirlenince öyle Ağlayarak Uyanıyor doyurduktan sonra sorun çözülüyordu. Tabiki daha iyi bilenler vardır bu konuda .. Sana ve bebeme sağlıklı günler ..
Merhaba. Oğlum Can 10 ayına bir kaç gün sonra girecek. Yazınız benim için çok bilgilendirici oldu. Gece yatmadan önce 1,5-2 saat önceden çorbasını içirmeye özen göstereceğim, çünkü biraz daha kısa tutuyordum bu süreyi ben. Tam diş çıkarma zamanı diye gece fazla uyanmalarını buna da bağlıyorum. Sorum şu ki , Can uzun bir süre gaz problemi yaşadı. Tam geçti derken ek gıdalara geçiş başladı ve sonrasında geçmek bilmeyen kabızlık problemi. Sebze çorbalarını rondodan geçirmiyorum , çatal ile eziyorum. Doktorun söylediği meyveleri veriyorum. Armut , kavun , kayısı , kiraz.. Ne yaptıysam kabızlığını önleyemedim. Bana önerebileceğiniz bir şeyler var mı? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Seher hanim sizma zeytinyagi verebilirsiniz biz cok faydasini gorduk
Merhabalar benim 12 aylık oğlum var her gece 4-5 biberon mama tüketiyor.mamayı içince uyuyor vermezsem kıyametler kopartıyor sabahs kadar delilsız uyuyan bir çoçuk değil sizce ne yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim
Selam Aslı,
12 aylık bir çocuk gece beslenmesi yapmadan da geceyi uykuda geçirebilecek mide kapasitesine sahiptir. Gece uykularının kalitesiz olmasının sebebi geceleyin sürekli beslenmesi ve midesinin sürekli hazım hareketi içinde olması olabilir. Biberon verme aralıklarını uzatarak, biberonu yavaş yavaş azaltarak bıraktırmayı deneyebilirsin. Başlangıçta direnebilir, ancak azimle devam edersen bir müddet sonra gece beslenme alışkanlığı azalarak bitecektir.
Sevgiler
Merhaba 3 aylik kizim var 60 gunluk olduktan sonra gece beslenmesini birakti uyuyor 6 saat kadar ac olan bebek uyanir diyorlar ama ne agliyor nede uyaniyor 1 hafta denesim 4 saatte bi besledim bu kezde geri uyumak istemiyor ne yapmaliyim cvp icin simdiden tesekkurler
Selam Ayşe,
Bebeğin artık 3 aylık olmuş. Gece beslenmesini kendi kendine bırakmışsa artık onu gece beslemek için zorlamamalısın. Tüm annelerin hasretle beklediği gelişme sizde kendiliğinden gerçekleşmiş. Demek ki bebeğin gece kesintisiz uyuyacak olgunluğa erişmiş.Bebeğinin başkaca bir sıkıntısı yoksa beslenme saatlerini gündüz olacak şekilde ayarla ve bu yeni dönemin keyfini çıkar. Bu konu çok aklına takılırsa elbette doktoruna da danışabilirsin.
Selamlar,
Mrh 9 bucuk aylik oglum var 2 haftadir yemek yemiyo ?gun icinde hic yemese umrunda olmaz cok zorlaniyorum ve geriliyorumm ne yapacagimi bilmiyurum bu durumla ile ilgili bi fikriniz var mi
Merhaba benim sorum şu… oğlum eren 13 aylık ve akşam bizim ayakta sallamamiz ve emzikle 11 de uykuya dalıyor sonra gece 2 kere biberonda mama ve cici Bebe karışımı içiyor birini 2 veya 3 gibi , diğerini 5 gibi sonra uyuyor 45 dk yada 1 saat 6 da geri kalkıyor .. çoğu sayfalarda gece beslenmesini bırakın yazıyor şimdi kafamda bir sürü soru neden ? Çocuk aç mı yoksa bu aliskanlikmi bunu nasıl anliycam eğer acikiyorsa bu her gece boylemi olacak aliskanliksa nasıl vazgeciricem ? . Gündüz 10 da ve 2 de uyuyor en az 1 saat en fazla 2 buçuk saat uyuyor birde saat 6 da uyuyor yarım saat 1 saat . Uyumazsa saat 11 e kadar huylaniyo eline verdiklerimizi firlatiyo haliyi yastığı ısırîyor hem üzülüyorum hem sinir oluyorum :(( bu aksam 11 uyku aliskanliginida şu yüzden yaptık , daha önceleri 8 de uyuyodu gece 2 de kakiyoduk sabaha kadar oturuyorduk 6 da yatıp 8 9 da kalkiyoduk çevrenin baskısıyla gece uyanmazsinz geç yatirin fikirlerinin ardından akşam 11 i uyku saati yaptık ah ben beceremiyorum galiba bu işi :((( Üzgünüm bitkinim ve yorgunum
2.5 yaşında oglum var ve her gece saat 22.30 da uykuya dalıyor uyumadan önce muhakkak süt istiyo bizim aklımıza gelmese bile kendi annecim yada babacim süt yaparmisin diyo bizde gelişimine fayda sağlayacağından akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca süt veriyoruz benim sorum şu olacak bi yakınım yatarken süt vermek zararli bebeğin gelişimini önlüyor gibisinden birşeyler söyledi acaba doğru mudur ??
