Minik Barış’ın annesi Twitter takipçilerimden Sibel soruyor:

Tanla rica etsem 6 aylık beslenme tablosunda paylaşır mısın? 8 aylık plan çok hoşuma gitti 🙂

bebek yemekSelam Sibel,

Senin de belirttiğin gibi, bir süre önce, yine bir başka okurumun sorusu üzerine, 8-9 aylık bebeklerin beslenmesi hakkında bir yazı yazmıştım. Senin sorunla beraber oğlumun yiyeceklerini not aldığım meşhur defterlerimi yine ortaya çıkardım. Sayenizde o günleri gülümseyerek hatırlayıp, nostaljik anlar yaşamaya devam ediyorum 🙂 Çok teşekkürler.

Can’ın ilk 6 ayında ağırlıklı olarak anne sütü/devam sütü vermeyi hedeflemiştim. Hedeflerimiz aynen gerçekleşti. Bu anlamda oğlumun 6. ayda yediklerine baktığımda katı gıda anlamında çok fazla çeşit olmadığını söylemeliyim. Anne sütü/devam sütü dengesine bakınca, 6. ayda emzirmelerim azalmış. Günlük olarak 8 beslenme varsa, en fazla 2 tanesi anne sütü, geri kalanı 27-30oz (yaklaşık 800-900 ml) civarında devam sütüne dönüşmüş.

6.ay aynı zamanda katı gıdalar konusunda biraz daha cesaretlendiğimiz bir ay olmuş. Bildiğiniz gibi Can ilk katı gıda denemesini 4. ayda pirinç lapasıyla yapmıştı. Ancak 4.ayda sadece bir-iki kere tattırma şeklinde verdik. Hazır olacağı zamanı bekleyip, fazla da üzerine gitmedik. 5. aydan başlayarak da verdiğimiz katı gıdaların çeşidi ve miktarı her ay yavaş yavaş arttı. Her yeni katı gıdada, alerji olma ihtimaline karşılık, en az 1 hafta bekledik. 6. ayda Can’ın yediği katı gıdalar şu şekildeymiş:

6 Aylık Can’ın Menüsü

Buradaki yiyeceklerden günde 1 ya da 2 öğün vermişim. Her seferinde 3-4 oz (85-113 gr ya da 6-8 yemek kaşığı) civarında beslemişim. (*) ile belirttiğim yiyecekleri buharda pişirip püre haline getirerek verdim.

  • Buğday lapası (wheat cereal)
  • Pirinç lapası (rice cereal)
  • Havuç+patates *
  • Tatlı patates *
  • Patates+kabak *
  • Elma+armut *
  • Yoğurt (ev yapımı)

6 Aylık Bebeklere Verilebilecek Diğer Yiyecekler

Yukarıdaki yiyeceklere ilave olarak, çeşitli kaynaklarda aşağıdaki yiyeceklerden hepsinin buharda pişirilip, püre haline getirildikten sonra verilebileceği söyleniyor. Şeftali, muz, avakado ve tofu konusunda bence de bir sorun yok. Ama et ve baklagillerin hazmı biraz daha zor olduğu için ileriki aylara bırakılması daha iyi olur gibi geliyor. Tabii bu sadece benim şahsi görüşüm. Değerlendirme sizlerin.

  • Şeftali
  • Muz
  • Avakado
  • Tofu
  • Kıyma (dana, kuzu ya da tavuk)
  • Baklagiller (nohut, mercimek, barbunya)

6 aylık miniklere yiyecekler konusunda söyleyebileceklerim şimdilik böyle. Umarım işine yarar.

Barış’a kocaman öpücükler.

Sevgiler

Tanla

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. Sevgılı Tanla , zaman ayırıp bu kadar detaylı yazdığın için ne kadar teşekkür etsem İnan az. Ben de son zamanlarda sütümün azaldığını farkediyorum , en büyük tesellim 6 ay emzırebilmiş olmak. Hala emziriyorum fakat geçen aylarda ki gibi doyurmuyor.

