Yumurta Sarısı Lüpleten Çekik Gözlü Bir Bebek

Hobareeyy! Oğlum bugün bizimle beraber ilk kez “büyük adam kahvaltısı” yaptı. Kahvaltı menüsünde 1/4 yumurta sarısı, kuş gagasına sığacak büyüklükte mıncırttığım ekmek parçalarının üzerine kayısı reçeli ve 3 minik lokma tuzu alınmış beyaz peynir vardı. Bizimkisi hepsini iştahla lüpletti. Ardından da olağan sabah kahvaltısı olan 4oz’luk sütünü içti. Siz sağ, ben selamet!

Bugünkü konumuz tahmin edebileceğiniz gibi beslenme. Can neredeyse 9 aylık olmak üzere. Ama hala günde 8-10 kere yemek yiyor. Öğlen yemeklerinde yoğurdun içine karıştırdığım buğday ya da pirinç lapasını, akşam yemeklerinde ise mevsim sebzelerinden hazırladığım püreleri veriyorum. Yine de beslenmesinin büyük çoğunluğu da devam sütüne dayanıyor. Beslenme konusu, önümüzdeki ay yapacağımız rutin 9 ay doktor ziyaretinin en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Şimdilik bu konuda kitaplardan ve internetten okuduklarım ile devam ediyoruz.

Can Şimdiye Kadar Bunları Yedi

Can’ın iştahsız bir çocuk olduğu söylenemez. 6 ay boyunca anne sütünü severek içti. 6. aydın ardından, devam sütüne geçerken nazlanmadı. Biraz aklı ermeye başladıktan sonra, sofrada bizim yediklerimizle hep ilgilendi. Şimdiye kadar sebze-meyve ne verdiysem yedi. Sadece brokoli ve avakadoyu ilk verişimde biraz yadırgadı. Daha sonra brokoliyi sevdiği diğer sebzelerle karıştırınca, nazlanmadan yedi. Avakadoyu ise bir daha denemek kısmet olmadı. Bugüne kadar, anne sütü ve devam sütü (formula) dışında, Can’a verdiğim yiyecekler ve ilk veriliş tarihleri şöyle:

Lapalar
Yapılışı: Toz halindeki lapalar, anne sütü, devam sütü ya da yoğurt ile karıştırılmış

  • Pirinç lapası (İlk veriliş: 13/8)
  • Buğday lapası
  • Pişirilerek hazırlanmış buğday lapası (İlk veriliş: 1/12)

Meyveler
Yapılışı: Buharda pişirilip, püre haline getirilmiş ya da çiğ

  • Elma
  • Muz
  • Armut

Sebzeler
Yapılışı: Buharda pişirilip, tuzsuz tereyağı eklenerek püre haline getirilmiş

  • Havuç+patates (İlk veriliş: 23/10)
  • Tatlı patates (İlk veriliş: 1/11)
  • Patates+kabak (İlk veriliş: 6/11)
  • Brokoli+tatlı patates (İlk veriliş: 14/11)
  • Brokoli+tatlı patates+dolmalık kırmızı biber (İlk veriliş: 15/11)
  • Bezelye+havuç+sarı kabak (İlk veriliş: 20/12)

Çorbalar

  • Et suyuna sebze çorbası (İlk veriliş: 18/11)
  • Kırmızı mercimek çorbası (İlk veriliş: 24/12)

Kavanoz mamaları

  • Şeftali püresi (İlk veriliş: 2/12)
  • Karışık meyve (İlk veriliş: 3/12)
  • Tavuk+pilav (İlk veriliş: 4/12)
  • Elma püresi (İlk veriliş: 4/12)
  • Kabak püresi (İlk veriliş: 5/12)

Merak Ettiklerim

Can fazlaca şişman ya da zayıf bir bebek değil. Yapılan doktor kontrollerinde kilosu normal ölçülerde, boyu ise genellikle yaşıtlarından uzun çıkıyor. Can’ın fiziksel gelişiminin uygun şekilde devam etmesi için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda, özellikle tecrübeli annelere sorularım var.

