Biliyorsunuz Can bir Montessori anaokuluna gidiyor. Okula 26 aylıkken başladı ve 3,5 yaş itibarıyla hala devam ediyor. Can’ın okulunun en sevdiğim yönlerinden biri de öğretmenlerinin bol bol hobi aktiviteleri yaptırması. Yaşlarına uygun olarak belli bir program dahilinde her ay değişik bir konu işliyorlar.

Bu sene Ocak ayından itibaren haftalık olarak yapılan aktivitelerle ilgili velileri bilgilendirmek için bir de dosya tutmaya başladılar. Bu dosyaya hergün yapılan aktiviteleri kısaca yazıyorlar. Ayrıca çocuğun hafta içinde yaptığı elişlerinden örnekleri de dosyanın içine koyuyorlar. Dosya cuma günü eve gönderiliyor. Biz de veliler olarak aktiviteleri inceliyor, elişlerini dosyadan alıyor ve pazartesi dosyayı okula geri gönderiyoruz. Bu elişlerinin üzerine tarih koyuyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve Can’ın evdeki anaokulu dosyasında saklıyorum. Ayrıca bu elişleri evde yapabileceğimiz aktiviteler için çok güzel fikirler veriyor. Mesela geçen haftanın konusu dinazorlardı. Dinazorların isimlerini öğrendiler, boyutlarını kıyasladılar, dinazorlarla ilgili çeşitli boyama aktiviteleri ve elişi çalışmaları yaptılar.

Montessori aktivitelerini yazmaya başladığımdan beri sizlerden değişik yaş gruplarına dair Montessori aktivitesi ricaları gelmeye başladı. Daha önce 2-3 yaş için 7 Montessori Aktivitesi ve yine 2-3 yaş için uygun olacak Evde Yapılacak Montessori Aktivitelerini yazmıştım. Bunların dışında Montessori odaklı olmasa da 0-6 ay için Bebeklerle Oynama Fikirleri yazımı ve 0-3 yaş için de Bebeklerle Nasıl Oynamalı? yazımı tavsiye ederim. Ayrıca Aylık Bebek Gelişimi etiketli yazılarımın içinde 24 aya kadar her ay için ayrı ayrı oyunlar ve oyuncaklar da yer alıyor.

Bu yazımda 1 yaşından küçük bebekler için uygun olabilecek Montessori aktivitelerini yazacağım. Ufak bebeklere uygun aktivitelerin ne kadar zor bulunduğunu biliyorum. Anneler bebekleriyle vakit geçirirken genelde benzer oyunları oynuyorlar ve bir müddet sonra da oyun fikirleri tükeniyor. Bu çok normal, biz de Can ile aynı sıkıntıları yaşadık. Ancak biraz yaratıcı düşününce, evdeki malzemeleri kullanarak bebeğinizin gelişimine yardımcı olacak pek çok yeni oyun icat etmek mümkün.

1 yaşından ufak bebeklerle aktivite yaparken onun saatlerce oyalanmasını beklememelisiniz. Her aktivitede 15-30 dakika zaman geçirebilirseniz kendinizi şanslı sayın 🙂

Her ne kadar bu aktivitelerde mümkün olduğunca güvenilir malzemeler kullanılıyor olsa da, ufak bebeklerin her zaman ne yapacağı kestirilemeyeceği için onu el işi oyuncaklarla/malzemelerle yanlız bırakmamanızda fayda var.  En güzeli sizin de çocuğunuzun yanında olmanız ve aktiviteleri beraberce yapmanız. Böylece hem bebeğinizle güzel vakit geçireceksiniz, hem gelişimini yakından gözleyeceksiniz, hem de bazı oyuncakların nasıl oynandığını ona gösterebileceksiniz.