    Benım oğlum ılk denemede hoşlanmış gibi göründü fakat rice cereal ı sonradan almadı , bazen oatmeal deniyorum kahvaltıda pek istekli olmasa da yiyor. Formül mama takviyesı yapıyorum ben de, senin 8 aylık planla tahmini bir tablo hazırlamıştım 🙂 sımdı elimde takip edebileceğim bu tablo var , hemen sık kullanılanlara ekledim. Aşağı yukarı be de aynı yolu izliyordum , organik sebzeleri buharda pişiriyor , iki günde bir tüketmeye özen gösteriyordum. Kafamı kurcalayan formül mama takvıyesini ne kadar yapacağımdı sayende çözmüş oldum.

    Tekrar çok teşekkür ederim. Sevgiler Sibel.

  2. Cok sevindim bu sabah bu blog’u gorunce 🙂 biliyorsun ise basladigim’dan beri cok zor zaman buluyor internette giripde kendim icin birseyleri arastimaya…sana mail gonderecektim bu konuda ve simdi blogunu gordum! yayayyy!! Zeynep 3.5 aylik oldu ve heycan’ile bekliyorum ona yemek hazirlamayi! her zaman’ki gibi super yazmalarin beni bilgilendirdi! thanks!

  3. Merhabalar,
    Benimki gibi gazlı bebekler için baklagiller henüz erken.. bir de alıştıra alıştıra vermek önemli. biz önce meyveye sonra yoğurda en son da çorbaya başladık.
    Sütü yeterli anneler için şööle bir program önerdi doktorumuz:

    Sabah kahvaltısı: anne sütü
    Kuşluk vakti: meyve püresi (elma,armut,şeftali,üzüm,mandalina) aşamalı olrak birer birer ekleyip karıştırıp veriyorum.
    Öğle: sebze çorbası. patates soğan havuç ve irmikle başlayıp aşamalı olarak kabak (özellikle kabız bebekler için), maydonoz, ıspanak kereviz ve pırasa
    İkindi: yoğurt. (anne sütünden yapamadım bir türlü ama devam sütünden maya tuttu 🙂 )
    akşam anne sütü
    yatarken: anne sütü

    aralarda su yerine anne sütü vermeye çalıştım. bu da 6 aylık bebeği olan anneler için alternatif olabilir.

  4. Merhabalar, benim oglumda 2 hafta sonra 6 aylik oluyor ve yavas yavas kati gida tattirmaya baslayacagiz, Anne sutune devam edip sebze ve meyvelerden tattirarak yavas yavas baslanmasi gerektigini biliyorum fakat size sormak istedigim ne zaman bu kati gidalari vermeli? yani eskisi gibi her beslenme vakti geldiginde onden meyve veya sebze puresi ardindanda anne sutumu veriyorsunuz? Yukaridaki menuyu gordum ama ilk defa kati gida vermek icin uygun degil sanirim.

    • Selam Esra,

      Katı gıdalar başlangıçta doyma değil, tattırma amaçlı olarak veriliyor. Normal beslenme zamanı geldiğinde, mesela öğle saatlerinde, bir-iki kaşık tattırıp, nasıl gittiğine bakarsın. Çok yerse o öğünün sütünü katı gıdayla ikame edersin. Az yerse o öğünü süt ile desteklersin. Ancak diğer öğünlerde süte aynı şekilde devam edersin.

      Yukarda “6 Aylık Can’ın Menüsü” başlığında verdiğim yiyeceklerden sadece 1 tanesini ve sadece öğle öğününde vererek başladım ben. Zaman içinde akşam yemeğine de ekledim. Daha sonra da kahvaltılıklara geçtik. Ancak aralarda süt içmeye devam ediyordu. Hala da ediyor.

      Umarım sorunu yanıtlayabilmişimdir.

      Sevgiler

  5. merhaba benim bebeğim 6 aylık hazır meyve pürelerinden alıyorum. ama doğru mu yanlış mı yapıyorum bilemedim. bebeğimde çok seviyor nasıl bir yol izlesem acaba

    • İçindeki katkı malzemeleri nedeniyle hazır ürünleri seyahat gibi bir mecburiyet olmadığı sürece mümkün olduğunca vermemekte fayda var. Evde meyve püresi hazırlamak çok kolay. Çatalla ezerek ya da rondodan geçirerek hızla yapabilirsiniz.
      Sevgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doğa temalı şifonyer

Doğa Temalı Bebek Odası

anne kacislarda

Anne Kaçışlarda