  1. Sıklık: Sizin bebeğiniz de 8-9 aylık iken hala günde 8-10 öğün yiyor muydu? Yoksa öğünleri yetişkinlerinki gibi sabah-öğle-akşam ve aralarda öğleden önce ve akşamüstü olmak üzere besleniyor muydunuz?
  2. Miktar: Can günde 20-30oz (591-887ml) devam sütü içiyor. Bunun dışında öğlenleri 4oz lapalı yoğurdu ve akşamları 4oz sebze püresi var. Sizce bu yeterli bir miktar mı?
  3. Çeşit: 8-9 aylık bebekler için önerebileceğiniz başka yemekler var mı?

Kısacası yedirdiklerimizin yeterli miktarda ve çeşitte olup olmadığını merak ediyorum. Bir de beslenme saatleri hala ilk doğduğu zamanlardaki sıklıkta. Bunu değiştirmeli miyiz acaba? Önerilerinizi paylaşabilirseniz çok sevirim. Sağlıcakla kalın.

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Endişelenmene gerek yok. Verdiğin yemekler oldukça iyi gözüküyor. Ben, kızım Işıl’a 6. aydan itibaren acısız tarhana çorbası da vermeye başlamıştım. Deneyebilirsin…

  2. Hazır mama derken süt şeklinde olanı kastediyorsunuz değil mi? Bana miktarı biraz çok gibi geldi ama… Gerçi ben oz ne kadardır bilmiyorum. Bizim biberonların üzerinde mililitre olarak yazıyor.

    • Merhaba Canan,

      Amerika’da sıvılar maalesef Türk sisteminden farklı olarak oz şeklinde takip ediliyor. Mililiitre olarak ölçüsünü de sizin uyarınızdan sonra sonra ekledim.

      Sizin bebeğiniz kaç aylık ve ne kadar süt içiyor?

      Sevgiler

      • Benim oğlum şu anda 13 aylık. 8-9 aylık dönemleri tam olarak hatırlıyamıyorum. Ama günde 5-6 biberon dolusu içiyordu sanırım.

  3. Merhaba
    Benim kizim henuz 7 aylik. Kati gidalara gectigimizden beri takip ettigim bir site var. bebekyemeklerim.com
    Çok guzel bir site. Ay ay yemek tarifleri veriyor. Hem de fotografli. Size de tavsiye ederim.

  4. Benim yemek konusunda pek takıntılı olan oğlum, aylarca süren ek gıda çalışmalarımıza, bizim kendimiz için yaptığımız yemeklerimizi hapır hupur götürerek son verdi 🙂 Buharda pişirip püre yapardım, çok zor yerdi. Zaten iştahsız bir çocuktu. Geleneksel tarifleri biraz revize ederek verdiğimizde ise daha iştahla tüketti. Mümkün olduğunca karıştırmadan vermeye çalıştım. Peyniri, ekmeği, yumurtayı hep ayrı ayrı verdim. Bulamaç yapmadan. Dokuz aylık civarı üç ana iki ara öğün veriyorduk. Onun dışında, sütü akşam uykusundan önce bir de meyvenin üzerine alırdı. 150-180 cc arası içerdi. 500 cc’yi geçmemek gerekiyor diye biliyorum ben.

    • Yorumların için çok teşekkürler Görkem,
      Biz de sanırım yavaş yavaş öğünleri birleştirmeye başlamalıyız… Aksi takdirde bu hep böyle gidecek. İki gündür kahvaltı veriyorum. Ben de senin dediğin gibi, bulamaç yapmadan ayrı ayrı veriyorum. Ama diğer ana öğünlerdeki yemekler püre şeklinde. Her ikisini de sorunsuz yiyor. Bizim derdimiz çok sık yemesi. Öyle ki, bu sık yeme alışkanlığı yüzünden, gece de 2-3 saatte bir kalkıyor ve süt içmeden uyumuyor. Bir de acaba çeşit açısından eksik mi veriyorum endişesi…
      Sevgiler

      • Bu kadar sık yemek istemesi, öğünleri yemek değil atıştırma gibi kabul etmesinden kaynaklanıyor olabilir. Bence dikkat edin, bunu yeme stili haline getirmesin 🙂 Biraz daha büyüdüğünde aldığı miktar artacak dolayısıyla daha seyrek acıkacak.
        Dokuz aylık bebeğin artık gece 3 kere kalkmaması lazım beslenme için. Ya alışkanlık oldu ya da gerçekten miktarları artırmak gerek gün içinde. En önemlisi, afiyet olsun, keyfi yerinde olsun kuzunun :)))