1- Duyusal Şişeler

Duyusal şişeleri yapmak için bol bol pet şişeye ihtiyacınız var. Bu şişelerin minik eller tarafından rahatça kavranması ve içine doldurulan malzemelerden sonra çok ağır olmaması için mümkün olduğunca küçük boyutlu olmasında fayda var. Şişelerin içini değişik renk, büyüklük ve şekilde malzemelerle doldurun. Kimi şişelerin içine su koyarak daha ilgi çekici görünümler elde edebilirsiniz. Şişelerin kağıt ya da plastik etiketlerini çıkarın ve kapaklarının çok çok sıkıca kapalı olduğundan emin olun. Sonra yere oyun örtünüzü yayarak bu şişeleri yan yana dizin. Bebeğinizi yüzüstü yere yatırın, kucağınıza oturtun ya da kendi başına oturabiliyorsa, oturtun. Bebeğinizin şişeleri tek tek eline almasına, sallamasına, içindekileri incelemesine izin verin.

Uygun yaş:

Bebeğinizin cisimleri elleriyle kavrayabildiği andan itibaren (genellikle 3 ay) başlayabilirsiniz.

Hedeflenen beceri:

Duyusal şişelerle oynayarak, adı üzerinde, bebeğinizin duyusal becerileri gelişir. Şişelere dokunarak dokunma; değişik renklerde ve görünümlerde malzemeleri inceleyerek görme; şişeleri sallayınca çıkan değişik sesleri işitince duyma becerilerini gelişir. Ayrıca şişeleri elle kavrayarak küçük motor becerileri gelişir.

Şişelerin içine konulabilecek malzemeler:

  • Pirinç, fasulye gibi bakliyatlar, renkli makarnalar
  • Düğmeler
  • Ponponlar
  • Boncuklar
  • Çıngıraklar
  • Renkli ipler, yünler
  • Cam boncuklar
  • Bilyeler
  • Ufak taşlar
  • Deniz kabukları ve kum
  • Şişelerin içine su koyabileceğiniz gibi meyve suyu koyarak renkli bir görünüm de elde edebilirsiniz.

sise

2- Ayna

Tüm bebekler aynaya bakmaya bayılırlar. Aynada yüzlerini ve vücutlarını dikkatle incelerler. Ayna aktivitesini yapmak için evde uygun bir yere bir duvar aynası monte edin. Bu aynaya bebek bakacağı için yere mümkün olduğunca yakın olmalıdır. Aynanın duvara son derece sağlam olarak monte edilmiş olmasına, sivri köşelerinin olmamasına dikkat edin. Aynanın hemen önüne, bebeğinizi üzerine yatırmak ya da oturtmak için temiz bir örtü serin.

Uygun yaş:

2-3 aydan itibaren başlayabilirsiniz.

Hedeflenen beceri:

Bebeğiniz aynaya bakınca kendi aksini ve vücudunun hareketlerini görür. Yüzüstü yatarken aynada kendi hareketlerini gören bebek, öncelikle kafasını kaldırıp kendine dikkatle bakar. Bu hareket bebeğinizin ileride yapacağı emeklemek, yürümek gibi becerilere ön hazırlık yapmasına, yani büyük motor becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Bebeğiniz ayrıca ayna aracılığıyla odayı bambaşka bir açıdan görür ve bu da derinlik algısını gelişmesine yardımcı olur.

ayna

3- Renkli Yoğurt Mıncıklama

Renki yoğurt mıncıklama aktivitesinde bebeğinizin ve sizin çok eğleneceğinize emin olabilirsiniz. Ayrıca katı gıdaya geçmiş bir bebekle bu oyunu oynarsanız bebeğinizin severek yediği yiyeceklerin arttığına şahit olacaksınız. Yani bir taşla iki kuş… Yalnız etraf biraz kirlenecek 🙂 ama gerekli önlemleri alırsanız temizlemesi kolay olacak. Oyun çok basit. Oyun alanını ve malzemeleri aşağıda şekilde hazırladıktan sonra, tercihinize göre sade ya da renkli yoğurdu bebeğinizin önüne koyup, dilediği gibi mıncıklamasına, oynamasına ve ara-sıra parmaklarını yalamasına izin verin 🙂

Uygun yaş:

Bebeğinizin oturabiliyor olması bu oyunu daha rahat oynamasını sağlar. Oyun oynarken yoğurdu ağzına atabilir. Bu nedenle katı gıdaya geçmiş olmasında yani daha önce yoğurt ya da yoğurdun içine koyacağınız malzemeleri yemiş olmasında fayda var. Eğer belli bir katı gıdayı bu oyun vasıtasıyla bebeğinize ilk kez tanıştıracaksanız, yoğurdun içine sadece o gıdayı katın. Birden fazla gıdayı aynı anda sunmayın.