Merhaba Gürhan,
“Yatmandan önce süt içmek bebeğin gelişimini önlüyor” gibi bir ifade çok da bilimsel kaynaklara dayanan bir ifade değil. Bununla beraber yatmadan hemen önce birşey yemek ya da içmek sindirimin çalışmasına neden olarak uykuyu güçleştirebilir. Çocuğun bir müddet sonra çişi gelebilir ve uyku düzeni bozulabilir. Yaşı 2,5 olduğuna göre artık gece beslenmesine de ihtiyacı yok oğlunun. Bunun yerine eğer ufaklık yatmadan önce süt içme alışkanlığındaysa sütün saatini biraz erkenen alın, böylece süt sindirilir, midesi dinlenir ve daha rahat uyuyabilir.
Sevgiler
Merhabalar 13 aylık oğlum var anne sütü ve ek gıda alıyor son 1 haftadır geceleri cok uyanmaya cok emmeye başladı yatmadan 2 yada 1 saat öncesinde yemeğini yediriyorum fakat uyuttuktan 2 3 saat sonra uyanıyor emiyor 2 saat sonra bidaha kalkıp memeden ayrılmıyor uzun Bi süre ve sabaha kadar kısa aralıklarla böyle devam ediyor sütüm var kontrol ettim fakat neden Böyle oldugunu anlayamadm gece mamalarıni denedim sevmediği için kaldı ne yapabilirim yardımcı olurmusunuz
merhaba 18 aylık bebeğimiz var oğlumuz sabah saat 10 da uyanıyor 6 ölçü ek gıda mama içiyor öğleyin saat bir gibi kahvaltı yapıyor ( 1 tane yumurta, 4 adet zeytin, 5-6 çay kaşığı tahin pekmez ve zeytin yağı ile karıştırılmış domates içi biber ), saat 16.00 gibi uyuyor 2 saat civarı uyuyor kalkınca çorbasını içiyor saat 21.00 gibi yoğurt yada aperatif yiyecekler yiyor gece saat 23.30 gibi hazır gece maması yiyor yatış saati 00.30 buluyor gece sürekli ağlayarak uyanıyor tabi bizde ayaktayız sabah 05.00 -06.00 kadar rahatsızlığı devam ediyor ne yapacağımızı bilemez haldeyiz nerede yanlışlık yapıyoruz yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba Ahmet bey
18 aylık bebek için gece oldukça geç bir saatte yediriyor ve yatırıyorsunuz. Yazımı okuduysanız bebeği dolu mideyle yatırmanın yanlış olduğunu zaten belirtmiştim. Gece uyku saatini ve beslenmesini saat 8’den önceye çekerseniz bebeğinizin rahatça uyuduğunu göreceksiniz.
Kolaylıklar dilerim.
Bebeğim 11 aylık oldu fakat ağlayarak uyanıyor bazen yarım saat uyuyor hemen kalkıyor üstelik yatmadan önce neler yedirilmelidir.
Iyi geceler 11 aylık oğlum var süt ve süt ürünlerine ve yumurtaya karşı alerjisi çıktı bu 4 gun once ogrendik bir markanın diyet mamasını önerdi doktorumuz tadı acı olduğu için vanilya surubuyla karıştırıyoruz ama yinede içmiyor direttim 4 5 saat ac kaliyor icireyim diye ama sonrasinda 1.5saat agliyor hiç durmadan dune kadar kiyamadigimdan veriyordum bugün onuda almamaya başladı anne sutunu ilk dogdugunda 20.gunune kadar aldi 11 aylık bebek için mamasız büyümek normal bir durum mu ?
Selam Asaf,
Bebeğin 11 aylık olduğuna göre katı gıdaya geçmiş olacağını umuyorum. Bu durumda doktorunuza illa mama yemesi gerekli mi? Normal gıdalardan besinini alabilir mi diye sorun. Sütün yerini yoğurt ve tuzsuz peynirle ikame edebilirsiniz gibi geliyor. İnek sütüne alerjisi varsa keçi sütünü de deneyebilirsiniz. Siz yine de tüm bunları bir doktorunuza danışın.
Sevgiler
Oğlum 6 aylık gece uykusuna yatırmadan önce ne yedirmeliyim
Selam Aysun,
Yukarıdaki yazımı okuma şansın oldu mu bilemiyorum ama nedenleriyle birlikte bebek uyumadan hemen önce herhangi birşey yedirilmemeli diye yazıyorum. 6 aylık bir bebeğin normal öğünlerinde verebileceğin gıdaları şu yazımdan okuyabilirsin:
http://bebekveben.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/
Sevgiler
Bende kızlarımı gündüz emzirip akşam sağdığım sütü ve arılac mamasının gecesini veriyorum uykusu düzene girdi, 1 kez ya uyanıyoruz ya uyanmıyoruz, sevgiler,