  5. Merhaba benim de 9 aylık ikizlerim var. Sanırım Can’la doğum tarihleri aynı:) Anladığım kadarı ile Can atıştırmacı bir bebek bu nedenle de sık beslenmek istiyor olabilir yine de günlük aldıgı süt miktarı ideal bence. Çünkü günde en az 500 ml süte ihtiyacları var. Daha düzenli beslenme aralıkları için belki de günlük rutin oluşturman gerekebilir. Fikir olması açısından bizim günlük rutinimizi yazıyorum:
    07:00 Uyanma ( 120ml formül mama)
    o8:00 Kahvaltı (1Yumurta,ekmek,1 tatlı kaşıgı labne peyniri, 1 çay kasıgı tereyag, biraz ceviz ve 60ml formül mama)
    09:30 Uyku
    11:00 Uyanma ( bebekler uynadıklarında birseyler atıştırmak isterler, 60ml formül mama)
    12:00 – 12:30 Sebze püresi (Haftada iki gün et, iki gün de balık ilave ediyorum)
    13:30-14:00 Uyku
    16:00 Yoğurt ve meyve ( Mesela avokadoyu yoğurtla karıştırarak vermeyi deneyebilirsin eminim çok sevecektir)
    18:00 150 ml Muhallebi ( içine 5 ölçek toz mama ilave ediyorum)
    19:00 90 ml formül süt
    19:30 uyku (gece beslenmelerine 6.ayda son vermiştik çünkü gece beslenen bebekler iyi uyuyamazlar)

    Umarım faydalı olur ama şoyle bir gercek de var her bebek kendi kitabını yazar 🙂
    Sevgiler

    • Merhaba Alya ve Kaan’ın annesi

      Önerilerin için çok teşekkürler. Gerçekten süper yardımcı oldu.
      İki sorum olacak
      – Cevizi nasıl veriyorsun? Ezerek? Başka yemeklerin içine karıştırarak?
      – Muhallebi tarifini yazma şansın olabilir mi?

      Gece beslenmelerini biz de kesmeye çalışıyoruz. Genel olarak gece uykuları şu anda biraz problemli. Çok sık kalkıyor. Düzenlemeye uğraşıyoruz.

      İki bebekle yaşam süper olmalı. Anladığım kadarı ile biri kız, diğeri erkek. Sağlıkla büyümelerini dilerim.

      Sevgiler

      • Yardımcı olabildiğime sevindim. Çünkü bu sürecin anneler için cok zor oldugunu biliyorum. Mesela doğum kocu, hamile eğitmeni, emzirme danısmanı vs birçok konunun uzmanı varken katı gıdaya gecişte yardımcı olabilecek cok az kaynak var.
        -Cevizi blendırdan gecirerek kahvaltıda veya meyve püresi(elma ve muz püresi ile güzel oluyor) ile birlikte veriyorum.
        -Muhallebi tarifi : 100 ml su ile 1 tatlı kaşığı pirinçunu ağır ateşte pişirilir. Muhallebi kıvamını aldıktan sonra ocaktan indirilir ve içine 3 ölçek devam maması eklenir.
        Muhallebiyi tatlandırmak için içine az miktarda şeftali,elma veya muz püresi ilave edebilirsin.
        İki bebekle yaşam cok zor ama bir o kadar da eğlenceli 🙂
        Sevgiler…

  6. Sıklık: Ben 3 katı, 4 sıvı öğün veriyordum. Günlük planımız şurada yazılı: http://sormabulmadunyasi.blogspot.com/2010/11/ek-gdaya-geciste-gunluk-yemek-plan-nasl.html

    Mİktar: Asla miktar hesabı yapmadım. Zaten emziriyordum. Ne kadar isterse o kadar yiyip içti.

    Çeşit: Ben hala tüm sebzeleri ve eti ve bakliaytı karıştırdığım sebze çorbalarına ağırlık veriyorum. Siz gördüğüm kadarıyla bir tek hububat vermiyorsunuz. Kabuklu pirinç, buğday, yulaf, darı, bulgur, kırmızı ve sarı mercimek vermeye başlayabilirsiniz.