Hedeflenen beceri:

Renki yoğurtla oynayarak, bebeğinizin dokunma, görme ve tat alma gibi duyusal becerileri gelişir. Ayrıca yemek yeme konusunda nazlı olan bebekler için de yemek yemeyi özendirici değişik bir deneyim olabilir.

Oyun Alanı ve Malzemeler:

  • Sade Yoğurt: Mümkün olduğunca katı, hatta süzme bir yoğurt seçin. Normal yoğurtta olur ama tutması, avuçlanması daha zor 🙂
  • Doğal boyalar: Henüz katı gıdaya geçmemiş ufak bebekler için sade yoğurtla bu aktiviteyi yapmanızı tavsiye ederim. Katı gıdaya geçmiş bebekler için yoğurdu renklendirerek daha eğlenceli bir görünüm yakalayabilirsiniz. Bu aktivitede çoğu zaman yoğurdun rengini değiştirmek için gıda boyası ya da renkli meyveli yoğurtlar kullanıyorlar. Ancak ben bu kadar ufak bebekler için ne gıda boyası, ne de  renkli yoğurt öneriyorum. Bunun yerine yoğurdun rengini doğal olarak değiştirecek besinler daha uygun. Örneğin sarı renk için mango ya da şeftali, kahverengi için elma, turuncu için havuç kullanabilirsiniz. Bu sebze ya da meyveleri püre haline getirip yoğurtla karıştırın. İşte size hem doğal hem de lezzetli bir malzeme.
  • Büyükçe bir muşamba örtü: Bebeğinizin her zamanki yer örtüsünün üzerine yıkanabilen ya da silinerek temizlenebilen muşamba bir örtü serin. Böylece etrafın kirlenmesini engelleyeceksiniz. Alternatif olarak bu oyunu banyo küvetinin içinde oynayarak, oyun bitiminde bebeğinizi yıkayabilirsiniz.
  • Muşamba önlük: Bebeğinizin üzerindeki kıyafetleri bu aktiviteden sonra komple değiştirebilirsiniz ya da elbiselerinin kirlenmesini önlemek için aşağıdaki fotoğraftaki gibi muşambadan büyük önlükler giydirebilirsiniz.
  • Büyükçe plastik mutfak kabı ya da  bir tepsi: Yoğurdu direkt muşamba örtünün üzerine koymak istemezseniz büyükçe plastik bir mutfak kabı ya da tepsinin içine koyabilirsiniz. Alternatif olarak bebeğinizi mama sandalyesine oturtarak, malzemeleri mama sandalyesinin tepsisinde sunabilirsiniz.

yogurt

yogurt

4- Duyusal Sepet

Duyusal sepet tamamen evde bulabileceğiniz malzemelerle yapabileceğiniz ve ufaklığı 20-30 dakika oyalama imkanı olan bir aktivite. İhtiyacınız olan fazla büyük olmayan bir sepet ve çeşitli ev eşyaları… Sepetiniz aşağıdaki fotoğraftaki gibi hasır bir sepet olabileceği gibi, plastik mutfak tası ya da banyo sepeti/leğeni de aynı işi görür. Biraz yaratıcılığınızı konuşturarak sepetinizin içine değişik malzemeler koyun. Bu malzemelerin kumaş, tahta, deri gibi dokunulduğunda elde değişik hisler yaratan malzemeler olmasına, bebeğin ağzına sokup yutmayacağı kadar büyük olmasına, keskin kenarları olmamasına dikkat edin. Sonra yere oyun örtünüzü yayarak duyusal sepeti örtünün üzerine koyun. Bebeğinizin bunları tek tek eline almasına, sallamasına, içindekileri incelemesine izin verin.  Bebekler için yapılmamış hiçbir malzemeyle bebeğinizi asla yanlız bırakmayın.

