Twitter takipçilerimden Sevgi’nin şöyle bir sorusu var:
Bebeğinize 8 aylıkken günlük nasıl bir menü oluşturmuştunuz?
Sevgili Sevgi – pek de kafiyeli oldu başlangıcım 🙂 –
Sorduğun soru bana nostaljik anlar yaşattı. Bilmem daha önce okumuş muydun, ama, biz doğduğu ilk günden beri Can’ın yediklerini, içtiklerini ve tuvalete gittiği zamanları gün ve saat olarak not alıyoruz. Bebeğin doğumundan itibaren ilk birkaç ay, malum, anneler çok uykusuz kalıyor. Ben de emzirme zamanlarını, ne kadar süt verdiğimi şaşırmamak ve tuvaletinin düzenli olduğundan emin olmak için not almaya başlamıştım. Zamanla bu bir alışkanlık haline geldi. Otomatik olarak yapar oldum. Şu anda 16. aydayız hala vazgeçmedim. Kaç tane not defteri bitirdiğimi hatırlamıyorum bile. Kuzey ile beraber bazen bu alışkanlığın ne zaman sonlanacağı konusunda espri yapıyoruz. Hatta topladığım verileri araştırma yapılsın diye bir üniversiteye bile bağışlamayı düşünür oldum. Şaka bir yana, not almayı bırakmak için 18. ayı hedefliyorum :)))
Her ne kadar kimi zaman not almaktan sıkılsam da, bu şekilde not almanın faydaları da var. Bazen geriye dönük olarak senin sorduğun gibi bir soru geldiğinde, bloga bir yazı hazırlamak istediğimde ya da bir konudan emin olmak istediğimde notlarım hep elimin altında oluyor.
Senin sorunun ardından Can 8 aylıkken tuttuğum not defterini buldum. 8. ayda katı gıdaya çoktan başlamıştık. Ancak gördüğüm kadarıyla Can, 8.ayda gıdasının büyük kısmını hala sütten alıyormuş. Günde 8-10 defa ve toplamda 30-35oz (887-1,035ml) süt içiyormuş.
8 Aylık Can’ın Günlük Menüsü
8 aylık Can’ın tipik bir gündeki menüsü aşağıdaki gibi. Tabii bir günden diğerine bu saatlerin bazen kaydığı olmuş. Bazen öğle ya da akşam yemeklerinin sadece sütle yapıldığı günler olmuş. Kimi günler aç kurtlar gibi 40oz (1,182ml) süt içmiş. Kimi günler de ana öğünlerini düzenli olarak yemiş. Gündüz saatlerinde bir içişte daha çok miktarda süt vermişim. (4-5oz) Gece içişleriniyse her seferinde 3oz ile sınırlamaya çalışmışız. Sanırım gece beslenmelerinin adedini ve miktarını azaltmaya çalışıyorduk.
Saatli Menü
2.00 – Süt 3oz (88ml)
5.00 – Süt 3oz (88ml)
8.00 – Kahvaltı
9.30 – Süt 4oz (118ml)
10.00 – 12.25 Uyku
12.30 – Süt 5oz (118ml)
14.15 – Öğle yemeği
17.00 – Süt 4oz (118ml)
19.00 – Akşam yemeği
21.00 – Süt 5oz (118ml) – Akşam uykusuna yatış
23.00 – Süt 3oz (118ml)
00.30 – Süt 3oz (118ml)
Ana öğünlerde aşağıda verdiğim yiyeceklerden bir tanesini yemiş.
Kahvaltı Seçenekleri
- Buğday lapası
- Pirinç lapası
Öğle Yemeği Seçenekleri
- Elma püresi
- Yoğurt
- Organik sebzeli ya da meyveli kavanoz maması (dışarıda olduğumuz günlerde)
Akşam Yemeği Seçenekleri
- Havuç+patates püresi
- Brokoli+havuç+kabak püresi
- Tatlı patates püresi
- Bezelye+havuç+kabak püresi
- Kırmızı dolmalık biber+kabak+tatlı patates püresi
- Kırmızı mercimek çorbası (et suyuna, rondodan çekilmiş)
9 Aylık Can’ın Günlük Menüsü
9. ayda Can’ın menüsü daha da çeşitlenmiş. En büyük gelişmelerden biri olarak, sabah kahvaltısında Türk usulü kahvaltılıklardan yemeye başlamış. Ayrıca menüsüne ızgara somon balığı ve mercimek çorbası eklenmiş. Günde 30-35oz (887-1,035ml) süt içmeye devam etmiş.
Kahvaltı Seçenekleri
- Yumurta sarısı (1/4 ile başlayıp, 1/2 ve sonunda 1 haftalık süreçte 1 tam yumurta sarısı)
- 2-3 minik lokma tuzsuz beyaz peynir ya da mozarella peyniri
- 2-3 minik lokma ev yapımı reçelli ekmek
Öğle Yemeği Seçenekleri
- Yoğurt
- Buğday lapası
- Minik lokmalar halinde peynirli tost
- Muz
- Elma rendesi
- Sütün içinde ezilmiş bebe bisküvisi
Akşam Yemeği Seçenekleri
- Izgara somon balığı+patates püresi (ilk kez 9.ayda)
- Mercimek çorbası (kırmızı ve yeşil mercimek karışık, et suyuna, rondodan çekilmiş)
- Kırmızı dolmalık biber+kabak+tatlı patates püresi
- Bamya+bezelye+tatlı patates+kabak püresi+et suyu
- Tatlı patates püresi
- Patates+kabak püresi
- Muhallebi
İşte Can’ın 8. ve 9. aydaki beslenmesi bu şekilde. 9.ayı sormamıştın, ancak önünüzdeki dönem olduğu için işine yarayabileceği düşüncesiyle eklemek istedim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Bebeğine iştahlı yemek saatleri ve tüm ailenize mutluluklar dilerim.