  7. merhaba,
    kızım 9.ayında.
    sütüm hiç olmadığından ilk 4 ay formül süt ile beslendi.
    4.ayı devirmeye başlayınca ek gidalara geçtik. Dr.dan gizli ek gıda vermeye başladımi llk dr.umdan pek hoşlanmamıştım. kızım formül süte çok bayılarak he demiyordu.

    şimdilerde beslenmesi şöyle;
    bazı sabahları
    köy yumurtası alakok kıvamda. beyazı kapak dışında hepsi.
    tuzu alınmış peynir, ya da lor peynir
    1 kayısı kaynatılmış ve çekilmiş içine 1.5 ceviz katılmış
    1 cheri domates suyu (mevsimi olmadığından kandırmaca çeşni görevi görüyor)
    3/4 oz devam sütü

    bazı sabahlar saat 9.00

    2 yemek kaşığı mısır unu hafifçe kavrulmuş su eklenerek pişirilmiş, inmeye yakın lor peynir, yumurta sarısı, ceviz, 1 kaynamış çekilmiş kayısı, pekmez, tereyağ katılarak yapılmış alternatif kuymak.

    11.00
    yoğurt bazen sade bazen içine tahıl katılmış

    13.00
    pişmiş çekilmiş buz kalıplarına dökülmüş et suyu tabletleriyle yapılmış tarhana
    ya da şehriyeli
    ya da pirinçli,
    ya da bulgurlu
    ya da mercimekli
    ya da kuskuslu
    ya da baklagilli
    bir çeşit çorba
    içinde minik ekmeklerle…

    15.00
    mevsim meyvesi
    ya da kabızlık durumuna göre meyve

    17.30
    mevsim sebze yemeği
    içinde illa ki havuç, patates olan
    bazen irmikli
    bazen pirinçli
    soğanlı, kırmızı çarliston biberli,
    bazen kuru soğanlı
    bazen maydonozlu
    bazen kerevizli
    püre gibi az çekilmiş.

    Haftada 1 kez haşlanmış sebzeye katılmak üzere ezilmiş dana ciğer

    Haftada 1ya da 2 kez sebze yanında balık. buharda pişmiş.

    Not: genelde semt pazarından satılan tüm sebzeleri alırım. bal kabağı dahil…
    başlarım hergün bir sebzeyi yapmaya. Düdüklüde pişirdiğim sebzeden bir öğün alıp gerisini minik biriktirdiğim hazır meyve sebze kavonozlarına koyup buzluğa koyarım.
    Ertesi gün diğer sebze…böyle böyle tüm sebzeler pişip buzlukta yerini alır. Ben de 3 hafta kadar rahat olurum.

    20.00
    çatalla ezilmiş avokado, tatlanması için iki dilim muz, bir dilim elma ya da hiçbiri yoksa pekmez, 15/20 adet ezilmiş kabak çekirdeği, tahillı mamalardan herhangi brinden bir kaç ölçek, 4oz devam sütü, biraz tarçın…

    gece 01.00
    5oz devam sütü

    sabah karşı 06.00
    5oz devam sütü

    günde 500ml süt vermeye çalışıyorum. eksik geldiği yerde çorbalarına meyvesine süt katıp dengelemeye çalışıyorum. bizimki sütü istemediği için uyurken veriyorum.

    Aşağı yukarı böyle…
    esnemeler atlamalar zıplamalar olabilir.
    Sevgiyle kalın.

    • Hiiii! Sevra
      Ellerine sağlık. Çok çok teşekkür ederim. Çok detaylı ve bilgilendirici bir yazı oldu benim için. Bu yiyeceklerden fikir alarak Can’a değişik mamalar hazırlayacağım.
      Sevgiler

  8. gece beslenmesine son verdik diyorsunuz da onu nasıl yaptınız tam olarak onu merak ediyorum

    zira 6,5 ay gece 1 kere kalkan oğlum 7. ayı doldu gece 5-6 kez kalkıyor bayılmak üzereyim

    ve ek gıda vermek istediğimde tüm vücudunu titretiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Can Nerede? Yılbaşında İlk Park Ziyareti

Eğitimci Değil, Anneyim