Uygun yaş:

Bebeğinizin cisimleri elleriyle kavrayabildiği andan itibaren (genellikle 3 ay) başlayabilirsiniz.

Hedeflenen beceri:

Duyusal sepetle oynayarak, adı üzerinde, bebeğinizin duyusal becerileri gelişir. Ayrıca sepetin içindeki malzemeleri elle kavrayınca küçük motor becerileri gelişir.

Sepetin içine konulabilecek malzemeler:

  • Temiz, hiç kullanılmamış bulaşık süngeri
  • Tahta kaşıklar
  • Mutfak bezleri
  • Plastik ölçü kaşıkları
  • Değişik dokularda kumaş parçaları, el bezleri, ağız bezleri
  • İri kesilmiş, pişmemiş makarna parçaları
  • Bebeğin kendi oyuncaklarından birkaç tanesi
  • Küçük bir el aynası
  • Yumuşak bebek tarağı

sepet

Ya siz 1 yaşından ufak bebeklerinizle nasıl vakit geçiriyor ya da oynuyorsunuz? Siz de oyunlarınızı bu yazının altına yorum bırakarak paylaşabilirsiniz. Tüm anne ve babalara minnoş bebekleriyle eğlenceli dakikalar dilerim…


Bu yazıda değindiğimiz etkinlik çeşitlerine ve Montessori hakkında bir çok bilgiye Montessori Felsefesi platformu üzerinden ulaşabilirsiniz:

Tanla Bilir

Merhabalar! Adım Tanla. Web tasarımcısı ve BebekveBen'in kurucusuyum.
BebekveBen çocuk bakımından öte ebeveynlik, kadın olmak, birey olmak, yurtdışında yaşam, seyahat, yemek, ürünler, eğitim, sağlık gibi hayatın içinden pek çok konunun paylaşıldığı, ailelerin buluştuğu, soru sorduğu, dileyenlerin konuk yazılarla katkıda bulunduğu ve deneyimlerini paylaştığı bir platform... Bize eşlik ettiğiniz için teşekkürler.

Yorumlar

Yanıt Yaz
  1. merhaba,
    biz 6,5 aylık bebeğimle genelde oynayamıyoruz. bizimki eline verdiğimiz herşeyi ağzına götürmekten başka bişi yapmıyor. hani alayım elime inceliyeyim, sallayayım yok. ağıza götür dişlerini kaşı o kadar. her bebek böyle mi? bu saydığınız şeyleri yapamayız ki…
    yoksa daha vaktimiz var mı bu oyunlar için…

    • Sevgili Nilay,

      Bebeğinin herşeyi ağzına götürmesi o kadar doğal ki… 6,5 ay kadar küçük bebekler cisimleri elleriyle tutmak kadar ağızlarına götürerek de keşfederler.

      Bebek gelişimi konusunda aylık bebek gelişimi serimi okumanı şiddetle tavsiye ederim. http://bebekveben.com/etiket/aylik-bebek-gelisimi/

      En güzeli 6. aydan başlayabilirsin. http://bebekveben.com/bebek-gelisimi-6-ay/

      Böylece bebeğinin yaşına uygun olarak aşağı yukarı neler yapacağını görebilirsin. Aşağı yukarı diyorum çünkü her bebeğin gelişimi farklıdır. Senin bebeğinin 6. ayda yaptığı bir hareketi başkasının bebeği 7. ayda, bir diğer bebek 5. ayda yapabilir. Önemli olan bebeğin tüm gelişim milatlarında sürekli çok geri kalmıyor olmasıdır. Eğer hiçbir gelişim miladını yerine getiremiyorsa ve bu her ay bu şekilde devam ediyorsa doktora danışmakta fayda vardır.