Sevgiler
Tanla
Önemli not: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.
Öncelikle çok ilgili ve iyi bir anne olduğunuzu söylemeden geçemeyeceğim.İlerde Can büyüdüğü zaman çocukluk anılarını hatırlamakta zorluk çekmeyecek.Sadece fotoğraf kareleri değil,ne yediği ne içtiği şeklinde notlar bulduğunda annesine teşekkür edeceğinden hiç şüphem yok.Bende ilgili bi anne olmaya çalışıyorum sizin gibi olmasa da ilklerini oluşturan bi defterimiz ar hamilelik haberinden tutun,sanırım 3,4 yaşına kadar gidiyo.ALLAH ömür verirse inşallah tek tek yazıcam.Neyse çok dikkatimi çekmiş olmalı ki bu denli uzatmama sebep oldu.
Diğer bi husus ise okurlarınıza karşı da pasif davranmamanız,çok vaktim olmadıysa da cevapladığınız bi kaç soruyu okudum ve çok samimi söylüyorum bi çok blog gördüm haliyle bi anne olarak araştırıyorum ve sizin gibi sorulan soruyu özenle araştırıp,okuyucunun sorduğu soruyu bile kendine unutturmuyosunuz..Demek istediğim o ki çok ilgili bir ebeveyn olmakla birlikte çok ilgili bir dinleyicisiniz ya da cümleye tam cuk oturucak bi kelime bulamıyorum:)Bi teşekkür etmek bu kadr uzun sürmemeli vakit bir anne için çok önemli hele ki bebeğim şuan uyuyor hemen işimi halledeyim modunda olan her anne için ama cevabınızı gördüğümde dilime yansıyan mutluluğumu ifade etmek istedim..ALLAHIM sizin yuvanızdan da huzur mutluluk ve bağlılığı eksik etmesin.
Teşekkür ederim
Sevgicim,
Güzel yorumların beni hem çok mutlu etti hem de utandırdı. Aslında annelik anlamında öyle çok eksiğim var ki… Sadece meraklı ve araştırmacı bir yapım olduğunu kabul ediyorum. Okuyarak, gözleyerek ve dinleyerek daha iyiye doğru ulaşmaya çalışıyorum…
Eminim sen de çok iyi bir annesin. Çocuğunun beslenmesi için özeniyor ve soru soruyor olman da bunun bir kanıtı.
Ben de sana bebeğin ve ailenle beraber sağlıklı, mutlu ve güzel bir yaşantı dilerim.
Bloguma her zaman beklerim. Başka soruların olursa lütfen sormaktan çekinme.
Sağlıcakla kal,
9 . ay icin ilac gibi gelen bir beslenme tablosu 🙂 Paylasim icin cok tesekkurler.Buradan yola cikarak asagi yukari bir duzen olusturdum ben de .
Rica ederim Sibel. Faydalı olabildiyse ne mutlu bana…
meraklilar icin evde peyniri de kendim yapiyorum ben.. bir litre suyu kaynatip 2 kasik sirke biraz da tuz:) sut kesince tulbentte suzup uzerine biraz agirlik koyup 4-5 saat bekletiyorum… afiyet olsun 🙂
Berrak
Nasıl peynir yapıldığını ben çok merak ediyorum. Ancak bu konuda biraz bilgisizim.
– Mesela tülbentte süzünce sütün hepsi akıp gitmiyor mu?
– Ne kadar sütten ne kadar peynir çıkıyor. Evde yapmaya değiyor mu?
– Peynirin kıvamı nasıl oluyor?
Müsait bir zamanında yazabilirsen çok memnun olurum…
Merhaba Tanla,
Biraz geç oldu ama anca vakit bulabildim.Sorularına cevaplar şu şekilde:
— Süt kesilince minik lor peyniri gibi katı bir tabaka bir de yeşil sarı arası bir su kalıyor. Sütten eser kalmıyor yani. Tülbentten geçen sıvı sa bu yeşil sıvı oluyor.
— 1 kilo sütten bir kase peynir çıkıyor. benim kuzu minik miktarlarda yediği için beni 4- 5 gün idare ediyor. Sanırsam ölçü 5 ya da 4 birim süte bir birim peynir
— İlk çıkan tülbentten çıkan peynir lor kıvamında.. Son kıvamı da üzreine koyacağımız ağırlık bekirliyor. ben bir tane 200 gr.lık taş koyuyorum mesela.. bıçakla kesilip dağılmayacak bir kıvama geliyor.
Çok teşekkürler. En kısa zamanda deneyeceğim. Her nevi peynire bayılırım. Bir de ev yapımını tutturabilirsem yaşadık!!!