      Yukarıda yazdığım oyunları 6.5 aylık bir bebek rahatlıkla yapabilir. Sadece sabırlı olman, bebeğinle bol bol oynaman, oyunları çokça tekrar etmen ve bebeğine öğrenmek ve kendini gelişmek için fırsat vermen gerekiyor.

      Size bol oyunlu günler dilerim.

      Selamlar

      • cevabınız için teşekkür ederim.

        dün akşam oğluşumla oyun halısında bir süre oynadık 🙂 tam olarak oturamasa da yayıldı, iki büklüm oldu, yüzüstü durdu. oyuncak topunu, balonlarını, ayaklarını ağzına götürdü. sonra da uykusu geldi 🙂 ama bu aktiviteden ikimiz de keyif aldık.

        sevgiler…

        • Bu harika bir haber Nilay!
          Bak, kendine ve bebeğine inanınca ne güzel zaman geçirmişsiniz…
          Umarım daha pek çok böyle güzel zamanlarınız olacak…
          Sevgiler

  2. Bizde henüz 1 tane pet şişe var, içinde kurufasülye olan. Onu da aktivite olsun diye değil bir ara Elif çok ağladığında ona ritm olsun diye yapmıştık 🙂 Beyaz gürültü niyetine, şimdilerde çok seviyor o şişeyi.
    Sepetin iyi olduğunu ben de düşünüyorum. bazen çamaşır sepetinin içine oturtup içine değişik bir şeyler koyduğumda-oyuncak olmayan- çok hoşuna gidiyor.
    Ayna önerine de kesinlikle katılıyorum.
    Renkli yoğurt nedir nasıldır bilmiyorum ama Elif 6 aydan beri yemeğini eliyle yediği için -yoğurdunu da- dokunma/tanıma konusunda ilerledi (galiba)
    Ben bolca yürüyüşe çıkarıyorum ve kitap okuyorum. Uyku öncesi kendi kitaplarımı yüksek sesle okuyorum hatta çünkü biliyorsun ben de çocuk kitabı okuyorum 🙂
    Bir yerde okumuştum kartondan tünel yapın, bebeğiniz içinden geçsin diyordu. Denemedik ama bu da yapılabilir elbette..
    yazıların çok keyiflii, öperimm

    • Teşekkürler Esracım,

      Renkli yoğurt olayını siz zaten bir nevi gerçekleştirmişsiniz. Elif hanımcık elleriyle yiyorsa zaten yemeğini eminim ki yoğurtla da bol bol oynamıştır. Ne güzel… Hem beslenme, hem de oyun bir arada işte… Renkli yoğurt, yoğurdun içine değişik meyve ve sebze püreleri katarak rengarenk bir duyusal oyun yaratmak için…

      Kartondan tünel de çok hoş bir fikir. Hatta içinden emekleyerek geçeceği kartondan tünelin yanısıra, üzerine tırmanabileceği, beraberce yuvarlanabileceği pek çok yastıkta olursa yerde, bebeğin motor gelişimine çok faydalı…

      Elif’le beraber mutlu günler dilerim.

      Sevgiler

  3. merhaba
    benim oğlum 10 aylık hiper aktif bir bebek ve oyuncaklarla oynamak yerine süreekli benim onunla ilgilenip oynamamı istiyor yaptığım her ses el hareketini ertsi gün oda yapıyor ve neler öğretip ne oynayacağımı şaşırmış bir haldeyim artık

    • Merhaba Cemile,

      Hiperaktif demek yerine çok hareketli bir bebek diyelim istersen. Bebeğin henüz çok küçük. Hareketli olmasının seni yorduğunu tahmin edebiliyorum ama meraklı, hareketli ve çevresindekilere ilgili bir bebek olması aslında gelişiminin güzel olduğunun habercisi.

      Bebeğinle vakit geçirirken her gün yeni bir aktivite yaratmak ya da öğretmek zorundaymış gibi hissetme kendini. Bu yaştaki bebekler bol bol tekrar ile motor becerilerini edinir ve geliştirirler. En güzeli yer aktivitelerini yapmaya devam etmenizdir. Ayrıca ufak bebeklerin belli bir aktiviteyle saatlerce ilgilenmesini de umma. 15 dakikalık kısa aktiviteler yapabilirsiniz. Ona yaşına uygun kitaplar okuyabilir, kitapların resimlerini gösterebilirsin. Hava güzel olduğunda pusetine koyarak dışarıya çıkarmayı ihmal etme. Çok bunaldığda ve aklına başka bir aktivite gelmediğinde banyoya sokarak sulu oyunları oynayabilirsiniz. Bebeğinin hoşlandığı aktiviteleri tekrar etmekten çekinme.

      Bol oyunlu, güzel günler dilerim.

      Sevgiler

  4. merhabalar bir süredir montessori ile ilgili araştırma yapıyorum fakat 8 yaşındaki çocuklara nasıl uygulamalar yapılacağı hakında bir bilgiye ulaşamadım bukonuda yardımcı olabilirmisiniz

  5. Merhabalar. Bebeğim dokuzuncu ayini doldurdu. Gündüz uc saatte bir uyumak istyr.. Bu normal mi.. Yoksa gece uykusunu alamadigi için gündüz mu telafi ediyor.

  6. Merhaba,

    Benim 14 aylık bir oglum var. 2 yasına geldıgınde yarım gun okula gıtmesını planlıyorum ve Montessori anaokula vermek ıstıyorum. Siz hangi okula gonderıyorsunuz acaba. Yazılarınızdan okudugum kadarıyla okuldan memnunsunuz 🙂

  7. Merhaba,
    5.5 aylık oğlum var çak alkış gibi şeyleri nasıl öğretebilirirm ve nasıl aktivitelr yapabiririm acama

    • Merhaba Zeynep
      Bu yazımda zaten 1 yaş ve öncesi çocuklar için yapılabilecek aktiviteleri veriyorum. Bu aktivitelerden faydalanabilirsin. Öğretmek istediğin hareketleri oyun gibi, sabırla, bol bol tekrar ederek öğretebilirsin. Ama esas amaç herhangi bir hareketi öğretmek olmamalı. Çocuğunla güzel vakit geçirmek olmalı. Bu doğrultuda ilerlersen ikinizin de beraber zaman geçirmekten mutlu olacağını düşünüyorum.
      Sevgiler

  8. Çok faydalı bir yazı olmuş, teşekkürlerimi sunmak istedim. Bizimki de yergillerden henüz ama ışığı görüyorum ? 🙂

  9. Merhaba;20 aylık bi kız bi erkek ikizlerim var. Vaktimizin çoğunu evde geçirmek zorundayz bu sebepten erkek olan ekran bağımlısı iken kız keşfetmeyw doymuyor. İkisinin birlikte yapabileceği etkinlik bulmakta çok zorlanıyorm. Tavsiyeleriniz var mı acaba?

    • Sevgili Meral
      20 ay bebeklerin birarada oynaması için biraz erken bir yaş. Beraber oynama eğilimi genellikle 3 yaşından sonra başlıyor. Ancak yan yana kendi alemlerinde güzelce oynayabilirler. Mevsim yaz olduğu için su odaklı oyunları öneririm. Küvetin içine su doldurup, ikisini yan yana oturtarak köpüklü bir banyo ve oyuncaklar çok hoşlarına gidebilir. Ayrıca ev yapımı oyun hamuru da hoşlarına gidecektir. Elbette bu aktiviteleri yaparken bir yetişkinin mutlaka başlarında olması gerekir.
      Ekran konusunu kısıtlı tutmanı öneririm. Çocukların henüz ekran bağımlısı olarak tabir edilmek için çok küçük. Hatta bu yaşta ne kadar az ekran, gelişimleri için o kadar iyi diyebilirim.
      Bebeklerinle beraber güzel günler dilerim.

  10. Merhaba sitenizi yeni buldum ve çok güzel emeğinize sağlık berrak Hanım’ın bahsettiği okul ne okulu biraz detay alabilir miyiz ?
    Teşekkürler

    • Rica ederim Serap,
      Beğendiğine sevindim. Yanlız Berrak’ın bahsettiği okul kısmını anlayamadım. Acaba başka bir yazıma mı yorum yazmak istemiştin?

  11. merhaba;

    16 aylık bir oğlum var, ve evde hem çalışıp hem oğluma bakıyorum,oğlumla daha kaliteli zaman geçirmek ve gelişimine katkılı sağlamak için tavsiye edeceğiniz oyunlar nelerdir? bilgilendirirseniz çok sevinirim

  12. Selam,

    11 Aylık kızımla en sevdiğimiz aktivite ayna karşısında, kucağımda çocuk şarkıları ile dans etmek. Ya da o yürütecin de ayna karşısında benimle dans etmesi. Evimin hol kısmı oda büyüklüğünde ve halı yok iki tane de boy aynası tam kızımın istediği ortam free dans dans dans…. Danstan sonra da kocaman bir mukavvanın üstüne oturuyoruz ve elimizde ki pastel boyalarla karalama yapıyoruz. El kaslarını geliştirmek için sıkılana kadar en son koltuğu boyamaya kalkışınca boyalar ortadan kaldırılıyor… 😀 😀 Uykuya geçmeden önce tek kişilik yatakta bir ay süre ile her akşam okuduğum kocaman resimleri olan kısa hikaye kitabını okuyoruz. Veee kızımın en sevdiği bölüm masaj… Bacaklarına, ayaklarına, kollarına ve sırtına masaj yapıyorum. Kucağımda bir iki ninni sonra kendisi mışıl mışıl uykuya… Her akşam yapıyoruz bazen aksaklıklar olabiliyor ama rutinimiz bu ve kızım çok mutlu….

  13. Merhabalar,
    9 aylık kızım için duyusal sepet ve renkli yoğurt etkinliğini hazırladım. Aynaya zaten aylardır bakıyor ? Duyusal sepetle gerçekten uzunca bir süre uğraştı. Bir gün sonra sıkılmadan yine ilgilendi. Renkli yoğurtta çok eğlenceli oldu. Buraya fotoğraf nasıl eklenir bilmiyorum ama eklemek isterdim. Tabi yoğurt işi sonrasında yıkanacak örtüler, giysiler vs çıkardı ama olsun değer… Ben yoğurda havuç, mor lahana ve salatalık rendeleyerek renklendirdim.
    Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler…

  14. Merhabalar benim 11 aylık oğlum var çalışan bir anneyim oğluma kayınvalidem bakıyo işten eve gelince yemekle uğraşıyorum ütü yap evi topla falan oğlumun yanına gidiyorum beni görünce hiç sevinmiyo çırpınmıyo bu beni çok üzüyor ne yapmam lazım nasıl bir yol izlemem lazım şaşırdım oyun oynamaya çalışıyorum oyuncaklarını döküyorum önüne bende eşlik etmeye çalışıyorum ama olmuyo yol gösterirseniz sevinirim

    • Merhabalar,haddim olmayarak,çalışan bir annenin çocuğu ve yine 10 aylık bir bebeği olan anne olarak naçizane tavsiyede bulunacağım.Bebeğimizle geçirdiğimiz her saniye o kadar önemli ve değerli ki,ev işlerini de yapmamız gerekiyor elbette ama bu işleri yaparken biraz zor da olsa riskleri göz önünde bulundurarak birlikte yapabilirsiniz.mesela yemeğinizin malzemelerini birlikte çıkarıp hazırlayabilirsiniz.sizinle geçirebileceği çok kısıtlı vakti ev işlerinin çalmasına izin vermeyin.inanın kırışık çamaşır ya da basit bir yemekle gelgeçir karın doyuyor ama çocuğumuzun anneye olan açlığı hiç bitmiyor.bunu size keşke ev temizleyeceğime sizinle ilgilenseydim diyerek pişman olan annemden yola çıkarak söylüyorum.saygılarımla,umarım birbirinden değerli zamanlarınız olur❤️

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Amerika’da Oğlumun Okul Öncesi Medya Erişimi – 1

tugkan

Tüp Babanın Hikayesi Kitap Oluyor